HCL.HR

Gameri okruglog stola #06: RPG u boardgaming svijetu iliti: Imam mač, štit i par charmova, što sad?

Bruno Barkić 21.05.2017.   •   6 komentara


Kroz sljedećih nekoliko članaka predstavit ćemo vam društvene igre iz perspektive žanrova videoigara, a prvi na redu jest roleplaying game.

gamer-okruglog-stola-6

Nakon općenite kategorizacije boardgameova u prethodna dva članka, vrijeme je da vas provedemo po malo poznatijem terenu. Podijelili smo sljedećih nekoliko članaka po žanrovima video igara i u svakome od njih ćemo vam predstaviti nekoliko društvenih igara koje bi vas mogle potaknuti da ih zaigrate. Prvi na redu nam je RPG žanr.

Od svojeg prvog izlaska, sada već davne 1974., Dungeons & Dragons ostavio je veliki utisak na cijelu geek kulturu i pokrenuo pravu lavinu inspiracije. Takozvani „dungeon crawleri“ počeli su izlaziti paralelno na PC-u i u boardgame obliku. U ovom članku raspisat ćemo se o potonjim, proći kroz brze i jednostavne boardgameove te se zadržati na impresivnim gorostasima bogatog i raskošnog svijeta kojeg se ni Elder Scrolls ne bi posramio. Pa krenimo redom!

Welcome to the Dungeon

Welcome to the Dungeon najjednostavnije je opisati kao ‘igru kukavice’. Našli ste se sa grupom prijatelja ispred tamnice u jednom malom, zabačenom gradu, nazovimo ga Tristram, i postavlja se pitanje tko je od vas dovoljno hrabar (ili lud) kročiti unutra?

welcome to the dungeon

Tijekom svake runde, ispred vas će se naći jedan hrabri heroj (ili heroina) opremljen svim vrstama charmova, blessinga, štitova, i oružja, spreman za avanturu života. No, nije sve tako jednostavno. Tijekom svojih poteza igrači grade tamnicu tako da izvuku jednu kartu iz špila čudovišta (ima tu svega bez brige, nitko nije zapostavljen) i odluče žele li to čudovište ubaciti u tamnicu, ili ako ga smatraju previše snažnim, jednostavno izbace van. Ukoliko ste se odlučili na drugu opciju, morate oduzeti i jedan komad opreme heroju. Tako se dolazi do trenutka kada igrači počimaju odustajati, jer znaju otprilike što ih čeka u tamnici, ali jedan će ipak morati povesti heroja unutra. Da, upravo onaj koji odluči ostati najhrabriji.

Što ovu nadasve jednostavnu igru čini osebujnom? Cijela je igra konstruirana oko mehanike blefiranja, i sama izgradnja tamnice je inkorporirana isključivo kao sredstvo eliminacije igrača. No, to ujedno i je čar same igre! Gradite groznu tamnicu, a u tom procesu ni ne predviđate mogućnost da ćete upravo vi i zakoračiti u nju. Ponekad je to jedino rješenje. Naime, pobjednik igre je onaj igrač koji uspješno prođe tamnicu dva puta.

Runebound

Dopustite nam da vas uvedemo u bogati svijet Terrinotha, doma nekolicine boardgame hitova. U njemu se skrasio i Runebound, pustolovna fantasy igra u kojoj svaki igrač preuzima ulogu jednog od šest heroja koji lutaju carstvom u potrazi za questovima i novim izazovima.

runebound-1

Baza igre dolazi s dva scenarija koji diktiraju način na koji će vam se kreirati svijet i misije. Tako možete pokušati zaustaviti nedavno probuđenog zmaja Margatha (inače daljnji rod daleko poznatijem Smaugu) i imati svijet prepun raznih zmajeva spremnih na šaketanje. No, ako ste možda za nešto ležernije društvo odabrat ćete Vorakesha, kralja mrtvih koji polagano budi svoju vojsku kostura i gladnih ghoulova.

Sama igra temelji se na tome da pokušate riješiti pregršt questova koji će vas provesti po cijeloj ploči, ali i pošteno nagraditi trofejima i zlatnicima. Nakon obavljenih questova brže bolje ćete trčati do obližnjeg grada u potrazi za nekim novim komadom opreme, dok vam sami trofeji služe za učenje novih sposobnosti.

Ta ista oprema i sposobnosti dolaze uz razne tokene (kartonske novčiće) koje kasnije koristite u borbi. Na svakoj strani tokena nalazi se neka od informacija bitnih za borbu (napad, obrana, mana i specijalne sposobnosti). Kontrolu protivnika uvijek preuzima neki drugi igrač te, nakon što su igrači dobro protresli i bacili tokene na stol, borba se odvija u „turn based“ stilu. Ako ste kojim slučajem izvukli deblji kraj, ništa strašno – samo se respawnajte na jednoj od obližnjih sigurnih lokacija ili gradova.

Ipak, nemojte misliti da možete lutati šumama i tlačiti zmajeve po obližnjim brdima u nedogled, igra ima brojač koji odbrojava vrijeme potrebno vašem glavnom negativcu da ispuni svoj cilj. Vama je naravno u cilju poraziti ga, i tko god prvi u tome uspije postaje pobjednik igre.

Gloomhaven

U ovom zaista slojevitom boardgameu svaki igrač kontrolira jednog od plaćenika koji je došao u grad Gloomhaven potražiti priliku za dobrom zaradom. Igrači u startu kreiraju lika, te dobivaju osobni quest . Tu sad dolazi u centar pažnje ‘slojevitost’ – svakom pojedinom igraču će u prosjeku trebati oko 15 ‘sessiona’ po 2-3h igranja da bi uspješno ispunio quest, a zatim poslao svog lika u penziju.

gloomhaven

Igra dolazi sa 17 likova od kojih je šest dostupno od početka, a ostali se postepeno otključavaju. Kako napreduju vaši likovi tako jača i prosperitet grada Gloomhavena, stoga vaš svaki budući lik neće započinjati igru od samog početka, nego će mu razvijenost grada diktirati nove uvjete.

Vratimo se na kratko na odabir likova: u ovoj igri nećete susresti Elfove ili Dwarfove već zasebno osmišljene rase. Isto tako nećete zaigrati s generičnim klasama kao što su warrior, wizard ili rogue. Sam dizajner igre je posvetio dosta vremena ne bi li pomno osmislio nove i zanimljive klase, od kojih mnoge nude osebujan stil igranja, dok su ostale dobro osmišljene multiklase. Nećete utjeloviti sad već svjetski popularnog Khajita, ali sigurno ćete se zabaviti kroz Orchid Spellweavera ili Inox Bruta.

Igra dolazi s velikom kartom svijeta koji se sastoji od 95 lokacija (igrivih scenarija), te kako prelazite određene scenarije drugi vam postepeno postaju dostupni, a vaše će odluke diktirati kako će se taj svijet razvijati. Sama igra je osmišljena kao velika kampanja gdje svaka odluka može ostaviti vidljivog traga. Uz sve to, neki scenariji su direktno povezani sa likovima unutar igre, pa ako ubijete nekog od tih likova cijeli set njegovih misija postaje nedostupan.

gloomhaven2

Nakon što ste kao grupa odabrali scenarij  i pričekali njegovo učitavanje (čitaj: sami ste ga postavili), kreće drugi i ujedno glavni dio igre. Svaki scenarij se sastoji od prethodno osmišljene mape i predefiniranih NPC-jeva, a vaš cilj se razlikuje od scenarija do scenarija.

Eh, sada dolazimo do onog važnog pitanja: kakva je borba? Za razliku od sličnih igara, koje sve vrste konflikta vole rješavati bacanjem kocki, Gloomhaven vam u ruke daje zaseban špil karata, koji sadrži razne napade i sposobnosti, specifične samo vašem liku. Sve što trebate napraviti je odabrati dvije karte te sa jedne koristiti napad, a sa druge akciju kretanja. Trik je u tome što potrošene karte ne možete koristiti dok niste potrošili cijeli špil, tj. dok niste koristili akciju odmora koja vam vraća sve karte u ruku. Time igra izvrsno simulira postepeni pad energije vašeg lika i tjera vas da pametno kombinirate svoje poteze umjesto da bezglavo koračate tamnicom.

Sve u svemu, Gloomhaven je impresivno postignuće u kojem je dizajner Isaac Childres uspio ispuniti svoju viziju do maksimuma. Za sve željne igre koja će vas uvući u svoj bogati svijet, što pričom, što ‘world buildingom’, ova grdosija od skoro 10 kg sigurno će vam pružiti na stotine kvalitetno utrošenih sati u jednom posebnom i nezaboravnom iskustvu.

Ako su vas ove igre imalo zainteresirale, svakako vas ohrabrujemo da istražite sami dalje, jer ovo su samo mrvice bogate ponude koja vam je na raspolaganju. Slijedeći tjedan posvetit ćemo se taktičkom nadmudrivanju i ratnim spletkama unutar strateških igara!

Komentari (6)

  • sedf

    21.05.2017 - 14:36

    Prvi

  • Kosjenka

    21.05.2017 - 16:19

    Ovaj Gloomhaven izgleda ludo i zanimljivo. Jel to netko odavde igrao?

  • karlod1997

    21.05.2017 - 16:24

    Super su ovakve opširne board rpg igre u kojima moraš imat razvijene vještine koncentracije i taktičnosti, slične su šahu, samo su raznolikije, što je i bolje.

  • darijoman

    21.05.2017 - 17:04

    Ovo bi vjerojatno bilo fora igrati da ima ekipa za to 🙂

  • Reponja123

    21.05.2017 - 17:33

    jeli ima neka online igra slično ovima jer ovo izgleda super zanimljivo

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?