HCL.HR

Gameri okruglog stola #08: Lock n’ Load!

Bruno Barkić 04.06.2017.   •   3 komentara


Dok izjedate nokte u iščekivanju novog Quakea i Unreala zaigrajte koji board game FPS tematike jer vam garantiramo da ćete tako dovesti svoje prste u formu.

fps-boardgame

Tko se sa nostalgijom ne prisjeća starih dana dok smo se napucavali po arena shooterima? Stvarno, tko je taj čovjek praznog djetinjstva i amnezije? Bilo da su u pitanju bili Quake 3 Arena, Unreal Tournament, ili neki drugi naslovi, zasigurno ste i sami utukli pozamašan broj sati fraggajući svoje suparnike. No, pucačine baš i nisu prva stvar za koju biste pomislili da ih je moguće vjerodostojno prenijeti na ploču. Nije da do sada nije bilo pokušaja (relativno loših, doduše), ali sve do nedavno nismo imali društvenu igru vrijednu nazvati pravim shooterom.

Adrenaline

Adrenaline je nova i sve popularnija igra hrvatskog dizajnera Filipa Neduka, koja vam nudi nostalgično iskustvo videoigara 90-ih zapakirano u nadasve elegantan boardgame. Nakon što ste uskočili u čizme jednog od pet ponuđenih likova, glasno uzviknuli „Lock and load!“, naći ćete se na jednoj od spawn točaka mape. Sama mapa je arena podijeljena u nekoliko koridora, te joj je sama veličina prilagođena ovisno o broju igrača. Glavna mehanika igre je odrađena u turn based stilu, sa čistim i intuitivnim akcijama. Možete pokupiti oružje ili streljivo, kretati se ili pucati po svojim protivnicima.

adrenaline-1

Široka paleta oružja koja vam je u ponudi sastoji se od svih vječitih klasika, od kojih svaki ima i svoje popratne akcije: bacač raketa koji vam omogućava da radite rocket jumpove, flamethrower pomoću kojeg ćete zapaliti sve protivnike, zavjese i tapete u prostoriji, te railgun koji u potpunosti ignorira prisutnost svih zidova. Naravno, svako od tih oružja zahtjeva svoje streljivo pa ćete morati pametno kombinirati poteze ako želite nadmudriti protivnike. Da dobro ste pročitali, mehanika borbe se odrađuje u potpunosti bez ikakvih kockica ili bilo kakvih faktora sreće. Ako ste naumili nekoga napucat sa shotgunom i odbacit ga do obližnjeg zida, ništa vas neće u tome spriječiti.

adrenaline-2

Svo to napucavanje ima neki veći smisao jer svi igrači su doslovno hodajuće mete koje vam donose bodove potrebne za pobjedu. Svaki put kad nekome zadate štetu, stavljate svoje markere na njegov health bar. Kada taj isti igrač ostane bez zdravlja, poginuo je (bez brige, spawna se odmah u sljedećem potezu) i obračunavaju se bodovi. Onaj igrač koji mu je zadao najviše štete dobiva najviše bodova. Time vas igra tjera da ne ganjate jednog igrača već da se krećete po cijeloj mapi i pokušate zadati svim igračima podjednako štete.

E sad, ne zove se igra bez vraga Adrenaline, naime kako vam pada količina zdravlja, tako vam se postepeno otključavaju jače verzije samih akcija, ili jednostavno rečeno počinjete ‘berserkat’. Adrenaline je igra koju jednostavno preporučamo svima jer vam njezin elegantan dizajn omogućava da ju zaigrate bez problema sa svim svojim gaming prijateljima koji inače ne preferiraju društvene igre. Garantiramo da će ostati – paf!

Project: ELITE

Ako arena shooteri nisu vaš đir, ali i dalje preferirate brze igre prepune akcije i napucavanja, onda vam svakako preporučamo Project: ELITE. Ova kooperativna igra bi vas na prvu mogla podsjetiti na film Starship Troopers ili čak na dobrog starog Serious Sama. Sama radnja smještena je u postapokaliptično doba gdje je civilizacija grotesknih svemiraca nastanila Zemlju. Vi i vaši suigrači ste se našli u ulozi tima specijalaca nazvanih „ELITE“, te su pred vas postavljeni razno razni zadatci bitni za opstanak čovječanstva.

project-elite-2

Za razliku od Adrenalina, ova igra će vam bez pardona dati šaku kocaka i još upaliti brojač od 2 min unutar kojih će svi igrači istovremeno tamaniti izvanzemaljske smradove. Sama misija se sastoji od osam rundi od po dvije minute, unutar kojih ćete morati spasiti važne znanstvenike, uništiti ključne objekte u izvanzemaljskoj bazi ili jednostavno počistiti mapu od štetočina. Mapa se sastoji od nekoliko spawning točaka s kojih će vam dolaziti horda vanzemaljaca, i to mislimo doslovno jer ako ne budete pažljivi unutar nekoliko rundi mogli biste se naći u klasičnoj filmskoj sceni –  okruženi sa svih strana.

Samo kretanje vanzemaljaca odvija se po već zadanim smjernicama na samoj mapi, čije ćete kretnje aktivirati vi – ako dobijete nesretni simbol na kocki. I tu također morate bit pažljivi, da slučajno ne pošaljete vanzemaljce za vrat vašem timskom kolegi koji ima ionako pregršt posla. Što se tiče ostalih simbola , imate akciju kretanja, pretraživanja određenih lokacija za boljim oružjem, te simbole koji se podudaraju sa vašim oružjem. Da biste ga aktivirali morate dobiti traženu kombinaciju na kockama, za koje nemate limit bacanja. Naravno, jača oružja imaju i veće zahtjeve oko simbola, što podrazumijeva i više bacanja sa vaše strane, a samo to bacanje povećava šansu da dobijete simbole koji će pokrenuti vanzemaljce.

project-elite-1

Sve u svemu, igra odrađuje svoj posao odlično. U sekundi ćete se naći u frenetičnoj zoni napucavanja, bez da imate vremena obratiti pažnju na vaše kolege, što će naravno dovesti do pogrešaka i pokoje psovke upućene prema vama, i to igri daje osebujan šarm. Neke misije ćete uspjeti riješiti u zadnjim sekundama, dok će vas druge stajati glave baš u zadnjem potezu, što samoj igri daje filmski štih, a vama osjećaj pravog herojstva.

Level 7 [Omega Protocol]

Preferirate li taktičke pucačine, onda bi vas mogla zainteresirati posljednja igra koju smo pripremili za ovaj članak. Level 7 je u suštini klasični dungeon crawler koji vas stavlja u ulogu pripadnika tima specijalaca sa misijom da infiltriraju tajnu bazu koji su preuzeli –pogodite- vanzemaljci! no tu ih kontrolira jedan od igrača. Kao i kod svakog dungeon crawlera, imate skupinu heroja, mapu s prostorijama koje trebate istražiti, mnogo čudovišnih svemiraca koji vrebaju iza svakog ugla, predmete i oružja koje ćete nalazit posvuda, te različiti cilj za svaku misiju koji će dati dinamiku vašem igračem iskustvu.

level7

Pošto smo u opisu Imperial Assaulta već prošli kroz osnovne mehanike jednog dungeon crawlera, radije ćemo se pozabaviti sa pitanjem po ćemu se level 7 razlikuje od sličnih igara na tržištu. Možda i najvažnija karakteristika igre je što u prvi plan stavlja taktičko nadmudrivanje između specijalaca i Overseera, igrača koji kontrolira vanzemaljce. Već prilikom samog postavljanja mape Overseer slaže kombinacije karata za svaku prostoriju te pred specijalce postavlja zadatak da odaberu najmanje bolan put do cilja. Naime, specijalci znaju što se točno nalazi na karticama, ali ne znaju koja je kartica u kojoj prostoriji, i to će otkriti tek kad zakorače u istu i aktiviraju ih.

Sami specijalci imaju prilagodljive karakteristike koje igrači biraju na početku igre. Iz različite startne klase ova stavka igračima daje dovoljno raznovrsnosti i karaktera njihovim likovima. Odlična stvar su i kartice stavova koje igrači primjenjuju tokom igre, što pridodaje još jednu dimenziju igranja. Bitno je naglasiti da što su specijalci efikasniji i temeljitiji u manje akcija, time su mogućnosti Overseera više ograničene – i to je važna karakteristika koja daje dodatnu dubinu igri i nadmudrivanju. Sve u svemu, preporučamo vam Level 7 ako preferirate dungeon crawl igare, ali biste ipak željeli nešto više od bezglavog trčanja po karti i bacanja kockicae.

Budite uz Gamere okruglog stola i idućet tjedna kada možete otkriti što se sve događa iza kulisa društvenih igara. Naime, donosimo vam intervju sa tatom Adrenalina, Filipom Nedukom, kao i hrpu detalja o samom dizajnu, stvaranju i izdavanju boardgameova! Također nas popratite i na friško otvorenoj Facebook stranici!

Komentari (3)

  • stole32

    05.06.2017 - 07:17

    Pitanje,jel se ima di ovaj project elite kupit?

  • YeYa

    05.06.2017 - 09:00

    Moram si nabaviti Level 7. Izgleda jako zabavno 😀

  • Kosjenka

    06.06.2017 - 10:14

    Nisam baš od takvih igrica (Project: Elite sam čak i igrala), ali htjela bi probati Adrenaline.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?