HCL.HR

Gameri okruglog stola #11: Najbolje društvene igre za ljeto + nagradna igra: osvojite idealnu party igru

Tomislav Bosak 25.06.2017.   •   5 komentara


Ljeto je stiglo zajedno s toplinskim valom, no mi vam kao ugodno osvježenje donosimo listu društvenih igara prigodnih za ljetnu zabavu. Štoviše, jednu takvu vam i dijelimo kao nagradu!

ljetne party igre (3)

Zamislite sljedeću situaciju – nakon dužeg vremena pozvali ste ekipu na druženje, sve ste isplanirali i držite situaciju u svojim rukama. Nakon nekoliko popijenih piva došlo je vrijeme da se pokrenete i protresete udove uz hitove kao što su Mario Kart, WarioWare: Smooth Moves i Rayman Raving Rabbids.

Dok dio ekipe razgibava zglobove u stilu Rockya Balboe, vi pripremate stari Nintendo Wii, brišete prašinu, izvlačite iz kutije sumnjivo lagane WiiMote i shvaćate da stvari ne idu kako ste planirali… Otvarate poklopce i uviđate da nema baterija, koje je izvadio vaš kolega kako ”ne bi oksidirale” nakon tuluma za koji ste mu ih posudili. Planovi vam se polako raspadaju… ali, ne očajavajte!

Mi imamo asa u rukavu u vidu društvenih igara koje su kao stvorene za party situaciju jer su jednostavnih pravila, brzo se postavljaju, pružaju sate dobre zabave, smijeha i pokojeg slomljenog prsta. Jedno izgubljeno prijateljstvo je sigurno, a odlazak u pakao nije isključen. Pa, krenimo u popis od deset igara koje bi mogle spasiti gore navedenu tragičnu situaciju.

Happy Salmon

Ako ste mislili da je pretjerano bordgemjanje loše za vašu kralježnicu, bili ste u pravu. Ali, vaši gejmeri su tu da vas spase – Happy Salmon igra je za vrijeme koje ćete trčati, skakati, vikati i ponekad udarati vaše suigrače. Dvanaest karata koje se nalaze u vašoj ruci potrebno je ispucati prije svih ostalih suigrača, ali za to vam istovremeno treba njhova pomoć.

Vaše kartice tražit će od igrača da jedan drugom date high 5, brofist, zamjenu mjesta te posebno happy salmon rukovanje. Tko prvi ispuni zadatke napisane na kartama, postaje alfa losos u rijeci (dok ga ne pojede međed).

nagradna igra jepg

NAGRADNA IGRA

Happy Salmona možete upecati u sklopu naše nagradne igre koju organiziramo suradnjom Gamera okruglog stola i trgovine društvenih igara Igraj.si. Da biste sudjelovali u nagradnoj igri trebate najkasnije do 30. 06. lajkati Facebook stranicu Gamera okruglog stola klikom ovdje, a zatim i njihovu objavu o Happy Salmonu. U nagradnoj igri mogu sudjelovati samo posjetitelji s područja Republike Hrvatske, odnosno oni koji imaju adresu u tom području na koju bismo igru mogli dostaviti. Pobjednik nagradne igre bit će objavljen na Facebook stranici Gamera okruglog stola.

U slučaju da ne budete sretni u nagradnoj igri, Happy Salmon zajedno s hrpom ostalih društvenih igara možete pronaći u trgovini Igraj.si po iznimno povoljnim cijenama. Web shop trgovine napravljen je i na hrvatskom jeziku te vam korisnička služba za bilo kakva pitanja stoji na raspolaganju na hrvatskom jeziku. Dostava na područje Republike Hrvatske je brza pa vam igra stiže odmah idućeg dana.

King of Tokyo

Ukoliko ste kao klinac voljeli stare Godzilla filmove, onda je ova igra kao stvorena za vas. Riječ je o tabačini divovskih čudovišta u kojoj vaš potez ovisi o kombinacijama dobivenim na kockama – slično Jambu. Hoćete li se na svom potezu boriti s protivnicima, liječiti ili jednostavno skupljati bodove ovisi o vama. Pobjednik je onaj igrač čije čudovište zadnje ostane stajati, a možete i mirno sa strane skupljati pobjedničkih 20 bodova… ali, pobjeda na bodove je za papke.

kraken

Exploding Kittens

Kako je Roddy Piper rekao u jednom klasiku: “I have come here to chew bubblegum and kick ass… and I’m all out of bubblegum.” Tako su i mačke u ovoj igri došle žvakati mačju metvicu i eksplodirati, ali im je ponestalo proklete metvice.

Na vama je da preživite apokalipsu eksplodirajučih mačketina, uz pomoć Bear-o-dactyla s kojim ćete natjerati protivnika da odigra dva poteza, s Pig-a-cornom možete gledati u budućnost ili preskočiti potez uz prenosivu stražnjicu geparda. Zvuči čudno? Čekajte da upoznate i ostale protagoniste poput Tacocata ili Hairy potato Cata…. ljubitelji mačaka, izbjegavajte ovu igru u širokom luku.

Codenames

Dobitnik nagrade Spiele des Jahres za 2016 godinu i trenutno najpopularnija party igra. Igra je toliko popularna da je iznjedrila još dvije verzije u manje od dvije godine, jednu sa slikama i jednu za igrače s 18+ godina. Lokalizirana je na čak 17 jezika.

Igra se u u dva suprostavljena tima, crveni protiv plavih. U svakom timu jedna osoba je tzv. Spymaster i njezin je cilj davati hintove svojim suigračima u vidu jednog pojma i broja kojim će povezati što više traženih riječi. Tim koji prvi otkrije sve svoje riječi je pobjednik.

Magic Maze

Svi fantasy heroji prije bitke se moraju opremiti kvalitetnim oružjem i opremom kako bi što lakše mogli poraziti sile zla. Naši heroji se neće uputiti kod lokalnih kovača, konjušara ili mudrog čarobnjaka, oni će opremu nabaviti u lokalnom Shopping centru. Kad kažemo nabaviti, mislimo ukrasti… jer ugovori o radu su im kao u Hrvata, prazno slovo na papiru.

magic-maze

Sigurno se pitate kakva je vaša uloga u ovoj brzoj kooperativnoj igri. E pa vi ste zapravo njihova nevidljiva ruka koja ih usmjerava na pravi put. Ne na put poštenja, već na put do oružja… ali, vaše ruke su zakržljale i heroje možete pomicati samo u jednom smjeru, najčešće u onom krivom.

Cash and guns

Mexican stand-off je pojam kojim je najlakše opisati ovu zabavnu igru blefiranja. Naime, vi ste grupa kriminalaca koji su netom opljačkali banku i kasnije se nađete kako bi “ravnomjerno” podijelili ukradeni plijen. Cilj svakog igrača je domoći se što većeg udjela plijena, a to će najlakše ostvariti ako riješi sve ostale oko sebe.

Svaki sudionik ima i specijalne moći koje pridodaju kaosu prilikom obračuna, a ne moramo spominjati kako u igri dolazi osam uber cool spužvastih pištolja koji upotpunuju kompletni dojam.

Resistance

U ovoj igri zaboravite na prijatelje, obzirom da će vam besramno lagati u lice dok sa svojom grupom špijuna pokušavaju sabotirati misije vašeg Pokreta otpora. Ovo je također timska igra u kojoj je cilj Pokreta otpora riješiti tri misije i srušiti vladajuće, dok tim špijuna pokušava sabotirati vaše misije.

Iako je špijuna uvijek manje u igri, oni se znaju i lakše im je djelovati kao tim dok članovi pokreta otpora srljaju kao guske u magli i pokušavaju ustanoviti tko je zapravo na strani dobra.

ljetne party igre (5)

Mogel Motte

Igra slična Unou u kojoj se pokušavate riješiti svih karata kukaca iz ruke. Određenih kukaca tj. moljaca se možete riješiti isključivo varanjem. Tako je, dobro ste pročitali, u ovoj igri MORATE varati kako bi pobijedili. Da ne bi sve bilo tako jednostavno, jedan igrač je buba stražar i pazi kako vaše karte ne bi netragom nestajale iz vaših ruku.

Pobjednik je onaj igrač koji se riješi svih karata. Začudili biste se kamo i kako sve karte mogu “nestati”… npr. ispod stola, u dekolte ili u susjednu sobu. Smatrajte se upozorenima da ne skrivate karte tamo gdje im nije mjesto.

ljetne party igre (4)

Dixit

Igra u kojoj Pripovjedač daje pojam kako bi opisao sliku na jednoj od karata u ruci, dok drugi igrači pokušavaju izabrati kartu iz svojih ruku kako bi naveli druge igrače da glasaju za njihovu kartu i preoteli bodove pripovjedaču. Zanimljivo je na kakve sve ideje ljudski mozak može doći na temelju nadrealnih slika, a još je zanimljivije gledati kako ljudi raspravljaju o tim istim kartama prilikom glasanja.

Ukoliko vam igra ne sjedne, ostaje vam 84 predivnih umjetničkih djela koje možete uokviriti i objesiti na zid. Igra je također dobitnik nagrade Spiele des Jahres i do danas je dobila već osam ekspanzija.

ljetne party igre (1)

Cards against humanity

Niste upoznati s ovom igrom? Za vas još ima nade i nipošto nemojte kliknuti na link u imenu igre… stvarno, nemojte to raditi… spasite se… a za vas ostale koji ste ju igrali/ili ste sad već bolesno znatiželjni, vidimo se kod Princa tame, Svjetlonoše, Gospodara muha, Palog Anđela… Pretpostavljam da ste shvatili.

I to je to za ovaj članak! Ubacite se u ljetnu shemu društvenih igara uz Gamere okruglog stola, a svakako obratite pozornost na nadolazeći tekst u kojemu ćemo biti dovoljno hrabri (ludi?) da vas pokušamo uvjeriti zašto su danas društvene igre bolje od videoigara. Popratite nas i na našoj Facebook stranici, Twitteru i Instagramu ukoliko imate više interesa za ovaj hobi.

 

Komentari (5)

  • Reponja123

    25.06.2017 - 18:11

    Igra izgleda zabavno. lajka sam i napravio sve što treba.

  • Ognjen Lovric

    25.06.2017 - 21:18

    Ovo izgleda zanimljivo

  • Noghri

    25.06.2017 - 21:34

    Napokon da se dohvatim komentara na jednu boardgame temu. Solidni opisi igara, bilo bi mozda nelose da napravite nekakav gameplay komentar ili nesto slicno. Siguran sam da bi vam decki iz Udruge Igranje rado pomogli u snimanju takvog videa pa ne bi bilo lose da ih pokusate kontaktirati. Govorim vam iz iskustva, samo lurkanjem po njihovom forumu sam prikupio 20+ drustvenih igara (hmm, kad to tako kazem ne zvuci bas dobro 😉 ), decki i cure znaju svoj ‘posao’ i mislim da bi suradnja s njima bila iznimno korisna ukolilo namjeravate nastaviti s ovom tematikom.

    • Sonjo

      @Noghri, 25.06.2017 - 22:29

      Do not underestimate the power of Gameri Okruglog Stola! XD Kao što vidiš, tek smo na 11 članku, stoga smo kao projekt dosta svježi gosti na HCL.hr. Neovisno o tome, svi članovi Gamera su već višegodišnji entuzijasti boardgaminga (čak smo svi i bivši članovi i volonteri spomenute udruge). Stoga, imamo već zavidno znanje o hobiju, i poveliku kolektivnu kolekciju društvenih igara – koja se neprestano povećava, poput svemira XD. Ne brini, naš projekt će se kvalitetno razvijati na samostalnoj razini, a naravno da sadržaj i forma naših članaka na HCL.hr ovisi isključivo o dogovoru sa urednicima portala. Dakle, razvijati ćemo se u suglasnosti sa njima.

    • Noghri

      @Sonjo, 25.06.2017 - 22:50

      Ajde super, drago mi je cuti da se boardgame zajednica razvija, jer ce to dovesti do mnogo dobrih stvari. Sretno! I veselim se novim clancima i opisima! 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?