HCL.HR

Gameri Okruglog Stola #13: Hvali boardgaming, drž’se videoigara

Zoran Žalac 09.07.2017.   •   19 komentara


Prije tjedan dana neki mučki provokatori na ovom su gaming portalu tvrdili kako su društvene igre za stolom bolji tip igranja nego videoigre na ekranu. Evo im odgovora!

maxresdefault (1)

Dobar dio konfliktnih članaka na internetu piše se iz zabave. Tako je bilo i s prošlotjednim člankom Gamera Okruglog Stola kojim se malo provociralo uspoređujući dvije različite vrste igranja – ono analogno i ono digitalno. Iz same usporedbe moglo se iščitati koje su neke prednosti društvenih igara i slabosti videoigara, ali svjesni smo da postoji i druga strana te priče. Nju vam prezentiramo upravo danas, odgovorima zašto su videoigre bolje od boardgaming naslova.

Prvi argument koji mi pada na um jest da su videoigre, za razliku od društvenih igara, pogodna aktivnost za Forever Alone tipove. Nismo svi ekstrovertirani da možemo glumiti naratore D&D kampanja i emotivno prenositi događanja tijekom meča kao Drago Ćosić. Ljepota videoigara jest u tome što igranje ne definira isključivo kao kompetitivnu zabavu pri kojoj je cilj odnijeti pobjedu. Ovo je važno kad igranje promatrate kao nekakvu vrstu eskapizma, odnosno aktivnosti kojom na trenutak možete pobjeći iz stvarnog svijeta.

Uncharted™ 4: A Thief’s End_20160508225819

Istina je da su ljudi društvena bića i da će uvijek gravitirati prema igrama koje združuju. Međutim, u današnjem svijetu društvenost nam je nametnuta i pervertirana do te mjere da škodi osobnoj privatnosti. Od osobe se očekuje da bude društvena u školi, na poslu pa čak i u slobodno vrijeme. Ako ne ideš na kojekakve team buildinge – nisi timski igrač, ako nemaš profil na društvenim mrežama – nešto nije u redu s tobom.

Za razliku od društvenih igara, videoigre su svojevrsni odgovor na to jer nam omogućuju da se privremeno maknemo podalje od tih društvenih normi. Baš kao i medij knjige, videoigre nam omogućuju individualna, samostalna iskustva izvan naše svakodnevnice. Ta iskustva ne moraju biti bazirana na modelu postizanja rezultata već imaju širinu doživljaja kakvu boardgaming za sada ne može replicirati. Bilo da je to interaktivno lutanje u Journeyju ili misaono promatranje zalaska sunca u Firewatchu, neki su doživljaji videoigara na osobnoj razini iznad domene bacanja kockica i čitanja kartica.

firewatch-ss-2

Videoigre također krasi praktičnost kakva nije česta u svijetu boardgaminga. Nestašice igara se, primjerice, ne događaju u digitalnom svijetu. Većini videoigara karakteristična je instantna zabava bez nužnosti prethodnog izučavanja uputa, pravila i zakona. Taj faktor pristupačnije zabave koristan je i za kognitivni razvoj mlađe publike koja u videoigrama može uživati i bez da mora prijeći osnovni prag – poznavanje abecede.

U konačnici, praktičnost je i u tome što se videoigre kao digitalni proizvodi ne degradiraju s vremenom. Da, svakih desetak godina imamo manjih ili većih problema s pristupanjem starim igrama, ali barem nema straha da će igra izgubiti smisao ako samo jedan djelić iste postane istrošen ili se, nedajbože, zagubi/slomi/podere/i sl.

Sea-of-Thieves

Mogao bih ići u još nekoliko detalja oko ove teme, no mislim kako je nepotrebno sitničariti i cjepidlačiti oko najsitnijih razlika između videoigara i boardgaminga. Na kraju krajeva, te dvije različite vrste zabave su stvar preferencije, a kad ih ne suprotstavljamo mogu se čak i nadopunjavati. Činjenica je da su neke vrhunske RPG igre nastale na pravilima boardgaming svijeta, jednako kao i to da su table-top igre danas popularna destinacija proslavljenih digitalnih sadržaja.

Samim time, zaključujemo ovaj dvodijelni tip članka uz poruku da uživate u različitim vrstama zabave, a posebno u onim preferiranim.

Komentari (19)

  • zpintar

    09.07.2017 - 18:32

    Zapravo su oba članka potpuno bespotrebni. Emotivno zdrav čovjek trebao bi upražnjavati oba tipa igranja jer niti je dobro biti potpuno ekstrovertan niti introvertan.
    Ravnoteža u svemiru, ravnoteža u životu i ravnoteža u igranju. 😉

  • Adam Jensen

    09.07.2017 - 20:17

    Većinom video naravno ali s vremena na vrijeme bude lijepo bacit sa ekipom (ili porodicom) malo boardgaminga

    • baDarmageddoN

      @Adam Jensen, 09.07.2017 - 23:12

      Ne znam. Meni je isto da li sa familijom i prijateljima igram čovječe ne ljuti se ili COD. Ako se zabavljam nema veze da li je board ili video igra. Singleplayer? Samo videoigre mogu doći u obzir. Mislim, nisam shvatio razlog postojanja prvog članka niti shvaćam razlog postojanja ovoga osim toga da nam skrate vrijeme koje gubimo na poslu ili na putovanju čitajući ih 😛

    • "PRIPROSTI SELJAK"?

      @baDarmageddoN, 10.07.2017 - 08:15

      Nemoj tako, momak se trudi staviti neki novi svjezi sadrzaj koji bi nam “trebao” biti zanimljiv i poucan.?

    • baDarmageddoN

      @"PRIPROSTI SELJAK"?, 10.07.2017 - 12:24

      yes ali zašto boarding vs videogaming? Čemu taj VS?

    • Sonjo

      @baDarmageddoN, 10.07.2017 - 12:39

      da se svi vi raspistoljite sa svojim zrncima mudrosti na temu *rolleyes*

    • baDarmageddoN

      @Sonjo, 10.07.2017 - 12:58

      hahaha

    • Zoran Žalac

      @baDarmageddoN, 10.07.2017 - 18:09

      Pa direktnim sučeljavanjem je najlakše usporediti prednosti i mane dvaju vrsta zabave koje su si srodne.

    • baDarmageddoN

      @Zoran Žalac, 10.07.2017 - 19:07

      Ne vidim baš da boarding igranje ima šanse sa video igranjem. Mislim, ‘vi’ ima toliko više mogućnosti da te stvari ne spadaju u istu sferu. Jedino zajedničko je zabava.

    • Zoran Žalac

      @baDarmageddoN, 10.07.2017 - 21:13

      RPG žanr je recimo toliko usko vezan uz temelje boardgaminga da praktički ne bi postojao u današnjem obliku da nije bilo D&D-a i slično. Mislim, i dan danas ti izlazi jedan Divinity: Original Sin 2 u kojemu kroz editor ručno možeš složiti svoju boardgaming avanturu – u digitalnom obliku. Poveznica ima, samo treba malo dalje baciti pogled, a ne samo na ono što je direktno pod nosom.

  • bartul_9

    09.07.2017 - 23:36

    Slabo igram drustvene igre, al svaki put kad sam ih igrao sam gustao. Vecinom su to bili Monopol, Covjece ne ljuti se i slicne, al na vlastitu stetu nikad nisam imao priliku zaigrat D&D, a to mi je oduvjek bila zelja.

    • zpintar

      @bartul_9, 10.07.2017 - 08:28

      Nikad nije kasno ako želja postoji.
      Možda te put jednom odvede i do Meeple’s Cornera naše udruge “Igranje” gdje imamo i preko 200 igara u igroteci, pa se pronađeš u nečemu boljem od ČnLJ-a ili Monopola.
      Do nedavno smo imali i Pathfinder druženja (sličan koncept kao D&D) koja će se sigurno nastaviti nakon ljetnih praznika.

  • tryon

    10.07.2017 - 11:10

    Dok sam jasno rekao na prošlom članku da mi usporedba nema smisla, u ovom članku argumenti su puno konkretniji i zanimljiviji. Zovite me licemjerom ali tako je. Isto tako, vrlo vjerojatno da bi mi se prošli članak (boardgaming bolji od videogaminga) više svidio da su argumenti bili konkretniji i realniji.

    • zpintar

      @tryon, 10.07.2017 - 11:37

      Meni je osobno žao što se niti jedan članak nije dotakao djece. Što predškolske, što školske koja u velikom broju prekomjerno vise na ekranima jer ih roditelji ne kontroliraju.
      Društvene igre tu mogu puno pomoći kako bi se taj balans djetetovog slobodnog vremena zdravije definirao.

    • tryon

      @zpintar, 10.07.2017 - 11:47

      Pa mislim da to nije potrebno jer je to stvar odgoja i osobnih preferenci. Radi se o objektivnom uspoređivanju ta dva medija kao neki izvor zabave.

    • zpintar

      @tryon, 10.07.2017 - 12:38

      Štima, ako se sagledava single player vs multiplayer, pa se argumentira video igra kao bolji izbor po pitanju singleplayera. No, nemojmo zaboraviti da klinci uglavnom s video igrama upražnjavaju multiplayer koji bi im zbog prave (po meni zdravije) socijalizacije ipak bio bolji na boardgamingu. Govorim to iz vlastitog iskustva kao roditelj koji je ove faze prošao. 😉

    • tryon

      @zpintar, 10.07.2017 - 12:50

      Slažem se ali i dalje ne bi trebao biti minus videoigrama to što se “zloupotrebljavaju”.

    • zpintar

      @tryon, 10.07.2017 - 13:04

      To stoji. Nije videoigra kriva što se “konzumira na krivi način”. Ta odgovornost je na samim konzumentima. Kod djece, konkretno roditeljima. A tu je jedini ispravni put djelovati edukativno, no to već ispada iz okvira ovog članka kojeg komentiramo.

    • tryon

      @zpintar, 10.07.2017 - 13:08

      Upravo tako 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?