HCL.HR

Gameri okruglog stola #14: Zima stiže, vadimo Game of Thrones kutije

Matej Žganec 16.07.2017.   •   2 komentara


Gameri Okruglog Stola donose vam najbolje društvene igre iz svijeta Westerosa kojima možete ispuniti vrijeme između novih epizoda megapopularne serije Game of Thrones.

got-boardgaming (2)

Nestrpljivost je na vrhuncu jer je do povratka najpopularnije TV serije u ovom trenutku ostalo manje od 24 sata. Redatelji Game of Thronesa ove godine su odlučili skratiti nam omiljenu seriju za čak četiri epizode i još k tome su pomaknuli datum emitiranja duboko u mjesec srpanj. Zar ne znaju oni koliko je spor Internet na babinoj vikendici u Vodicama? No, budite bez brige – Gameri Okruglog Stola i ovaj put misle na Vas te donose listu najboljih društvenih igre iz svijeta Westerosa.

I odmah mali spoiler za sve fanove jer ste to zasužili: sve ove igre, osim što izgledaju prekrasno, neke su od najboljih društvenih igara u svojim žanrovima.

Kada je 2002. godine kompanija Fantasy flight games osigurala prava od Georga Martina na korištenje materijala iz njegovog epskog serijala “Pjesma leda i vatre”, nitko nije ni slutio kakav zgoditak na lutriji je tada mali američki izdavač postigao. S tek tri napisane knjige i bez mega popularne serije, prva izdana kartaška igra nije podigla mnogo prašine.

Međutim, postepenim rastom zajednice fanova Game of Thronesa, naredne igre postizale su sve više uspjeha. 2015. godine tako izlazi drugo i poboljšano izdanje kartaške igre A Game of Thrones: The Card Game, a svijet društvenih igara dobiva novu zvijezdu.

A Game of Thrones: The Card Game (2nd edition)

got-boardgaming (4)

I ovdje bi Gameri Okruglog Stola odmah bezrezervno preporučili igračima Magica, Yu Gi Oha, Pokemona i sl. da smjesta prekinu sa svojim preskupim hobijem i ukrcaju se na ‘GoT LCG Express’ koji naprosto gazi konkurenciju. Da objasnimo ukratko zašto: koncept LCG-a (Living Card Game) izmišljen je 2008. godine također od strane izdavača Fantasy flight games, a podrazumijeva da igrač nikad ne kupuje paket karata ne znajući što dobiva niti da će u tom paketu većina karata biti slaba i bezvrijedna kao što je to slučaj sa prije spomenutim popularnim TCG-jevima. Nove karte (koje čak nisu ni potrebne jer je bazna igra fenomenalna) izdaju se svakih nekoliko mjeseci u standardiziranim paketima po pristupačnim cijenama, stoga nema rijetkih, teško dostupnih karata čije će cijene skakati u nebesa.

Druga i mnogo važnija prednost Game of Thrones LCG-a nad konkurencijom su same mehanike igre. Igraču je pruženo daleko više strateških odluka i puteva do pobjede. Umjesto klasičnog nanošenja štete, igrač inicira jedan, dva ili čak tri izazova svojem protivniku po krugu. Intrigue protivniku uklanja karte iz ruke, military ubija protivniku jedinice koje je poslao u challenge i naposljetku power donose pobjedniku bodove (njih mu kasnije protivnik može preoteti), koji ga približavaju konačnoj brojci od 15 potrebnih bodova za završetak igre. Ovdje će raspored snage u svakom takvom izazovu biti ključan, kao i odabir redoslijeda tih akcija.

got-boardgaming

Već pogađate da za vrijeme igre kontrolirate jednu od poznatih osam kuća iz Martinovog serijala te da je vaš špil karata prepun likova i događaja koje smo gledali u seriji. Svaka kuća ima svoje prednosti, mane i posebne strategije koje će igrači morati znati iskoristiti kako bi izvojevali konačnu pobjedu. Tako će primjerice Lanisterov deck biti prožet likovima s visokim vrijednostima intrige, Martell će koristiti otrove u svojim challengeima a Tyrell deck biti apsolutno zastrašujuć sa svojom golemom vojnom snagom. Naravno u pripremi igre, igrač će moći podešavati svoj špil na način koji mu najviše odgovara za što će mu na raspolaganju biti ogroman broj karata, a igra čak dopušta kombiniranje po dvije velike kuće u jedan zajednički deck.

Najbolje smo ipak ostavili za kraj, Game of Thrones LCG najviše opravdava svoje ime kada se zaigra u 3 ili više igrača. Ovdje na početku svakog kruga igrači potajno biraju kartice uloga (npr. dobro poznati Hand of the King, Master of Coin, Crown Regent itd.), koje osim što igračima daju posebne moći, također ih guraju u (često neželjene) saveze. Naime, te uloge diktiraju kojeg protivnika taj krug smijete napasti, a koji vas protivnik privremeno podržava, što igri daje prepoznatljiv sloj spletkarenja i dodatne intrige.

Battles of Westeros

got-boardgaming (5)

Svima su nam još uvijek svježe scene iz brutalne epizode Battle of the Bastards s kraja prošle sezone. Sada imate priliku reprizirati neke od najpoznatijih bitaka iz Rata pet kraljeva na vašem kuhinjskom stolu. U ovoj igri minijatura, dva igrača odabiru jedan od mnogih ponuđenih scenarija bitaka i ovisno o izboru modificiraju teren bojišta, veličinu i sastav svojih vojska, odabiru generale i određuju taktičke ciljeve koje će svaka strana morat ispuniti kako bi izvojevala pobjedu.

Neke od vas Battle of Westeros zasigurno će podsjetiti na jednu jako poznatu igru minijatura – dobar stari Warhammer. Dakako, ovdje je stvar poprilično jednostavnija. Sva ona ravnala za mjerenje kretnja jedinica zamijenili su šesterokuti kojima je prošarano cijelo bojno polje.

Zapovjedi svojoj vojsci izdajete putem žetona kojima ćete aktivirati pojedine jedinice na bojišnici, kartama iz vašeg špila Leadership karata koje aktiviraju 1 do 3 jedinice, te preko samih generala koji mogu izdati naredbe isključivo jedinicama u njihovoj blizini. Karte, žetoni i posebne sposobnosti vaših generala limitirani su resursi pa će njihovo pravovremeno tempiranje biti ključno.

westeros-battle

Vojska se sastoji od pješadije, konjice i strijelaca, no svaki scenarij će tim jedinicama dati dodatne bonuse i/ili penale što će ih učiniti međusobno još različitijima. Bitke se odvijaju bacanjem kocaka koje na sebi imaju simbole pojedinih jedinica. Šteta se nanosi kada je bačen simbol koji odgovara jedinici koju napadate i shodno tome, simboli slabijih jedinica češće se pojavljuju na kockama. U ovom procesu dodatno se zaračunavaju efekti terena, posebne moći generala ili pojedinih jedinica, te napadi s boka ili iza leđa.

Battle of Westeros mehanički je tečna i jednostavna igra, koja u isto vrijeme obiluje mnoštvom teških taktičkih odluka. Raznovrsnost scenarija i mnoge ekspanzije koje donose još vojske, pobrinut će se da vam ova igra nikada ne dosadi.

A Game of Thrones: The Board Game (2nd edition)

I naposljetku dolazimo do ultimativne Game of Thrones društvene igre. Ovo remek djelo šefa Fantasy flight gamesa, Christiana T. Petersena, donosi kompletno iskustvo knjiga i serije Igra Prijestolja unutar kartonske kutije.

got-boardgaming (6)

Kralj Robert Baratheon je mrtav, a šestero igrača preuzet će komandu nad vojskama i mornaricom kuća Stark, Greyjoy, Lannister, Tyrell, Baratheon i Martell. Ispred vas se nalazi prekrasna velika karta Westerosa podijeljena na karakteristične regije, a cilj igrača bit će preuzeti kontrolu nad sedam ključnih regija s utvrdama. Zadatak koji će biti iznimno teško ispuniti bez pomoći „saveznika“, a kako se igrači prilikom igranja ove igre uvijek ponašaju u skladu s dvoličnim i podlim likovima iz knjiga, budite spremni na nekoliko prekinutih prijateljstava tokom jedne partije.

Najviše vremena igrači provode osvajajući i braneći teritorije, jer osim utvrda koje im omogućuju regrutiranje vojske i približavanju igrača pobjedi, teritoriji sadrže i dva tipa resursa; Supply – opskrba hranom i drugim potrepštinama koja određuje koliko jedinica vaša vojska može imati, te Power – svojevrsna moneta igre kojom osiguravamo osvojeni teritorij, koju koristimo prilikom licitiranja za tri utjecajne pozicije u kraljevstvu.

Na početku svakog kruga, iz event decka izvući će se po tri događaja koja određuju što se događa u ostatku kruga. Izvučene karte igračima će koji put braniti da izdaje neke naredbe svojim jedinicama, a ponekad će u napad na kraljevstvo poslati divlja plemena s one strane zida, međutim većinom će omogućiti regrutiranje novih jedinica, podešavanje razine opskrbe i najvažnije – licitiranje. Prilikom licitacije igrači potajno odlučuju koliko Power žetona žele uložiti za pojedinu poziciju, uz određene bonuse i akcije koje im mogu dati prevagu.

got-boardgaming (3)

Ono što čini A Game of Thrones: The Board Game apsolutnim hitom jest izdavanje naredbi trupama. Nema onog dosadnog čekanja na svoj red, svi igrači istovremeno postavljaju svoje žetone s naredbama naopačke na regije mape, tako da protivnici ne mogu znati što planirate. Uz žetone napada, obrane i ubiranja Power resursa, igračima su na raspolaganju naredbe potpore i ometanja. I upravo to je razlog zbog kojih ćete htjeti prevrnuti stol kada vaš prijatelj pruži podršku suparničkoj vojsci, a upravo je prošli krug vama obećao isto.

Bitke su brze i elegantne: izračuna se jačina svih vojski koje sudjeluju i pružaju podršku te se naposljetku dodaju karte generala (redom likovi iz knjiga), čija se vrijednost pribraja ukupnoj snazi jedinica, ali čija specijalna svojstva mogu potpuno preokrenuti okvire bitke.

Sve u svemu A Game of Thrones: The Board Game je epska igra totalnog rata i intrige koja će vašem društvu pružiti preko četiri sata nevjerojatnih scena i obrata kakve bi našli samo u djelima Georgea R. R. Martina. Na vama je jedino da odlučite imate li hrabrosti riskirati sve u igri, za osvajanje Željeznog prijestolja.

A Game of Thrones: Hand of the King

Nije vam do višesatnog mozganja i taktiziranja po ovim vrućinama? Za kraj predstavljamo jednu jednostavnu, brzu i kompaktnu igru GoT tematike, koja se može igrati i timski.

got-boardgaming (1)

Pravila ove simpatično ilustrirane igre ne mogu biti lakša – unutar matrice karata na kojima su likovi različitih kuća, pomičete samo jednu karticu Varysa, uzdužno ili poprečno. Tamo gdje Varysa zaustavite, uzimate pripadnika te kuće u svoju kolekciju. Onaj tko na kraju igre ima najvredniju kolekciju pripadnika par kuća, je pobjednik!

Naravno, uz samu matricu karata, sa strane postoji niz likova koji se kataliziraju određenim akcijama, a oni vam trenutačno mogu asistirati u preuzimanju titule pobjednika. Primjerice, Khal Drogo, koji odmah otima Daenerys u čijoj god se kolekciji nalazila, usput ubija i Viserysa.

Gameri Okruglog Stola Vam žele ugodno gledanje nove sezone Game of Thronesa u dobrom društvu, a nabrojane igre Vam sugeriramo kao ispunjenje vremena mukotrpnog čekanja sljedeće epizode. Nakon što ih zaigrate, sigurno ćete pronaći i par tipičnih boardgaming suigrača, koje ćemo opisati u nadolazećem nastavku. Popratite nas na Facebook stranici Gameri Okruglog Stola, za informacije i najnovije vijesti iz boardgaming svijeta, te svakako bacite oko na naše Twitter i Instagram profile.

Komentari (2)

  • GhostMan

    17.07.2017 - 12:54

    Jako mi se svidja dizajn ovih figurica,karata i novcica

    • fragmuffin

      @GhostMan, 17.07.2017 - 17:08

      Zar ne 🙂 Fantasy Flight meni je osobno najdrazi izdavac. Sve njihove igre odlikuje iznimno visoka kvaliteta produkcije.

      Ubuduce sigurno dolazi clanak o najljepse dizajniranim igrama i high quality proizvodacima, kojih je sve vise i vise 😉

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?