HCL.HR

Gameri Okruglog Stola #15: Spiel des Jahres iliti Oscar boardgame svijeta

Erna Fučić 23.07.2017.   •   0 komentara


Početkom ovog tjedna održala se najveća dodjela nagrada za najbolje društvene igre, a u nastavku teksta ćete saznati kratku povijest te prestižne nagrade, kao i tko su ovogodišnji dobitnici.

spiel-des-jahres (5)

Nije tajna da je Njemačka doslovno kolijevka društvenih igara Europskog kontinenta. Već u petom stoljeću nove ere germanski je narod preuzeo vikinšku igru Tafl i počeo se ludo zabavljati nakon što su ga razvili u danas poznati šah. Kroz srednji vijek se tako počeo razvijati i svojevrsni boardgaming duh.

Ta duga tradicija igranja pojačala se u 20.st., gdje u fokus dolazi njemačka obitelj, i kvalitetno druženje uz neku društvenu igru. Prema nedavnim istraživanjima, u današnje doba je boardgaming čak na 2. mjestu kao omiljena razbibriga prosječnog Nijemca (dok je na 1. mjestu još uvijek čvrsto usidren TV). Stoga je samo bilo pitanje vremena da se nakon buđenja suvremenih društvenih igara tokom 1970-ih u Europi, temeljno u Njemačkoj, pojavi i potreba za nagrađivanjem najboljih u branši.

spiel-des-jahres (2)

Spiel des Jahres nagrada utemeljena je 1978. godine od strane male grupe specijaliziranih novinara, u svrhu promoviranja kulture igranja društvenih igara među obiteljima i prijateljima, te za upućivanje kupaca prema izboru najkvalitetnijih društvenih igara.

Prema riječima jednog od suosnivača, Tom Wernecka, koji je i dan-danas aktivan član komisije Spiel des Jahres:  ‘Naša vizija je bila postaviti jak pritisak na boardgaming industriju da postignu proizvode najviše kvalitete prije postavljanja na tržište. Kada pogledamo 30 godina unatrag, vidimo da je ta inicijativa uspjela… a primarno je uspjela jer nagrada Spiel des Jahres razvila toliko snažan utjecaj na prodajnu cijenu, da na industriju zaista djeluje poticajno u smjeru još veće kompetitivnosti.’

Prema istraživanju iz još 2000. godine, dakle na samom početku boardgaming revolucije 21.stoljeća, Spiel des Jahres nagrada je u procjenama stručnjaka donosila čak deseterostruko povećanje prodaje društvenoj igri koja ju je osvojila. A prvi dobitnik ove prestižne nagrade 1979. godine bio je boardgame Hase und Igel, dizajnera Davida Parletta.

spiel-des-jahres (3)

Spiel des Jahres se kroz godine razvila u instituciju koja, osim što nagrađuje najbolje u boardgame svijetu, promovira boardgaming primarno u Njemačkoj kroz aktivno surađivanje sa socijalno osjetljivim organizacijama, te kroz jako podržavanje boardgame dizajnera. Komisija koja dodjeljuje nagrade sadrži članove koji su dokazali svojim radom, znanjem i predanošću boardgame svijetu da posjeduju kompetencije potrebne za pravednu dodjelu ove nagrade.

Nagrađeni ne dobivaju nikakvu nagradu u financijskom obliku, već samo pravo na korištenje prestižnog Spiel des Jahres emblema, za koji imaju dopuštenje dodati ga na svoju nagrađeni proizvod. Licenca korištenja tog emblema mora se platiti, i to odlazi na održavanje nagrade svake godine, a s obzirom da smo ranije spomenuli koliko se povećava profit osvajanjem nagrade, mislimo da taj skromni trošak na licence nije veliki izdatak.

spiel-des-jahres (1)

U izbor za nagradu ulaze društvene igre koje su u protekloj godini bili izdani u Njemačkoj, uz iznimku za reimplementirane starije boardgameove. Ono što komisija uzima u obzir tokom evaluacije jesu sljedeće stavke:

  • koncept (originalnost, mogućnost ponovnog odigravanja)
  • struktura pravila igranja (sastav, jasnoća, razumljivost)
  • kutija (organizacija sadržaja kutije, kvaliteta ploče, pravila)
  • boardgame dizajn (funkcionalnost mehanika, izrada)

Uz Spiel des Jahres je od 1991. godine uvedena nagrada i Kinderspiel des Jahres. U oba slučaja, komisija u obzir uzima i činjenicu da nagrađeni boardgame bude pristupačan i razumljiv većini kupaca, dakle i ljudima koji tek počinju ulaziti u boardgame svijet. Radi toga je svima nama koji smo još u djetinjstvu imali doticaja sa boardgameovima u velikim shopping centrima npr. u Austriji, dosta često pao u oko prepoznatljiv emblem nagrade na kutiji.

2086727-01

Ove godine je “boardgaming Oscar” održan 17.7. u Berlinu. Okupili su se svi poznati boardgame dizajneri, izdavači i srodni entuzijasti.  Za nagradu Spiel des Jahres nominirani su bili:

  1. Kingdomino, dizajner  Bruno Cathala
  2. Magic Maze, dizajner Kasper Lapp
  3. The Quest for El Dorado, dizajner Reiner Knizia

Pobjednik u ovoj kategoriji je Kingdomino. Kao što samo ime daje naslutiti, ovaj boardgame je temeljen na domino mehanici, sa preinakama koje vam omogućuju gradnju srednjevjekovnih gradova i okolice. Deklariran kao odlična obiteljska društvena igra, ne sumnjamo da je lagan za savladati i odličan za ponovna igranja na obiteljskim okupljanjima.

spiel-des-jahres (6)

Za nagradu Kennerspiel des Jahres nominirani su bili:

  1. EXIT – The Game, dizajnera Inke i Markusa Branda
  2. Raiders of the North Sea, dizajner Shem Philips
  3. Terraforming Mars, dizajner Jakub Fryxelius

Pobjednik u ovoj kategoriji je EXIT – The Game. Ovaj boardgame je temeljen na trenutno megapopularnom Escape Room konceptu. Vi i vaš tim morate zajedničkim naporima razbijati šifre, riješavati puzzle i skupljati određene objekte, kako bi uspješno pobjegli iz kontaminiranog istraživačkog laboratorija. Obzirom da se radi o jednokratnom boardgameu, izlaziti će novi scenariji za riješavanje, stoga je ovo vrsta društvene igre u kojoj ćete definitivno raditi na team buildingu vaše grupe i odlično se zabaviti, a sve za manju cijenu od prosječnog pravog Escape Rooma.

spiel-des-jahres (1)

Za nagradu Kinderspiel des Jahres nominirani su bili:

  1. Ice Cool, dizajner Brian Gomez
  2. Captain Silver, dizajner W. Discherl i M. Reindl
  3. The Mysterious Forest, dizajner Carlo A. Rossi

Pobjednik u ovoj kategoriji je Ice Cool, simpatičan dexterity boardgame za klince, smješten u zaleđenom svijetu pingvina.

spiel-des-jahres (4)

Gameri Okruglog Stola uvažavaju sve uvjete i parametre koje komisija Spiel des Jahres uzima u obzir pri odabiru pobjednika. No, u isto vrijeme smatraju da su možda neki od drugih nominiranih više zaslužili tu nagradu, a o tome će se raspravljati u nekim nadolazećim temama. Čitajte nas i dalje, a sljedeću nedjelju otkrijte u koju kategoriju gamera spada svaki pripadnik vaše gaming grupe. Nas popratite na stranici Gameri Okruglog Stola, za sve informacije i najnovije vijesti iz boardgaming svijeta, te svakako bacite oko na naš Twitter i Instagram.

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?