HCL.HR

Gameri Okruglog Stola #18: Kingdomino – igra koja će vas navući čak i ako ste tu biciklom

Erna Fučić 13.08.2017.   •   2 komentara


Pročitajte zašto Gameri Okruglog Stola smatraju da je Kingdomino, ovogodišnji dobitnik Spiel des Jahres nagrade, idealan naslov za novake u svijetu društvenih igara.

kingdomino 1

Nedavno ste pozvali Njuvbija na večer društvenih igara? Neki dragi prijatelj koji se skroz zapalio u prepričavanju vaših epskih večeri igranja, pa ste se smilovali i pozvali ga? Možda ga čak dotakne Poljubac Kartona, i preko noći ga pretvorite u hardcore boardgamera? Samo je nebo granica… Počistili ste stan, pripremili pića i grickalice, ekipa počinje polako dolaziti. Brzi klasično kasni, ali nije bitno jer se Njuvbi taman pojavio pred vratima i razrogačio oči pri ulasku u stan. Naime, mega-polica puna vaših igara zabljesne svakoga svojim šarenilom i prirodno je da ljudi ostanu bez teksta.

No, Njuvbiju je to očito malo i stresno, jer joj se pažljivo primiče i pregledava naslove. U sobi je muk, u vama su miješani osjećaji pustog ponosa na njegovu očaranost vašom kolekcijom, sa suosjećanjem njegove trte kakvog ćete mu diva od igre uvaliti prije nego se uopće snađe. Njuvbi ima nekakvu geekastu crtu i hvata njemu najljepše ilustrirane kutije igara, pomalo plašljivo pitajući smije li ih otvoriti. Dopuštate mu i usput objašnjavate o čemu se radi u svakoj od njih. Najčešće ga gubite na trećoj rečenici, ali nije važno. Neka se divi i upoznaje ovaj vaš bogati hobi.

Brzi konačno naleti na vrata i eksplozivno pozdravlja sve kako bi prividno nadoknadio izgubljeno vrijeme. Sad kad ste se svi okupili, vrijeme je za odlučiti što zaigrati. Obzirom da se za stolom nalaze teški introverti, introverti, ex-introverti-priučeni-ekstroverti i Njuvbi, svi rezervirano šute i boje se nametati neke želje. Pitate Njuvbija što mu je od ponuđenog zapelo za oko, a on hvata steampunk igru tešku pet kila sa sjajem u očima. U taj isti trenutak Biku koji uči zacakli suza u oku, od čiste muke kako će jadnom Njuvbiju objašnjavati tog gorostasa sljedećih sat i pol.

kingdomino 2

Polako odkeljavate Njuvbijeve prste sa igre, uz smirivanje situacije da bi ipak započeli večer s nečim lakšim, da se zagrijemo. Dajete pomalo lažno obećanje da će se kasnije tu grdosiju zaigrati, ali ste svjesni da Njuvbi mora još puno toga prije proći, da se malo ubaci u taj princip i mehanike društvenih igara.

Prije kojih tjedan dana ste kupili nekoliko novih igara, a među njima i nedavno proglašeni Spiel des Jahres – Kingdomino. Pitate Njuvbija je li ikada igrao domino. Njuvbi malo skeptično odgovara da je, ali kao klinac. Misli da tim pitanjem započinje neki bolesni obred inicijacije ili slično.

Malo se lecne kad ispružite ruku prema polici i novoj igri svojeg omiljenog dizajnera Brune Cathale. Zatim odahne kad shvati da ste samo krenuli po nešto na policu. Zadnja emocija koju očitate na Njuvbijevoj faci je teško razočarenje kad konačno vidi naslovnicu kutije Kingdomina. Mala je, skroz šarena, i nekako djetinjasto oslikana. Jel’ vi to Njuvbija pokušavate naučiti nekoj dječjoj igri? Zar imate tooooliko loše mišljenje o njegovoj mentalnoj sposobnosti?

kingdomino 3

Vi ste već navikli na zgražanje od non-boardgamera pa se ne dajete smesti njegovim šokom i vjevericom. Otvarate kutiju, taman vas je maksimalan broj igrača za stolom -četiri, i dajete Njuvbiju prednost da si izabere boju meepla i odgovarajući maleni slatki 3D dvorčić koji svima služi kao početna pločica. Bik koji uči, vidno opušteniji razvojem događaja, se ponudi da objasni igru. Najbolje da pokaže kroz par ilustrativnih koraka kako bi Njuvbi što lakše uhvatio mehaniku.

Započinje sa temeljnom idejom igre, a to je mehanika igre domino. Vaša početna pločica je neutralni teren na kojeg se može slagati bilo koji tip terena. U igri postoje tereni šume, livade, mora, pustinje, zemlje i rudnika, svi smješteni na duguljastima pločicama. Te pločice su vizualno podijeljene na 2 kvadratna polja, koja ponekad sadržavaju isti, a ponekad dva različita tipa terena. Kako krećete od centralne, neutralne pločice, gradnjom kroz igru će se svaka nova pločica sa terenima morati jednom stranicom poklapati sa prethodnom. Zvuči poznato, jel da?

U čemu se onda Kingdomino razlikuje od običnog domina i zašto je dobio Oscara u svijetu društvenih igara? Bruno Cathala je u više aspekata dao potpuno novo ruho starom klasiku. Naime, na nekim terenima nalaze se male oznake kruna, u vrijednosti od jedan do tri. Slaganjem površine istog terena sa pokojom krunom unutar njega, ostvarujete bodove na kraju igre. Tako npr, ako imate šumski neprekinuti teren od pet polja, s dvijeprisutne krune, ukupan broj bodova za tu površinu će biti 10. Intuitivno, zar ne?

kingdomino 4

No, morate paziti na nekoliko stvari tijekom igre. Prvo, dimenzija vašeg izgrađenog terena ne smije prijeći dimenzije 5×5 polja. Ovaj uvjet vam nameće ograničenje i mali moždani napor planiranja sljedećeg koraka u izgradnji vašeg terena. Drugo, prije odigravanja trenutne runde morate se odlučiti koju ćete pločicu graditi već u sljedećoj rundi. Vaši mali meeplovi u formi kraljeva vam služe upravo za to.

Nasumične pločice (koje odgovaraju broju igrača) poredaju se po uzlaznoj vrijednosti brojeva na njihovoj poleđini, a ovisno o vašem redu postavljate svojeg meepla na željenu pločicu. One s višim vrijednostima brojeva na poleđini su bolje i najčešće imaju prisutne i krune na poljima, dok one s manjim brojevima su bez kruna. Fora je u tome da onaj koji je u trenutnoj rundi zauzeo pločicu najmanje vrijednosti, ima prednost prvi birati pločicu za sljedeću rundu. I obrnuto, onaj koji sjedi na najvrednijoj pločici trenutno, zadnji će birati pločicu za sljedeću rundu. Ovaj uvjet nameće čak i malo taktiziranja u igru.

kingdomino 5

I to je to! Svega tri pravila i igre mogu započeti! Njuvbi u startu skeptično i mlohavo stavlja svojeg meepla na prvu odabranu pločicu, te ju plaho polaže. Još pokoje kratko pitanje u drugoj – trećoj rundi, a nakon doslovno 15 minuta igra završava i Njuvbiju se pjene usta! Njuvbi hoće JOŠ jednu igru! I JOŠ jednu nakon toga! Skroz je skužio pravila, želi isprobavati nove taktike, uči blokirati protivnike i krasti im bodove – uživa sto na sat. Želi čuti sve o modulima, kako se igra u dvoje i koliko taj predivni komad kartona košta!

Prednost ove male, kompaktne igre je što se može igrati u tzv. modulima, dakle zadaju se drugačiji uvjeti za ostvarivanje bodova. Primjerice, u dvoje možete igrati po pravilu da je maksimalna površina terena 7×7 polja, a u bilo kojem broju igrača možete dogovoriti nagradu od ekstra 10 bodova onome tko je uspješno izgradio svoj teren sa početnom pločicom ravno u sredini. Prosječna cijena nije viša od 150kn, a igra je mala i lako postaje putna, jer zauzima malo mjesta kako u torbi, tako i na stolu.

kingdomino 6

Zbog lakih pravila, a neizmjerne mogućnosti kombinatorike jednako odgovara odraslima i djeci, stoga ju možete lako naučiti igrati svoje prijatelje, ukućane, pa čak i slučajnog prolaznika na cesti. Mi garantiramo da će se svi odreda zaljubiti! Njuvbi se očigledno zaljubio. Potpuno je zaboravio na debelu steampunk igru smještenu u doba alternativnog WWI, Scythe. Ta je igra stvorena za hc boardgamere i među našim omiljenim novim naslovima, a upravo nju ćemo uskoro i recenzirati.

Nas čitajte sljedeće nedjelje kada ćemo donijeti vruće vijesti sa najveće konvencije društvenih igara u SAD-u, Gen Con 2017! Nas popratite na FB stranici Gameri Okruglog Stola, za informacije i najnovije vijesti iz svijeta društvenih igara, te svakako bacite oko na naš Twitter i Instagram, te friško otvoren YouTube kanal.

Komentari (2)

  • DiVojic

    14.08.2017 - 09:13

    Pozdrav,

    Evo da i ja javim dojmove. Jučer sam imao tu čast daupoznam ekipu koja je me uvela u ovu društvenu igru. Odlična igra, druženje, mjesto, ljudi, zezancija. Nadam se da će se njihov glas daleko čuti. Živi bili i puno uspjeha 🙂

    • Sonjo

      @DiVojic, 14.08.2017 - 09:54

      Hvala na lijepim riječima! Gameri okruglog stola su se isto super zabavili i drago nam je da su dojmovi i odaziv na boardgamng bili odlični!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?