HCL.HR

Gameri Okruglog Stola: Doživite post-apokalipsu uz igru Anachrony

Erna Fučić 26.11.2017.   •   3 komentara


Istražili smo je li prošlogodišnji hit s Kickstartera zvan Anachrony opravdao svoju masivnu težinu od čak šest kilograma.

anachrony-10

Prošlo ljeto Kickstarter je zatresla mega-kampanja društvene igre Anachrony, od tvoraca Mindclash Games iz Mađarske. Ovaj div od igre, poseban ne samo po bogatstvu komponenti nego i po sadržaju, uspješno je osvojio preko pet tisuća igrača diljem svijeta, te prikupio čak pola milijuna dolara za proizvodnju! No, je li ova igra zaslužila biti neodoljiva poput plamena moljcima?

Ono što prvo upada u oko je fenomenalan grafički dizajn igre. Cijeli tim ilustratora i dizajnera je sudjelovao na ovom postapokaliptičnom bombonu, tako da nije moglo biti govora o promašaju. Sulude minijature bile su ubačene u Kickstarter ediciju kao šlag na vrhu, a svojim izgledom i masivnosti (55mm visine!) poslužile su kao neodoljivi mamac širokom spektru kupaca. Ta lavina šarenila zapravo temeljito prati kompleksnu priču iza same igre… koju su Kickstarter žitelji dobili kao mali bonus u formi podeblje knjižice The Art and Story behind Anachrony.

anachrony-1333

Priča igre nas smješta u daleko 26. stoljeće, u neko doba nakon apokaliptičnog kaosa koji je poharao Zemlju i uništio dosta ljudske civilizacije. Oni koji su preživjeli, stvorili su četiri frakcije potpuno različitih ideologija – Paths of Harmony, Dominance, Progress and Salvation. Svaka od tih ideologija ima neku svoju fiksaciju kako je najbolje obnoviti civilizaciju, a one se sve zajedno sastaju u tzv. Capitalu, zadnjem mega-gradu na Zemlji. Glavna ploča predstavlja Capital i područja oko njega, bogata resursima koji su idealni za obnovu ljudske rase. Upravo jednu od tih frakcija vi kao igrač dobivate na upravljanje, s pripadnom manjom pločom (player-board) koja je individualna za svakog igrača po određenim karakteristikama. Ono što najviše dodaje posebnost vašoj frakciji su specifični uvjeti za pobjedu, te biranje vođe vaše frakcije koji sa sobom donosi neke posebne vještine.

Priča igre nas smješta u daleko 26. stoljeće, u neko doba nakon apokaliptičnog kaosa koji je poharao Zemlju.

Sve frakcije iznenađuje spoznaja da uz korištenje misterioznog materijala nazvanog Neutronium imaju mogućnost otvaranja crvotočina u vremenu, kojima mogu dosta otkriti o svojoj prošlosti, ali i iskoristiti kao sredstvo dobivanja prednosti nad svojim suparnicima – slanjem vrijednih resursa unaprijed kroz vrijeme. Sve to jako destabilizira space-time continuum, a s time se nitko ne bi smio neoprezno igrati! Usput, frakcije otkrivaju i uzrok velikoj apokalipsi koja ih je prethodno bila pogodila – radilo se o užasnom pogotku asteroida, bogatog upravo Neutroniumom! Što je još gore, kroz virenje u crvotočinu, preostalo čovječanstvo predviđa i ponovni dolazak jednog takvog udarnog asteroida! On zaista pada u jednom trenutku tijekom igre, a vaša frakcija mora biti spremna preživjeti udarac, te zauzeti pobjednički tron kao glavna ideologija u budućem postavljanju ljudske civilizacije na noge.

Pred vama su veliki zahtjevi, hrpetina komponenti i prava šuma pravila. Anachrony nije igra za početnike, no za one koji su već duže vrijeme u ovom hobiju, ona je pravi izazov – kako za naučiti, tako i za savladati.

anachrony-100

S obzirom na širinu, dužinu, dubinu i kompleksnost samih pravila, dotaknut ćemo se osnova mehanika koje se koriste kako bi bar djelomično dobili dojam gameplaya. Dakle, na raspolaganju ćete imati manju ploču svoju frakcije koja primarno služi za aktivaciju minijatura, tj. exosuit-ova kojima ćete slati svoje radnike na glavnu ploču u rudarenje za vrijednim materijalom po surovoj pustoši. Postoji više tipova radnika (Specijalista) na odabir – Inženjeri, Znanstvenici, Administratori i Geniji. Svaki od njih ima neku svoju posebnu vještinu, te je koristan u određenim akcijama i opskrbi resursima, a na vama je odlučiti koje ćete najčešće koristiti ovisno o frakciji i strategiji koju imate.

Na raspolaganju imate manju ploču svoju frakcije koja primarno služi za aktivaciju minijatura, tj. exosuit-ova kojima šaljete svoje radnike na glavnu ploču.

Na vašoj ploči postoje i posebna mjesta za izgradnju ‘zgrada’, gdje možete slati svoje radnike da povoljnije obavljaju akcije, a među ostalim time i skupljate bodove prema ultimativnoj pobjedi. Ono na što treba paziti je moral radnika. Glavna valuta u igri je voda, a radnici po povratku sa zadatka su umorni, tako da ako ih ponovo želite slati da obavljaju akcije ih morate osvježiti vodom. Ako ste benevolentan vojskovođa, tada će moral radnicima rasti, pa time opet možete zaraditi nešto bodova za kraj igre. Ako više naginjete tiranstvu, možete ih tjerati natrag na posao, no moral, a time i vaši bodovi, drastično padaju.

anachrony-1000

Glavna ploča ima više mjesta gdje exosuitovi mogu raditi, ali na neka mogu zakoračiti samo ako njima upravlja specifičan radnik – Specijalist. Ono što ste do sad mogli uočiti je kako glavnina mehanike igre je upravo odlučivanje kamo poslati kojeg radnika i to u najpovoljniji trenutak. Ovo je klasična worker-placement mehanika, koja prožima brojne igre najčešće Euro tipa. Ako vam je to napeto, Anachrony je jednim korakom bliže vašoj kolekciji.

Vratimo se na sam koncept vremenskih crvotočina. To su naravno osjetljivi procjepi u vremenu, no izrazito korisni ako si želite u blisku budućnost, tj. sljedeću rundu brzinski šiknuti neki prijeko potreban resurs, pa čak i radnika. Koliko god ta opcija bila primamljiva, nosi i određenu cijenu kako bi se svemirska ravnoteža zadovoljila. Ako zeznete, moguće je otvaranje anomalija, a onda vam se loše piše…Putovanje kroz vrijeme je glavna tema igre, no potpuno na vama leži odluka hoćete li se igrati tim osjetljivim uvjetima, ili ipak ziheraški odrađivati poteze. Ne postoji jednoznačan put do pobjede, no ono što bi vam ju moglo isto približiti su i raznovrsni (no zahtjevni) Super projekti koji se nude za ispunjavanje tijekom igre.

Sve to odvija se u samo sedam rundi igre, što daje dodatnu dimenziju i tempo. Nema praznih koraka – u apsolutno svaki morate uložiti razmišljanja i brige.

anachrony-10000

Anachrony je zamišljena za 1-4 igrača, a Kickstarter edicija sadržava i više modula igre. Ono što se samo po sebi nameće kao pitanje je solo varijanta igre, zvana Chronobot. Pravila nisu drastično drugačija od osnova, a sustav je složen s umjetnim drugim igračem, kojim upravljate djelomični vi (kockom), te određeni početni uvjeti i posebno odrađivanje akcija. Chronobot kao sustav za solo igru je kvalitetno i balansirano razrađen, te u tom modulu nema problema.

Anachrony je zamišljena za 1-4 igrača, a Kickstarter edicija sadržava i više modula igre.

Doomsday Modul dodaje posebnu napetost u igru, jer se uvode eksperimenti kojima igrači mogu utjecati na vrijeme udara novog asteroida. Naravno, izvršeni eksperimenti igračima donose različite nagrade, no tada oni moraju i na zasebnom Doomsday brojaču približiti ili udaljiti vrijeme pada asteroida. Svaki potez utječe na daljnji razvoj igre, na vaše i tuđe odluke, bodove, na kraju i na pobjedu.

anachrony-1xy

Postoji još niz modifikacija pravila, početnih uvjeta, završnih bodovanja itd. što samo doprinosi reigrivosti (replayability) ove igre. Ovaj masivni div dolazi u kutiji od skoro 6 kg, a garantira mozgajuću zabavu u bilo kojem broju igrača, s bilo kojim modifikacijama. U igru je uloženo mnogo truda u svrhu balansiranja, no nemojte se obeshrabriti ako u prvih par igara ne polovite sva pravila i vaša frakcija na kraju ostane s gaćama na štapu, te jednom nogom u poluraspadnutoj crvotočini! To je normalno, a djeluje čak i motivirajuće da sljedeći put pokušate neku skroz novu strategiju. To je ono što u ovom hobiju čini igru dobrom. Motivacija da ju zaigrate iznova i iznova, da osjetite sjedanje kotačića na mjesto i konačno osvojite titulu majstora Vremena!

Pratite nas i dalje, jer sljedeće nedjelje razgovaramo s višegodišnjim zagriženim wargame entuzijastom, te vas upoznajemo i s tom nišom društvenih igara. Do tada svakako bacite oko na naš YouTube kanal, gdje možete pronaći naše podcaste na temu društvenih igara, i općenito geek sadržaj. Svratite i na našu stranicu Gameri Okruglog Stola, za informacije i najnovije vijesti iz svijeta društvenih igara, te pogledajte naš Twitter i Instagram!

Komentari (3)

  • Kosjenka

    26.11.2017 - 21:43

    Prekrasne fotke i apsolutno primamljiva igra ?

    • Sonjo

      @Kosjenka, 26.11.2017 - 22:54

      hvala!

  • Suhopoljac

    27.11.2017 - 21:44

    Interesantan opis, mogla bi se nabaviti igra 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?