HCL.HR

Gameri Okruglog Stola: Generali kartona i društvene igre ratne tematike

Matej Žganec 03.12.2017.   •   2 komentara


Napuštamo svijet miroljubivih, elegantnih, matematički preciznih igara i selimo se u nemilosrdni kaos bojnog polja takozvanih wargameova.

wargames-boardgames-1

U dosadašnjim izdanjima našeg serijala o društvenim igrama, dosta smo pričali o igrama Euro tipa i svim njihovim karakteristikama. Međutim, danas vam donosimo nešto potpuno drugačije. Na kratko napuštamo svijet miroljubivih, elegantnih, matematički preciznih igra i sve njihove lukave zagonetke, victory pointove, ekonomske sisteme mijenjamo za nemilosrdni kaos i destrukciju bojnog polja. Oblačimo na sebe generalsku uniformu i šaljemo stotine plastičnih/kartonskih pješaka, konjanika i tenkova u borbu.

Wargames – društvene igre ratne tematike, u nekakvom primitivnom smislu javljaju se u trenutku kada je prvi prapovijesni general odlučio plan bitke nacrtati na tlu koristeći se kamenjem, grančicama i ostalim materijalom nađenim u prirodi i time svojim ratnicima bolje pojasniti taktiku za nadolazeći okršaj s neprijateljskim plemenom. U malo egzaktnijem smislu, prva igra koja je simulirala bitku koristeći se jasno definiranim pravilima i službenim figurama pješadije, konjice i slonova bila je Indijska Chaturanga iz 6. stoljeća.

Malo rafiniranija verzija te igre u 10. stoljeću stiže i u Europu gdje se narednih petstotinjak godina konstantno dorađuje i modificira kako bismo dobili prvu modernu inačicu najpoznatije društvene igre – šah. Popularnosti i različitost igara unutar Wargame žanra društvenih igara nema neki značajniji porast sve do 50-ih godina 20. stoljeća kada na scenu dolazi svima nam poznati Rizik.

wargames-boardgames-2

Samo 2 godine nakon Rizika, zloglasna igra Diplomacy dolazi u dućane diljem SAD-a. Igra za čak sedam igrača koja simulira odnos snaga u Europi ususret Prvom svjetskom ratu i koja sadržava možda tri retka pravila, postaje sinonim za ogorčenost, saltyness, rage quitanje, prevrtanja stolova u domeni društvenih igara. Čisti primjer Free for all ratnog sukoba s tajnim savezima i zabijanjem noževa u leđa ljudima kojima ste se do prije 2 minute zaklinjali da ćete podržati njihov napad na Bavarsku, samo da bi preusmjerili jedinice na njihov teritorij. Diplomacy je i dan danas rekorder po broju rastava braka i prekinutih prijateljstava, no i dalje je iznimno popularna i dobro prodavana igra unatoč svojoj dobi (i naravi).

Međutim, 1961. je godina koja je definirala moderan Wargame žanr. Legendarna američka kompanija Avalon Hill izdaje tri igre koje će udariti osnovne značajke žanra – Gettysburg; prva igra koja se temelji na stvarnom povijesnom sukobu, Chancellorsville – njenu ekspanziju te D-Day: prvu ratnu igru gdje je igrača ploča podijeljena u šesterokute. U svim ovim igrama razne jedinice bile su predstavljene malim kartonskim kvadratima na kojima je bio ilustriran službeni vojni simbol za odgovarajući tip postrojbe, standard koji i danas vidimo u ratnim igrama.

wargames-boardgames-3

Scena je svoje zlatne godine doživjela u 70-im i ranim 80-im godinama prošlog stoljeća kada izlaze naslovi poput Squad Leader, Up front, Rommel in the Desert, Axis&Allies serijal i mnogi drugi. Godine 1985. svijetlo dana je ugledao i popularni Warhammer: Fantasy Battle koji je unutar žanra ratnih igara pogurnuo dio scene i prema bitkama minijatura. Međutim 90-ih godina s dolaskom Euro stila društvenih igara i propašću velikih izdavača ratnih igara (SPI i Avalon Hill), Wargame scena je počela jenjavati. Iako i dan-danas veliki broj manjih izdavača plasira brojne izvrsne igre s rafiniranim i moderniziranim mehanikama, kompliciranost pravila i nepristupačnost igračima početnicima, te jaka alternativa u vidu Euro žanra i prije svega PC ratnih strategija, reducirali su Wargame scenu na manju supkulturu entuzijasta.

Prava je šteta što se više ljudi ne ohrabri uskočiti u hobi, jer unutar naoko grube olupine nalazi se prava poslastica za mnoge, ali prije svega za ljubitelje povijesti i kompetitivne tipove igrača. Velika većina Wargameova pokriva neku povijesnu bitku ili rat, dok se tek mali postotak bavi SF (Star Fleet Battles) ili high fantasy (Battelore serijal) tematikom. Dizajneri će u pravilu „žrtvovati“ balans sukobljenih strana u igri kako bi bolje dočarali realni odnos snaga u tom specifičnom povijesnom trenutku tako da niti u jednoj od stotina igara koje se bave sukobom Amerike i Japana na Pacifiku u Drugom svjetskom ratu, igrač koji kontrolira Japan neće moći pokoriti Ameriku. On u pravilu ostvari pobjedu ako produži rat do određenog kasnijeg datuma. Svaka jedinica i njene osobine pa čak i teren te vremenske prilike u ovim igrama su povijesno potpuno precizno dočarane, a oveće knjige s pravilima u sebi uvijek sadržavaju jako priča i informacija o samom sukobu i služe igračima kao svojevrstan udžbenik povijesti tog razdoblja.

wargames-boardgames-4

No, igre ovog žanra su i međusobno vrlo različite. Osim samog razdoblja u kojem je sukob smješten, a spektar se kreće od antike (Command and Colors: Ancients), preko renesanse (Virgin Queen) sve do američkih intervencija u SAD-u (A Distant Plain), igre razlikujemo po skali operacija.

Želite li biti u ulozi kapetana Richarda Wintersa i naređivati pojedinim vodovima kompanije „Easy“ u koju kuću moraju baciti granatu, za vas su idealni Heroes of Normandie ili Lock’n’Load serijali igara jer ovdje jedan šesterokut na mapi predstavlja površinu od svega par metara kvadratnih. Ako smatrate da na vašoj kacigi ima mjesta za malo više zvjezdica i orlova te se želite okusiti u ulozi feldmaršala pokušajte se snaći pobjedi neprijatelja, snijeg i maglu u Ardennes’44  gdje su vam na raspolaganju čitavi bataljuni pješadije, tenkova i aviona. Uvijek možete stisnut gas do daske, odlučiti da želite osvojiti sav tada poznat antički svijet i nabaviti remek djelo Hannibal: Rome vs. Carthage.

wargames-boardgames-6

Još jednu veliku distinkciju među ratnim igrama nalazimo i u samim mehanikama koje pokreću jedinice, a samim time i događanja na mapi. Ovdje razlikujemo dvije osnovne grane – klasičnu i card driven ratnu igru. Pa tako dok u klasičnoj Wargame imate uvijek određen broj jedinica koje igrač može aktivirati, u Card driven ratnim igrama dodaje se još jedna razina planiranja, naime kartama koje držite u rukama trebate pažljivo raspolagati pošto svaka od njih ima drugačiju vrijednost aktivacije, stoga je važno tempirati kada odigrati onu jaču i pokrenuti centar, lijevi i desni bok bojišnice, a kada odigrati kartu koja aktivira primjerice samo jednu od te tri opcije. Card driven ratne igre u pravilu su pristupačnije i popularnije među početnicima u ovom žanru i ovdje bi vaši Gameri Okruglog Stola preporučili naslove poput Memoir ’44 serijala ili A Few Acres of Snow.

Spomenimo naposljetku i ratne igre gdje sa vašim protivnikom nikad nećete… ratovati. Legendarni Twilight Struggle dugo je bio apsolutni broj 1 na BGG-u  – neslužbenoj Bibliji hobija društvenih igara. Ovdje se radi o igri koja simulira hladni rat između SADa i Sovjetskog Saveza, a igrači će pokušati kroz razne prevrate, državne udare i širenje utjecaja u marionetskim državama izboriti status najjače svjetske sile.

wargames-boardgames-5

Iako Wargame hobi nema popularnost kao njegov privlačniji i pristupačniji Euro rođak i dalje se trudi popularizirati među novim generacijama igrača. Mnoge uspješnice ugledale su i svoje PC inačice – primjerice Conflict of Heroes: Awaking the Bear!, kojega je moguće pronaći na Steamu. Sve su brojnije i hibridne Euro-Wargame igre, poput Mare Nostrum: Empires koje će zasigurno pronaći poklonike i među inače miroljubivim igračima koji ponekad jednostavno imaju potrebu osvojiti Babilon. Kakav god tip igrača da jeste, uz malo istraživanja i recenzija koje će vam vaši Gameri Okruglog Stola i dalje donositi, sigurno ćete se zaljubiti i u ovaj luckasti svijet opskurnih, ogromnih, kompliciranih igara koje nas na posljetku uvijek nagrade jednim dubljim i posebnijim iskustvom igranja društvene igre.

Pratite nas i dalje, jer sljedeće nedjelje smo i dalje u SF ‘filmu’, stoga donosimo recenziju i preporuku simpatične igre Galaxy Trucker koja ove godine slavi već 10. godišnjicu! Do tada svakako bacite oko na naš YouTube kanal, gdje možete pronaći naše podcaste na temu društvenih igara, i općenito geek sadržaj. Svratite i na našu FB stranicu Gameri Okruglog Stola, za informacije i najnovije vijesti iz svijeta društvenih igara, te pogledajte naš Twitter i Instagram!

Komentari (2)

  • matagamer

    04.12.2017 - 20:23

    MOŽE LI IDUĆI ČLANAK O D&D JER BI POMOGLO MNOGIMA KOJI SE ŽELE UKLJUĆITI U IGRU A UOSTALOM JE NAJPRODANIJA INAJPOPULARNIJA RPG IGRA NA TRŽIŠTU

    • Sonjo

      @matagamer, 04.12.2017 - 21:26

      Hvala na prijedlogu! RPG sistemi su u planu za skori članak, have no fear!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?