HCL.HR

Gameri Okruglog Stola: Hunt for the Ring

Bruno Barkić 21.01.2018.   •   5 komentara


Ubacite se u kožu mračnih Nazgula i konačno ulovite Frodu u najnovijoj društvenoj igri Lord of the Rings tematike!

HFR1nasl

Dizajner Gabriele Mari se udružio s par kolega, te po uzoru na njegov poznati naslov Letters from Whitechapel napravio Hunt for the Ring, napetu kooperativnu igru koja vas baca u radnju potjere Nazgula za malom Hobbitastom družinom koja se pokušava dočepati Rivendella.

Osnovna mehanika igre je hidden movement o čemu još do sada nismo pisali, a koja se prvi puta koristila u klasiku – Scotland Yard. Od prvog pojavljivanja čuvenog gospodina X-a pa do danas je prošlo 35 godina, no sama esencijalna mehanika ovakvog tipa igara je ostala više-manje nepromijenjena. Jedan igrač uvijek preuzima ulogu lika koji nije fizički prisutan na ploči već svoje kretanje po istoj bilježi na papiru koji je skriven od očiju ostalih igrača. Njegov cilj se uglavnom svodi na to da dođe do određene točke na ploči. Ostali igrači preuzimaju ulogu likova koji pokušavaju locirati skrivenog lika, te ga uhvatiti.

Upravo taj opis zorno opisuje radnju prve trećine Prstenove družine, pa se postavlja  pitanje zašto je toliko dugo trebalo da se netko sjeti spojiti ovu specifičnu hidden movement mehaniku s lovom Nazgula na prestrašenu skupinu Hobbita?

HFR66

Three is Company

Svaka avantura mora početi od nekuda, a u našem slučaju to je Shire, gdje gore spomenuti Hobbiti pakiraju torbe za dugi put. Kontrolu nad Frodom Bagginsom i njegovom družinom će preuzeti jedan igrač s jednostavnim ciljem – da ih sigurno prvo dovede do sela Bree.

Svaki dan, kroz dva dnevna i jedan noćni krug, Hobbiti će se sporo kretati po raznim lokacijama u potrazi za saveznicima. Frodo svoje akcije može odigrati karticama koje u većini slučajeva nude dvije opcije, što na igrača stavlja određeni pritisak, jer jedna krivo tempirana karta može okrenuti smjer igre.

Na raspolaganju vam još stoji i sama družina koju na početku čine Frodo, Sam i Pippin. Svaki od tih likova vam nude dodatne sposobnosti, koje donose prijeko potrebne specijalne akcije u raznim fazama avanture. Međutim, jednom kada aktivirate pojedinog lika, gubite ga do kraja cijele igre…

HFR55

Za to vrijeme s druge strane ploče u brzom galopu približavaju se četiri Nazgula i mahnito pretražuju svaki krajičak ploče ne bi li došli do nekakvog ključnog traga. Za razliku od sporih Hobbita, kretnje Nazgula su i do tri puta brže. No, za razliku od više-manje slobodnih akcija Hobbita, Nazguli su limitirani od strane seta kocaka kojeg moraju dijeliti. Te iste kocke imaju razne simbole koje predstavljaju akcije dostupne tijekom kruga, no pošto im je broj jako limitiran, Nazguli će morati dobro razmisliti kada će ih trošiti.

Alternativa im je besplatna akcija koja im omogućava da pretražuju lokaciju na kojoj se trenutno nalaze. Igrač koji kontrolira Hobbite je primoran odgovoriti s jednostavnim da ili ne – je li tijekom igre bio na toj lokaciji. To je ujedno i cijela srž dedukcije koja će Nazgulima izazivati frustracije. Ako je Hobbit vrlo vješt i pravovremeno šmugne pokraj zida Nazgula koji mu se približava, vjerojatno je da će ti isti Nazguli onda potratiti nekoliko krugova igre bezglavo se vrteći u krug, šnjofajući smrad prevelikih tabana.

S druge strane, nespretno i nepravovremeno smucanje bi Hobbita moglo stajati glave, jer jedna od dostupnih akcija Nazgula je takozvani lov, koji uz uspješno lociranje družine, malo po malo zadaje štetu Frodu. Šteta se u igri definira pojmom corruption – utjecaj mračnih sila Saurona na sve slabiju volju Froda da se odupre prstenu. Ukoliko Frodo potpuno pređe na stranu sjena, automatski gubi igru, te skraćuje radnju epske trilogije na kratku avanturu.

U većini slučajeva to neće biti scenarij koji ćete gledati, jer prvi dio igre je zamišljen tek kao uvertira u ono što dolazi…

HFR77

Flight to the Ford

Nakon što Hobbiti uspješno dosegnu Bree, ostaju razočarani jer Gandalfu nema ni traga ni glasa. No, vrlo brzo nabasaju na Stridera uz kojega se upuštaju u daljini put prema Rivendellu.

Sada je ujedno i pravo vrijeme da napišem kako je igrača ploča obostrana, te time dijeli samu igru u dva poglavlja. Nakon što ste završili prvi dio, neki koncepti igre se malo mijenjaju, no misija i osnovna mehanika igre i dalje ostaje ista – sigurno doprijeti do drugog kraja ploče.

Družina Hobbita, koju sigurno od lokacije do lokacije predvodi Strider u drugom poglavlju ima automatiziranu kretnju, te vi kao igrač više nemate kontrolu nad njom. Na izbor dobivate dvije karte od kojih će jedna odrediti putanju družine. Vi za to vrijeme preuzimate kontrolu nad Gandalfom, a s dolaskom starog bradonje u potpunosti se mijenja stil igranja od strane igrača koji se do sada u strahu šuljao između Nazgula.

Osim što ima znatno brže kretanje, Gandalfov zadatak je navlačiti Nazgule što dalje od družine, kojoj kad se jednom uđe u trag nije teško predvidjeti sljedeći potez. Uz oprezno kretanje možete se odjednom pojaviti kraj 2-3 Nazgula i raspršiti ih od trenutne lokacije, te kupiti prijeko potrebno vrijeme za bijeg družine. To mu naravno nije jedini zadatak, jer pošto se razina corruption iz prvog dijela igre prenaša u drugi, već od samog početka vam mora biti jasno da je Frodo sa svakim korakom sve bliže i bliže tome da ga prsten u potpunosti obuzme.

HFR33

Da bi stao na kraj tome, Gandalf mora rješavati zadatke po raznim lokacijama, s pomoću kojih će polako smanjivati corruption. No, ti isti zadatci će ga vrlo često previše odmaknuti od družine koja uz svoje automatizirano kretanje vrlo lagano može uletjeti u smrtonosni zagrljaj Nazgula…

Upravo taj drugi dio igre ju razlikuje od sličnih igara na tržištu i pruža potpuno drugačiji osjećaj igranja. Moram spomenuti i dosta sličnosti u nekim mehanikama s igrom War of the Ring, što je svakako lijepi dodatak od strane dizajnera pošto su igre i smještene u isti serijal.

Dapače, ako posjedujete gore spomenuti War of the Ring, onda će vas obradovati činjenica da je ova igra ujedno i zamišljena kao uvertira u istu, jer sami ishod jedne od partija Hunt for the Ring možete iskoristiti kao predložak prilikom igranja sljedeće partije War of the Ring, te tako efektivno spojiti dvije igre u nezaboravno LotR iskustvo!

HFR44

Sve u svemu, Hunt for the Ring pruža jedinstveno tematsko iskustvo svim fanovima franšize. Igra savršeno prenaša tematiku i na pravi način daje igračima osjećaj da su uključeni u igru mačke i miša. Međutim,  ako vas ovakav tip igara do sada nije uspio oduševiti , tada nemojte previše očekivati od ovog novog naslova.  No, ako ste kao autor ovog teksta fan čiste dedukcije i tenzija koje ovakav tip igara stvara, Hunt for the Ring možete staviti rame uz rame u početku spomenutom Letters from Whitechapel. Ako pak tražite iskustvo slično onome u Fury of Dracula, u kojem možete okusiti više izravne borbe dobra i zla, moram vas upozoriti da je Hunt for the Ring primarno građen oko mehanike hidden movement, stoga ukoliko ju poželite nabaviti, prethodno preporučam dobro promišljanje što vi i vaša gaming ekipa očekujete od ovog naslova.

Pratite nas i dalje, jer sljedeće nedjelje ćemo se pozabaviti korelacijom kinematografije i društvenih igara! Do tada svakako bacite oko na naš YouTube kanal, gdje možete pronaći naše podcaste na temu društvenih igara, i općenito geek sadržaj. Svratite i na našu Facebook stranicu Gameri Okruglog Stola, za informacije i najnovije vijesti iz svijeta društvenih igara, te pogledajte naš Twitter i Instagram!

Komentari (5)

  • SanKa

    22.01.2018 - 11:59

    ovo zvuci odlicno . gdje se moze kupiti kod nas?

    • Sonjo

      @SanKa, 22.01.2018 - 15:31

      igra je legit dospijela na trziste prije par dana. pitanje je kad ce doci do ducana (a da kopije nisu rezervirane)…

  • Brightie

    24.01.2018 - 10:24

    Odlična recenzija…da li se isplati kupiti igru ukoliko već imamo Letters from Whitechappel ili je više-manje ista stvar sa drugom temom?

    • SlanaBanana

      @Brightie, 24.01.2018 - 11:21

      Uvodi dovoljno noviteta, pogotovo u drugoj polovici igre s Gandalfom. Za mene svakako obje igre imaju mjesto u kolekciji, Letters kao čisti školski primjer jednostavno ali kvalitetno odrađene hidden movement igre, dok Hunt dovodi stvari na novi nivo bez da stvari razvlači u nedogled (kao npr. Fury of Dracula).

    • Brightie

      @SlanaBanana, 26.01.2018 - 08:23

      Super, hvala na odgovoru, dodano na wishlist 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?