HCL.HR

Gameri Okruglog Stola #28: Prestrašite ekipu za Halloween uz ove društvene igre

Erna Fučić 22.10.2017.   •   2 komentara


Ako se želite udaljiti od ekrana, a voljeli biste se zadržati u horor atmosferi za nadolazeću noć vještica, donosimo vam listu društvenih igara s kojom ćete preplašiti sebe i čitavu ekipu.

haloween-tabletop-1

Sve ovisi kakvu ste večer isplanirali, koliko ljudi vam dolazi i što im više odgovara… Ukoliko vam dolazi manja ekipa frendova, vjerojatno ćete se htjeti upustiti u kooperativne avanture zastrašujuće tematike, kako bi zajedno uspješno pobijedili zlo! S obzirom da je svijet društvenih igara u zadnje vrijeme dosta obogaćen lepezom horor naslova, jedino što trebate odlučiti je u koji mračni svijet želite kročiti.

Kao ultimativan klasik nameće se transilvanijski strah i trepet – Drakula. Igra Fury of Dracula je 2015. godine doživjela već svoju treću ediciju, a posebna je po tome što jedan od igrača utjelovljuje upravo Drakulu, a ostala četvorica poznate kultne istražitelje i lovce na krvopije. Istražitelji putuju kartom Europe iz 19. stoljeća, čime strateški ispituju teren gdje se Kralj Vampira kretao, kako bi što prije stegnuli obruč oko lokacije gdje se skriva.

Putem se opremaju različitim oružjem koje im pomaže ako nalete na neke od Vladovih krvožednih podanika, ili ako slučajno stanu upravo na Vladov plašt i pokušaju ga ubiti jednom zauvijek. No, Kralj Vampira je dosta prepreden i žilav, tako da ćete se morati probiti kroz dosta naleta šišmiša i napada divljih cigana dok mu točno nanjušite trag!

haloween-tabletop-2

Još jedna igra slične mehanike, ali teme smještene u stvarni svijet je Letters from Whitechapel. U ovoj igri jedan od igrača preuzima ulogu Jacka Trbosjeka, a iza svojeg kartonskog paravana slaže svoju rutu bijega od detektiva. Ostali suigrači ga nastoji uloviti prije nego što ubije svoju petu žrtvu, jer to definira kraj igre i Jackovu pobjedu. Radi se o igri vrlo jednostavne mehanike, ali napetih situacija, dok ju imperativ na kvalitetnoj suradnji tima detektiva čini iznimno zabavnom za igrati.

Duhom kooperative odiše i niz društvenih igara smještenih u svijet pisca H.P. Lovecrafta. Jedna od njih je Arkham Horror: The Card Game, koju smo i predstavili prije nekoliko tjedana. U istoj mračnoj i zastrašujućoj domeni nalazi se i igra Mansions of Madness, u kojoj sudjelujete u timu istraživača ukletih vila Arkhama. Na raspolaganju su vam četiri scenarija punih horor misterija, tokom kojih ćete zajedno istraživati lokacije, otkrivati tajne, rješavati zagonetke i boriti se s čudovištima do ruba ludila ili smrti.

haloween-tabletop-3

Igra jedinstvene tematike je svakako The Others. Sve popularniji dizajner Eric Lang i u ovoj se igri pozabavio utjelovljenjem sedam smrtnih grijeha, koji sustavno nastoje uništiti čovječanstvo. Kao što je čest slučaj kod Langovog dizajna, The Others je obogaćena izvrsnim minijaturama, što samo pridodaje doživljaju igranja. Koncept igre je da jedan igrač upravlja jednih grijehom, a ostali čine poseban F.A.I.T.H (Federal Authority for the Interdiction of Transdimensional Horrors) tim heroja koji će mu se suprotstaviti.

Heroji su posebno koncipirani kroz različite uloge s pratećim vještinama i statistikama, što može dosta utjecati na tijek igre i ostvarenje pobjede kroz realizaciju različitih misija, dok grijesima u svojem ostvarenju ultimativnog zla asistira kult Acolytes. Igra ima kompleksnija pravila, sadržava brojne mehanike (kontrola područja, kocke, borbe, modularna ploča), ali obećava sate napetog igranja u borbi dobra i zla!

haloween-tabletop-4

Kooperativna igra Dead of Winter: a Crossroads Game je za one kojima nikako ne sjeda fantasy tematika, ali se pronalaze u zombi fandomu. Pet igrača se skriva u bunkeru koji je okružen brojnim zombijima i nekako se intuitivno nameće uvjet za pobjedu – spašavanje žive kože. Brojne su nedaće uključene, kroz svaku rundu su zahtjevi na koloniju preživjelih različiti i ponekad teški za dobaviti. Naime, redovito ćete morati ići van bunkera u potragu za namirnicama, potrepštinama i oružjem u okolne lokacije poput pumpe, trgovine i knjižnice, a svaki vaš korak može krivo odjeknuti i privući neželjenu prijetnju. Stalno vas ugrožavaju zombi ugrizi i/ili ekstremni minusi opasni po zdravlje. Mehanika igre je dosta jednostavna, a za sve one željne uživljavanja u uloge tu su kartice situacija na početku reda svakog igrača, koje izazivaju dobro promišljene poteze za rješavanje trenutnih problema. Sve skupa je dodatno začinjeno skrivenim izdajicom koji može naštetiti cijeloj koloniji!

Ako ste više raspoloženi za igru s naglašenim roleplaying elementom, tada je Betrayal at  House on the Hill idealna igra, i to za čak šest igrača. Ova igra je i dalje u kooperativnom duhu, a dodjeljuje vam uloge, te prikladne vještine i statistike likova. U igri ne postoji fiksna ploča, jer svi igrači sudjeluju u izgradnji i istraživanju uklete kuće. Postoje zamke, čudovišta i izazovi iza skoro svakog ugla, a posebni zaplet se događa tijekom igre kada jedan od igrača postane uklet, začaran ili potpuno skrene s uma, ovisno koji scenarij aktivirate. Tada igra postaje napeta, jer ili će ekipa na vrijeme savladati pomahnitalog suigrača, ili će vas on istrijebiti jednog po jednog.

haloween-tabletop-5

Za one kompetitivno nastrojene postoji jedna posebno zla igra, smještena na početak 19. stoljeća, u malom francuskom mjestu. U igri Bloody Inn svatko od igrača predstavlja vlasnika prenoćišta, a cilj je napuniti džepove lovom. Najbrži način je naravno i najzlobniji – poubijati i opljačkati što više gostiju prenoćišta! Jedino na što morate paziti je da vam ujutro policajci ne pronjuškaju dvorištem, ako se niste stigli riješiti trupla. Ovo je brza igra za četiri igrača, dosta jedinstveno ilustrirana, a od vas zahtjeva pametno balansiranje suučesnika, ubojstava, pokapanja, te obaveznog pranja novca.

Ako pak imate veću grupu igrača, preporučujemo klasični One Night Ultimate Werewolf. Svatko od igrača dobiva različite uloge, a kroz vješto blefiranje i utjecaj na glasanje ekipe, vukodlak među vama može proći nezamijećeno i sve vas pojesti za večeru!

Pratite nas i dalje, jer sljedeću nedjelju donosimo poseban izvještaj s najveće board game konvencije u Europi – Spiel Essen! Do tada, svakako bacite oko na naš YouTube kanal, gdje možete pronaći naše podcast-e na temu društvenih igara, i općenito geek sadržaj. Svratite i na našu FB stranicu Gameri Okruglog Stola, za informacije i najnovije vijesti iz svijeta društvenih igara, te pogledajte naš Twitter i Instagram!

Komentari (2)

  • nikola65478

    22.10.2017 - 19:09

    Zamak duhova je isto dobar .

  • Kosjenka

    22.10.2017 - 23:21

    The Others zvuci jako zanimljivo ??. Dead of winter, Betrayal i Bloody Inn sam probala i sve tri su mi zabavne, kreativne i napete. Jedva cekam Halloween ?.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?