HCL.HR

Našeg Zlatnog Dabra za najljepšu igru 2017. godine dobiva…

Igor Belan 05.01.2018.   •   46 komentara


2017. godina bila je puna prekrasnih igara, no stručni žiri HCL portala morao je odabrati jednu da nosi titulu najljepše i evo kojoj igri šaljemo Zlatnog Dabra u toj kategoriji.

Označeno sa:

Komentari (46)

  • SNK RoyaL

    05.01.2018 - 19:18

    Sasvim zasluženo. Prekrasna igra. Volio buh je zaigrati jednog dana.

  • Akazo Arodaki

    05.01.2018 - 19:25

    Igore kad si ti promijenio prezime u Bealan XD

  • Brinko

    05.01.2018 - 19:27

    zašto nema videa od sve od redakcije nego svaka kategorija zasebno

    • Veblar

      @Brinko, 05.01.2018 - 21:08

      zato jer više videa znači više pogleda, a više pogleda znači više para.

      dobra fora, isto ko i ona: “napišite u komentarima kako xy ili što mislite” jer više komentara znači veća šansa da će youtube preporučit video

    • Igor Belan

      @Veblar, 06.01.2018 - 09:34

      Koliko se sada sjećam, nikad nije ni bilo “videa od sve od redakcije”, već su to bila minimalno tri videa. Sad je manje kategorija od redakcije pa idemo svaki video posebno odraditi. Veblar je inače na tragu nečega sa svojim komentarom, ali generalno se vidi da ne ma iskustva s time o čemu priča. Ne mislim naravno objašnjavati sada detalje, ali na ovaj način (umjesto da radimo jedan duži video) zaradit ćemo manje novca od YouTubea i taj novac ionako nije bitan… i svaki od ovih videa će nam uništiti kako YouTube preporuča naše videe dobrih mjesec dana. Ali ćemo ih svejedno napraviti i to s guštom jer je to naš Zlatni Dabar, 13. godišnja tradicija portala. Ništa ovdje nije “optimizirano za zaradu” kako to iz nekog razloga želiš predstaviti.

    • ihneacho

      @Igor Belan, 06.01.2018 - 11:13

      u pravu si, baš sam htio pitati koje ono kategorije će još biti u videima? ili koliko će još biti videa i u tim videima bit će goty igra?

    • Zoran Žalac

      @ihneacho, 06.01.2018 - 16:38

      Bit će još jedan zaseban video za najinovativniju gameplay mehaniku, zatim dva videa s rezultatima glasanja (za platforme i žanrove), te jedan za igru godine.

  • Littleshy

    05.01.2018 - 19:55

    Zasluženo!

  • l)oolvl

    05.01.2018 - 20:00

    najljepša grafika ? ova bi nagrada imala smisla tamo negdje 1999.

    • Zoran Žalac

      @l)oolvl, 05.01.2018 - 20:19

      A ovakav komentar ne bi ni tada. Ne razumijem, što ti je sporno u nagrađivanju prezentacijske strane igara kad ju redovito odmjeravamo u recenzijama jer eto nisu sve igre jednako impresivne iako smo u generaciji gdje i najobičniji isprdak na unreal engineu može izgledati dobro u pojedinim segmentima.

    • l)oolvl

      @Zoran Žalac, 05.01.2018 - 20:32

      pa mislim da si sam sebi odgovorio na pitanje. Zašto imati nagradu za grafiku/prezentaciju kad igre već godinama odlično izgledaju i grafika je već duže vrijeme sporedna stvar. Više bi smisla imala nagrada za umjetnički dojam, ako već idete u tome smjeru. U svakom slučaju, meni barem nagrada za “najljepšu grafiku” apsolutno ništa ne znači u 2018.

    • BoneDigger

      @l)oolvl, 05.01.2018 - 20:45

      Grafika nikada nije i nikada nece biti sporedna stvar. I naravno da su igre ljepe danas u usporedbi sa starim igrama i sta sada? Koja je poanta toga? Naravno da su neke igre bolje po tome od drugih. Danas svi filmovi imaju dobre cgi efekte u odnosu na stare filmove pa zasto onda postoji ta kategorija za academy awards?

    • Oblakoder

      @l)oolvl, 05.01.2018 - 23:31

      Malo su to nespretno odradili jer u naslovu jasno pise za najlepsu igru 2017 godine dok u crvenoj traci pise za najlepsu grafiku. Ako govorimo o najlepsoj igri onda je logicno da se sve uzme u obzir: art style, dizajn sveta, tehnicka strana igre i tako te stvari. Kad malo bolje razmislim valjda rec grafika oznacavo isto to, tj ono sto vidimo na monitoru :)

    • Igor Belan

      @Oblakoder, 06.01.2018 - 09:28

      Nagrada je za ‘najljepšu igru’, uvijek u naslovu stoji precizan naslov nagrade, dok u thumbnailu može biti nešto širi pojam. U svakom slučaju, i jedno i drugo svakako ima smisla da postoji kao nagrada i ono što je najčudnije u ovoj cijeloj raspravici je otkud ti inspiracija l)oolvl za ovakav komentar :)))

    • l)oolvl

      @Igor Belan, 06.01.2018 - 17:11

      inspiracija je bila u tome da vas možda potaknem malo na razmišljanje izvan okvira. Kao što je Steam počeo raditi sa svojim nagradama npr. Osobno, radije bih volio vidjeti nagradu za najzabavniju, najoriginalniju, igru sa najviše stila ili nešto slično jer kao što kažem meni grafička prezentacija u današnje vrijeme baš i ne znači puno kad sve igre mogu izgledati super, i mislim da je puno veći pothvat napraviti zabavnu i igrivu nego lijepu igru.

    • MaliMicek

      @l)oolvl, 06.01.2018 - 15:28

      Dokle god gledas-čitaš-doživljavaš nešto u grafičkom smislu u smislu animacije grafički prikaz ce imati uvijek svoje mjesto u kategorizaciji ocjenjivanja nekog proizvoda.

  • crazyboy

    05.01.2018 - 20:07

    Ima li horizont zero za pc ili samo za ps

    • SC30

      @crazyboy, 05.01.2018 - 20:45

      samo za ps4

    • PppPP

      @crazyboy, 05.01.2018 - 22:08

      horizont zero možda ima, ali horizon zero dawn samo za ps4

  • Goran1234

    05.01.2018 - 20:22

    Igore te robotske krave same prave i sir pretpostavljam…..šalu na stranu…
    igra je preljepa vizualno, ali kako ti kažeš “ljepota je oku promatrača”… Ja više cijenim dobar art style,nego dobru grafiku iz razloga što smatram da će ta dobra grafika brzo ostariti…dok dobar art style može potrajati generacijama…eto moje skromno mišljenje. 😄

    • Oblakoder

      @Goran1234, 05.01.2018 - 22:58

      Zakljucak: Zelda BotW je najlepsa igra 2017 godina 😁

    • Igor Belan

      @Oblakoder, 06.01.2018 - 09:34

      Zaključak: art style u je Horizonu fantastičan :)

    • Oblakoder

      @Igor Belan, 06.01.2018 - 12:16

      Zakljucak: sve to zavisi kome je koja konzola srcu draza :)

    • Sackboy

      @Oblakoder, 07.01.2018 - 01:08

      Kakve veze ima konzola? Ja sam odigrao i zeldu i hzd i hzd je po pitanju priče, borbe i definitivno grafike (još ako igraš na PS pro na 4k HDR TV-u) bolji. Zelda mi je bolja u nekim drugim stvarima kao istraživanje i zagonetke su fantastične.

    • Oblakoder

      @Sackboy, 07.01.2018 - 02:13

      To oko konzola je sala. E sad sto se tice lepote meni je Zelda lepsa igra, svet je laznolik i fenomenalno dizajniran, art style vise volim nego grafiku koja cilja na realnost i sama tematika mi je zanimljivija. Slazem se da je Horizon tehnicki superiornija igra, ima bolje teksture, 4k rezolucciju i tako te stvari ali to kod mene nije presudno. Kao sto vec rekose gospoda gore “lepota je oku promatraca” , a ja mogu da dodam o ukusima se ne raspravlja i tu se cela prica zavrsava :)

    • Oblakoder

      @Igor Belan, 06.01.2018 - 23:53

      https://youtu.be/j-zlxLA-RjY
      https://youtu.be/pBYv3CVXP5w
      Igore evo za tebe dva linka pa kad nadjes vremena pogledaj, 100% menjas misljenje :)

    • moordrak

      @Goran1234, 06.01.2018 - 17:02

      Misliš na Zeldu? Gravity Rush 2? Personu 5? Automatu? Fantastične igre sve redom kako gameplayom tako stilom. Općenito, istočnjačke igre bi trebale imati kategoriju za sebe jer nisu usporedive sa ničim na što smo se mi zapadnjaci naučili. Isto tako, mnoge japanske igre nikada ne izađu sa njihovog tržišta.

    • Goran1234

      @moordrak, 06.01.2018 - 17:59

      Pa da i ne,dosta japanskih igara,pogotovo RPG naslovi muku muče s HD prikazom…jednostavno neide im taj prijelaz…čisti primjer Secret of Mana za Snes meni taj pixel art izgleda predivno i dan danas…Ali ovaj remake za PS4 je naprosto užasan.

  • venom benchmark

    05.01.2018 - 20:31

    Grafika je dobra, ali nije baš ništa toliko specijalno koliko ju ishvalište

    • Sackboy

      @venom benchmark, 07.01.2018 - 01:09

      Ja je ne mogu usporediti sa ničim što sam igrao ove godine pogotovo na 4k–HDR TV-u.

  • SC30

    05.01.2018 - 20:49

    Potpuno zasluženo, igra je odlična. Za mene igra godine.

  • Tony Ghost 1811

    05.01.2018 - 21:12

    Igrao se sa aloy: zoran zalac. Cega si se ti to zorane igrao 🤔

    • crolink07

      @Tony Ghost 1811, 06.01.2018 - 17:37

      Lako mu se igrati s Aloy, cura djeluje pitomo.Nek se poigra s Larom Croft,Bayonettom ili Samus Aran.Bio bi pun modrica.

  • Fr3dY

    05.01.2018 - 22:42

    Izgleda prelijepo nadam se da cu uskoro nabavit da poigram

  • moordrak

    06.01.2018 - 01:18

    Očekivano. Umjetnički dojam čista desetka. Osobno, imao bih problema oko odluke jer je AC:Origins grafički vrlo impresivan, a u nekim segmentima i bolje prezentiran od HZD-a. Jedina mana ovog IP-a je što su Ubisoftovci lagano do*izdili i vragu i bogu sa AC-om.

    • berac_malina39

      @moordrak, 06.01.2018 - 21:57

      Pa cuj, hzd je ps4 ekskluziva i grafika je subjektivna. Recimo, u mojim ocima su 2d igre najljepse. Zasto? Jer first person igre koje izgledaju realisticno izgledaju pre realisticno. Takva grafika mi jedino pase u third person igrama kao ac, hzd, u4 itd te u horor naslovima. Meni je 2d (pixel) grafika jednostavno posebna, i art style je ono sto u 3d igrama cijenim. Realisticnost nije. No svejedno moram priznati da hzd ili ac origins jednostavno imaju najbolju grafiku. Sad, koje kome pase bolje. S tim receno, slazem se da je origins ljepsa igra, no i ja bih dao nagradu hzd samo zbog toga jer je ps4 ekskluziva a svejedno je predivna.

  • Toma_HR

    06.01.2018 - 02:59

    Bravo redakciji, svakako najljepša igra prole godine!

  • delko

    06.01.2018 - 04:59

    Sascim ocekivano, mislim da ce uzeti nagradu za najljepsu na mnogim svjetskim listama :)

  • dandelion

    06.01.2018 - 09:36

    zasluženo iako mi je i Zelda super ( meni je i stari The Wind Waker i danas sami vrh)

  • vojnovic4

    06.01.2018 - 10:23

    off topic
    Ako neko zeli PC key za tomb raider(2013) nek se javi ja ga iman na ps4 pa mi nije potreban.

    • berac_malina39

      @vojnovic4, 06.01.2018 - 21:59

      Eto ako si tako darezljiv, slobodno mi posaljes privatnu poruku s keyem, imat ce dobar dom hehe. Ili jednostavno prodaj key, bolje prođes

    • vojnovic4

      @berac_malina39, 07.01.2018 - 08:21

      di cu prodat ?

    • berac_malina39

      @vojnovic4, 07.01.2018 - 15:29

      pa cuj, google

  • MaliMicek

    06.01.2018 - 15:29

    Zasluženo. Ponosni vlasnik HZD-a koji nabija vec i peko 70 sati igru XD

    • Sackboy

      @MaliMicek, 07.01.2018 - 01:13

      Završio sam igru+DLC na hard za oko 100 sati, fantastična priča 😀 Jedna od rijetkih igara koju moram bar još jednom odigrati kad malo zaboravim priču :)

  • besantesteras

    07.01.2018 - 06:58

    Tako je!!! Potpuno zasluženo i po meni najbolja igra giodine, glasao za nju, obrazložio moje mišljenje i dobio nagradu!!!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!