HCL.HR

Amazon navodno rješava Crytekove financijske probleme

Zoran Žalac 07.04.2015.   •   5 komentara   •   Zanimljivosti


Tvorci Far Cryja, Crysisa i CryEngine pokretača od prošle godine krpaju kraj s krajem. No, glasine kažu kako im je financijsku situaciju nedavno sredila gigantska tvrtka Amazon.

Nekad ambiciozni tvorci igara kao što su Far Cry i Crysis sredinom 2014. godine naišli su na problem s financijskim resursima za održavanje studija. Zadnjih godina, čini se, poslovali su u minusu, a prijetio im je čak i bankrot. Međutim, situacija je riješena kad se pojavio misteriozni partner-investitor o kojemu još nisu smjeli pričati.

Anonimni izvori za portal Kotaku tvrde kako je tajnoviti partner tvrtka Amazon, što je u isto vrijeme sasvim normalna, ali i iznenađujuća vijest. Naime, šuška se kako je Amazon otkupio prava na CryEngine (3) pokretač, za iznos između 50 i 70 milijuna američkih dolara. Potvrde za sada nema, ali jasno je da je ovakvo što sasvim moguće.

Amazon je još od prošle godine te predstavljanja Fire TV konzolice počeo grabiti talente industrije videoigara. Prvi su kupili razvojni tim Double Helix (Killer Instinct), formirali vlastiti Amazon Game Studios, zatim zaposlili kreatoricu portala Kim Swift i scenarista Halo igara Erika Nylunda. Na kraju krajeva, nagovorili su kreatora Flappy Birda da svoju sljedeću igru razvije ekskluzivno za Fire TV platformu. Tko zna – kako je krenulo – možda i na CryEngine 3 pokretaču.

Komentari (5)

  • Apocalypse4987

    07.04.2015 - 18:52

    NIje mi jasno kako tako velike firme nanižu uspjehe, okreću puste milijune a potajno propadaju. Na šta troše lovu? Ili započinju tvrtku sa velikim minusom? Previše ulažu u marketing? Velike plaće?

    • KhorneFlake

      @Apocalypse4987, 07.04.2015 - 20:15

      Prave sve veća smeća od igara? Kupuju studije od kojih poduži period nemaju nikakve dobiti? Pa ih onda prodaju ili ih ovi sami napuštaju, pa zatim slede otpuštanja, prevelik broj projekata na kojima nema ko da radi, pa Unreal Engine i Source 2 bivaju besplatni i još su lakši za programiranje? Stariji naslovi više nemaju aktivne servere pa ih niko ne kupuje? Mnogo toga se može nabrojati što se tiče Cryteka.

  • GTA222

    07.04.2015 - 19:43

    Švabska posla, šta reći.

  • IaMarmageddoN

    07.04.2015 - 20:53

    Šteta za ove genijalce. Kakav samo engine imaju… Definitivno je u top 3 po mojem mišljenju! Bila bi katastrofa da ne rade nove cry-sise i ostale igre za benchmark računala. Želim im svu sreću i brz oporavak i da je ovo gore napisano istina.

  • VladoShady 980

    @Andrash, 07.04.2015 - 21:21

    +1 Taman sam sklopio novi komp i valjalo bi da izadje igra kao sto je svojevremeno bio crysis, da malo testiram "Masinu" 🙂 i da uzivam u vizualima…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?