HCL.HR

Amazon otkrio Fire TV konzolicu i prve igre

ToxarE 02.04.2014.   •   2 komentara   •   Tehnologija


Amazon Fire TV nije uređaj koji će se nadmetati na tržištu s drugim konzolama, ali će svojim korisnicima ponuditi platformu za igranje manjih Android igara na TV ekranima.

Konačno je maknut veo tajne s Amazonove konzole, ili bolje rečeno konzolice. Oslovljavamo ju umanjenicom jer Amazon Fire TV, kako glasi naziv uređaja, nije tu da se natječe s velikim kućnim konzolama Sonyja, Microsofta i Nintenda. Naime, riječ je o uređaju koji će imati više funkcionalnosti, a jedna od njih usputno će biti i igranje. No, za razliku od Ouye i drugih sličnih Android konzolica, Amazon će svojoj platformi prirediti i naslove iz vlastite produkcije, u kojoj je među ostalima i nedavno kupljeni studio Double Helix Games (Killer Instinct, Strider).

Amazon Fire TV konzola

Suprotno najavama, Fire TV neće biti naročito snažan komad hardvera. Pokretat će ga Qualcommov četverojezgreni Krait 300 procesor s taktom na 1,7 GHz, sadržavat će 2 GB radne memorije i 8 GB internog prostora za pohranjivanje, te Qualcomm Adreno 320 GPU. Operativni sustav bit će mu Mojito 3.0 verzija „androidnog“ Kindle Fire OS-a. Od ostalih hardverskih specifikacija valja spomenuti HDMI izlaz, podršku za 7.1 kanalni zvuk, Ethernet port i USB 2.0 ulaz. Cijena uređaja bit će 99 američkih dolara.

Da uređaj nije primarno namijenjen gamingu pokazuje i to da će se Amazonov kontroler za igre prodavati zasebno po cijeni od 39,99 američkih dolara i dolazit će s 1000 Amazon Coinsa za kupnju igara. Inače, kontroler neće biti nužan za sve igre – neke će se pak moći igrati preko daljinskog upravljača konzolice te posebne aplikacije za smartphone uređaje.

Amazon Fire TV konzola

Fire TV će, sukladno svom nazivu, značajan fokus imati i na uslugama za TV program i streamanje videa / glazbe, pohranjivanje fotografija i slično. Riječ je naravno o uslugama kao što su Netflix, Hulu, Twitch, Amazon Instant Video, Amazon X-Ray, Amazon Cloud Drive, Pandora, iTunes Radio i mnoge druge, od kojih većina nije dostupna na našem području pa nam ni nema neki poseban značaj.

Što se pak igara tiče, bit će tu svega i svačega – po uzoru na igre za tablete i mobilne uređaje. Cijene će im se kretati od 0,99 dolara pa do prosjeka od 1,85 dolara, a bit će tu i nekih besplatnih naslova.

Među developerima i izdavačima koji će podržati Amazonov Fire TV naći će se 2K Games, Disney, Sega, Telltale Games, Ubisoft, Electronic Arts, Double Fine Productions i Gameloft. Među prvim igrivim naslovima vidjet ćemo Minecraft: Pocket Edition, Asphalt 8: Airborne te Monsters University.

Kako smo ranije spomenuli, Amazon će donositi i ekskluzivne igre iz vlastite produkcije. Prva takva bit će Sev Zero, najavljen kao hibrid pucačine iz prvog lica te tower defese žanra. Igra će u slobodnoj prodaji koštati sedam dolara, no doći će besplatno uz kupnju gore spomenutog kontrolera. Sadržavat će 15 levela te asinkroni multiplayer uz pomoć tableta.

Komentari (2)

  • general98

    02.04.2014 - 17:43

    ove android gaming konzole se i ne čine tako lošima,bar je cijena donkle prihvatljiva.Entry-level tablet kosta nekih 400-500 kn i na njemu se nemogu igrat neke zahtjevne 3D igre a ove konzolice koštaju 600kn i moze se na njima derat sve,ali ipak bi rade kupio one android tv stickove jer koliko sam po youtube-u video i na njima se da igrati na lijepoj kvaliteti za 350-400kn 🙂

    • HistorixCRO

      @general98, 03.04.2014 - 07:33

      mozes racunat da ce mu cijena bit min 1000kn bude li se ovdje prodavao.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?