HCL.HR

Američko sveučilište Utah nudi stipendije za uspješne esportaše

Juraj Bevandić 08.04.2017.   •   3 komentara


Sveučilište Utah u Americi vrlo cijenjeno po svojim sportskim programima od ove godine će stipendirati esportaše i nadaju se izgraditi širu i čvršću mrežu tih aktivnosti.

esports stipendije

Esports je postala industrija i disciplina koju je vrlo teško zanemariti. Sve češće vidimo tradicionalne sportske klubove kako regrutiraju igrače za esports komponentu ili velike esports turnire na državnom televizijskom programu, ali isto tako i akademske programe prilagođene, a ponekad čak i usmjerene esportašima.

Tome se pridružilo Sveučilište Utah u Americi i time postaje prva cijenjena sportska škola koja prihvaća studente uspješne u esportsu. Njihova prva ovogodišnja ekipa igrat će League of Legends i natjecati se u ligi, a Bloomberg očekuje proširenje ovog programa na ostala sveučilišta diljem zemlje i stvaranje prave kompetitivne strukture na toj razini.

Škola izdvaja 70 milijuna dolara za potporu svojih sportskih programa i dio toga će se od ove godine trošiti i na esportaše. No, još uvijek nisu ravnopravni tradicionalnim sportašima jer će im za sada stipendija biti samo djelomična, ali voditelj programa A.J. Dimick tvrdi da im je cilj u idućih nekoliko godina omogućiti pune stipendije, proširiti se na još igara te podržavati do 35 esportaša kroz zaradu od sponzora i nagradnih fondova.

Označeno sa:

Komentari (3)

  • YeYa

    08.04.2017 - 19:12

    Živio gaming! 😛

  • trulex

    08.04.2017 - 19:50

    Kod nas ova bagra starija na balkanu odma bi rekla “odnio šejtan sve u PM propada čovječanstvo” jbt normalno da smo zadnja rupa na svijetu.

  • oetam

    09.04.2017 - 11:29

    Drago mi je ovo pročitati da se nešto poduzima u vezi toga. Bilo je i vrijeme da se započne. Znam da kod nas e-sport ljudi gledaju da je to najveće zlo, da od toga nema budućnosti, gubitak vremena i novaca, djeca zatupljuju itd. Također fokusiranje djece da idu na faks, da će im to kao dobro doći. A kad npr naši nogometaši sa 17-18g završe u velikim klubovima dobivaju milijone i šutaju loptu, i on je kao dobar čovjek i pametan čovjek, nogomet je nogomet nisu to “igrice” čuj…

    To me živcira kod nas. I trebati će proći još kojih minimalno 10g ak ne i 15g da se to u hrv prihvati da igrice nisu samo “igrice”. Nego da i od toga ima biznisa.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?