HCL.HR

Bethesda objašnjava zašto prijete manjim studijima

Juraj Bevandić 07.05.2017.   •   8 komentara


Bethesda objašnjava da su pokušali pronaći drugi način, ali su zakonom obvezani tražiti od drugih studija promjenu imena ako je slično njihovim naslovima jer bi inače izgubili prava na svoj zaštitni znak.

Bethesda Prey

Nedavno smo pisali o incidentu u kojem su Bethesda i Zenimax tražili od tročlanog indie studija No Matter Studios da promijene ime igre Prey for the Gods jer je bilo preslično njihovom novom hitu Prey. Mali studio potpomognut Kickstarterom se nije htio nadmetati pa je igra preimenovana u Praey for the Gods i Bethesda je u cijeloj priči ispala velika zloća.

Zaposlenik jednog drugog indie studija duboko je potresen pričom na Twitteru ljutito upitao potpredsjednika Bethesdinog marketinga kako može opravdati takav potez. On mu je objasnio da nisu imali previše izbora jer je Prey njihov zaštitni znak i zakonski ga moraju braniti ili će izgubiti prava na njega. Kaže da ni sam nije sretan krajnjim ishodom.

No, korisnici su ga nastavili optuživati podsjetivši kako je CD Projekt RED objasnio da ne bi gonili ovakav slučaj sa svojim zaštitnik znakom “Cyberpunk”, a usput se pozivajući i na probleme koje su radili Mojangu za njihov naslov Scrolls. Hines objašnjava da su pokušali riješiti problem na više načina što nažalost nije prošlo i ovo je bila zadnja opcija, a Mojang je pokušao zaštiti “Scrolls” što je službeno odbijeno pa su licencirali naslov od Bethesde, navodno čak i bez plaćanja.

Pouka priče: čini se da u ovakvim raspravama nitko nikada nije ni dobar, ni loš, ni zao, pogotovo ne odgovoran za probleme. A sve mlade dame imena Beth, Bethany i slično neka se ni u ludilu ne javljaju na Bethesdine natječaje za posao jer će zakonski morati mijenjati vlastito ime na kraju.

Komentari (8)

  • YeYa

    07.05.2017 - 14:59

    Kakav apsurd

    • sedf

      @YeYa, 07.05.2017 - 16:35

      Da,kakva apsurd

  • SemirTheChosen

    07.05.2017 - 18:13

    Ajmo sve zene imena Bethesda se mole da izvrse promjenu imena u protivnom ce biti krivicno gonjene i obezimene!

    • JogurtNinja

      @SemirTheChosen, 07.05.2017 - 19:43

      sto ako ima i muskaraca koji se tako zovu?!

      tp povlaci i drugo, mnogo vaznije pitanje, zasto su to njihovi roditelji napravili, jeli mozda zbog toga sto vole taj studio ili igru koju je izbacio taj studio, ili mozda zato sto ce tako njihovo dijete kasnije odluciti kojeg je spola?

      mozda na ta pitanja nikada necemo dobiti odgovor…

    • Ubica

      @JogurtNinja, 07.05.2017 - 21:53

      hehe predobro

  • phoda

    08.05.2017 - 09:24

    Moze on srat koliko god hoce, Bethesda se pokazala kao totalno djubre. Neka nastave.

  • Mixa

    08.05.2017 - 11:10

    Ha ha ha. 😀 Pouka price je najbolja.

  • funky0308

    09.05.2017 - 08:13

    Dobro došli u truli kapitalizam i demokraciju. Kako smo samo mogli živjeti u društvima prije kapitalizma? U svemu su pare i samo jos pare pokrecu svijet. S jedne strane, jasno je , tako se mora, s druge – pitanje je dana kada ce netko tko se 50 god zove kako se zove ali prisiljen je mjenjati ime jer ga je Facebook zastitio kao svoje ime prije 5 god. Money, money, money…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?