HCL.HR

Bivši zaposlenik Naughty Doga tvrdi da je bio seksualno uznemiravan

Petra Rukav 15.10.2017.   •   9 komentara   •   Zanimljivosti


Jedan od umjetnika Naughty Dog tima otkrio je da je bio seksualno uznemiravan na radnom mjestu, a navodni incident rezultirao je njegovim otkazom.

naughty dog slika

Uznemiravanje zaposlenika na radnom mjestu često se pretvori u raspravu gdje jedna strana u potpunosti ignorira bilo kakva izvješća o seksualnom uznemiravanju. Nedavni primjer toga su seksualne optužbe protiv Harveya Weinsteina, jednog od najpoznatijih filmskih producenata u Hollywoodu, koje su u zadnjih nekoliko tjedana eskalirale izvan kontrole.

Weinsteinov incident nagnao je mnoge ljude, uglavnom iz Hollywooda, da na društvenim mrežama podijele vlastitu priču o seksualnom uznemiravanju, a listi se uskoro pridružila i gaming industrija. Naime, jedan od bivših zaposlenika Naughty Doga na svom Twitter profilu otkrio je svoju stranu priče o nesretnim stvarima koje je trpio na radnome mjestu.

David Ballard, nekadašnji dizajner okoliša i multiplayer levela, tvrdi da se incident dogodio krajem 2015. godine, a njegovo radno okruženje istog trena postalo je nepodnošljivo. Ballard je pretrpio živčani slom nakon čega je otišao do svojeg HR odjela u PlayStationu, no umjesto potpore koju je tražio dobio je otkaz već sljedećeg dana. Da bi sve bilo još i gore, ponuđena mu je određena svota novca da drži usta zatvorenima što je on odbio.

Ballard je u Naughty Dog stigao još 2009. godine, a radio je na brojnim igrama, uključujući posljednja tri dijela Uncharteda te The Last of Us. Godine 2014. otišao je u Ubisoft gdje je radio kao viši dizajner okoliša, a godinu dana kasnije vratio se u Naughty Dog. Iz američke tvrtke sa sjedištem u Kaliforniji otišao je prošle godine kada se ovaj nemili događaj navodno odvio, a od tada nije uspio pronaći novi posao.

Čitavu Ballardovu priču prenosimo u tekstu ispod:

Krajem 2015. godine bio sam seksualno uznemiravan u Naughty Dogu. Moje radno okruženje poslije toga postaje iznimno toksično. U veljači 2016. doživio sam slom živaca, a u čitavu stvar uključio se i HR odjel u PlayStationu. Kada sam im rekao o uznemiravanju dali su mi otkaz već sljedećeg dana. Rekli su da tvrtka kreće u drugom smjeru te da moj posao više nije potreban.

Da držim jezik za zubima ponudili su mi 20 tisuća dolara i dali mi da potpišem pismo u kojem se slažem s otkazom, kao i time da o ovome događaju ne raspravljam s drugima. Odbio sam potpisati. Nezaposlen sam već 17 mjeseci. Kada su me pitali zašto sam napustio Naughty Dog, rekao sam da izmoren; sramio sam se priznati da je korijen problema bilo seksualno uznemiravanje.

Razlog zašto sam tek sada odlučio podijeliti svoju priču jest taj što sam vidio kako drugi dijele vlastita iskustva u TV/filmskoj industriji. Ovo je nešto najteže što sam ikada učinio. Neću dopustiti da netko ubije moju ljubav prema industriji videoigara, mojim strastima ili životu.

Naughty Dog i Sony tek trebaju ispričati svoju stranu priče, a čim daju izjavu ubacit ćemo je u ovaj članak.

UPDATE: Naughty Dog je na službenoj stranici opovrgnuo Ballardove izjave, a u priopćenju također navodi da nisu pronađeni nikakvi dokazi koji tvrde da se bilo kakav oblik seksualnog uznemiravanja dogodio.

Označeno sa: , ,

Komentari (9)

  • funky0308

    15.10.2017 - 14:31

    Napastovao ga Crash 🙂 . Salu na stranu, takve stvari se prijavljuju odmah. Prvo nadredjenima, ako oni ne reagiraju pozivanjem policije, onda to odradis sam. Cekati 10 god nista nece pomoci, samo ce ti se manje vjerovati. Sram? Kakav sram. Sram treba biti onoga tko je to napravio. Ne reagiranjem na zlocin samo dajes priliku kretenima da naprave istu stvar ponovno, a tebe prozovu lazovom. Tesko je 10-20 god nakon zlocina dokazati isti.

  • darijoman

    15.10.2017 - 14:38

    Čisto sumnjam u istinitost ovoga

  • oetam

    15.10.2017 - 15:15

    TKo zna šta je bilo, možda biti istina, a možda i nije. Ali svakako narušava ugled Naughty Dogu.

  • snooker

    15.10.2017 - 16:08

    težak udarac za naughty dog, sljedeće “remekdjelo” im neće dobiti 10 nego samo 9.5/10

    • boris 34

      @snooker, 15.10.2017 - 18:07

      Mozda nece ni toliku ocjenu dobit,ipak je bio dizanjer okolisa u igrama

  • Cheesemassacre

    15.10.2017 - 18:49

    ND je izjavio: “We have recently read on social media that an ex-employee of Naughty Dog, Dave Ballard, claims he was sexually harassed when he worked at Naughty Dog. We have not found any evidence of having received allegations from Mr. Ballard that he was harassed in any way at Naughty Dog or Sony Interactive Entertainment. Harassment and inappropriate conduct have no place at Naughty Dog and Sony Interactive Entertainment. We have taken and always will take reports of sexual harassment and other workplace grievances very seriously. We value every single person who works at Naughty Dog and Sony interactive Entertainment. It is of utmost importance to us that we maintain a safe, productive workplace environment that allows us all to channel our shared passion for making games.”

  • Lovac

    15.10.2017 - 20:45

    Ne zovu se s razlogom NAUGHTY Dog…

  • Tony Ghost 1811

    16.10.2017 - 08:54

    Nisam procitao ko ga je zlostavljao, zena ili muskarac? ? Ovo je stvarno smijesno. Pa valjda se zna branit.

  • MaliMicek

    16.10.2017 - 17:42

    To ti je kad radiš u firmi koja ima u nazivu NAUGHTY hehe

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?