HCL.HR

Budućnost naše prometne sigurnosti krije se na ulicama GTA 5, upomoć

Juraj Bevandić 19.04.2017.   •   5 komentara


Ispada da je simulacija prometa u GTA V gotovo jednako dobra kao i stvarno, barem za treniranje samovozećih automobila koji u igri puno brže uče nego na asfaltu.

GTA 5 auti

Možda mi to još ne osjetimo na našim područjima, ali samovozeći automobili su sve češće među nama i uvelike se radi na njihovom razvoju i usavršavanju. Bloomberg prenosi da su znanstvenici s njemačkog Sveučilišta Darmstadt u suradnji s Intel Labsom pronašli način da izvuku vizualne informacije iz GTA 5 i to koriste za treniranje novih samovozećih automobila.

Problem je nema dovoljno vremena da automobili uživo susretnu dostatan broj prometnih situacija i testiranje može biti vrlo teško, a povrh svega treba uračunati i troškove cjelodnevnog vozikanja uokolo. GTA 5 ima najbogatiji virtualni prometni sustav koji su znanstvenici uspjeli pronaći s 262 vrste vozila, preko tisuću nepredvidljivih prolaznika i životinja, četrnaest vremenskih uvjeta, semaforima, tunelima, autocestama, vijaduktima i samo ponekad letećim tenkovima.

Šalu na stranu, simulacije su vrlo korisne jer automobili u virtualnom okružju mogu preći i do tri milijuna milja u danu cijelo vrijeme skupljajući podatke o prometu i dorađujući sustav. Inženjeri to mogu koristiti tako da opetovano testiraju automobile u specifičnim situacijama kada primjerice tri automobila odjednom mijenjaju traku, što se ne događa često u stvarnosti.

Komentari (5)

  • nenad1001

    19.04.2017 - 16:09

    Vjerojatno za testiranje/validaciju modela, ne za treniranje. Model u GTA nije dovoljno stvaran da bi ga se rabilo za treniranje mreze, tako da vjerujem ako dode do poraste greske na skupu za validaciju u samoj simulaciji vjerojem da se ponavlja ta simulacija u stvarnim uvjetima kako bi mreza podesila parametre. Ako uce u simulaciji, to bi moglo lose posljedice te bi vrlo vjerojatno trebalo naknadno koregirati iznose tezina u stvarnom svijetu.

    • Juraj Bevandić

      @nenad1001, 19.04.2017 - 20:56

      Naravno da nije da samo vrte simulaciju i onda bace auto u upotrebu, ima tu još hrpa testiranja i prevođenja virtualnih rezultata na fizički svijet 🙂

  • nenad1001

    19.04.2017 - 16:12

    Vjerojatno se koristi simulacija na modelu za validaciju/testiranje, a treniraju naknadno ako uoce anomalije, ne vjerujem da uce jer sam model GTA koliko god je realan, sami iznos parametra (tezine) u mrezi mogu znacajno odstupati od stvarnih vrijednosti u stvarnom svijetu.

  • invictum

    19.04.2017 - 16:42

    Nadam se da to nece izgledati kao kada ja igram gta v, ulazim cesto bez kocenja u raskrizja, semafor ne gledam uopce, pokupim svakog desetog pjesaka… 🙂 ugl iako se mnogi uzasavaju samovozecih auta, ja ih pozdravljam, iako obozavam voziti, ponekad bih umjesto 6 sati potrosenih na voznju mogao to vrijeme pametnije iskoristiti dok auto sam vozi. A i da ne pricam da upravo vozim i pisem ovaj komentar 🙂

  • naga

    20.04.2017 - 00:47

    Opa, ko bi rekao da cete reklamirat mjesto gdje studiram, pozdrav sa TU Darmstadt

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?