HCL.HR

Clicker Heroes 2 okanio se free to play modela zbog etičkih dilema developera

Petra Rukav 21.11.2017.   •   8 komentara


Developer Clicker Heroesa najavio da sljedeći nastavak serijala neće biti besplatan za igranje zbog etičkih razloga te između ostaloga „čiste savjesti“.

clicker heroes 2

Godine 2015. izašao je Clicker Heroes, jedan je od najistaknutijih idle RPG-ova. Njegov developer i izdavač Playsaurus najavio je da će njihov naslov uskoro dobiti nastavak, međutim, za razliku od prvog dijela neće nositi free to play ruho. Jednokratna kupnja zamijenit će free to play mehaniku jer Playsaurus ne želi hraniti našu ovisničku prirodu prema videoigrama.

Drugačije rečeno, developer tvrdi da se veoma trudio da dizajnira svijet Clicker Heroesa bez potrebe za trgovinom, no mnogi igrači bez problema troše tisuće dolara na razne mikrotransakcije. „Ja se samo nadam da si ti ljudi to mogu i priuštiti te da to čine kako bi nas podržali, a ne hranili svoju ovisnost. Međutim, čisto sumnjam da je to ovdje slučaj“, poručio je Playsaurus.

Developer je obznanio da se ništa neće promijeniti kod Clicker Heroesa iz 2015. godine, no budući naslovi neće slijediti njegov put. Nadolazeći nastavak koštat će 30 dolara i premda studio priznaje da sama igra vjerojatno ne vrijedi toliko novca, kažu da će barem imati čistu savjest.

„Želimo da ovo iskustvo bude dobro. Samo postojanje mikrotransakcija stavlja ružan oblak iznad igračeva iskustva sa stalnim osjećajem ‘moja igra mogla bi biti mnogo bolja ako samo potrošim nekoliko dolara’. To je samo po sebi užasno“, dodao je Playsaurus na kraju.

Označeno sa: ,

Komentari (8)

  • Black op

    21.11.2017 - 15:12

    Zaninljivo kako se razmjenjuju teme.Oko 2013. je bilo doba survival/crafting/early access klonova koje je započeo Dayz, onda su oko 2014/15 postale popularne early access igre, 2017. je battle royale postao popularan zbog PUBG-a, sada je aktuelno pljuvanje po EA-u i mikrotransakcijama te mikrotransakcije.Kratko je trajala pretprošla tema.

    • Sackboy

      @Black op, 21.11.2017 - 17:22

      Ovo prije mogu razumjeti ali ovo sa mikrotranakcijama (koje utječu na igru) ne. Pa tko bi igrao čovječe ne ljuti se protiv nekoga tko ima kocku na kojoj su svi brojevi 6 a ti imaš normalnu kocku…

    • Black op

      @Sackboy, 21.11.2017 - 18:06

      Jesi siguran da je onaj Vader davao igračima prednost?Ako se radi o pay2play pay2win igri onda nije u redu, ako se radi o mikrotransakcijama koje ne daju prednost onda jeste u redu.Niko ne tjera ljude da nešto kupuju.

    • phoda

      @Black op, 21.11.2017 - 18:26

      Da nije p2w mozes ako kupis osnovnu igru sam sve zaradit ali ako je veliki grind postic sve onda je problem. Iako tehnicki nije p2w prakticki te prisiljava ili kupi ili budi jadan sate i sate gameplaya, to se mrzi i kod f2p igara a dodat to i kod ovakve igre jednostavno je nebuloza. Skinovi u drugu ruku slobodno nek dodaju, cista kozmetika nek je bacaju koliko hoce pa ko voli nek izvoli

    • Black op

      @phoda, 21.11.2017 - 18:58

      I u BF-u, CoD-u te MMO-ovima moraš grindati kako bi otključao stvari.

    • Sackboy

      @Black op, 23.11.2017 - 16:10

      Jedini mmo koji sam igrao (10 god) je wow a jedini način da dobiješ najbolju opremu je da odeš u raid i ubiješ bossa.

  • phoda

    21.11.2017 - 18:29

    Koliko god to bilo “moralno” (sto mi se cini i ko marketinski trik) ovo se cini kao prvo glup poslovni potez a drugo moraju odlicno unaprijedit clicjer igru sadrzajem da neko normalan da 30€

    • baDarmageddoN

      @phoda, 21.11.2017 - 19:09

      Sad je moralno a u jedinici im to nije bio problem dok su zarađivali? Da li ja ne znam što je to moral? Jer ovo je više kao nedostatak morala…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?