HCL.HR

Developer Paranautical Activitya dao otkaz nakon što je igra maknuta sa Steama

Stjepan Fikter 23.10.2014.   •   2 komentara


Mike Maulbeck je zbog upućene prijetnje smrću Gabeu Newellu postigao samo to da mu igra bude uklonjena sa Steama, a zatim je da otkaz u svom malom razvojnom studiju.

Prekjučer smo mogli svjedočiti pomalo neobičnoj situaciji u kojoj je developer Mike Maulbeck, dio tima zaslužnog za razvoj proceduralne pucaljke Paranautical Activity, zbog izljeva bijesa na Twitteru uspio postići da mu Valve ukloni igru sa Steama. Naime, sve je počelo kada je Valve promovirao igru kao dio igara Halloween tematike na njihovom servisu, ali je pritom greškom stavljena među Early Access naslove, iako je igra nedavno izašla kao puni naslov.

To se nije svidjelo Mikeu koji je prijavio pogrešku, ali kako ista nije bila ispravljena u roku od nekoliko sati, Maulbeck se odlučio ispuhati o situaciji na Twitteru. Počeo je s pljuvanjem po Steamu i njegovom monopolu na tržištu PC igara, a onda zaprijetio smrću Gabeu Newellu. Ovako bi zvučalo ono što je rekao u svom prvom tvitu, da je to rekao na Hrvatskom: “DA LI SE TI JEBENO ŠALIŠ SAMNOM STEAM? MI SMO NEDAVNO IZAŠLI IZ EARLY ACCESSA I OVO JE NA NAŠOJ NASLOVNOJ STRANICI?” (uz to je objavio Steam banner za igru gdje se pogrešno ističe da je igra Early Access naslov).

Ali to nije bilo dovoljno pa je nastavio ovako: “Prvo me natjeraju da odgodim igru jer je ne mogu izdati vikendom, sada ovo. Steam je jebeno najveće nesposobno smeće.” Izgleda da mu ni to nije bilo dovoljno da ohladi glavu te je s idućim tvitom konačno prešao granicu napisavši: “Ubit ću Gabea Newella. Umrijet će.”

Valve na potonje nije ostao gluh i slijep pa su igru brže-bolje uklonili sa Steama te prekinuli sve poslovne odnose s Mikeom, odnosno kompanijom mu Code Averice. Iako je prijetnja smrću, kako to sam Mike kaže, izrečena kao sarkastična šala, Valveu to očito nije bilo smiješno. Mike je na kraju odlučio dati ostavku u studiju Code Avarice, čiji je suosnivač, a svoj udio prodao je suosnivaču Travisu Pfenningu. U objavi na službenoj stranici studija Mike je rekao: “Kao posljedica mojih radnji, Paranautical Activity, igra koja je razvijana od strane četvero ili petero ljudi ovisno o tome koga brojite kao člana tima, maknuta je sa Steama. Osjećam da je moja odgovornost da odstupim iz Code Avaricea tako da Steam nema razloga biti negativan prema tvrtki pa čak i ako ne doživimo vraćanje Paranautical Activitya na Steam, možda će barem buduće igre Code Avaricea biti dopuštene na toj platformi.”

O svemu ovome oglasio se sada bivši Mikeov partner Travis Pfenning koji u zasebnoj isprici Valveu kaže: “Ne odobravam što je rekao. Ne vjerujem da je on imao bilo kakvo opravdanje ili imao pravo predstavljati tvrtku na taj način. Pružam svoju ruku svima vama u nadi da možete shvatiti kako je ljudski griješiti. Svi smo to jednom učinili. To ne znači da je prihvatljivo ono što je Mike napravio. Zasigurno nije.”

U međuvremenu je pokrenuta peticija za vraćanje Paranautical Activityja na Steam.

Ovo inače nije prvi put da je netko iz industrije igara nastradao zbog svojih riječi na Twitteru. Primjerice, prošle godine sada već bivši Microsoftov zaposlenik Adam Orth vrijeđao je ljude zbog negodovanja što je Xbox One trebao stalnu konekciju na internet te je zbog toga napustio softversko-hardverskog diva.

Komentari (2)

  • Black op

    23.10.2014 - 17:12

    Zanimljivo je kako valve sve vidi ali zato ne vidi zalbe svojih kupaca….

  • MaliMicek

    24.10.2014 - 04:59

    Ne kužim šta je ovaj kreten očekivao nakon ovakvih izljeva bijesa i komentara naročito prijetnjama smrću ? I to od skoro pa osnivača/direktora lol ? Ajde da je neki niži zaposlenik ali vođi (iako je manji tim) je ovakvo djetinjasto ponašanje nedopustivo. Mogao je on njih izvrijeđati na lijep način al je puknuo i takve su posljedice.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?