HCL.HR

Developeri kratkih igara nisu zadovoljni Microsoftovim sustavom povrata novca

Juraj Bevandić 14.04.2017.   •   6 komentara


Microsoft obećaje vratiti novac nezadovoljnim kupcima ako su igrali manje od dva sata igre, a The Chinese Room radi igre koje su u cijelosti kraće od toga, pa nisu baš oduševljeni.

Xbox refund

Microsoft je nedavno odlučio uvesti sustav po kojem nezadovoljni kupci digitalnih igara na Xbox konzolama i Windows 10 trgovini mogu tražiti i dobiti povrat novca ukoliko su igrali manje od dva sata. Nije to nečuveno i neke druge trgovine istu stvar provode odavno, pa su kupci jedva dočekali malo veća prava na Xbox platformi, ali određeni developeri ne dijele njihovo oduševljenje.

The Chinese Room, developeri Dear Esther, Amnesia: A Machine for Pigs i Everybody’s Gone to the Rapture su izravno pogođeni tim sustavom. Primjerice, njihova Dear Esther se u cijelosti pređe u nešto više od sat vremena, pa prema novom sustavu igrači imaju pravo odigrati igru i dobiti povrat novca. Svoje su nezadovoljstvo izrazili prostačkim ispadom na Twitteru, ali su zatim ponudili i nešto smirenije rješenje.

Kažu kako time nije pogođena samo njihova igra, već se primjerice i Silent Hill 2 stigne odigrati do polovice u dva sata. No, kao što je Microsoft možda zaboravio slučaj njihove igre, tako su i oni zaboravili da bi ograničavanje postotkom bilo besmisleno u igrama koje se mogu završiti za svega par minuta ili nemaju neki jasan cilj i završetak. Dobar kompromis bi mogao biti da Microsoftov sustav automatski odbija povrat novca igračima koji su prešli neku igru do kraja.

Komentari (6)

  • Zoran Žalac

    14.04.2017 - 17:11

    Nema apsolutno ništa jednostavno u tome što oni predlažu. Kako npr. uzeti postotak prelaska kod Fallouta? Ukupno ili samo glavnu kampanju? Jer kod igara otvorenog svijeta nekih 20% može biti čitava glavna kampanja. Onda bi patile veće igre… mogao bi se pošteno naigrati – tipa 20 sati za 20% Witchera… Dok je u njihovom Everybody’s Gone to the Rapture 20% igre nekih pola sata. Mislim da je dva sata sasvim pošteno za sve.

    • Juraj Bevandić

      @Zoran Žalac, 14.04.2017 - 17:35

      Očito su pisali u afektu, jer da su malo mućnuli glavom prije tvitanja bi skužili da to nema nikakvog smisla. A onda opet, pričamo o studiju koji je na promotivne slike one žene za Cyberpunk 2077 javno i dosta kiselo prozivao CDPR da im je nova igra seksistička kao i The Witcher. Možda takvima ni nije do mirnog rješenja. 🙁

    • Zoran Žalac

      @Juraj Bevandić, 14.04.2017 - 20:08

      Ajme, nisam znao to za seksizam… Svašta.

    • Juraj Bevandić

      @Zoran Žalac, 14.04.2017 - 21:12
    • fez

      @Juraj Bevandić, 15.04.2017 - 11:54

      OK, više ne hodam njihovim igrama ?

  • mr-crime

    15.04.2017 - 20:41

    Ja ne vidim ništa sporno, kombinacija, publisher/developer označava trajanje igre, ako je manje od 5h onda na postotak, u suprotnom staviti 2-10h ovisno o označenom vremenu(i neograničeno moguće).

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?