HCL.HR

Dota 2 The International 2015 počinje sutra, tko će osvojiti najveću nagradu u povijesti esportsa?

ToxarE 25.07.2015.   •   9 komentara


S preko 17 milijuna dolara nagradnog fonda, The International 2015 obećava najuzbudljivije esports natjecanje na planeti. Evo kako sve to možete pratiti uživo.

“Welcome to the International” – Tim će riječima i ove godine, suosnivač Valve korporacije, Gabe Newell otvoriti peto svjetsko prventsvo u Valveovoj hit MOBA igri – Dota 2.

Izuzevši International 2011, četvrti put zaredom se ovaj turnir održava u Seattleu, Washington u Sjedinjenim Američkim Državama, sjedištu Valve korporacije. Započevši s regionalnim kvalifikacijama u svibnju tekuće godine, glavni turnir Internationala počinje 26. srpnja (sutra!) i završava 8. kolovoza.

Na glavnom turniru se natječe najboljih 16 timova svijeta, gdje je deset pozvanih, četiri su regionalna pobjednika kvalifikacija, a za posljednja dva mjesta u najunosnijem turniru današnjice, bore se četiri preostala tima koji su zauzeli druga mjesta u svojim kvalifikacijskim regijama.

Dota 2 International 2015

Ukupno osamnaest timova će sletjeti u Seattle da se izbore za prestiž i nagradu koja preko noći mijenja živote i ostavlja dubok trag u povijesti ovog rastućeg i sveprisutnog sporta. Inače, glavni dio turnira se posljednjih šest dana eventa održava u Key Areni u Seattle Centru, koja može posjesti preko 15,000 gledatelja. Sjedišta su se rasprodala u minutama.
Oni koji su bili sretni da dobiju kartu za uživo gledanje će se priključiti 20 milijuna gledatelja live streama širem svijeta.

Za one koji se prvi put susreću sa Internationalom ili nisu nikada pratili elektronske sportove (esports), radi se o najvećem turniru u povijesti ovih sportova koji svojim nagradnim fondom nadmašuje dobru većinu fondova konvencionalnih sportova, što dodatno pridodaje važnosti ovogodišnjem Internationalu, kao i čitavoj esports sceni na globalnoj komercijalnoj mapi. Ujedno je odličan način za ubijanje vrućih ljetnih sati do ranog jutra, ako volite takve stvari.

TURNIR KOJI STVARA MILIJUNAŠE

Valve je, počevši od The Internationala 2013, uveo model crowdfundinga gdje zagriženi igrači Dote 2 mogu kupiti interaktivni compendiumdigitalnu knjigu s različitim sadržajem te time pridonijeti povećanju nagradnog fonda The Internationala. Svake godine Valve polaže početnih $1.6 milijuna dolara u nagradni fond, a ostatak se prikuplja od strane igrača i fanova koji od svake kupnje compendiuma prinesu 25% tog iznosa ukupnom fondu turnira.

Petu godinu uzastopce, Dota 2 The International obara rekorde nagradnih fondova za esports natjecanja – trenutni iznos za ovogodišnji The International stoji na nezamislivih $17,2+ milijuna dolara, što se otprilike prenosi u oko 120 milijuna kuna. Usporedbe radi, jedan Super Bowl – finale sezone američkog nogometa nosi fond od blizu $10,000,000 dolara u 2014 godini što je manje od fonda The Internationala 2014 koji je iznosio $10.8 milijuna dolara.

Dota 2 International 2015

Valve je objavio i kako će ove godine raspodijeliti taj nagradni fond – pobjednički tim nosi kući nešto preko 6 milijuna američkih dolara što svakog igrača čini instant-milijunašem, kao i prošle godine. Bitno je naglasiti da ove godine i posljednja četiri tima (od 13.-16. mjesta) ne idu kući praznih ruku. Naime svako od tih mjesta dobiva približno 50,000 dolara.

Oni koji ostaju bez nagrade su dva tima koja nisu ugrabila mjesto u top 16 – oni će se morati zadovoljiti besplatnim putovanjem i najboljim sjedištima u dvorani.

GDJE GLEDATI I KAKO?

I ove godine The International ćete moći pratiti na hrpu različitih načina – od Youtube i Twitch livestreamova, direktnog streama iz DotaTV-a te DVR prijenosa videa na zahtjev do showa za pridošlice koji se fokusira na zabavni dio prijenosa i olakšano učenje uz gledanje.

Uz sve to, ove godine Valve planira prikazivati The International uživo u stotinama kino dvorana širem SAD-a, uz prijenose glavnog turnira na nekim televizijskim postajama. Sav raspored i rezultati mečeva bit će dostupan na ovoj stranici.

KOGA GLEDATI I ZAŠTO?

Vrijeme je da se fokusiramo na glavne zvijezde ovogodišnjeg Internationala, a to su timovi koji su svojom posvećenošću i trudom zaslužili titulu najboljih Dota 2 timova svijeta, a i time dospjeli u Seattle – ili pozivom ili kroz kvalifikacije.

Od samog začeća Dota scene, od ranih Warcraft 3 dana, timovi su se dijelili na Zapadne i Istočne, tj. većinom europske uz primjesu američkih, te većinom kineske uz primjesu jugoistočno azijskih. I nakon svih tih godina, scena se nije mnogo mijenjala: Zapad ima svoje favorite a Istok svoje – vječno rivalstvo dva stila igre i dva svijeta Dote dodatno potpaljuje vatru u već uzavrelom Seattlu.

Dota 2 International 2015

Naizmjence, na posljednja četiri Internationala, Zapad i Istok su uzimali naslove najboljeg tima na svijetu: 2011 istočnoeuropski tim Na’Vi, 2012 kineski tim Invictus Gaming, 2013 zapadnoeuropski tim Alliance te 2014 kineski tim Newbee. Ove godine, priča je opet okrenuta na Zapad, od kojih najveću pažnju privlače Team Secret i svjetski poznati esport brand Evil Geniuses. Od ova tima se definitivno najviše očekuje, što su pokazali u dosadašnjoj sezoni gdje je Secret osvojio četiri posljednja LAN finala uzastopce, a EG konkurirao u nekoliko finala, gdje su i najveći osvojili.

Osim ta dva tima, Zapad može računati na sve prisutne Cloud9 i istočnoeuropsku elitu Virtus Pro, Empire i NaVi. No nije ni Istok bez svojih aduta. Prošlogodišnji pobjednik NewBee se vraća sa izmijenjenom postavom i definitivni su underdog na ovome turniru, gdje se njihova pozivnica bazira na (pokušaju) obrane naslova prošlogodišnjeg pobjednika. Najjači predstavnici Istoka ove godine su bivši pobjednici Invictus Gaming koje predvodi legendarni carry igrač BurNing i mid igrač Ferrari430 te Vici Gaming – prošlogodišnji finalisti. Ne treba otpisati ni uvijek jaki LGD gaming te malezijski all-star tim pod sponzorstvom Fnatic branda.

Sve jasno? Ako nešto nije pitajte u komentarima. The International počinje već sutra s wildcard (kvalifikacijskim) mečevima. Ako vas grupna vaza možda i ne zanima, već čekate uzbudljivi glavni događaj koji počinje 3. kolovoza, svejedno se držite ove stranice za sve važnije isječke prijašnjih dana.

Planirate gledati? Imate neke favorite? Javite u komentarima.

Komentari (9)

  • T-ReXx

    25.07.2015 - 17:16

    Najdraži mi je igrač SingSing, ali pošto nije trenutno u nikojem teamu, predictao sam da EG ulazi barem u Main Event, poslje njih C9 i Secret.

  • OppiJumM

    25.07.2015 - 18:19

    Dendi mi je nakako drag, ali da EG su mi favoriti. U svakom slučaju ne preostaje ništa drugo nego uživati u nadam se atraktivnim mečevima.

  • Sinistro

    25.07.2015 - 18:32

    Gabe Newell govori rijeci na main eventu?

  • Asus1337

    25.07.2015 - 19:20

    TU IZI FOR ARTIZI !

  • Yubs D. Rsc

    25.07.2015 - 19:41

    Welcome to the International :))

  • ReflectoR

    25.07.2015 - 20:21

    ajmo NA'VI

  • Antifeminista

    26.07.2015 - 11:23

    Bože kakvim glupostima se svijet bavi :O 6 milijuna za drkanje po tastaturi i mišu? Najs! Još treba i… hmm… milijun dolara za onog koji najglasnije prdne. Baš lame.

  • GospodinAlen

    26.07.2015 - 14:47

    antifeminista,

    boga mi ni tvoj komentar nije nist pametniji! to sto im bolje lezi tipkovnica neko tvoja motika nisu oni krivi!

    bodrit cu EG i NAVI!

  • RikiMaro

    @erfatih26, 25.07.2015 - 19:19

    Barem je svake godine dosad (osim TI1).

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?