HCL.HR

Igračima iz određenih zemalja blokiran pristup vlastitim Origin računima

Filip Galeković 31.10.2016.   •   12 komentara


Electronic Arts su iznebuha prestali nuditi pristup Originu igračima iz Mjanmara, države smještene u jugoistočnoj Aziji, kao i brojnim drugim kritičnim područjima svijeta.

Ea Origin Myanmar

Nakon što su igrači iz Mjanmara masovno počeli dobivati ‘Access Denied’ poruke pri pokušajima pristupanja EA Origin usluzi, netko se napokon požalio samo da bi od zaposlenika Electronic Artsa saznali da su se odlučili držati Američkih zakona o embargu u Kubu, Iran, Mjanmar, Sjevernu Koreju, Sudan, Siriju i Ukrajinu.

“Ovo se dogodilo radi održavanja embarga kojeg sankcionira vlada SAD-a. Sukladno s američkim zakonom, Electronic Arts je dužan ograničiti pružanje internetskih usluga stanovnicima država koje su pod okriljem embarga. Ovo nije problem povezan s Electronic Artsom, već se radi o problematici koja se tiče svih tvrtki koje se bave pružanjem istog tipa usluga korisnicima iz država koje su pod embargom,” objašnjava EA u službenoj izjavi.

Valja ipak spomenuti da je predsjednik Obama nedavno odlučio maknuti embargo s Mjanmara, što čini ovaj razvoj događaja još čudnijim. Iz EA su toga svjesni, te su u nastavku izjave potvrdili da su interni pregovori specifično oko Mjanmara u tijeku, te da će uskoro biti donesena odluka o tome hoće li se usluga vratiti u pogon ili ne.

Osim upitnog tajminga u pitanje treba dovesti i činjenicu da je igračima koji su za igre uredno platili putem Origina jednostavno oduzet pristup onome što su kupili i to bez ikakvog direktnog objašnjenja ili najave. Svjesno smo da se kupnjom videoigre danas zapravo samo pretplaćujemo na korištenje koda iste te da nemamo vlasništvo nad ičim spomenutim, a bilo je samo pitanje vremena kad bi se mogla pojaviti prva bezrazložna ukinuća usluge.

Kako komentirate ovu situaciju? Brinete li se za svoje digitalne kopije?

Označeno sa: ,

Komentari (12)

  • ivancrogaming

    31.10.2016 - 16:45

    BOŽE SAČUVAJ!!!

  • Czar

    31.10.2016 - 17:28

    Pa baš se i ne sekiram, iz teksta je vidljivo da se to događa samo u državama koje praktički postoje samo na papiru a rastrgane su dugogodišnjim građanskim ratovima ili su pak zatvorene diktature kao spomenuta Burma ili Sjeverna Korea.

    • Juraj Bevandić

      @Czar, 31.10.2016 - 20:08

      Ma naravno, nismo u opasnosti. Ali jedan od izvora vijesti je državljanin Mjanmara (doseljenik) koji je predstavio problem redditu i koji je istaknuo kako su njegove stotine dolara uložene u taj račun samo zaplijenjene bez upozorenja ili isprike te ne zna hoće li ih ikada dobiti nazad. A pošto je u ovako maloj grupaciji poput gamera nešto teže pričati o pravim globalnim problemima, ovakvi događaji uvijek pokazuju koliko neke stvari uzimamo zdravo za gotovo.

  • Tony Ghost 1811

    31.10.2016 - 17:39

    Znaci onaj ko ne slusa ameriku nema usluge. Nista me vise ne cudi.

  • Duanador

    31.10.2016 - 18:48

    Covjece koja je to glupost. Uzmes nesto sto sam uredno platio tek tako: A kada neki ljudi piratiziraju to je kao kradja,kriminal. Kako oni nazivaju to sto su uradili? Ne to nije kradja ili kriminal…to je…a ne znam. Kupus.

  • crosolider

    31.10.2016 - 21:57

    sta sad ovi americki sotonisti ne daju ljudima da igraju igre? Sto sve nece napravit da uniste te zemlje na bliskom istoku,nije im dosta sto bacaju bombe na njih..

  • Bosanac1

    31.10.2016 - 22:00

    Meni nije jasno jer ni ja se ne mogu logirat na origin iako sam iz hrvatske

  • ludak_ludi

    01.11.2016 - 00:07

    E zbog ovog vise volim sebi skinut piratdku verziju igre nego ulagat novac koji jedva zaradim!!!

  • Sackboy

    01.11.2016 - 18:05

    Zašto ukrajina? Sve ostale države nekako razumijem. Pojma nisam imao da postoji embargo ukrajini, da li netko zna razlog?

    • Tony Ghost 1811

      @Sackboy, 02.11.2016 - 01:30

      Valjda zato sto ukrajina nije u EU. Ili mozda sto nisu objavili rat rusiji.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?