HCL.HR

Ekskluzivne igre za Windows 10 sada mogu isključiti v-sync postavku

Zoran Žalac 12.05.2016.   •   5 komentara   •   Tehnologija


Microsoft je dostavio obećano ažuriranje za svoju univerzalnu Windows platformu na kojoj se igre sada mogu izvoditi bez ograničenja u broju sličica po sekundi.

gears-of-war-ultimate

Kako je bilo obećano, igre iz Windows trgovine od jučer imaju podršku za izvođenje bez uključene v-sync postavke. Drugim riječima, aplikacije s takozvane univerzalne Windows (10) platforme napokon se mogu igrati i s većim brojem sličica po sekundi nego što vam to refresh rate monitora dopušta, odnosno mogu se ugodno igrati na G-Sync / FreeSync monitorima.

Naravno, riječ je o Microsoftu pa postoji nekoliko „kvaka“ nakon ovog ažuriranja. Naime, ažuriranje se odnosi na samu platformu, a ne pojedinačne igre. Drugim riječima, na developerima je hoće li opciju isključivanja v-synca omogućiti kroz zakrpe za Quantum Break, Rise of the Tomb Raider i druge igre s Windows 10 trgovine. Nadalje, opcija ne vrijedi za prijenosna računala koja osim standardne grafičke kartice imaju i onu integriranu.

Što se budućih ažuriranja za UWP igre tiče, Microsoft tek treba riješiti ostale prepreke kao što su nemogućnost korištenja bilo kakvog overlay softvera za igre. S druge strane znamo što neće biti riješeno – a to je nemogućnost pokretanja igre u pravom fullscreen modu (trenutno se UWP igre pokreću kao borderless window).

Naime, iz Microsofta su poručili kako su DirectX 12 razvijali s namjerom da se aplikacije pokreću isključivo na taj način, odnosno da zadrže performanse fullscreena, a igračima daju pogodnosti brzog i jednostavnog prebacivanja među aplikacijama.

Označeno sa:

Komentari (5)

  • Alan Wake

    12.05.2016 - 18:11

    tek sad

  • trulex

    12.05.2016 - 19:10

    meni uvijek upaljen vsyns i onda nema tearinga.

    • Apocalypse4987

      @trulex, 12.05.2016 - 20:32

      da, baš igram wolfenstain new blood, i baš je izražen screen tearing, neigrivo bez v-synca. a ima još dosta takvih igara.

    • trulex

      @Apocalypse4987, 13.05.2016 - 00:08

      ma sve su ti igre tako ako imaš visok frejm, samo sto kod igara gdje imas manji frejm je teško za primjetiti.

    • baDarmageddoN

      @trulex, 13.05.2016 - 07:22

      Upravo to. Meni je vsync must have. Bez njega rijetko koja igra radi bez tearinga, barem meni. 60 frejmova mora biti stabilno kako je da je a bez vsynca ima igara gdje i sa 140 nemam problema a ima onih gdje već sa 65 imam. Jako interesantna pojava koju ne znam drugačije objasniti nego da to ovisi od enginea a i kako je kodirana sama igra 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?