HCL.HR

Electronic Arts potvrdio da više zarađuje na mikrotransakcijama i DLC-ovima nego na samim igrama

Zoran Žalac 28.07.2017.   •   30 komentara   •   Zanimljivosti


Tvrtka Electronic Arts je u drugom je kvartalu 2017. ostvarila značajan financijski uspjeh zahvaljujući podršci za starije igre.

fut-coins

Electronic Arts ove godine nije izbacio nijednu drugu igru osim Mass Effect Andromede koja je razočarala s prodajom. No, ako pogledate financijske rezultate te izdavačke kuće za prvi kvartal njihove fiskalne godine 2018., koji je trajao od travnja do kraja lipnja, ostvareni prihodu su gotovo pa nevjerojatni – 1.45 milijardi dolara, što je 14% više nego u isto doba prošle godine.

Ne treba biti previše pametan da bi se shvatilo zašto je tomu tako, ali ovo financijsko izvješće potvrđuje da je EA u potpunosti prešao na model igre kao usluge. Naime, čak 60% ostvarene zarade došlo je od prodaje digitalnih sadržaja za serijale kao što su Battlefield, Star Wars, The Sims i dakako, Ultimate Team modove za sportske igre.

Mikrotransakcije i DLC paketi Electronic Artsu nisu samo osigurali veliku zaradu, nego su i povećali broj igrača. Igre EA Sportsa tako broje 11% više igrača nego u istom razdoblju prošle godine, dok je broj aktivnih igrača Simsa 4 porastao za 30%. Kao šlag na tortu, Battlefield 1 imao je više od 21 milijun igrača do kraja šestog mjeseca.

Komentari (30)

  • baDarmageddoN

    28.07.2017 - 15:43

    Mislim da bi bilo fer da poprave mnoge svoje igre, da ulažu više vremena i napora u njihov rad i da Fifa serijal napokon ode u neki model gdje će igra izlaziti svake dvije godine uz nadogradnje u među-vremenu jer ne da mi se svake godine čekati Božićne popuste da platim igru manje od 200 kuna zbog toga što koliko god da je igram 500 kuna je previše (a igram je podosta). I ne mislim samo na Fifu ovdje, sve sportske igre bi trebale imati takav model. Znam da bi EA nešto izgubio ali definitivno bi bilo fer prema igračima. Kao čovjek koji (u suradnji sa frendom) kupuje barem 10 igara godišnje svaki popust je dobrodošao a ovakav model bi bio u potpunosti fer. Jer, budimo realni, ovakve igre dolaze svake godine sa određenim promjenama ali cijena tih promjena je 500 kuna a to je stvarno previše.

    • movie

      @baDarmageddoN, 29.07.2017 - 16:04

      Zato kaj je tebi skupo ja bih morao čekati novu fifu dvije godine a ea sports se odreći ogromne financijske zarade? Svašta, no ok je imati želje ma kako utopističke bile. No i dalje ne vidim kaj je skupo dati 500 kn za igru koju igram svakodnevno tijekom cijele godine? Jučer sam bio s frendom na pizzi i ostavio 190kn za dvije pizze i dvije pive. U usporedbi s tim fifa mi je čisto prihvatljiva cijenom ma koliko me puta razjebe tijekom godine. Sbaku godinu počinju nacionalna prvenstva i fifa prati taj ritam. Meni bi bilo interesantnije da porade na idiotizmima u igri i konačno poprave sve vidne probleme u samoj igri. No niti ćeš ti dočekati dvogodipnji ciklus niti ću ja dočekati fifu bez kretenizama u igri. Ja sam se pomirio s tim, pomiri se i ti…

    • baDarmageddoN

      @movie, 29.07.2017 - 16:41

      hahaha Pomirim se pa opet uznemirim 😛

  • armin221186

    28.07.2017 - 16:14

    Dok je ovaca nece falit vune 😉

    • battery992

      @armin221186, 28.07.2017 - 21:49

      Platiš igru 60 eura, pa onda plaćaš još kojekakve gluposti, packove, skinove, ovo ono. Ljudi očito imaju viška novca, a EA trlja ruke. Osobno se ne mogu sjetiti kada su zadnji put napravili odličnu igru, BF3 mi je zadnja njihova igra koju mogu istaknuti… Uglavnom samo hype, hype I šišanje ovaca.

  • pesek32

    28.07.2017 - 17:54

    No shit Sherlock. Zato ni nema nikakve razlike između FIFE 14 i 17 osim Journey i bolje grafike. Oni doslovno ni ne moraju radit ikakve promjene (iako i one koje rade su nevidljive) jer će svake godine djeca kupovat igru i njihove glupe packove. Ne znam kakav će PES bit, al sigurno FIFU ne uzimam ako nema nikakve promjene kao inače. Jedino FM od sad.

    • baDarmageddoN

      @pesek32, 28.07.2017 - 19:35

      To da nema nikakve razlike je tako glupo da ti ne mogu reći koliko je glupo.

    • pesek32

      @baDarmageddoN, 28.07.2017 - 22:00

      lol

    • Whynot?

      @baDarmageddoN, 28.07.2017 - 22:23

      Glupo? Ako razmisliš, ovo itekako ima smisla. Znaš onu izreku “If it ain’t broke, don’t fix it”? Tako oni rolaju, barem s onim franšizama (sportskim) koje ja pratim. Nikad nijedan drugi studio u budućnosti neće sa jednom igrom u pola godine zaraditi gotovo 1,5 mlrd. Zapitaj se koje su to brojke i kakav se novac okreće u svemu tome. Da, nadograde oni neke sitnice na anualnoj bazi, ali s obzirom na ovaj silni profit, prave cisti ripoff i pesek32 je apsolutno u pravu. 🙂

    • baDarmageddoN

      @Whynot?, 29.07.2017 - 00:24

      Glupo je jer nisu iste. Kako nije glupo?

    • marjanovicut

      @pesek32, 28.07.2017 - 20:04

      Prvo, u Fifi 18 imaces mozda 50,60 fudbalera sa svojim stilom igre gde ce Kristijano Ronaldo biti potpuno 100% identican kao u stvarnom svetu. Zatim ono sto Pes obecava 3 godina unazad da svaki tim ima identican stil igre, FIfa to uvodi ove godine ali zapravo uvodi taj AI a ne marketinski trik kao Pes. Zatim Journey je stavio debeli debeli zid izmedju Pesa i Fife. U Pesu ne mozes ni kontrolu stisnuti bez dilej-a, propala igrica.

    • pesek32

      @marjanovicut, 28.07.2017 - 22:23

      Kakve veze ima šta Ronaldo ima svoj stil? Je ja moram stalno koristit istog igrača da vidim promjenu? Neću govorit o PES gameplay-u jer nisam igrao zadnja dva izdanja. A Jounrey je isto bilo overhyped i kao neka revolucija a ništa posebno, nema veze kako igraš, sve će bit isto, a i priča je kilšej.

    • Zoran Žalac

      @pesek32, 29.07.2017 - 13:32

      Jedino FM haha, a on iz godine u godinu ima daleko manje noviteta i promjena od svega navedenog. Ok, ima nešto i u tome da je igra već sada nakrcana stvarima (zato su išli i uvesti onaj classic mod), ali strašno je koliko mali napredak rade sa stvarima kao što su 3D engine, konferencije i izdavanje naredbi tijekom meča… Tako već zadnjih pet-šest godina. Samo čekam kad će prijeći na Early Access model – vjerojatno bi i htjeli to, ali im ne ide u prilog to izlaženje na godišnjoj bazi. Gori su nego Activision i EA zapravo – odmah nakon što izađe novo izdanje, ono staro brišu sa Steama jer ne žele snižavati cijenu. A na akciji ako dođe na 60% popusta to je čudo. Pa ti sad vidi – EA Fifu izbaci na svoj pretplatnički program manje od godinu dana nakon izlaska i igru možeš nabaviti za 4 eura. Okej, nemaš ju u trajnom vlasništvu, ali posjedovanje sportskih igara je zapravo blesavo, a pretplata ti na kraju dođe na isto kao da si igru kupio pa ju kasnije prodao – u istom si. Samo što sa FM-om nemožeš ni to, pa kritizirati EA i reći “jedino FM” je po meni krivo razmišljanje. Sega, Sports Interactive i FM su ti po kojima treba oplesti kritiziranje. Reci što hoćeš, ali Fifa je u zadnjih pet godina promijenila tri pokretača, PES jedan. FM vuče isti 3D engine od 2009., a još je i tada bio ispodprosječni drlog.

    • movie

      @Zoran Žalac, 29.07.2017 - 16:16

      Svatko tko igra fifu igra fut. Svatko tko igra fut zna da mu je važno startati od prvog dana a ne čekati neki popust koji neće uslijediti narednih pola godine. Nitko ne može reći da se ea ne trudi maksimalno oko fife. FUT je i dan danas aktivan i živ. Ažuriraju se prelasci igrača, svakodnevno slažemo razne sbc. Igramo i slažemo futties. Dakle igra nije zapostavljena. U 6 mjesecu je izašao zadnji patch za igru, što se do sada nikada nije dogodilo. Vidljivo je da im je stalo do igre. To što igra ima problema i debilana je drugi par cipela jer nogomet oni i mi različito shvaćamo. Pomirio sam se da neke debilane neće nikada riješiti jer su im potrebe kako bi balansirali s različitim igračima. Svi se moraju osjećati kao dobri igrači koji mogu svakoga pobijediti. Zato će se uvijek dogoditi tekma u kojoj uputim 25 udaraca po golu a protivnik jedan i pobijedi me a da je centar prešao dva puta. O nepoznavaju prednosti, zaleđa, sudačkim odlukama i pozicioniranju igrača nema smisla govoriti iako vidim da su poradili na pozicioniranju u fifi 18. No to svake godine kažu… vidjet ćemo..

    • pesek32

      @Zoran Žalac, 29.07.2017 - 17:26

      Vjerojatno si u pravu. FM17 je prvi FM koji sam ikad igrao lol. Mene više zanima career mode, to je jedino šta i igram u FIFI pa mi je zato bolje. Malo je bezveze što ne možeš upravljat igračima al ok. Za grafiku me baš briga. Možda sad FM18, a kad vidim da oni ne rade nikakva poboljšanja vratim se na FIFU lol.

    • movie

      @pesek32, 29.07.2017 - 16:07

      Da nema razlike u igri može reći netko tko je igru igrao površno ili je jednostavno ne voli. Od fife 14 promijenili su tri enginea i da nisu više ništa napravili i to bi bilo dovoljno a napravilo se puno stvari. Nema smisla nabrajati ih kada ih sam nisi do sada zapazio… no definitivno fifa 14 nema nikakve veze s fifom 17 osim što ih je radila ista firma.

    • pesek32

      @movie, 29.07.2017 - 17:29

      Pa i spomenuo sad da je razlika grafika. Što je logično. Još najbolje da nam i staru grafiku daju. Kao što sam rekao, ja igram offline i tamo nema nikakve razlike još od FIFE 11. Sa svim parama koje dobivaju mogli bi se i za to malo potrudit.

    • movie

      @pesek32, 29.07.2017 - 21:43

      Pričaš gluposti. Evo recimo do fife 17 nisi mogao pukniti loptu po zemlji, nisi mogao pucati glavom da se lopta odbije od trave, sistem povlačenja igrača i građenja lopte je puno napredniji nego do sada, inteligencija golmana se posebno razvijala zadnje tri godine ma kako to smiješno zvučalo, gledalište je konačno full 3d, gameplay je svaku godinu vidno drukčiji, jednu godinu je op ulazak na prvu stativu, drugu godinu glava, treću godinu silovanje s jednim igračem. Svake godine napreduje pozicioniranje igrača na terenu, meni nedovoljno ali napreduje. Ove godine na tom polju možemo očekivati po najavama vidna poboljšanja kao i razne mogučnosti centaršuta s felšom. Ne može se reći da je igra svake godine ista kada nije. Svaku godinu treba mi desetak dana da se priviknem na novi gameplay i nove mogućnosti.

  • Darcoolio

    28.07.2017 - 19:26

    Samo idiot može da da pare za mikrotransakcije u nekoj igri, a FIFA je tu za prsa ispred svih.
    Em skupo platiš igru, em na kraju sezone platiš još bar 3x toliko.

  • undisputed_kiki

    28.07.2017 - 19:54

    Realno zato se i ne trude, a sto je najveca fora recimo fifa 14 ps4 je po svemu superiornija fifi15,16,17 osim po grafici jer fifa 17 je na frostbitu. Ali gameplay fife 14 na ps4 je pravi. Tocno vidis po novijim fifama da ih rade da klinci ne bi bili izdemolirani i da samo peglaju coinse, samo pace pace pace i naravno momentuma koliko hoces da pogura amatere..ali tu lezi lova jbg!

    • movie

      @undisputed_kiki, 29.07.2017 - 16:21

      Složio bih se sa svim osim s paceom. Ove godine pace nema nikakvu važnost. Evo danas igram s aubameyangom koji ima pace 97 i pobjegnem sagni koji ima pace 75 i lik me stigne u sljedećih dvadesetak metara s tim istim sagnom? Potpuno suludo. Auba je 30% brži i kako je moguće da ga sporiji igrač koji se mora okrenuti uhvatiti ubrzanje i stići puno bržeg igrača koji je u punom šprintu i na kraju osjetno brži od tebe? Ja se ne sjećam da sam ove godine nekome pobjegao na širokom prostoru niti da je netko pobjegao meni.

    • undisputed_kiki

      @movie, 29.07.2017 - 22:05

      Ma samo nek daju gameplay fife 14 na frostbiteu i to je to, plus glavom od travu udarce i nista vise!

  • TeroXCro

    28.07.2017 - 21:47

    BF4 ni dan danas nisu popravili jer EA DICE-u nedaju novce koje im ne služe nićemu,a AA i dalje OP,stočari.

    • undisputed_kiki

      @TeroXCro, 29.07.2017 - 22:06

      Bf4 na ps4 radi kao singerica tako da neznam o cemu pricas..mozda je srot na pc-u

    • TeroXCro

      @undisputed_kiki, 29.07.2017 - 23:37

      Ma optimizirana je igra i bugovi su fixani,nego za balans.

  • Whynot?

    28.07.2017 - 22:33

    Nikakvo iznenadjenje. Zbog ove sada ustanovljene cinjenice ne želim ni da cujem neki pisak o tome kako ih nije briga samo za Ultimate teamove i generalno online modove koji iziskuju utrošak novca. Znao sam cijelo vrijeme. Prva Fifa koja je uvela prokleti UT je zapecatila sudbinu u kojem će se pravcu igra kretati. Ne krivim ih, imaju nos za biznis. Prepoznali su priliku koju Konami nije uvidio i sada crpe novcanike od Grenlanda do Novog Zelanda! 😀

    • pesek32

      @Whynot?, 29.07.2017 - 11:51

      Najgore je što ćak ni 15% svoje zarade ne iskoriste da poboljšaju offline modove.

    • movie

      @pesek32, 29.07.2017 - 16:24

      Pa kada ih rijetko tko igra. Onaj dan kada sam odigrao prvu online tekmu offline mi je postao nužno zlo… bilo je to 2012 godine… od tada ne igram offline osim u stvarno rijetkim prilikama.. No potpuno si u pravu. Ljudi kupe igru i na njima je izbor što će igrati a firma bi trebala podijeliti jednako iskustvo svim igračima.

    • pesek32

      @movie, 29.07.2017 - 17:22

      Pa u tome je stvar. Znam da većina igra online al postoje igrači koji igraju offline i koji im isto svake godine plate.

  • Fr3dY

    29.07.2017 - 01:02

    Pare uzimaju a bugove i ostala sranja ostavljaju cccc

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?