HCL.HR

Emitiranje Xbox igara na PC-u možda vodi i do PC igara na Xbox One konzoli

Zoran Žalac 23.01.2015.   •   10 komentara


Microsoft je dodatno pojasnio pod kojim će okolnostima igrači moći streamati Xbox igre na Windows 10 PC, te natuknuo interesantnu mogućnost obratnog scenarija.

Kao što je prije nekoliko dana najavljeno, Windows 10 omogućit će korisnicima PC-a i raznih mobilnih uređaja / tableta da emitiraju, odnosno streamaju Xbox One igre ako posjeduju Xbox One konzolu. No, kako je čitava stvar dosta ograničena – trebalo ju je dodatno pojasniti, što su iz Microsofta i učinili.

Dakle, stvar radi pomoću bežične veze, tj. wifi konekcije – i funkcionira samo s jednom igrom istovremeno, maksimalno do 60 FPS-a i u 1080p rezoluciji. Odnosno, ako imate Xbox One, možete streamati igre s njega na PC ili na tablet u bilo kojem drugom dijelu kuće. Ali ne možete streamati jednu igru na PC, a drugu na tablet, ili igrati bilo što drugo na konzoli dok streamate na neki drugi uređaj.

Dakako, cijeli se proces odvija na konzoli, a konzola nema toliko snage da pokreće dvije igre istovremeno. U Microsoftu se nadaju kako će ubuduće uspjeti izvesti da za vrijeme streamanja barem možete koristiti druge aplikacije na Xbox One konzoli, ali to je još uvijek u razvoju.

Nadalje, potvrđeno je i kako će se za emitiranje igre na PC-u/tabletu biti nužno da u konzolu bude ubačen disk s igrom, ako je igra u fizičkom izdanju. Ako je u pitanju digitalno izdanje, važno je samo da igra bude instalirana na disku. Trenutno nije razjašnjeno hoće li prijavljivanje na Xbox Live uslugu biti nužno da bi se koristila opcija emitiranja.

Inače, nakon najave ove opcije, mnogi su se zapitali hoće li ovime biti otvoren put u suprotnom smjeru – tj. hoće li se PC igre moći streamati na Xbox One konzoli. U Microsoftu to nisu htjeli potvrditi, ali Phil Spencer natuknuo je da je to jedna od mogućnosti koju trenutno istražuju, te da se definitivno uklapa u viziju koju on ima – a to je igranje igara gdje god i na čemu god, s kim god.

Komentari (10)

  • Apocalypse4987

    23.01.2015 - 17:46

    Nema mi baš smisla stremanje igre na PC, ako se podrazumjeva na desktop računalo. Ista stvar ko da ste spojili xbox direktno na monitor. Na laptop ima malo više smisla, al čemu igranje na malom ekrančiću od 15''-17''. Također i za tablete. Doduše korisno za djecu kad ih mater potira da može gledat sapunice na TV. Ili nekoga žena potira da može gledat sapunice na miru, ima i takvih. PC igre na xbox? Nisam PC elitist, al mislim da sirota konzola to neće moć prožvakat

    • drazensi

      @Apocalypse4987, 23.01.2015 - 18:38

      pa kod streama je vazno to da onaj uredaj koji salje odraduje posao, a ne onaj koji prima :)….tako da ce konzola moci to prozvakati 🙂

    • deSSy2724

      @Apocalypse4987, 26.01.2015 - 01:20

      Kako nece moci prozvakati? Jesi li ti ikada cuo za Gaikai (nedavno je to Sony preuzeo) i OnLive? Nije to nista novo, streamat igru mozes na bilo koji uredaj koji ima zaslon i wifi/ethernet port. Dakle, glavna radnja odnosn ovrtnja igre se odvija na hardveru koji je dovoljno snazan za pokretanje iste, a za streamanje je bitna samo brzina internet konekcije ili brzina WiFi-a/routera itd odnosno streamanje ne usporava konzolu/PC ili sto vec.

  • Ovcaodnovca

    23.01.2015 - 18:13

    nema smisla, no glavno da ima netko tko će to gurat i odmah ima smisla…

    Mislim ni Britney Spears nije imala smisla pa su je godinama gurali…. dobar PR

    • Apocalypse4987

      @Ovcaodnovca, 23.01.2015 - 18:19

      a slušaj, gurali su tako i kinect, pa eto nije im baš uspilo 🙂

    • deSSy2724

      @Ovcaodnovca, 26.01.2015 - 01:23

      Sto se tice Kinecta, mnogi su se bunili jer je Kinect bio obavezan odnosno konzola je bila skuplja $100 odnosno nije bio opcionalan, a to se naravno nije svidjetlo onima koji jednostavno ne vole Kinext i sl. stvari. Da je Kinext od pocetka bio opcionalan kao npr. PS Eye, nitko se nebi zalio. Dakle, nije problem u samom Kinectu (tko voli nek izvoli, isto vrijedi i za PS Eye), problem je sto su nas prisiljavali da ga kupimo.

      Medutim, sada je opcionalan odnosno mozes kupiti X1 konzolu bez Kinecta

  • Ovcaodnovca

    23.01.2015 - 19:31

    samo me zanima ako bude kontra sa pca na konzole, kako će kontrole za starcraft radit…. hehehe

  • brlja

    24.01.2015 - 12:04

    Ne razumijem ovu uslugu. Zasto bi ja streamo igre sa konzole na komp? Pa poanta konzole je da zavaljen u kauc igras igre. Ok u tih 0.1% slucajeva kad netko treba tv za sapunicu. Al opet mi je to los razlog jer svatko al bas svatko na svijetu ko ima xbone ima bar jos jednu telku. A sta se tice streamanja igara s kompa na xbone to mi je jos besmislenije jer svatko tko to zeli vec to i ima pomocu ultramoderne tehnologije zvane hdmi kabel. Mislim da se u microsoftu vec godinama vuku losi i besmisleni potezi i ovo je jedan od njih.

    • wyzard

      @brlja, 24.01.2015 - 12:39

      Mislim da je daleko od lošeg i besmislenog poteza. Ljudi ti daju jednu korisnu opciju, nitko te na to ne prisiljava. Kako je to besmisleno? To je korisna stvar za nekoga tko nema više od jednog TV-a (a ne bih se složio s tobom da svatko tko ima konzolu ima više tv-ova). Uostalom, zanemaruješ streamanje na tablet, što je isto tako korisna stvar. Pojedine igre mogu biti odlične za takvo što. Tipa 2D platformeri. Udariš prije spavanja nekih 15-30 minuta i zgasiš konzolu iz kreveta. To je praktično i nipošto nije loše i besmisleno.

    • IaMarmageddoN

      @brlja, 24.01.2015 - 13:44

      Pogodio si poantu. Dodatna opcija. Bitno da se nešto može, možda će i meni s vremenom zatrebati nesto takvoga makar sad nemam te potrebe. Na žalost za MS ja imam i konzolu i PC u sobi pa…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?