HCL.HR

Eurogamer tvrdi da je PlayStation 4K sigurna stvar

Zoran Žalac 24.03.2016.   •   18 komentara   •   Tehnologija


Vodeći europski gaming portal iz svojih izvora doznaje kako Sony doista radi na novoj verziji PlayStation 4 konzole, ali odbacuje mogućnost da bi taj uređaj mogao vrtjeti igre u 4K rezoluciji.

ps4

Nedavne glasine o novom izdanju PlayStation 4 konzole koje bi imalo poboljšan grafički čip i nosilo naziv PS4K uzimaju sve više maha. Nakon što je Kotaku iz svojih izvora donio originalnu priču, popularni gaming portal Eurogamer povukao je svoje insajderske kontakte te je potvrdio kako se na novoj verziji PS4 konzole doista radi i da ju više izvora naziva PlayStation 4K, premda to ne mora nužno imati veze s 4K rezolucijom.

Naime, iako službenih detalja još nema, Eurogamer u svojoj analizi potencijalne nadogradnje tvrdi kako PlayStation 4 ne bi mogao vrtjeti zahtjevnije igre u 4K / UHD rezoluciji ni da dobije duplo snažniji hardver od trenutnog. Međutim, ono što bi mogao dobiti s novim hardverom jest podrška za HDR tehnologiju. High Dynamic Range je, ukratko rečeno, jedna od glavnih značajki UHD-a, a obuhvaća mogućnost bogatijeg prikaza boja, boljeg kontrasta itd., na TV zaslonu.

Eurogamer navodi tri scenarija moguće nadogradnje PlayStationa 4. Prvi oblik nadogradnje značio bi prelazak na nove generacije AMD-ovih GPU i CPU rješenja, takozvane Polaris i Zen arhitekture. To je ujedno i najmanje izgledna mogućnost, ali bi PlayStation 4 konzolu učinio dvaput snažnijom, te joj ponovno podigao cijenu na 400 i više eura. Sadašnje konzole tada bi pružale vizualno inferiorna iskustva.

Drugi oblik nadogradnje bio bi nadogradnja grafičkog čipa i procesora unutar iste, postojeće generacije. Primjerice, grafičku koja je modificirana verzija Radeona HD 7870 teoretski bi mogao zamijeniti modificirani Radeon HD 7970. To bi konzoli također dalo dodatnu snagu bez većeg troška, igre bi izgledale ljepše, ali 4K bi i dalje ostao nedostižan za kompleksnije igre. Sadašnje konzole tada ne bi mnogo zaostajale, ali bi se igre na njima izvodile nešto slabije.

U trećem scenariju Sony bi mogao prebaciti proizvodni proces za APU jedinicu na 14/16 nanometara, što bi ukratko rečeno značilo manji overclock konzole. Tada bi možda došlo i do potencijalnog pojeftinjenja, a ova „nadogradnja“ zapravo bi bila bliža dosadašnjoj praksi redizajniranja konzole da bude manja i štedljivija. Podrška za 4K sadržaje bila bi samo deklarativna. Odnosno, PlayStation 4 bi službeno bio kompatibilan sa 4K televizorima i monitorima, mogao bi vrtjeti 4K video, ali ne i igre u toj rezoluciji.

Koji će se od ova tri navedena scenarija na kraju ostvariti – jer je izgledno da nešto definitivno hoće – ostaje nam za vidjeti. E3 sajam se približava, a Sony je u ugodnoj poziciji da na njemu uz PS VR i novi model PS4 konzole objavi neke značajne vijesti.

Označeno sa:

Komentari (18)

  • departed1983

    24.03.2016 - 19:37

    Mislim da u obzir dolaze samo 2. i 3. opcija stim da je najrealnija ta treca opcija.Osim ako Sony nema namjeru da ispizdi ljude.. Zen i Polaris se sigurno nece desiti jer to bi za AMD bio najgori mogu marketinski potez. Ubaciti novi, toliko dugo ocekivani procesorm u 3 godine staru bilo bi ravno samoubistvu.

    • departed1983

      @departed1983, 24.03.2016 - 19:41

      *u 3 godine staru konzolu bilo bi ravno samoubistvu.

      Definitivno treba edit opcija 😀

    • baDarmageddoN

      @departed1983, 24.03.2016 - 19:47

      Da… barem edit sa dopuštenjem admina ako ništa drugo…

    • PsyBorG6of9

      @departed1983, 24.03.2016 - 20:01

      lol….dok se 4k tv-i prošire u večinu domova kao što se full hd proširio trebat če kojih par godina… tako ta čisto teško da če izač ubrzo neki PS4 s podrškom za 4k…pitanje je koliko bi to bilo za kompaniju ekonomski isplativo i čemu?!? koliko me sječanje služi ni xbox360 ni ps3 nisu imali igre u 1080p, a prodavali su se dugi niz godina dok je fullhd postao dostupan i za obične smrtnike

    • Zoran Žalac

      @PsyBorG6of9, 24.03.2016 - 20:34

      Dosta se toga promjenilo od prošle generacije konzola. Konzole su danas praktički jedini uređaji koji se rade da traju na određeni ciklus godina. Dok se s druge strane svi ostali komadi hardvera osvježavaju iz godine u godinu i prate nove tehnologije. Novi iphone izlazi svake godine redovito. Novi procesori stižu u razmaku najduže dvije godine. Nove grafičke, novi televizori… Jedino konzole ostaju iste kao i onda kada su izašle. Mislim da u Sonyju i Microsoftu trenutno vlada mišljenje da bi mogli prodati čak i više kad bi bili “aktualniji” i uvjerili igrače da im treba nešto novo. Nemoj me hvatati za riječ, ali po nekakvoj osobnoj procjeni manje košta razvoj nove konzole i manje je riskantan, nego ulaganje u softver, tj. igre, kad je tržište ovakvo kakvo je danas da je preorder postao mjerilo ili garancija koliko u razvoj igre treba uložiti.

    • PsyBorG6of9

      @departed1983, 24.03.2016 - 20:05

      miss click, umjesto na članak comment ja zakeljim comment na tvoj comment 😀

  • baDarmageddoN

    24.03.2016 - 19:46

    Teško je bilo i očekivati da će pokretati igre u 4K jer za to treba mnogo jači hardver nego što imaju i to bi podiglo cijenu konzole do razine nekog dobrog PC uređaja a onda, what’s the point? Promjena hardvera za prikaz 4K videa pak…što reći o tome? Ima li to uopće smisla? Neka radije iskoristi hardver iz PSVRa za nešto takvoga. Ili 3D filmove ili 4k HDR filmove. Baš me zanima o čemu se to radi. Mislim, nije da ću kupiti ali da vidim rasplet toga…

  • gamer 192837465

    24.03.2016 - 19:59

    Za nadogradnju s HD 7870 na Hd 7970 se mora plačati opet nova konzola?

  • krs_cro

    24.03.2016 - 20:56

    Svaka konzola do sada u svakoj generaciji ima poboljšanih verzija, ali vjerujem da Sony neće dopustiti da unutar jedne generacije na svim razinama konzola neće podjednako raditi igre.

  • Alum

    24.03.2016 - 21:05

    Sasvim sam siguran da će biti opcija 3. Sve ostalo mi je pomalo nelogično. Iako ne znam što namjeravaju sa XB1 napraviti? Isto nešto takvo? Jer sam čitao da Phil Spencer demantira da će se nadograđivati kao računalo. TIpa rekao je; prevodim: Sigurno nećemo uz konzolu dostavljati šarafciger da bi korisnici vadili i stavljali nove komponente. Možda putem USB izlaza sa strane? Ali opet, ni thunderbolt ne uspijeva povećati snagu zbog propusnosti, a ovo je samo USB3. Tako da i dalje mislim da će to biti samo slim izdanja konzola. Po mojoj logici.

  • funky0308

    25.03.2016 - 08:00

    S takvim forama bi se opasno priblizili PCu, sto konzolasi , ocito, ne zele. Oni koji kupuju konzolu traze stroj koji ce igre gurati barem 3-5 godina i kroz god-dvije nece biti updatea u smislu konzola 4.5 i ovakve sitne izmjene GPUa. Kada bi to htjeli ili, ne daj Bože, sarafati i sami mjenjati, kupovali bi PC. Moguce je da Sony na ovaj nacin ispituje misljenje javnosti i gleda sta trziste trazi. Ako se dosada nisu odlucili na izdavanje na bazi godine ili svake dvije, sumnjam da ce sada to raditi. Moraju dobro paziti da se ljudi, koji su konzolu kupili danas, sutra ne osjecaju zakinuto..jbn izazov ali, uspjevali su do sada, mogu oni to opet.

    • fez

      @funky0308, 25.03.2016 - 12:59

      Ja volim šarafit po pc-u, ne bi mi bio bad i po konzoli. Ljudi kupuju konzole iz milijun razloga. Ja sam iz razloga što će konzola vrtit bar 5-6 godina igre koje pc za iste pare ne bi mogao onako kako će ps4 to radit (u ono vrijeme). Trebaju pustit još par godina i onda izdat peticu. Mislim da će tako i bit. Uostalom koliko bi koštala 4k konzola? Previše za konzolu u svakom slučaju. Mislim da je ps4k za igre glupost, jedino za video sadržaj kroz neki update.

  • Vejn

    25.03.2016 - 08:16

    Prije ce GTA 6 izaci ove godine nego sto ce 4K ici na PS4

    • Srpski gamer 7

      @Vejn, 25.03.2016 - 16:15

      I 980 gtx se muci sa 4k rezolucijom. Treba ti dve 980 da bi igrao na 4k 60 fps, ne vidim kako bi nova verzija Playstationa to da uradi. Ali videcemo sta ce od toga ispasti. I sta sada, ipak da odlozim kupovinu PS4? Ja mislim da ce nova verzija bit slim verzija, koja biti u mogucnosti da pokrece sve naslove 60 fps, 1080 p, ali 4k mozda video i mediji, igre ne.

    • Vejn

      @Srpski gamer 7, 25.03.2016 - 17:41

      Da, samo video materijal, igre nema sanse ! Za to im ne treba mnogo, samo jacu kartu da ubace u novu konzolu i to je to. Ne znam da li to ikoga zanima, ako ce ispasti na kraju, ko ce na konzoli gledati YT pored PC a i normalnog koristenja neta… Ja mislim da su ovi danas programeri samo poludili od silnog novca koji im dolazi pa vise ni sami ne znaju sta hoce… Svaka druga vijest im je provala…

  • brlja

    25.03.2016 - 12:48

    Gluposti, bas gluposti. Prvo 4k ka je CETIRI puta veca rezolucija od 1080p. Znaci treba minimalno 4 puta jaci hardware, vjeorjatno i vise. Znaci nikakv 4k. Nikakvo poboljsanje koje ce uljepsat samo garafiku se nece dogodit jer je to nova konzola. Ono sto se moze dogodit je opcija 4. koju nitko ne spominje, a to je morphius. Vraovi imaju problem sa hardwareom aktualnih high rank pcova koji su pno snazniji od ps4. Po meni ce oni pojacat hardware al se to nece vidjet u naslovima, sve ce bit kompatibilno sa igrama prije jedino sta ces na novoj plejki moc igrat aktuaklne ps4 naslove u vr. Sve osim ove opcije znaci NOVA konzola, ako nema kompatiblnosti sa starom.

  • hrvoje2203

    25.03.2016 - 21:40

    Jos da razumijem opcije dao bi misljenje

  • Vamp24

    26.03.2016 - 14:56

    Ja mislim da novi model cetvorke nece igre pokretati u 4k rezuluciji. Ma dovoljan je i full hd samo da framerejt bude malo bolji. Cetvorka na slabasnom hardveru ima graficki prelijepe igre kao Drive Club, Killzone i Order 1866, pa mogu onda misliti kako ce uz dobru optimizaciju na boljem hardveru igre izgledati.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?