HCL.HR

Evolucija PlayStationa – treći dio

ToxarE 20.02.2013.   •   9 komentara


Na pragu smo najave četvrte Sonyjeve kućne konzole, a tim povodom retrospektivno se prisjećamo kako je tekao razvoj ovog popularnog brenda.

Prijelaz sa šeste na sedmu generaciju konzola bio je značajan gotovo koliko i prijelaz iz 2D okružja u 3D svijet. Vremešne CRT TV prijemnike počeli smo mijenjati LCD/Plazma televizorima što je igrama omogućilo veću rezoluciju, a time i uvjerljiviju i ljepšu prezentaciju. I po pitanju hardvera konzole su također napravile ogroman skok te su pri izlasku bile snažnije nego većina mainstream PC konfiguracija.

Sony PlayStation 3

Sony je prednjačio u toj utrci u „naoružanju“ hardverom, oslonivši se na vlastiti Cell procesor kojega je razvio u suradnji s Toshibom i IMB-om. Ta procesorska zvijer od osam jezgri bila je glavna uzdanica PlayStation 3 konzole koja je najavljena 2005. godine. Uz nju, Sony se okrenuo optičkom mediju budućnosti te je sa svojom novom konzolom ujedno predstavio i jedan od prvih Blu-ray playera na tržištu.

S jedne strane, Sonyu se fokus na hardveru odbio od glavu već u prvoj godini PS3 konzole, a tvrtka se po prvi put našla u situaciji da više ne dominira tržištem igraćih konzola. Naime, PS3 je za Microsoftovom X360 platformom kasnio punih godinu dana u kojoj su fanovi PlayStationa ostali zakinuti za next-gen igre poput Obliviona, Dead Risinga, Saints Rowa i drugih. Istovremeno, našao se u bitci s Nintendo Wii konzolom koja je po izlasku osim inovacije u kontrolama potukla PS3 i zbog toga što je bila gotovo duplo jeftinija.

PlayStation 3 se u svojoj prvog godini mučio da ostane relevantno ime na tržištu. Iako je pogodio s Blu-ray medijima koji su u potpunosti izbacili HD-DVD format, Sony je promašio bit s bitno drugačijom hardverskom arhitekturom konzole, zbog čega su developeri bili na sto muka dok su programirali PS3 verzije svojih igara. U prvoj godini svog postojanja, PS3 je imao loše portove, a ekskluzivne igre nisu ispunile očekivanja. Štoviše, PlayStation je počeo gubiti ekskluzivnost serijala koji su mu nekada bili skloni, nakon čega su fanovi postali sve zabrinutiji i počeli se pitati gdje su one čarobne igre koje su nas ostavile bez daha pri otkrivanju konzole.

S vremenom su došli i ti naslovi. Neki su ispunili obećano, dok su drugi bili vrlo dobri, ali ne u potpunosti onakvi kakvi su nam bili prikazani. Dakako, tu prvenstveno ciljamo na famozni Killzone 2 video za koji se na kraju ispostavilo da je bio tek CG animacija. Srećom, situacija je postala stabilnija kako je vrijeme odmicalo. Multiplatform naslovi počeli su stizati redovito i bili su dobro prilagođeni platformi, a ekskluzive su bile sve kvalitetnije. Sony je uspio nadoknaditi zaostatak za Microsoftom i Nintendom, te im je uspješno parirao u ponudi igara i ostalih usluga.

Sony PlayStation 3 Slim

Međutim, taman kad su stvari krenule iznimno optimistično po Sony, u travnju 2011. čitava Sonyjeva mreža usluga, među njima i PlayStation Network, doživjela je neovlašten upad i krađu osobnih podataka 70-ak milijuna korisnika. Posljedica toga bilo je gašenje mrežnih usluga na 24 dana, kroz koje su se korisnici PS3 konzole osjećali kao da su se vratili deset godina unatrag – bez ikakve mogućnosti pristupanja mrežnom multiplayeru. Posebnu frustraciju korisnika izazvao je način na koji se Sony nosio situacijom jer javnost nekoliko dana uopće nije znala što se događa, a kamoli da se netko dočepao njihovih povjerljivih podataka. Na Sonyjevu sreću, PSN je ponovno zaživio, a korisnike je uspio vratiti tzv. „Welcome back“ programom koji je uključivao mjesec dana besplatnog PSN Plusa, odnosno nekoliko besplatnih Sonyjevih igara koje su ublažile ljutnju korisnika zbog ove krizne situacije.

Usprkos problematičnom životnom vijeku, PlayStation 3 ostat će zapamćen kao uspješna konzola. Pred njim je još nekoliko uspješnih godina, a kako cijena uređaja bude padala vjerujemo da bi prodaja jednoga dana mogla dosegnuti stotinu milijuna primjeraka (trenutno se predviđa da stoji na približno 77 milijuna primjeraka). Premda se zdušno radujemo najavi novog PlayStationa, treba napomenuti da ćemo se sa starim definitivno družiti još najmanje dvije godine. Do kraja ove čekaju nas odlične ekskluzive kao što su The Last of Us, Beyond: Two Souls i God of War: Ascension; a uz njih tu je i niz velikih multiplatform naslova kao što su BioShock Infinite, GTA V ili Destiny.

Sony PlayStation 3 Super Slim

Sve u svemu, sa zahvalom Sonyju na još jednoj kvalitetnoj platformi pričekat ćemo neko vrijeme, ali ćemo se u svakom slučaju potpuno posvetiti onome što dolazi. A kako stvari stoje na dan današnji, 20. veljače, trebali bismo saznati kako će izgledati sljedeća Sonyjeva kućna konzola i što će nam moći ponuditi. Stoga budite s nama večeras u ponoć kada na našem forumu uživo pratimo i komentiramo veliki Sonyjev događaj, a u međuvremenu nam podijelite svoja stajališta o PlayStationovoj ulozi u trenutnoj generaciji konzola.

Komentari (9)

  • civiks33

    20.02.2013 - 13:39

    ps3 rulz

  • n3n0

    20.02.2013 - 14:30

    stalno grijesite s tim od ponoci 20. veljace. ipak je ovdje kod nas to 21. veljace 😉

  • JaBitiTarzan

    20.02.2013 - 15:11

    Sony je veliko ime u svijetu igara ali od prva tri play stationa ovaj treći je najlošiji u usporedbi sa vremenom u kojem dolazi. Bilo je dobrih igara ali ni blizu kao na PSOne i PS2, u čije vrijeme je igranje na konzolama bilo potpuno podređeno toj dvojici džinova i samo PC je uspio biti bolja platforma, dok se u eri PS3 nije dogodilo ništa posebno. Igre su napredovale grafički i tu je kraj priče što se tiče pozitivnog. Realno je i X360 ugrabio polovicu kolača, jer da nije bilo istog PS3 bi se lagano prodao u 150.000.000 primjeraka. U cijeloj toj priči meni nintendo izgleda smiješno, ne želim da podcjenjujem ali objektivno ga ne treba uzimati u obzir kao otežavajući faktor gigantima. X360 je ubacio kinect vrlo uspješno za razliku od PS Move koji koliko vidim prolazi potpuno nezapaženo. Bolji hardver sa PS4 će olakšati život programerima, ali ako tu ne bude nekih poboljšanja pored vizuelnih neće tu biti revolucije. Najgori scenario koji se dešava je F2P P2W model kao i priče u kojima nam se servira notorna laž o težini programiranja next gen naslova. Nešto što također neću komentirati je glasina o blokiranju polovnih igara, koja se sa glasine može vrlo lako pretočiti u informaciju. To je ubačeno među igrače da se očituje njihova reakcija, koja čak ima i pozitivnih kritika. Toj maloumnoj djeci želim puno sreće sa takvim konolama i igrama, s porukom da svako dobija upravo ono što želi.

  • AdoChoko

    20.02.2013 - 15:46

    čekaj malo! cini mi se da sam upravo ovdje na HCLu procitao negdje da je konferencija u 23h a ne u ponoc.. o.O

  • vojnovic4

    20.02.2013 - 15:52

    Na gametrailersu pocima njihov live stream u 23 ali oni imaju nesto orije konferencije ja cu tu gledati

  • AdoChoko

    20.02.2013 - 16:08

    ma na youtubeu je 10000% isto live stream

  • adycro

    20.02.2013 - 16:15

    nemam PS3 pa ne mogu dati kompletan dojam…ali kroz generacije PSX i 2 nista nisma uspio vidjeti na PS u nesto novo neocekivano i nesto sto nemozes imati na drugoj konzoli ili PC u. Naravno imao je svojih velikih exkluziva ali definitivno nista na razini svojih prethodnika.XBOX konzola mi je kao i PC neka manja replika PS 3 mi ipak ima prednost radi svojih naslova ispred XBOXA ali svejedno nista revolucionarno nisam snjim uspio vidjeti. Mada je po meni on najbolje nesto za ozbiljniji gaming danas ako ti nije stalo do bljestavije grafike i rezz sto ima PC. PS3 nije losa konzola dapace..ima tu odlicnih naslova sto nemaju druge konzole kao Uncharted..GOW ili Heavy Rain..MGS…ali svejedno nije to vise to kao u stara vremena…previse ozbiljnosti i pogleda kako zaraditi..manje zabave i feelinga u ono sto radis…jer vise nije smisao napravi kvalitetno nego zaradi sto vise.

  • undertaker01

    20.02.2013 - 19:54

    Playstation je pretekao prije par mjeseci xbox u prodaji, a izašao je godinu kasnije. To govori da je on pobijedio u dvoboju Microsoft – Sony… Ima bolje ekskluzive i grafički je ljepši, što se upravo vidi baš kod ekskluziva.

  • Ementaler

    @Fil0z0f, 20.02.2013 - 16:11

    U ponoć počinje službeno predstavljanje i glavni live stream, ali neki portali poput Gametrailersa i IGN-a imati će svoju emisiju uoči predstavljanja. Pratiti ćemo i to na forumu ovdje – https://www.hcl.hr/forum/playstation-gaming/predstavljanje-playstationa-4-live-stream-komentiranje

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?