HCL.HR

Festival Republika dovodi u Rijeku svjetske indie game developere

nebel 18.06.2013.   •   0 komentara   •   Zanimljivosti


Predavači iz Googlea, Mozillae, poznati svetski haktivisti i blogeri te indie game developeri stižu u Rijeku ovoga srpnja u sklopu festivala Republika. Mi idemo. Vi?

Predstavnici Googlea i Mozzile, gurui društvenih mreža, međunarodne zvijezde internet aktivizma i socijalne prakse, vodeći IT poduzetnici, najpoznatiji svjetski blogeri te poznati nazavisni game developeri, ovog srpnja dolaze u Rijeku u sklopu festivala Republika.

Festival se održava od 18. do 20. srpnja, na dvije jedinstvene lokacije, zaštićena spomenika kulture u vlasništvu Grada Rijeke – brodu Galeb i bivšoj tvornici Rikard Benčić, koje će na ovaj način dobiti potpuno novu namjenu. Brod sa čuvenom poviješću i stare industrijske hale tijekom tri dana oživjet će kroz predavanja, panele, radionice, filmske projekcije, izložbe, zabavni i glazbeni program te okupiti napredne mislioce sa svih strana svijeta.

Da navedemo samo neke, prisutni će biti Googleov inžinjer sigurnosti Morgan Marquis-Boire, poznati SF pisac i jedan od tvoraca cyberpunka Bruce Sterling, predstavnica Mozilla Foundationa i aktivistica Creative Commonsa Michelle Thorne, nezavisni istraživač kompjuterskih sigurnosnih sustava, haker i ključni član Tor projekta Jacob Appelbaum, programer kompjuterskih igara Rami Ismail te Toch studio koji među svoje klijente ubraja Nike, MTV Europe i Joaquína Cortésa.

Pod otkriljem Republike ujedinit će se tri eminentna međunarodna festivala –
Share Conference, A MAZE. i Pause, pojačani svježim regionalnim projektima – RockPaperStartups i Start Art Expo. Naravno, nama kao gamerima najzanimljiviji će biti A MAZE. festival kojemu će u centru pozornosti biti upravo video igre:

“A MAZE je više od samog festivala, to je serija događanja i konceptualni format koji nudi platformu za neprekidnu interdisciplinarnu razmjenu. Potiče kreativne ljude na dekonstrukciju konvencionalnih kompjuterskh igara i prevazilaženje njihovih ustaljenih koncepata. Interdisciplinarnost, eventi u čijem su središtu pozornosti upravo igre, transcedentalni medijski kanali i kulture – sve je to A MAZE.”, objašnjavaju službene stranice Republike.

Rami Ismail koji će govoriti u sklopu A MAZE.-a je inače suosnivač nezavisnog studija za razvoj video igara Vlambeer iz Nizozemske, poznatog po igrama poput Serious Sam: The Random Encounter, Super Crate Box i Radical Fishing.

Inače, ovim projektom se namjerava snažno ucrtati Rijeku na mapu kreativnih gradova Europe, u svijetlu riječke kandidature za titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine, kao i nove europske kulturne politike koja je usredotočena upravo na razvoj i poticanje kreativnih industrija. Nama s HCL-a je u svakom slučaju drago vidjeti da su i video igre dio svega toga.

Ako ste zainteresirani posjetiti festival dostupan je određeni broj stipendija koje uključuju besplatnu ulaznicu i smještaj na Sveučilišnom kampusu. Također, ulaznice se mogu kupiti po cijeni od 225 kuna, a taj iznos bit će doniran lokalnoj incijativi koju će tijekom događanja izabrati žiri. Više o svemu doznajte na službenim stranicama.

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?