HCL.HR

FIFA 2022 bit će drastično drugačija simulacija

Zoran Žalac 05.10.2015.   •   4 komentara   •   Zanimljivosti


Što budućnost nosi za FIFA serijal zna samo EA Sports. No norveški vizionari već imaju ideje kako bi FIFA mogla simulirati nogomet u 2022. godini.

Dok još čekamo da se EA Sport pohvali prodajnim rezultatima za Fifu 16, samu nogometnu organizaciju čiji naziv ta igra nosi ovih dana potresaju različiti problemi. Točnije rečeno, skandali se za FIFA-u vežu već duže vremena, no kako im se ne nazire kraja, kritike su sve snažnije. Ostavku čelnika te organizacije zatražili su tako najveći sponzori – Coca-Cola, McDonald’s, Budweiser i VISA. Electronic Arts je također jedan od „sponzora“ FIFA-e, ali se za sada nije uključio kritiziranju politike svjetskog nogometnog tijela. Nitko ih zbog toga, naravno, nema pravo prozvati, ali malo satire uvijek dobro dođe.

Naime, norveški komičari NRK Humor kanala pokušali su prikazati kako će izgledati FIFA 2022 World Cup Edition. I tko bi rekao, u Fifu su uveli najviše noviteta otkako je samog serijala. U cilju vjerodostojnosti simulacije, zadatak bi u igri tako, osim igranja nogometa, bio i preživjeti u ulozi uvezenih radnika, odnosno sakriti njihovu smrt ako do nje dođe.

Ova satira to pokazuje na komičan način, ali naravno – problem je stvaran jer se za svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru 2022. godine doista iskorištava imigrantska radna snaga iz zemalja južne Azije, a po nekim procjenama broj stradalih do 2022. godine mogao bi dosegnuti do čak četiri tisuće radnika. To je samo jedan od skandala FIFA-e koji je izazvao povlačenje nekih sponzora, najznačajnije Sonyja koji je prekinuo sponzorstvo s organizacijom nakon čak devet godina.

U svijetu videoigara FIFA je uobičajen sinonim za nogomet, no u zadnje vrijeme sve se češće mogu vidjeti kritike i satire te organizacije. Prije nekoliko mjeseci tako je za Civilization 5 na Steamu lansiran FIFA World Cup Host Resolution mod koji omogućuje izrabljivanje radnika za konstruiranje stadiona u Kataru. Imigranti su ondje okarakterizirani kao potrošna snaga koju se plaća manje od običnih radnika, može ih se ostaviti duže vremena bez hrane i vode, a ako im se uskrate putovnice i plaća ionako neće doći dovoljno daleko da se nekome potuže.

Komentari (4)

  • timi321

    05.10.2015 - 18:11

    Uefa-Mafia

  • Grampogram

    06.10.2015 - 16:32

    Stavljanje ove pokrivene zene kako napucava loptu je ispod svake granice …. Znam za zezanciju ali ismijavanje muslimanki je previse .

  • GTA222

    @Phantom, 05.10.2015 - 21:51

    Ma sve je to mafia, zato i nepratim nikakav sport i +1.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?