HCL.HR

Developer Fortnitea tuži četrnaestogodišnjaka zbog varanja

Petra Rukav 27.11.2017.   •   40 komentara


Epic Games je prošloga mjeseca pokrenuo sudski spor protiv dva igrača radi varanja. Ispostavilo se da je jedan od njih maloljetnik čija majka nije nimalo sretna.

fortnite battle royale ban

Sredinom prošloga mjeseca, Epic Gamesu je prekipjelo neotesano ponašanje dvaju Fortnite igrača koji su stvarali vlastita pravila tijekom igranja besplatnog battle royale moda, pa je developer podnio pritužbu federalnom sudu u Sjevernoj Karolini. Sve je, naime, krenulo kada je dvojac prekršio Epicova autorska prava te Ugovor o licenci za krajnjeg korisnika, odnosno otkriveno je da su oba pojedinca povezana sa stranicom zvanom Addicted Cheats te aimbot servisima koji im pružaju nepravednu prednost nad drugim poštenim igračima.

U međuvremenu je otkriveno da je jedan od cheatera četrnaestogodišnjak, a njegova majka ne namjerava dopustiti da se njezinog sina povlači po sudu. Konkretno, majka optuženog izjavila je da nikada nije dala pristanak da njezino dijete igra Fortnite te ukazuje da je Epic – otkrivajući identitet njezina sina – prekršio zakon države Delaware koji se tiče javnih informacija o maloljetnicima. Povrh toga, majka igrača istaknula je da bi Epic trebao tužiti web stranice i tvorce alata za varanje, a ne njihove korisnike, kao i to da prvo mora dati dokaz da je njezin sin svojim postupcima zaista uzrokovao novčanu štetu.

Usprkos tim točkama, Epic Games je dao izjavu u kojoj, čini se, zanemaruje činjenicu da je osoba kojoj prijeti tužba stara 14 godina.

Ova konkretna tužba nastala je kao rezultat toga što je tuženik podnio DMCA protutužbu na obavijest o uklanjanju YouTube videa koji promiče varanje u Fortnite Battle Royaleu. U takvim okolnostima, zakon zahtijeva da podnesemo tužbu ili ne poduzmemo ništa. Epic ne podržava kontinuirano varanje ili povredu autorskih prava bez obzira koliko ta osoba imala godina. Kao što smo i ranije rekli, ozbiljno shvaćamo varanje, i nastavit ćemo istraživati sve opcije da naše igre budu zabavne, poštene i konkurente za sve igrače.

Što vi imate za reći o ovoj čitavoj situaciji? Smatrate li da je u redu da Epic sudski goni maloljetnika zbog varanja?

Označeno sa: ,

Komentari (40)

  • partybreaker

    27.11.2017 - 13:52

    U redu je. Treba srezat odmah u korijenu. Ako išta stvarno mrzim u igrama onda su to cheateri.

    • tomica0310

      @partybreaker, 27.11.2017 - 16:57

      al najtuznije od svega je to sto su ljudi ulozili trud napraviti igru, daju je svima besplatno i ti se ides pravit pametan pa kršit pravila igranja…po meni je ovo povreda časti svakog pojedinca koji je radio na igri te bi svaki studio trebao napraviti pravilnik koji dopušta kolektivnu tuzbu svakog clana studija prema svakom klosaru koji vara u igrama

    • partybreaker

      @tomica0310, 27.11.2017 - 19:28

      Ukratko, pravi budale od svih oko sebe. A tek mu je 14. Čovjek bi pomislio da su bar djeca poštena jer još ne znaju za zlobu i prevare, ali očito je neko drugo vrijeme došlo, što prije postaneš prevarant to bolje za tebe.

    • funky0308

      @partybreaker, 28.11.2017 - 15:27

      Sumnjam da su u Epicu naivci da u EULI ne pise da roditelj prihvaca odgovornost ukoliko je korisnik maloljetan. Treba ga sankcionirati na neki nacin tu nema dileme ali mama izgkeda zna sta radi, barem sto se tice prava i zakona, tu bi ih mogla zaje ali svjesno brani lose ponasanje i ukoliko sama ne pukbe malom kaznu, mogla bi uskoro imati puno vecih problema od varanja u igri

  • Pararera

    27.11.2017 - 14:03

    Lupaj di najviše boli

  • Apocalypse4987

    27.11.2017 - 14:34

    To bi sve tribalo odma u vojne kampove i prvom prilikom na misije u afriku i bliski istok, pa neka tamo pokušavaju varat, bez obzira ima 12-14 ili 99 godina

  • phoda

    27.11.2017 - 14:49

    Normalno da treba, to sto ona nije pristala ne znaci da on nije radio kaznjivo dijelo prema ugovoru na koji je pristo sto je cisti apsurd. Normalno da nece okrivit svoje dijete ali treba kaznu kao primjer nista pretjerano a nakon toga deri, ko oce tako stalno cheatat nek i najebe.

  • Whynot?

    27.11.2017 - 14:57

    Koliko god da mu je godina, to ne mijenja praksu i njihov ugovor o korištenju igre. Za svakog vrijedi isto.Fortnite ima ozbiljan problem sa varalicama, i sam dnevno reportiram najmanje 10-oricu igraca, što zbog ubijanja suigraca, što zbog situacija kada protivnik sa 30m me ne fula nijednom, a poseban su slucaj oni dragulji koji npr. ulazeći u kuću, dok ih cekaš kao u zasjedi u sobi na spratu (katu), otvore vatru iste sekunde kad se pojave na vratima, i naravno ubiju te iste sekunde. Takozvani vidoviti igraci. 😀

  • Elmacore

    27.11.2017 - 14:59

    to je dobro sto pokusavaju ali ipak to sta im je ta zena rekla moraju se i malo fokusirati na te stranice

  • Reponja123

    27.11.2017 - 15:00

    Lipo mu je pisalo kad je skinia igru sve šta treba znat, sam si je kriv

  • darkness666

    27.11.2017 - 15:33

    ..mislim nema smisla sto majka kaze..kaze da nije dala svoje dopustenje za igranje al mu je svejedno kupila komp…i kaze da treba tuziti proizvodjace tog programa-to je isto kao kad kod ubojstva sudis onome tko je proizveo oruzje…taj klinac je znao sta radi ali optuzba nema smisla…

  • Black op

    27.11.2017 - 16:19

    Kako u ovakvim slučajevima otkriju identitet anonimnih igrača?Da li se radi o suradnji sa ISP-ovima?

    • Agent

      @Black op, 27.11.2017 - 17:01

      lagano nađeš nečiji IP kad je na internetu

    • Black op

      @Agent, 27.11.2017 - 17:35

      Naravno da će znati njegovu IP adresu kad se spaja na njihove servere, ali šta će sa IP adresom (koja je vjerovatno i dinamički dodijeljena)?Kako su mu saznali identitet?

    • mirkoman007

      @Black op, 28.11.2017 - 01:01

      Telekom čuva ja mislim oko 2-3 dana, a možda i više kome je bio dodijeljen tvoj ip. Tako da se lako uđe u trag počinitelju.

  • Susjed

    27.11.2017 - 16:55

    Svi vi koji bi ga sudili ste sigurno kupovali originale za PSx i PS2 i glumili moralnog arbitra svojima kad bi vas gledali ispod oka dok ih moljakate za originale

    • [CRO]Revan

      @Susjed, 27.11.2017 - 17:34

      Svaka čast!
      Identitet maloljetnika se nije smio otkrivati, gdje je tu američka državna pravobraniteljica za djecu? Povlačit to po sudovima je krajnje neozbiljno i tupavo. Gdje je sad prava i zaštita privatnosti ili ste svi pomireni sa time da je jednostavno nema? Još malo pa ćeš na igralištu poderati majicu od Nikea pa će te taj isti Nike tužiti jer si uništio njihov proizvod. Ako je prodavao cheatove, sudskom tužbom vrati sav novac ostvaren prodajom, ako si mogao besplatno skinuti, banaj web stranicu i to je to. Kakvu kaznu bi taj 14-godišnjak trebao dobiti, jer je “uništavao” i nije bio fer u hobiju? Tešku robiju u kamenolomu?
      Majke mi, pola HCL-a je užasnuto viješću jer je frajer pišao i masturbirao po daskama u javnom WC-u, ali niste užasnuti što ga je kamera koja ga je snimila bila postavljena u samoj WC školjci! Živio big brother na račun smrdljivog morala!

    • phoda

      @[CRO]Revan, 27.11.2017 - 18:00

      Nece on dobit vec mama i nije on kriv sto mu ona nije dopustila vec je ona kriva sto nezna sta joj maloljetan sin radi na kompjuteru. Treba joj lijepo manju kaznu kao upozorenje ostalima a sve druge normalno derat. Mali je pristo na sve terms of use i kakva prava maloljetnika sta pricas gluposti, maloljetnici oslobodjeni zakona? I pricamo o cheatovima koji stete svima, udjes u game i dizes zivce svima namjerno dok za originale kako si i reko nismo imali, razlicite price obje protiv zakona.

    • [CRO]Revan

      @phoda, 27.11.2017 - 19:54

      U kojem zakonu u svijetu piše da te netko može tužiti jer si koristio cheat za igranje videoigre? Gdje su taj klinac/njegova mama i Epic Games potpisali EULA, gdje su potpisi, vidljivo crno-na-bijelo? Sud ne sudi na temelju rekla-kazala, a licence agreement je upravo to. Pričate svašta. Ukinuti mogu youtube kanal koji je promoviran i trajno zatvoriti web stranicu. Drugo sud pravno ne može niti mu je dozvoljeno.

    • pleto

      @[CRO]Revan, 28.11.2017 - 07:24

      Aj nemoj se pravit g…, potpisao je EULA čim je pokrenuo igru, a vjerojatno imaju dokaze, inače ne bi gubili vrijeme na sudu i tužili ga.
      Di sam ja sa T-com-om potpisao ugovor? I otkud ti znaš što mu oni pravno mogu napravit, poznaš njihove zakone??
      Bitno je da naprave bilo što, samo da varanja bude što manje.

    • [CRO]Revan

      @pleto, 28.11.2017 - 17:47

      Nećemo se svađati, ali fizički potpis i klik na “agree” nije isto. 🙂
      Je’l ti klikneš na agree kad ideš u banku ili ti zaposlenik te banke da penkalu i papir? Jer potpis se može sudski goniti, dogovor i usmena predaja ne, a klik na “agree” kod svake igre je dogovor između tebe, neimenovanog korisnika i druge, imenovane strane čiju uslugu koristiš da ćeš je koristiti tako kako su oni odredili. I dolje je netko krasno napisao da klinac, čak i ako je nešto potpisao kao maloljetna osoba, to je odmah ništavan ugovor. U tom slučaju nije kriva mama ili skrbnik već strana koja je ugovor prihvatila kao važeći. Ali napominjem da klinac nije ništa potpisao jer licence agreement ne traži potpis i kao takav nije podložan sudskoj tužbi, jer ga nemaš tužiti na temelju čega. Nema potpisa, nema dokaza.

    • berac_malina39

      @[CRO]Revan, 27.11.2017 - 18:43

      Piratizacija /=/ varanje

    • karlo1996

      @[CRO]Revan, 27.11.2017 - 18:55

      razlog što tuže klinca nije zato što je koristio cheatove, nego jer je promovirao korištenje cheatova snimajući video na YouTubeu kako cheata.

      Proces ti je takav da ako izbacis video kojim krsis “fair use” na bilo koji nacin, vlasnik u ovom slucaju fortnitea cija pravila je krsio moze podnjet tuzbu sta u pravilu znaci samo da mu blokiraju video i nista drugo, a onda on, ako smatra da je sve legalno napravio moze podnjet protu-tuzbu protiv njih, sto je on i ucinio.
      Nakon toga jedino preostalo epicu je ili ga sudski gonit ili mu priznat video i pustit ga na YouTube. Takva je procedura.

      Znaci klinac si je sam kriv, jer je dobio ajmo rec opomenu i onda se iso borit protiv nje radi par viewova, ne znajuci u sta se upusta.

    • karlo1996

      @Susjed, 27.11.2017 - 19:00

      Nije isto…

      Nije klinca dovelo na sud to sto je hacko samo po sebi, nego sto je to stavio na YouTube, i nakon sta su mu blokirali video, on ih je tuzio za to.

      Na sta su oni mogli ili ga dovest na sud ili mu odblokirat video i dat mu da promovira hackove na njihovoj igri, sta je tocno protiv pravila.

      Znaci nije ni u redu przit igre i skidat torrent, ali jbga, svi imamo svoje razloge, neki nemaju, neki nedaju, u to ne ulazim. Ali drugo je da ti sad sprzis cd i onda ides radit video di pokazujes drugima kak da sprze i di da potencijalno skinu igru, da jos po mogucnosti zaradis od toga. Mislim da mozes vidjet razliku.

    • [CRO]Revan

      @karlo1996, 27.11.2017 - 19:59

      Maloljetnik ne može sam službeno otići na policiju, kamoli koga sudski tužiti. Kome ih je tužio, Youtubeu!?

    • l)oolvl

      @[CRO]Revan, 27.11.2017 - 23:03

      na YT kao kreator imaš pravo podnijeti pritužbu nakon što ti uklone ili demonetiziraju video iz nekog razloga (npr. copyright itd.). Sad ne znam detalje, ali očito da takve pritužbe nisu za zezanje i idu na službena tijela za daljnju procjenu. Vjerojatno u 99% slučajeva ti video nije uklonjen (ili demonetiziran) bez razloga i slanjem takve pritužbe bespotrebno pravno kompliciraš stvari, što se i ovdje dogodilo.

    • [CRO]Revan

      @karlo1996, 27.11.2017 - 20:08

      Da se razumijemo, slažem se sa prvim komentarom od partybreakera, ali malo se sve to prenapuhalo. Ovo je Epic napravio medijsku bombu da svi ostali klinci koji bi htjeli varati, vide da im se to ne isplati.

    • phoda

      @[CRO]Revan, 28.11.2017 - 17:16

      Igra je legalno sebe obranila od svih akcija igraca i isto tako postavila svoje uslove za koristenjem igre. Ti cim instaliras igru ti prihvatis sve uslove koristenja te igre koji ukljucuju zabranu cheatanja i skracivanje prava zabave drugim igracima. Da je klinac iz druge drzave neznam kako ide pravno ali igra definitivno ima pravo tuzit ga za krsenje tih uslova pogotovo u americi. Hoces rec da terms of use je tamo bezveze?

  • tomica0310

    27.11.2017 - 16:55

    ma prva kazna treba biti neka sitna…npr 1 000€…druga 10 000€…i tako redom dodavat nule na svaku iduću kaznu… 🙂 bome bi ih stislo kad im dođe račun na vrata

  • Chux

    27.11.2017 - 16:59

    Glavu na panj odma

  • CrazyCat

    27.11.2017 - 17:21

    Slazem se s epicom…decko si je sam kriv kaj se ide praviti pametan…kada vec nes dzabe dobis i da je zabavno netrebas ici raditi cheteve za to i odmah biti “glavni i faca” jer to koristis…ja bi ga 2 puta tuzi pa neka se **** mali pametnjakovic..pametan potez od epica

  • Czar

    27.11.2017 - 17:29

    Ne vidim tu nikakvih problema, budući da je prevarant maloljetan, po sudovima će se povlačiti mater kao zakonski skrbnik a ne on.
    Nakon svega skupa bi mu trebala par dobrih zidarica opalit kao popravno-obrazovnu mjeru, a ne Epic kriviti i web na kojem je to sranje skinuo jer to ne šteti nikome sve dok ga netko ne odluči upotrijebiti.

  • Gabrijel Voda

    27.11.2017 - 18:14

    Ja imam također 14 godina i dijete sam, ali isto tako ja mislim da varanje u igrama nije ni najmanje pošteno prema autorima i drugim igračima, ali gledajući sa stajališta djeteta očito je dečku igra dosadila kao i meni pa je pokušao naći način kako da se zabavi. Možda i nema prijatelja, ja imam i puno je zabavnije igrati s njima nego sam, možda je mentalno bolestan i ne zna što čini. Ne znamo ni je li ispitano njegovo stanje u obitelji i društvu. On je dakle jednako star kao i ja i bar u Hrvatskoj na svom primjeru znam da su djeca nedovoljno informirana o kaznama i posljedicama neodgovornog ponašanja na internetu. Nije ga nitko vjerovatno ni upozorio na posljedice jer realno ko još čita onaj tekst na početku igre. Znam da Epic Games ima puno pravo to raditi, ali on je dijete i sto, mi djeca, znamo o zivotu. I trebaju malo gledati i po čovieku, a ne samo po zakonima.

    • berac_malina39

      @Gabrijel Voda, 27.11.2017 - 18:46

      Kaj ti govoris, ko je tak glup da ne zna da ne smije aimbot koristit? common sense

    • karlo1996

      @Gabrijel Voda, 27.11.2017 - 19:05

      ne trebas znat da ces platit ???? kuna kaznu da ne varas…od malena znas da je varanje lose i kaznjivo, koliko kaznjivo uopce nije upitno…ako mu je igra dosadila moze ic igrat neku drugu, a ne varat u ovoj…ima tisuce igra koje su besplatne, i nemozes rec da nije mogo skinut jednu od tih i probat radje nego varat u ovoj…a to da je mentalno bolestan, moguce, ali vrlo vrlo malo vjerojatno…ako je, to ce se vidjet na sudu i utjecat ce na presudu suda, ali to i dalje ne opravdava da je bez nadzora roditelja igrao igre, skidao tko zna kakve sadrzaje (ukljucujuci i hackove)…ako je dijete bolesno, ne mozes ga ostaviti bez nadzora.

    • Czar

      @Gabrijel Voda, 27.11.2017 - 19:37

      Ma daj molim te…
      Mulac je jednostavno htio ownat ekipu i to mu je uspješno polazilo za rukom, sve dok ga nije stislo i to je sve.
      I da, uživao je u svakom momentu znajući što radi.

    • l)oolvl

      @Gabrijel Voda, 27.11.2017 - 19:48

      nema veze što je dijete, problem je u tome što je išao potegnuti protutužbu zbog uklanjanja šugavog videa na YT, a zbog čega je sigurno dobio nekakvu obavijest, i samim time automatski ušao na teritorij na kojemu Epic ima apsolutno pravo. Tako da mali očito nije mentalno nesposoban nego jednostavno bahat i nepažljiv, tj. drugim riječima razmaženo derište. A ako ga već roditelji ne mogu učiti normalnom ponašanju, neka onda to nauči na teži način, putem suda.

    • karlo1996

      @l)oolvl, 28.11.2017 - 15:31

      tocno to, bed je sta ljudi nisu upoznati s tim kak YT funkcionira i onda pretposstavljaju da epic okolo hoda s toljagama i lupa malu djecu po glavi.

      Vjerojatno bi sve stalo na uklanjanju videa da mali nije iso dizat protutuzbu, osto bi bez trajnih posljedica po sebe i po svoj YT kanal. Ovak je Epic ili mogo rec samo ti dijete cheataj i to livestreamaj/snimaj videe i dalje, ili ga tuzit na sudu…pa su napravili jedino sta su mogli.

  • hejhaj1

    27.11.2017 - 21:17

    Vidim dosta vas smatra da čim je pristao na ugovor samim tim je sve znao i sam si je kriv. Ja ne znam koliko večina od vas ima godina, ali barem u Hrvatskoj, a mislim i u ostatku svijeta maloljetnici nemaju pravo na potpisivanje ugovora, već umjesto njih to čine njihovi roditelji, tj.skrbnici. Samim tim taj ugovor je ništavan, a mama vjerovatno iz tog razloga i naglašava da ona nije dala svoj pristanak da joj sin koristi tu igru. Malom i mami milijun posto neće pasti ni dlaka s glave, a s druge strane Epic Games bi mogao loše proći na sudu zbog ovoga.

  • Pararera

    27.11.2017 - 22:08

    Hmm, kakav rating ima ova igra?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?