HCL.HR

Gabe Newell: Windows 8 je katastrofa

Zoran Žalac 26.07.2012.   •   35 komentara   •   Gaming Related


Valveov glavešina izjavio je kako Microsoft s Windowsima 8 nastoji otvoreni sustav učiniti zatvorenim, zbog čega Valve uzima Linux kao ozbiljnu alternativu za svoj Steam.

„Mislim da je Windows 8 katastrofa za tržište osobnih računala.“ – izjavio je Valveov šef Gabe Newell. Ovu odvažnu i pomalo kontroverznu izjavu pojasnio je na sljedeći način: „Mislim da ćemo uz Windowse 8 izgubiti nekoliko velikih [OEM] proizvođača originalne opreme koji će jednostavno napustiti tržište. Također mislim da će taj OS uništiti margine za mnoge korisnike. Ako se to pokaže točnim, bit će dobro imati alternative. Stoga želimo omogućiti da se 2500 Steam igara može što lakše pokrenuti i na Linuxu.“

Drugim riječima, Gabe smatra kako je ključ uspjeha samog Steama bila otvorenost PC platforme koju Microsoft sa svojim tablet-OS pristupom u jednu ruku nastoji zatvoriti kako bi svojim konkurentima limitirao pristup platformi.

Premda je to u suštini gruba istina, Gabe je inače poznat po svojim stajalištima koja je s vremenom mijenjao. Dovoljno se sjetiti da je prije nekoliko godina žestoko kritizirao Sonyjev PlayStation 3 i kompliciranost izrade igara za tu platformu, da bi se prije dvije godine ispričao za sve rečeno i pružio ruku pomirenja dovodeći dio Steam funkcionalnosti na PS3. No opet, Gabe nije jedini istaknuti čovjek industrije videoigara kojemu je Windows 8 odbojan – predsjednik Stardocka Brad Wardell također je svojevremeno kritizirao novi Microsoftov operativni sustav koji nam stiže krajem listopada.

UPDATE: Čini se kako ni u Blizzardu nisu oduševljeni novim Windowsima. Komentirajući Gabeovu izjavu, Blizzardov potpredsjednik Rob Pardo tweetao je: “[stanje] nije idealno ni za Blizzard”.

Komentari (35)

  • Apocalypse4987

    26.07.2012 - 11:00

    nažalost istina

    • korben dallas

      @Apocalypse4987, 29.07.2012 - 10:28

      a na svakom početku novih win……uvik kruži prića kako je bezveze …itd…..ponekad je stvarno tako,a ponekad nemora bit….usput dobar dan svima ja sam prvi put ovdje …:)

  • manfromshadow

    26.07.2012 - 11:05

    ja mislim da još nije vrijeme za windows 8
    7 je i dalje vrh, a to što oni oče OS za tablete ne razumijem zašto jednostavno ne modificiraju 7
    microsoft želi izvući još love, ali pouzdano znam da će pola ljudi skinut piratsku verziju

    • miko2312

      @manfromshadow, 27.07.2012 - 19:27

      nemoj jbt skinut ce piratsku……to svaka budala zna, ko ce jos bacat pare za original 😀

  • ibme74

    26.07.2012 - 11:13

    ma svaki Windows nakon Xp-a je katastrofa, Vista je običan gutač memorije pun nedostataka, ajde Win 7 donekle i ja ga trenutno imam ali je XP za njega Tata Mata, ima sedmica nekih prednosti ali kad se sve na kraju zbroji XP je puno bolji, samo eto njegovo je vrijeme prošlo (nažalost) … što se Win 8 tiče ono što sma dosada o njemu pročitao i vidio u koje kakvim videima uopće me se nije dojmio…

  • 0411

    26.07.2012 - 11:54

    Neslazem se da je Windows XP objektivno bolji od Windows 7. 'Sedmica' ima stvari koje su mi olaksale zivot, a nikad mi je posebno bila potrebna funkcija koja postoji samo u XP-u, plus, Win 7 bolje iskoristava resurse koje imam.

    That said, Windows 7 ima ogromnih mana u dizajnu — mana koje su Mac OS, te neki Linux Disto-i odavno presli.

    Windows 8, od onoga sto cujem (moram si instalirat jos), je bolje optimizirana verzija Windows 7, sa cool ugradjenim dektop widgetima.

    Mislim da Windows 8 nije, za sada, katastrofa. Jedino znak da je ista na putu.

    Ja bih cak rekao da je Mac OS otvoreniji od Windowsa, posto je baziran na UNIX-u.

  • Mileni

    26.07.2012 - 12:17

    Sinoc sam instalirao Mountain Lion, OSX 10.8. Za sad sve djeluje i izgleda jako dobro, no backup od 10.7 jos uvijek drzim radi mozebitnih bugova u novoj verziji OSX-a. Win8 drzim vec 2 mjeseca na laptopu, stabilan i brz OS. No necu ga koristiti. Metro sucelje je tezi debilizam, a izbacit ce i Aero sto je smijesno. No na stranu izgled i dizajn winza, mene smeta sto je cijeli win8 "tabletiziran". Shvacam potrebu za mobilnim OS sustavom, iako tu M$ kasni na veliko. No ne shvacam potrebu da korisnika prisiljavas da na desktopu koristi OS koji je ocito podobniji tabletima nego PC-u. Odvratna odluka iz M$-a, i zivim za dan kad ce S.Ballmer napustiti MS. Mozda ih to malo dovede u red.

  • general98

    26.07.2012 - 12:21

    To sve ide ovako:
    1.Xp-dobar
    2.Vista-losa
    3.7-dobar
    4.8-los
    Tako je sve od pocetka,jedan dobar jedan los

    • megatr0n98

      @general98, 26.07.2012 - 13:07

      tocno to sam htio rec 😀

    • mymoon

      @general98, 27.07.2012 - 08:05

      zaboravio si i windows 95-dobar, windows 2000-loš :)

      svaka druga verzija je oduvijek bila "testna" a usput zarade na budalama.

    • Apocalypse4987

      @general98, 27.07.2012 - 08:16

      zaboravija si windows millenium, 3.1 i windows server

    • DenY007

      @general98, 27.07.2012 - 12:55

      prvo Win2000 je kol'ko mi poznato server verzija Win-a, kao WinNT…, danas Server 2003/2008/2008R2/2012.., pa tako da nema Win2000 što 'opet' raditi u ovoj usporedbi (OS-a za 'obične smrtnike'), kao ni u dobar-loš Win

  • Andjo

    26.07.2012 - 13:01

    Sve što trebaju je napraviti od 7-ice ono što su napravili od viste… Zakrpat sranja, unaprijedit malo i super..

  • megatr0n98

    26.07.2012 - 13:07

    ma oce da pokupe lovu od budala koje ce to platit
    po meni je bezveze kupit org windows ako si kucni korisnik, jer je to pljacka, 1500kn za windows? a moze besplatno, i sve normalno radi ko org, to samo lud covjek mozek upit
    firme i razne ustanove su druga stvar

    • 0411

      @megatr0n98, 26.07.2012 - 16:06

      Vecina ljudi dobije Windows besplatno pre-instalirano na racunalu. Slazem se da je cijena ogromna u usporedbi sa konkurentnim operativnim sustavima, ali neznam zasto bi bilo ludo placati za Windowse, to je software koji ima svoju cijenu, ako se ne slazes kupis Mac OS ili besplatni Linux.

    • mymoon

      @megatr0n98, 27.07.2012 - 08:08

      Mislim da ne dobiju besplatno nego je to prikriveno u cijeni s time da dobiješ OEM verziju (ništa od dvd-a i serijskog broja). Možeš uzeti računalo sa dos-om, onda je 200-300kn jeftinije.

  • goldfinger

    26.07.2012 - 13:21

    Sedmica je za sad sasvim u redu i 8 je trenutno totalno nepotreban(a i predosjećam da će biti loš…).

  • terminator

    26.07.2012 - 14:41

    znao sam da će se tako popljuvati windows 8

  • doky89vk

    26.07.2012 - 17:34

    windows 7 me od prvog dana odusevio i fascinirao, od samog aero sučelja do njegove funkcionalnosti i stabilnosti, ne sjecam se kad sam zandji put rusio sustav, stoga dajem mu čistu 5icu, a što se tiče same 8mice mislim da je nepotrebno pljuvati po proizvodu koji jos nije ni dosao u svoju zavrsnu fazu. Treba biti strpljiv i vidjeti kako ce to sve raditi i izgledati na kraju…

  • alpha55

    27.07.2012 - 10:28

    windows 8 ima mogcnost rada s novim "metro" suceljem kao i sasvim normalnim win7 suceljem pa tko voli…public prewiew radi savrseno na mojoj masini i osim problema s paintshop pro x4 (kompatibilnost) nisam primjetio neke druge nedostatke.Sav software koji inace koristim na win 7 (uglavnom graficki-3dsMax,maya,lightwave,photoshop i sl. )radi bez greske.Instalacija je prosla bez trazenja dodatnih drivera. Dizanje sistema je izuzetno brzo (cca 10 sec). Sto se mene osobno tice,prelazim na osmicu kad se pojvi na trzistu.

  • MarinCRO

    27.07.2012 - 10:32

    Ono sto se meni cini najgore kod nove 8ice je da je prvenstveno napravljena za tablete, a onda su je prilagodili za PC. Pleska svim korisnicima PCa od strane Microsofta…

    • DenY007

      @MarinCRO, 27.07.2012 - 13:17

      da to stoji, al' sam negdje vidio i kako i je, da se da i ignorirati taj čitav Metro, jer još uvijek je tu Desktop, jedino za koju stvar koja bila na START dugmetu ,koje je ipak zamijenio Metro, jer izbačen i standardni START, pa je i GAŠENJE 8-ice jedino iz njega moguče
      ..ali ali.., nisu onda m+imali potrebe micti i taj Aero, tj prozirnost, kao i da sam još uvijek mišljenja kao uostalom i velika večina koliko se viđa opčenito po netu, da se u finalnoj 8-ici IPAK da mogučnost isklučiti METRO (time možda i uključenje/zamjena za dosadašnji START, jer ga tada, isključivanjem METRO-a nebi bilo, ni ShutDown-a, programa, Control Panela.. …), a kako bi im velika stvar bila to ubaciti, naspram svih ovih nepotrebnih tablet, touch-olikih svinjarija, a mogli su jednostavno, TAKOĐER PO MOME, to sve za Tablete, radije ubaciti u novi Win. Phone 8, pa "M$ Božji" ;):)), kako je iOS, za iPhone/iPad/iPhone Touch, a Mac OS X je za MAC RAČUNALA, ne Tablet/Mob, al' što se može, kad si M$ nešto utuvi, il' netko kod njih na glavnim pozicijama, ne možeš ti tu izgleda ništa, osim slikat' se..:((

    • DenY007

      @MarinCRO, 27.07.2012 - 13:24

      ..a još su i u ovoj Release Preview verziji ograničili po regijama, da se ne može na market od nas, kao i nekih programa/igara koje su bile u Dev.Prev., sad su izbačene u Metro-u, a drugačije se neda, ni ručno kopiravši s DP 8-ice, pokrenuti ni dodavši u metro, ni standardnim OPEN..

  • wyzard

    27.07.2012 - 13:32

    inače, Gabenu nije sporno Metro sučelje nego Windows Store koncept

  • munjeni

    27.07.2012 - 13:50

    Dugo sam koristio xp i nemam nikakve zamjerke a za win 7 sam bio siguran da je sranje tako dugo dak nisam prešao na njega i iznenadio se..sustav je dobar , nikad nisam imao problema a koristim sve i svašta , vistu nisam ni pokušavao instalirati jer po recenzijama ..huh..sedmica je bolja od xp-a ali za starije programe se nemože mjeriti s njim. win.8 da ne govorim,slažem se s Newellom i mislim da će biti bolje još jedno vrijeme ostati na starijim OS-ima..

  • Zeus_CM

    27.07.2012 - 13:58

    prelazim na 8 samo ako nudi bolje performanse od sedmice, ali nešto sumnjam.

  • alpha55

    27.07.2012 - 17:52

    inece problem sa START gumbom je rjesen sitnim dodatkom.. Vistart.Dodaje klasicni start button i start menu sedmice

  • miko2312

    27.07.2012 - 19:32

    e ja imam isto 7 i nezz na pocetku kad sam kupio komp tj kupovo sam ga u delovima sam sam sastavio konfiguraciju ali nezz instaliro sam 7 i prvih 1 do 2 mj mi se komp nije teo ugasit na ono shut down ono normalno gasenje ja ocu da ga ugasim a on dodje gasi se 10 minuta pa kad se ugasi kao da se nije ugasio vec restartovo ponovo se upali 😀 tako da sam ga moro gasit na dugme 😀 nezz sad najednom dobro radi 😀

  • Apocalypse4987

    28.07.2012 - 09:25

    valjda si nešto prčka po BIOS-u, ne virujem da je to zbog windowsa

  • retrofreak

    28.07.2012 - 22:46

    Probao sam windows 8 i iskreno ne znam ,fora su mi zato kaj je nekaj novo i drago mi je kaj su bazirani na win 7 , ali ovaj metro mi baš i nije neka brija, nekako imam filing da će windows 9 biti jebeni i da će ih raditi iz početka, mislim na code, jer win 7 je usavršena vista, a win 8 nabrijana sedmica!Što se tiče xp-a , koristim ih trenutno na POS kasi jer su original i došli su s kompom a i komp nije nešto jak, tak da su za tu namjenu super, doma imam win 7 i oni su skoro pa savršeni što se tiče stabilnosti ali opet po pitanju zauzeća resursa i diskovnog prostora se ne mogu mjeriti sa xp-ima, xp kad se sve zbroji i oduzme najbolji windowsi do sad, po meni su trebali radije usavršiti win xp kad su radili sedmicu ,a ne oni su išli usavršit vistu , jednostavno su krenuli u krivom smjeru, al budu se oni vrnuli nazad već sa 9-etkom, dam se kladit u to!I još jedna stvar kad mi netko kaže da za sedmicu treba imati jači komp, pa koliko god da jak komp imaš kad staviš xp-e radit će brže nego sedmica, a sad optimizacija za igre i određeni software (pogotovo 64-bitni) je bolja na win 7 zato jer su noviji i M$-u je u interesu da daje dobru podršku za OS koji trenutno prodaje! Hoću reći da su toliko truda uložili u neki tamo XP 2 ( kao neki nasljednik xp-a) mislim da bi ljudi bili zadovoljniji!

  • retrofreak

    28.07.2012 - 22:49

    i da kad sam napisao drago mi je što su win 8 bazirani na win 7, to sam napisao samo zato, jer bolje da su bazirani na sedmici koja je provjereno dobro prošla kod korisnika nego da su srljali i napravili nešto totalno novo ,ovako barem mislim ako će i kiksati win 8 , onda neće biti totalni promašaj!a što se tiče prezentacije, slabo su ljudima predstavili osmicu , jer koliko sam upućen velika većina ljudi i dalje misli da je win 8 isključivo bazirana na metro sučelju, znači bez desktopa :)

  • Apocalypse4987

    @Qupo, 26.07.2012 - 11:57

    Mislim da si u krivu, ako si ima xp onda znaš da je tribalo svakih par miseci vršit reinstaliranje. sedmica me spasila, evo 3 godine bez reinstaliranja sa minimalnim održavanjem, nijedan virus, nijedno rušenje, dok mi je kod xp-a ekran bija plav 90% vrimena

  • ibme74

    @Qupo, 26.07.2012 - 22:04

    ja ne znam šta si ti sa svojim XP-om radio ali moj je savršeno šljako mjesecima bez problema, kod frenda eo već radi godinu ipo dana bez rušenja a niti ga odražava a nema što ne radi na njemu, igra igre, internet, download… sve živo…

  • mymoon

    @Qupo, 27.07.2012 - 08:02

    "igra igre, internet, download… sve živo…"
    Ništa igre.Snimi 20-30 "za rad" programa (ja sam na 30+). Odmah nakon toga ćeš osjetit kako je sve pošlo kvragu.A ne nakon mjesec dana rada u svim tim programima (nije bitno je li x64 ili x86). XP jednostavno počne umirat pod opterećenjem (i da… min 8gb rama je tu).

  • Apocalypse4987

    @Qupo, 27.07.2012 - 08:22

    koristija sam xp od 2002 do 2008, tad sam baš radija u auto CAD-u, Mathlabu, visual basicu, dreamwieveru i radilo je, donekle, programi su vukli previše resourca nego šta su imali. al tek kad sam te programe pokrenija na win 7 moga sam ostvarit puni potencijal, jednostavno bolja optimizacija, 64 bitna podrška, nema nepotrebnog nagomilavanja podataka…. xp je bija dobar, al ne može se uspoređivat sa sedmicom. pogotovo kad mu za 2 godine prestane podrška od microsofta

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!