HCL.HR

Gambitious – nova stranica za financiranje budućih videoigara

Renato Pedišić 25.09.2012.   •   10 komentara   •   Zanimljivosti


Kickstarter je dobio konkurenciju i to u obliku stranice koja se fokusira isključivo na financiranje projekata u obliku videoigara.

Konkurencija je u svakom poslu dobrodošla za krajnjeg korisnika proizvoda ili usluge, a nadamo se da je Kickstarter također tog mišljenja budući da su od danas dobili opaku konkurenciju u vidu Gambitiousa – crowd funding stranice s fokusom na videoigre. O samoj stranici nešto više rekao je CEO tvrtke Paul Hanraets:

“Crowd funding je napravio odličan pomak u tome kako se projekti financiraju, ali ipak postoji rizik da ćete uništiti sami sebe zbog neostvarenih projekata i nedovršenih igara. Za razliku od ostalih crowd funding platformi, Gambitious je dizajniran specifično za industriju videoigara i potiče kredibilitet proizvođača, djelovanje investitora i razumijevanje procesa izrade igara.”

Izuzev toga, Gambitious se ne razliku mnogo od Kickstartera – proizvođači i dalje zadržavaju puno pravo na svoje naslove, ali nakon uspješno financiranog projekta moraju isplatiti postotak Gambitiousu.

Kako ova crowd funding stranica izgleda možete provjeriti ovdje, te možda već sad ostaviti koju kunu ambicioznim naslovima koji se preko nje promoviraju. Ono što bi se dalo izdvojiti od perspektivnijih naslova koji se nalaze na stranici su naravno Stronghold Crusader 2 i Earth No More, ali za sada ih se još ne može poduprijeti.

Što vi mislite, ima li Gambitious budućnost uz već jaki Kickstarter? Javite nam se u komentarima!

Komentari (10)

  • Pirotehnika

    25.09.2012 - 14:34

    Da li ljudi koji preko ovakvih servisa investiraju svoje pare u nešto imaju ikakvu korist od te investicije, barem popust na igru u visini iznosa koji su dali isl? Zašto bi im dao investiciju ako nakon toga plaćam punu cijenu igre? Uzimajući u obzir i rizik koji snosimo ako nam se igra ne svidi ili ako gejming populacija tu igru jednoglasno proglasi debaklom.

    • kuky90

      @Pirotehnika, 25.09.2012 - 18:23

      Mene isto to zanima jer neznam tko pamtean(oprostite ako sam koga uvrijedio) bi dao pare nekome da napravi neku igru za koju će na kraju on dobiti brdo love, a ja koji sam mu pomogao oko toga da dobije tu lovu ću platiti isto kao netko tko nije dao ni lipe.

  • Me666

    25.09.2012 - 18:51

    Ovisno o visini doniranog iznosa dobivaju se i nagrade. Npr 10$ će donijeti digitalnu verziju igre dok će 20$ donijeti digitalnu verziju i potpisanu fizičku verziju igre. Neke cifre čak omogućvaju dizajniranje lika, grada, jedinica itd itd. Ugl bonusa je mnogo i nitko se na kraju ne osjeća zakinut.

    • Pirotehnika

      @Me666, 25.09.2012 - 23:02

      Aha, znači neki šeik donira 100k €, i na njegov zahtjev napravi se sandbox igra u GTA fazonu gdje Alibaba ide kroz Tel Aviv i na najzgodnije načine masakrira sve živo?

    • Apocalypse4987

      @Me666, 26.09.2012 - 04:48

      ne shvaćaš konncept. prvo ti možeš donirat koliko želiš, i ne moraš ništa. ista stvar ako beskučniku na ulici daš par kuna, ili se odazoveš akciji di se skuplja novac za operaciju nekog klinca. ne očekuješ valjda da nakon šta daš pare da će sad taj beskučnik i klinac radit za tebe dan dva? jednostavno ako si fan tog serijala, ili franšize, zašto ne? ili možeš ne uplatit ništa i kad igra izađe kupit je normalno. Mislim da svako od nas ima par igara za koje bi uplatija novac na kickstarteru ili gamebitiousu

    • kuky90

      @Me666, 26.09.2012 - 08:02

      Kako možeš uspoređivati davanje novca beskučniku ili doniranju nekome za operaciju s ovim. Ovdje ti doniraš novac nekome tko će nakraju iz tih para zaraditi 10x više.

    • Apocalypse4987

      @Me666, 26.09.2012 - 14:09

      pa zapravo isto je, donacija je kad daš novac i ne očekuješ ništa zauzvrat. inaće bi se zvalo plačanje.

    • Me666

      @Me666, 26.09.2012 - 17:53

      Mislim, ako beskućnik namjerava pravilno uložit te novce i on može zaradit 10x više… to je u stvari to – game developeri su u biti beskućnici.

    • olio

      @Me666, 27.09.2012 - 23:08

      donekle ti imaš pravo,
      kickstarter je nastao da bi se financirali projekti koji inače nikad ne bi uspjeli biti financirani i doći do ciljane publike (tržišta).
      Ali to je više bilo okrenuto na projekte kućne radinosti, osobne ideje, i slične projekte kojima nije cilj zarada nego samo ostvarenje tog "projekta". Velik broj njih za uzvrat donacije (naravno, određenog iznosa, ne neke sitne) daje taj produkt koji će nastat, kao povrat uloženog.

      Game developeri su to donekle exploitali i u tom slučaju ovo sve prije navedeno gubi smisao. Da ka šta si reka, oni će od toga napraviti veliki profit, a tebi će "jedino" dobijeno zadovoljstvo biti igranje tog produkta (i još ćeš ga vjerojatno morat kupiti neovisno o tome što si već uložio u njega). A da inače neko kao ulagač uloži u njihov projekt on bi imao udio u njihovoj zaradi i dobio bi povrat novca… i još više.
      Tako da na kraju ispada da u slučaju game developera, oni dobiju ulaganje, nemaju obvezu prema ulagačima i dobija cijeli profit. They WIN 100%..

  • Ivsica

    01.10.2012 - 12:24

    Dečki griješite, u većini projekata, ako se donira određenja cifra dobiva se primjerak igre, dakle igru ne plaćaš dva puta nego jednom, što znači da istovremeno kupuješ igru i doniraš za proizvodnju igre koja ti se sviđa!?
    U neki projektima za malo veći iznos se dobiva i pristup "closed beta" verzijama, budući DLC paketi i slično, ali u u nekim projektima je to samo duplanje love jer će te igru morat i kupi uz ulog, al ja osobno u takve stvari ne bih ulagao, tako da svako ima svoj izbor!?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?