HCL.HR

Star Wars: X-Wing – u napadu na Zvijezdu smrti

Zoran Žalac 15.02.2021.   •   5 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan, prije točno 28 godina, izašla je jedna od ponajboljih pilotskih igara u Star Wars univerzumu u kojoj smo upravljali različitim letjelicama, uključujući i X-Wingom.

star wars xwing

Rane su devedesete i videoigre tada još ne koriste 3D grafiku kakvu poznajemo danas. Iz udaljene galaksije na današnji dan pojavljuje se Star Wars: X-Wing, jedna od prvih igara koja koristi poligonalne 3D modele letjelica. Čudo do tad neviđeno!

Radnja ove Star Wars igre odvijala se neposredno prije te za vrijeme završne bitke filma Star Wars: A New Hope. Igrači su u različitim modelima letjelica obavljali niz misija poput praćenja, napada na konvoje, borbi s ostalim neprijateljskim letjelicama i sl. Igralo se isključivo iz perspektive prvog lica, samo u svemiru.

Radnja ove Star Wars igre odvijala se neposredno prije te za vrijeme završne bitke filma Star Wars: A New Hope.

Danas sve to izgleda malo usporeno, ali prije 28 godina, dok su se igre još dijelile na floppy disketama, Star Wars: X-Wing je bio vrhunac akcije i jedna od najboljih Star Wars igara tog vremena. Također je to bila jedna od prvih igara koja je koristila LucasArtsov iMUSE sustav za sinkroniziranje glazbe s onime što se događa na ekranu – npr. kad vam je prilazila neprijateljska letjelica to bi se čulo i na glazbi.

Igra je dobro prošla na tržištu te se već prvog vikenda prodala u više od 100 tisuća primjeraka. Naknadno je Star Wars: X-Wing dobio dvije ekspanzije: Imperial Pursuit i B-Wing. Serijal je potom zaživio kroz još tri nastavka, a danas se te igre mogu zaigrati na Steamu ili GOG-u. Prošle je godine također izašao duhovni nasljednik X-Winga zvan Star Wars Squadrons.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (5)

  • kalme

    15.02.2018 - 11:26

    Ok

  • GAMEmaher

    15.02.2018 - 12:26

    Ne znam…nešto mi nije baš. Uspoređujući sa star wars battlefront na ps4 koji ima puno bolju grafiku…

  • shepard-fan

    15.02.2018 - 14:21

    Šta fali igri , dosta igra iz tog vremena zabavnije od nekih današnjih , jer večinom ljudi samo briju na grafiku a gameplay i priča šipak .

  • Slash

    15.02.2018 - 21:31

    Kada se sjetim svoje 386 i dobre zabave sa x-wingom uh

  • Mrfloyd

    17.02.2018 - 08:03

    Ne bi vam kruna s glave pala da ste jos 2-3 recenice napisali.
    To je uz Tie fighter igra sa ponajboljim SW feelingom, teska do boli, misije traju po sat vremena , upravljanje X Wingom dosta kompleksno, 782x teze nego u SW BF2…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?