HCL.HR

Gaming kalendar: Tomb Raider III: Adventures of Lara Croft (1998.)

Zoran Žalac 20.11.2017.   •   8 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan, prije 19 godina, Lara Croft je zagazila u svoju treću pustolovinu, a na njezinom licu polako su se počele pojavljivati bore.

tombraider3r001-97850

Krajem devedesetih godina gamerski je svijet bio zaluđen Larom Croft. Nakon originalnog Tomb Raidera i njegovog nastavka, Lara je nastavila svoje avanture treću godinu za redom. Njezina treća pustolovina odvela nas je na egzotične lokacije kao što su Indija, južni Pacifik, London, Nevada i Antarktik.

Tomb Raider III rađen je s naglaskom na rješavanje zagonetki, čime je napravljen odmak od akcijski orijentirane dvojke. Kako developeri nisu imali vremena smišljati neke nove mehanike, za potrebe dizajna levela tadašnji je pokretač unaprjeđen kako bi mogao prikazivati trokutaste poligone. Na igri je radio novi tim ljudi, dok su tvorci originala radili na tehnologiji za novu generaciju Tomb Raider naslova.

Tomb Raider III imao je tada ogromnu marketinšku kampanju. Lara se pojavljivala u različitim časopisima i glazbenim spotovima, po njoj je brendirana linija odjeće, itd. Sveukupno je na promociju igre bilo potrošeno više od 1.5 milijuna funti, što je za tadašnje vrijeme bilo jako mnogo novca.

Igra je po izlasku pokupila dobre ocjene, ali bilo je primjetno da serijal nakon tri godine pokazuje znakove starenja. Ipak, Tomb Raider III uspio se prodati preko šest milijuna primjeraka, kombinirano u izdanjima za PlayStation i PC. Igra je početkom 2000. dobila samostalnu ekspanziju zvanu The Lost Artefact, a od 2011. postala je igriva i na PS3 konzoli.

Komentari (8)

  • moordrak

    20.11.2017 - 11:06

    Trica mi je bila najbolja iz ovog serijala igara. Obzirom da je ciljana publika velikom većinom muška, a muški mozak je posebno baždaren na 60 90 60 i nije bio neki problem izreklamirat’ ove igre. Danas mijenjaju taktiku pa su malo suptilniji sa naglašavanjem atributa. Ovosezonska Lara nam je lagano muškobanjasta. Anđelina mi je bila i ostala sinonim za Laru Croft.

    • baDarmageddoN

      @moordrak, 20.11.2017 - 19:35

      Da. Jebem ti feminizam… Inače sam ok sa time ali ne kad su ovakve teme u pitanju. Trebaju vratiti 90 60 90 na nasa platna. Čak niti na Baywatchu nije neka Pamelina nasljednica, više se film bazira na Rocka i onog dugog lika…katastrofa

    • mokrEE

      @moordrak, 21.11.2017 - 04:28

      Angelina nikada nije bila simbol za Laru osim sto je glumila u onom katastrofalnom filmu koji izgleda kao da je C produkcije. sinonim za Laru je bila Rhona Mitra koja je i posluzila kao PRVI model

  • GAMERWORLD

    20.11.2017 - 13:31

    Igrao sam tomb raider 1 2 3 4 i 5 na playstation 1 .

  • l)oolvl

    20.11.2017 - 14:10

    bila mi je preteška i preružna igra za igrati, uz sve ostalo što se nudilo na plejci… ali hajp je bio super jak

  • mokrEE

    21.11.2017 - 04:21

    ha! nedavno me oprala ideja da zaigram sve igre koje nisam uspio proci iz pionirskih psx dana bas da vidim jesu li igre stvarno bile teske ili sam jednostavno bio pre mlad i neiskusan da bi razumio logiku iza zagonetki i mogu reci da je tomb raider 3 jedna dosta zahtjevna igra cak i za sada vec pozamasnih 20+ godina redovitog igranja. dzunglu sam prosao bez ikakvih problema kao i pacific islands, nevadu sam jednom imao potrebu zaviriti u prohod jer sam jednostavno previdio platfformu unutar nekakvog kanjona ali THAMES WARF brate, gora staza ne postoji od te. Ugavnom da, igra je fenomenalna ako se mene pita, nije kao u ovim modernim TR-ima naglasak na pucanju vec je igra imala neku mracnu avanturisticku notu. leveli su bili sturi, da ne kazem ruzni, neprijatelji nisu iskakali na svakom koraku i nisu bili pretjerano zahtjevni ali dovoljno da te drze napetim i da te uhvate na prepad dok kontas kuda odskakutati do sljedece platforme. TR3 je jedna od prvih avantura koje sam ikada zaigrao i sjecam se da sam prelazio uz prohod kultnog psx magazina. ahh koja su to bila vremena! ugl 9.2 /10 ; )

    • l)oolvl

      @mokrEE, 21.11.2017 - 16:53

      a što veliš na kristale za snimanje pozcije 🙂 mislim da je to bila jedna od većih prepreka za ugodno igranje

    • mokrEE

      @l)oolvl, 21.11.2017 - 18:18

      verzija za pc dopusta neograniceno snimanje pozicije i kristali uopce ne postoje : )

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?