HCL.HR

Gaming na Nokiji N9

Matej Zadro 10.02.2012.   •   3 komentara


Kolega s Usporedi.hr portala nakon intenzivnog druženja s Nokia N9 smartphoneom prozborio je koju riječ o gamingu na ovom uređaju samo za HCL.

Da, da… znamo da kad spomente Nokiju N9 kao top model finskog proizvođača do dolaska Windows Phone 7 uređaja, ljubitelji Androida „kolutaju“ očima i s podsmijehom komentiraju kako je Nokia sama „ubila“ svoj MeeGo-„nowhere“ odlukom da će taj operativni sustav uvijek biti u drugom planu. Svi koji su ikada koristili N9, uživali u njegovom dizajnu i materijalima izrade, te „swipeali“ po njegovim izbornicima, znaju da se radi o uređaju u koji se lagano zaljubiti. A malo je onih kojima je to dopušteno. Nokia N9 ušla je u naša srca i džepove, te smo tužni što se ne radi o platformi koju Nokia neće staviti u prvi plan, jer je uistinu nešto novo i drugačije od konkurencije. No, umjesto tuge, cilj našeg druženja je istražiti što Nokia N9 i MeeGo mogu ponuditi rastućem „gamerskom“ tržištu mobilnih telefona.

Sjećate se vremena kada ste zbog zmijice i Space impacta na Nokiji 3310 izlizali 2, 4, 6 i 8 tipke? To su bila vremena kada je Nokia bila apsolutni vladar igranja na mobitelima, kada ste svaki slobodni trenutak kratili uz ove igre. Tržišne pozicije na tom području su se promijenile, a i Nokia je svojim MeeGo i Symbian uređajima daleko od proizvođača za čije uređaje možete pronaći najveći broj igraćih naslova. No, može li se na „ozbiljnom“ N9 igrati?

Nokia N9

Igrači svih vrsta, pa i oni mobilni, obožavaju hardver i brojke s razlogom – taj hardver im omogućava igranje igara sa što boljom grafikom. Pogledamo li hardver koji nalazimo u Nokiji N9, nećemo se naći u vrhu ponude današnjih uređaja – nema tu dvojezgrenog procesora, tek obični jednojezgreni na 1 GHz, ali 1 GB RAM- a i PowerVR-ov SGX530 GPU pokazuju da se N9 neće predati bez borbe. N9 je na primjer hardverski jači uređaj od Sony Ericssonove Xperie Play koja je prvi Playstation licencirani mobitel i sa naglašenim „gamerskim“ izgledom.

Ipak, svi znaju da za dobru zabavu uz igre nije najbitniji hardver, nego igre dostupne za tu platformu. Najbolji primjer za to je Nintendov Wii koji je, iako grafički i hardverski inferioran, „ukrao“ veliki dio tržišnog kolača konkurenciji zato jer je nudio više (drugačije) zabave za manju cijenu. Obzirom da smo pregledali cijeli Nokia Store i odigrali tucet igara smatramo se dovoljno kompetentnima zaključiti kako se na Nokiji N9 može jako dobro naigrati, ukoliko niste prezahtjevni.

Ugrađeni hardver bez problema se nosi sa svim igrama koje smo uspjeli pronaći, pokreće ih bez zastoja i pravi je užitak na izvrsnom 3,9 inčnom AMOLED zaslonu naganjati svemirske pirate ili pak slagati puzzle. Dio rečenice „pregledali smo cijeli Store“ vas s razlogom treba zabrinuti. Ponuda igara je vjerojatno najmanja od svih mobilnih platformi – tek 10-ak HD igara, stotinjak besplatnih i otprilike toliko plaćenih naslova. Među ponuđenim naslovima najzadovoljniji će biti igrači jednostavnih logičkih i arkadnih igara poput Angry Birdsa i Zmijice, a i ponuda strateških igara je dobra.

Galaxy on Fire 2

Od odigranih naslova najviše nam se svidio Galaxy On Fire 2, grafički impresivna igra smještena u svemir. No, među popularnim komercijalnim naslovima, pronaći ćete tek Real Football HD, Need For Speed i možda još pokoje zvučnije ime. Nema čak ni Hrvatima prirasle srcu Fife, nema ni klasičnih pucačina, nema čak niti naslova koji prate popularne filmove poput Avatara. U usporedbi s konkurencijom i već spominjanim Sony Ericsson Xperia Playom to je premalo jer se na Android Marketu može pronaći nekoliko puta više naslova. No, ako uzmemo u obzir da ovo nije gaming mobitel niti gaming platforma, podaci nimalo ne zabrinjavaju.

Na Nokiji N9 se možete itekako kvalitetno naigrati, posebice ako ne želite igrati mobilne inačice komercijalnih igara iz svijeta računala. U Storeu možete pronaći mnoštvo zaraznih naslova na kojima ćete gubiti sate, no ostaje gorak okus u ustima da bi hardver i ovaj uređaj na području igara pružili svoj maksimum da Nokia nije unaprijed otpisala MeeGo kao operativni sustav, jer bi onda razvojni studiji imali interes ulaganja u tu platformu. Ovako nam preostaje da u trenucima dosade kratimo vrijeme uz Angry Birdse i Snake, te se nadamo da će Nokia ipak shvatiti koliko je MeeGo dobar, jer, priznajemo, i mi smo se u njega zaljubili. No, znate što kažu za nadu…

Ukoliko ste zainteresirani za Nokiju N9, više informacija o ovom smartphoneu možete doznati putem trodjelnog testa na Usporedi.hr portalu. USPOREDI.HR: Nokia N9 koncept – zamjena za iPhone USPOREDI.HR: Nokia N9 – inovativan koncept USPOREDI.HR: Nokia N9 – zaključni test MeeGo sučelja

Komentari (3)

  • PR0MATRAC

    10.02.2012 - 12:02

    – intreresantan nacin za reklamiranje novog mobitela

  • AIRGUNS FREAK

    11.02.2012 - 20:21

    reklamiranje sranje mobitela u svakom pogledu,za istu lovu dobiješ
    iphone 4s(ios) ili samsung galaxy s2(android),koji u svakom pogledu su bolji od te njoke

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?