HCL.HR

Godot je još jedan besplatni engine za razvoj igara

Stjepan Fikter 05.01.2015.   •   6 komentara


Za sve koji su u nedoumici oko izbora enginea za razvoj vlastite igre, Godot bi mogao biti dobra solucija budući da je po riječima kreatora trenutačno najnapredniji besplatni alat za stvaranje igara.

OKAM Studio prošlog mjeseca izdao je stabilnu 1.0 verziju Godot Enginea koji je prvobitno bio njihov “kućni” alat za razvijanje komercijalnih projekata, prije nego su ga ponudili u besplatnom open source izdanju pod MIT licencom u veljači prošle godine.

Godot je dostupan za Windowse, Linux te OSX, a može ga se koristiti za kreiranje 2D i 3D naslova budući da su im baze za razvoj odvojene. Uz to, podržava skriptiranje bazirano na Python jeziku te omogućava da ga se proširi uz pomoć C++ jezika, a za lakši razvoj igara nudi i alate za animiranje.

Sukreator Godota, Juan Linietsky kaže: “Godot je u ovome trenutku najnapredniji besplatni (bez ikakvih vezanja) open source engine i najbliži do velikih igrača poput Unitya i Unreala u smislu upotrebljivosti i količini značajki te alata. Mi također vjerujemo da ih možemo stići u veoma kratkom vremenu. Naš je cilj da nezavisni i komercijalni developeri imaju alat za kreiranje igara (bilo besplatnih, nezavisnih ili komercijalnih) bez potrebe da se oslanjaju na skupe licence ili dogovore o podijeli prihoda. U praksi, sličan alat Blenderu, ali za izradu video igara.”

Komentari (6)

  • StreetFigter88

    05.01.2015 - 22:13

    Ovo je lepo, počeo sam radit igru, vrlo lepo radi

  • Kalibar .300

    06.01.2015 - 17:54

    Gdje se može skiniti i kako da se uopće krene s izradom? Napravio bi FPS kako moraš krknuti razne osobe(a da ima dobru grafu) ghahaha 😀 Znam da maštam xD

    • brlja

      @Kalibar .300, 06.01.2015 - 18:24

      Ako neznas gdje skinut, onda ces ti izrada igre bit tezak put. Racunaj da je covjek koji je izradio Limbo, potrosio jedno 2 godine na tu igru, a naravno uso je u projekt sa jako puno znanja. Ako mislis sam napravit FPS sa dobrom grafikom onda ako si majstor programiranja, 3d modeliranja, dizajna itd. potrosit ces barem 5 godina i to za igru kracu od ekspanzije za battelfield. Naravno 'dobru grafu' neces postic u besplatnom enginu, odnosno nista bolje od ps 2 kvalitete ako je u pitanju 3d igra. To sta bi htio napravit ti je negdje u rangu ko da kazes da zelis sam snimit nastavak recimo Hobbita. Mozes probat, svasta se danas da naucit, pogotovo za tu tematiku imas sve sta ti treba na internetu, beskrajno tutoriala po youtubeu itd. Ali izrada igara je jako slozen i dugotrajan proces da se proizvede i najednostavnija stvar.

    • Ognjen01

      @Kalibar .300, 06.01.2015 - 21:47

      Koristi Cryengine 3 sdk to je besplatna verzija

  • MarinSkoko0303

    06.01.2015 - 18:10

    Odlično, trebam ovo probati.

  • Spaceer_X

    06.01.2015 - 20:16

    Ovo je stranica sa koje mozete skinuti engine -> http://www.godotengine.org/wp/

    Ovdje imate instrukcije za upotrebu i razvoj igara sa Godot-om: https://github.com/okamstudio/godot/wiki

    Bilo bi dobro da predjete malo Python pošto se on koristi za ovaj engine za scripting
    Imate ovaj tutorijal na YT ako znate bar malo eng.
    Python tutorijal – http://www.youtube.com/playlist?list=PL6gx4Cwl9DGAcbMi1sH6oAMk4JHw91mC_
    Pygame (tutorial za razvoj igara sa Pyrhon-om). Dobro bi bilo da i njega predjete – http://www.youtube.com/playlist?list=PL6gx4Cwl9DGAjkwJocj7vlc_mFU-4wXJq

    Nakon ovoga onda tek predjite na Godot Engine 🙂

    Za one koji hoce nesto lakse ili prvo da se upoznaju sa game development-om ima jedan engine koji ne zahtjeva programiranje, samo mis i malo logike. Engine se zove Clickteam Fusion 2.5. Download – http://www.clickteam.com/clickteam-fusion-2-5-free-edition. Kada instalirate, u programu imate u helpu kako poceti i sl. Ovo je jako dobro za pocetnike koji zele razvijati igre.

    Sretno vam 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?