HCL.HR

GTA 5 izbiva s PC-a sada već tjedan dana duže od GTA 4

ШмајсерСрб 29.04.2014.   •   47 komentara


Prošla su 224 dana od izlaska Grand Theft Auta 5 na konzolama, bez naznake PC verzije. Usporedbe radi, to je tjedan dana više nego je prethodnoj GTA igri trebalo da se pojavi na PC-u.

Preko 709 tisuća potpisnika ankete (vjerujući da među njima nema „duplih osoba“) za PC verziju Grand Theft Auta 5 još uvijek nema nikakvu naznaku da bi njihov glas mogao imati ikakvog utjecaja na Rockstarovu odluku o portanju igre na osobna računala. Nada da će je jednog dana biti polako opada s obzirom da je GTA 5 službeno postao GTA na čiju se najavu PC verzije najduže čeka(lo).

Naime, iako se na PC verziju GTA: San Andreasa još uvijek duže čekalo (oko osam mjeseci nakon izlaska za PS2), ista je bila potvrđena prije samog izlaska igre. Usporedbe radi, GTA 4 kasnio je na PC sedam mjeseci, ali je u tih sedam mjeseci već bio najavljen za PC. Trebalo mu je, dakle, 217 dana da se pojavi na PC-u. GTA 5 nadmašio je ovog vikenda tu brojku jer su sada prošla već 224 dana od izlaska igre na PS3/X360 konzolama.

U tih dvjesto i nešto dana, Rockstar je prodao preko 32,5 milijuna kopija igre, što je itekako zavidna brojka i jasno je da im se zbog toga nikamo ne žuri. PC verziju spominjali su još u studenom sada već davne 2012. godine kada je službeno rečeno da je u razmatranju.

GTA 5 u međuvremenu ne živi na postojećoj slavi već se aktivno ažurira novim sadržajima, pogotovo u vidu GTA Online komponente, no Rockstar je potvrdio kako radi na proširenju priče glavnog moda igre, a više o tome trebali bismo čuti kasnije ove godine.

Komentari (47)

  • trulex

    29.04.2014 - 17:49

    Uh umalo me strefilo, nesvjesno pročitao jedno do drugog GTA 5 PC, uhhh

    • krolesi

      @trulex, 29.04.2014 - 18:23

      hahaha +1

  • The one

    29.04.2014 - 18:08

    GTA V nece nikada izaci za pc zasto..jednostavno neisplati im se.Ali bilo bi korektno od njih da kazu jednog dana NECE IZACI pa da na miru mogu kuptii konzolu posto ako ce izlaziti za pc necu kupiti ps3 ak ne izadje za pc ocu.

    • Anel626

      @The one, 29.04.2014 - 19:37

      ne ispalti im se pa ti si lud !

    • Cro007

      @The one, 29.04.2014 - 19:46

      Ne isplati a? Prema statistikama najviše se kupuju igre na PC-u. A sam GTA V su si isplatili pre-orderima a kasnije i zaradili od prodaje. Rockstar voli PC gaming i modiranje i doći će kad tad.

    • maxim.x

      @The one, 29.04.2014 - 19:51

      Prema kojim to statistikama molim te? Postotak prodaje multiplatform igara na PC-u je vecinom negdje ispod 10%.

    • Jasterrr

      @The one, 29.04.2014 - 20:00

      Prije nego uđeš u bilo kakvu raspravu prvo provjeri TOČNE brojeve, daj mi link sa tim statistikama (i to ne ovaj nedavni HCL-ov članak kako neki analitičar VJERUJE kako PC igre donose veću zaradu), daj mi kolko tolko pouzdana izvješća o prodaji barem 50-ak igara na svim platformama (i pod uvjetom da je pojedina igra izašla u ISTO VRIJEME na svim platformama) u zadnjih 10-ak godina pa da usporedimo točne brojeve. Uvjeren sam da bi u velikoj većini (iznad 80%) prodaja na konzolama bila veća nego na PC-u. Postoji razlog zašto još uvijek postoje konzolaške ekskluzive, jer se ne isplati raditi na PC-u, i to uglavnom zbog piratstva.

    • drazensi

      @The one, 29.04.2014 - 20:05

      dosadni ste vec s tim piratstvom :)..
      kukate od kad je vijeka..sto vas brige ko piratizira ko ne, to nije vas posao..
      a da nema zarade i da igre na pc-u ne donose nikakav profit nebi se ni jedna igra izdala za pc..

    • Jasterrr

      @The one, 29.04.2014 - 20:18

      Boli mene briga za piratstvo i tko piratizira a tko ne, u pravu si, nije moj posao. Al očigledno nekim ljudima (čitaj: Cro007) treba objasnit kako stvari stoje, ili barem dati realno objašnjenje, no ne nužno i točno. Skrolaj malo dolje na moj komentar vezan baš za vijest.

    • MoGaming

      @The one, 29.04.2014 - 20:28

      o kakvoj ti isplati govoriš? isplatili su se već 10 puta sa ovim konzolama.Ovakva je situacija radi maloumnih ljudi poput tebe koji su protiv PC,šta misliš na čemu je GTA 5 za ps3 i xbox napravljen?? mora da su ga isprogramirali i modelirali na super programima sa konzola

    • Jasterrr

      @The one, 29.04.2014 - 20:38

      Čovjek je u pravu, ti si taj koji je (upotrijebit ću tvoju riječ u nadi da me neće bannat) MALOUMAN, jer stvarno ne moraš imat IQ čak ni iznad 70 da bi shvatio da je profit ono što je najbitnije korporacijama poput Take Two-a. Nitko ne mrzi PC, čak štoviše, to je moj prvi izbor platforme za igranje. I ovakva je situacija prije svega zbog "PC MASTER RACE" licemjernih cancera koji će u 99% slučajeva skinit igru sa torrenta i vikat kak može sve na ULTRA. I općenito (i ovo se odnosi na jedan dobar dio ljudi ovdje), pročitaj prvo kad netko nešto komentira, pa onda sve to poveži fino, možeš si čak i nacrtat fino pa ćeš možda i bolje shvatit, onda dobro razmisli što ćeš napisa, i za svaki slučaj ponovi sve to pa onda komentiraj.

    • manjamax

      @The one, 30.04.2014 - 18:41

      Čovjek je u analizi rekao da vjeruje da je veća zarada na PC-u. Ali ključna riječ je vjeruje. To znači da nije 100% potvrđeno. Uostalom, ako toliko želite igrati igru kupite konzolu i riješeno, umjesto da du kukate.

    • baldiva

      @The one, 30.04.2014 - 18:57

      oni su isli na sigurno i ti je to

    • krklj69

      @The one, 30.04.2014 - 21:23

      nauči engleski jer neznam u kojem dijelu tog videa si ti cuo da vjeruje da je veča zarada,kozolu imam isto kao i pc,a neznam od kud ti to da netko kuka.

    • THEWANTED96

      @The one, 01.05.2014 - 09:36

      Red Dead Redemption nikad nije dosao na pc tak da se nebih previse nadao

    • Jasterrr

      @The one, 01.05.2014 - 10:20

      "…PC games now earn more revenue than console games…"

      A šta ovo zapravo znači, nema nekog detaljnijeg objašnjenja. Jel to znači da je ukupni prihod SVIH PC igara veći od ukupnog prihoda svih konzolaških igara (u nekom vremenskom periodu naravno)? Ili se misli na prosječnu zaradu igre? Mislim, stvarno je bezveze video, još za primjer daju MOBA žanr koji je najpopularniji žanr danas, u kontekstu naše rasprave (isplativost izdavanja AAA multiplatformskih igara na PC kao GTAV) to je jako glup primer. Ako mi hoćeš nešto dokazati nađi ono što sam napiso u komentaru gore, nađi mi izvješća o prodaji multiplatformskih igara pa da usporedimo prodaju na konzolama i PC-u, konzole će u većini slučajeva uvjerljivo pobijediti, ako dokažeš drugačije ja ću se ispričat svima i neću više sudjelovati u ovakvim raspravama.

    • krklj69

      @The one, 01.05.2014 - 11:19

      Znači da je ukupni prihod svih pc igara veći od ukupnog prihoda konzolaških igara unekom vremenskom periodu naravno, gore je čovjek samo reka da nevidi zašto se nebi isplatilo R* izdati gta za pc,a vi ostali ste to nepotrebno pretvorili u raspravu o AAA naslovima,R* nije istina izdao Read Dead za pc ali je poslije ipak izdao l.a. noire i max payne 3 za konzole i za pc

    • Jasterrr

      @The one, 01.05.2014 - 11:35

      Onda je malo nepravedno budući da na PC izađe puno više igara, prosječna zarada igre bi bila puno zanimljivija informacija, a i puno prikladnija za ovakve rasprave. Uglavnom, neda mi se više raspravljat o ovome al ću ponovit moju teoriju o pojavljivanju GTA V na PC-u i ostalim platformama: Rockstar (odnosno Take Two) će najprije izdati igru na next gen konzolama a tek onda (i to samo možda) će izdati na PC-u. To mi ima najviše smisla budući da bi vjerojatno zaradili više nego da u isto vrijeme izdaju i za PC (ili čak ekskluzivno za PC). Vjerojatno čekaju da se broj next gen igrača poveća pa zato ne najavljuju ništa.

    • krklj69

      @The one, 01.05.2014 - 12:32

      slažem se sa tobom da će je izdati za ps4 i xbone ali isto tako mislim da će isto tako izdati za pc,a kada će to biti to više i nije bitno,ja osobno igram gta 5 na svom xbox-u volio bi da izađe i za pc samo zbog boljih modova.

    • narkoholicar

      @The one, 06.05.2014 - 07:41

      neće izać…… vrlo jednostavno….nije radi love već je radi toga koliko su loši u optimiziranju igre kad je pc u pitanju….sjetite se gta 4 i kako i dan danas nije sasvim igriv….mislim službeno moj komp proguta gta 4 za doručak…neslužbeno moram smanjit sjene i vodu i promet i view distance…..a to pričamo o je*enom singleplayeru…. jeste li svjesni da u petici je još i multiplayer….plus petica je još par puta veća od četvorke……mislim zaradili bi oni lovu da izdaju igricu van bez problema….ali jednostavno dok sve ove bugove i druge stvari ne bi rješili i izoptimizirali ju prošlo bi previše vremena i tako bi izgubili lovu koju su mogli na drugim projektima u međuvremenu zaradit……..a to rockstar sigurno ne bi dozvolio…tako da ono…previše zaebancije u odnosu na profit za njih…možda gta 6 izađe za komp ljudi….iako osobno mislim da je ovo jedna prekretnica i samo je pitanje vremena kad će rockstar objavit da GTA postaje console exclusive.

  • Apocalypse4987

    29.04.2014 - 19:10

    ionako sam zaboravija na ovo

    • bossanoga

      @Apocalypse4987, 29.04.2014 - 19:28

      potpisujem!

  • markogal

    29.04.2014 - 19:31

    vise ni ne cekam za pc (nemam konzole) cekam watch dogs i the division

  • Daky101

    29.04.2014 - 19:43

    OFFTOPIC Zna li tko može li se gdje nabaviti onda guma za X360 kontroler ispod ABXY tipki ili me netko može uputiti na nekakav forum?

    • Me666

      @Daky101, 29.04.2014 - 19:50

      A da probaš naš forum?

  • koga

    29.04.2014 - 19:49

    svasta al tema vise nije zanimljiva ono igra se spominjala prvih desetak dana pa nista eto da niste stavili clanak maltane zaboravio bi na igru…al po meni samo je jedan GTA a to je San Andreas

  • goldfinger

    29.04.2014 - 19:55

    Jbg.,nada(još)umire posljednja………………………

  • Jasterrr

    29.04.2014 - 20:12

    Imam osjećaj da next gen konzole imaju itekako utjecaja na to. Mislim, sa pogleda velike korporacije kojoj je profit najbitniji (mislim na Take Two naravno), sigurno bi prvo izdao igru na next gen konzole, jer vjerojatno i sa ovako (relativno) malom bazom next gen igrača mogu zaraditi više nego na PC-u. Kontam da bi igra i na PC-u mogla oboriti rekorde, al one sa torrentima, odnosno najvećom stopom piratizacije ikada ^^. Uglavnom, moje predviđanje je da će prvo izać na next gen konzole (usprkos opovrgavanju toga još prošle godine), pa tek onda na PC. Boli njih briga za komentare tipa "prodali su preko 30 milja komada dosta im je to para", e pa nikad im nije dosta, to je biznis, slijedit će lovu all the way 😀

    • manjamax

      @Jasterrr, 30.04.2014 - 18:44

      Daj šuti. Kakvo piratstvo? Od 4 milijuna ljudi u Hrvatskoj, njih 100 tisuća će igru piratizirati. Uostalom, ako nisi upućen, i na konzolama se mogu piratizirati igre, tako da, sve to tvoje, pada u vodu.

    • Jasterrr

      @Jasterrr, 01.05.2014 - 10:02

      Piratstvo je ZNAČAJNO raširenije na PC-u nego na konzolama, pa lakše je otići na piratebay, skinit igru za PC i jednostavno instalirati nego se zajebavat sa custom firmware-ima i u potpunosti izgubiti online podršku za bilo šta (na konzolama) . I znaš šta, odi baš na pirate bay, nađi neku igru za PC, prouči koliko ima trackera i koliko ima ukupno seedova, i onda istu tu igru pretraži za PS3/X360, mislim da će ti brojke sve reći, ak ne, onda stvarno nisi bistar, sori. I ne razumijem što si uopće htio reći sa Hrvatskom, nauči se malo bolje objašnjavat stvari.

  • Tonikc

    29.04.2014 - 20:16

    Nece doci na pc netrebate cekat i biti nestrpiljivi jednostavno se ne isplati

    • srkirki1994

      @Tonikc, 30.04.2014 - 10:45

      Ne isplati im se? Ne budi smijesan. Da se kompanijama kao npr Ubisoft koji izbacuje Watch Dogs izbacivao za PC da im se ne isplati i uopste ne bi bilo igara za PC. Nijedan playstation ni xbox ne moze prici PC-u.

  • MaliMicek

    29.04.2014 - 20:50

    Kasni za PC sad već tjedan dana dulje nego GTA 4 i što samo po sebi govori da vjerovatno nikad neće izać za PC i dobro i šta sad preživjet ćemo. Isprobao na PS3, vidio, srećom ne propuštamo ništa oko čega bi se trebalo živcirat ili plakat. Preživjet ćemo.

    • Madridista1902

      @MaliMicek, 02.05.2014 - 07:56

      pa da ono nis ne propustate samo pre epsku igru lol

  • TezakKarlo

    29.04.2014 - 20:50

    sva sreća da sam ga kupio za ps3, a za pc ga neću kupovati jer vjerovatno neće niti raditi.

  • Mr.black

    29.04.2014 - 20:56

    Kupio sam ju na dan izlaska za ps3 igra je gotovo savršena ali sam ju gotovo zaboravio da je niste spomenuli, sad sam vlasnik ps4 konzole i radujem se watch dogsu, the divisionu wolfensteinu :)

  • Andrash

    29.04.2014 - 21:16

    90% da ne dolazi na PC

  • Spalato1312

    29.04.2014 - 21:29

    igrat ponovo vice city i san andreas…

  • elvo94

    29.04.2014 - 23:42

    kad im zafali para za suncanje po moru izbacit ce za pc tako vam je to para paru goni, i nako tog ce izbacit mega update koji ce takodjer naplatit po hit cijeni a koji ce sadrzit dodatnog lika tj 4.lika nove ulice radnje 3 nove frizure i vise botova sto se setaju i vozaju kroz grad.

    • manjamax

      @elvo94, 30.04.2014 - 18:45

      Kada je Rockstar izbacio update koji se plaća? Pa nisu EA.

  • Crazy Man

    30.04.2014 - 07:39

    Ma moraju malo nahypeati ovaj napaćen narod pa će ga onda paralelno izdati za PS4, Xbox One i PC, malo ćemo se načekati ali kontam da će na kraju izaći… sve u svemu dobar marketing hehe

  • The one

    30.04.2014 - 07:51

    Ma ne sto ovaj nece doci na PC zaboravite RS* svi igraci na PC-u posto ak nisu izdali ovaj nastavak na PC-u primjera GTA VI nece biti na pc vec na ps4 xboxone.RS* nece vise praviti igre na PC jer im se ne isplati.Bye Bye RS*

  • Arslan

    30.04.2014 - 10:20

    ma da je izbace za 10 godina jebe mi se al da je portaju kako treba a ne ono govno od četvorke šta su uradili sramota,ja sam se stvarno razočarao u njih al neka,ne trebam ni njih ni njihov gta 5,ak ga izbace dobro ako ne opet dobro al čak i ako ga izbace i ako bude usran port onda stvarno nisu normalni,nadam se da to neće napravit jer bi ljudi fakat popizdili jer su to već jednom napravili tak da neznam…nadam se da imaju bar malo poštovanja pa da naprave pošten port…konzole očito žele cijeli svijet uvjerit da su bolje od pc-a jer su izbacili ps4 i xone a ps3 i 360 su još bili "sviježi" i uporno vode bitku koju nemogu pobijedit…pc se uvijek može nadogradit a xone se nemre vertikalno držat i kaj ja znam ps4 se pregrijava previše kolko sam čuo…sad će me razapet na križ "ti mrziš konzole,konzole su bolje bla bla ovo ono" MENI OSOBNO je bolji pc..ZAŠTO? jer sam se naviko na miš i tipkovnicu,ZATO što nemoram ništa plačat radi pirate baya…to su tolko razvikali tu epsku bitku između konzola i pc i još se konzole međusobno uspoređuju,ima tolko videa na jutjubu kao dal je bolji ps4 ili xone pa onda još na milijarde i milijarde komentara ispod,vrijeđaju se svađaju a ja čitam i nevjerujem kako imbecilni i zatucani ljudi,šta ti misliš da mene stvarno boli kurac na čem ti igraš i šta ti misliš da je bolje? ko što sam reko,ja sam se naviko na pc,ti ako si se naviko na xbox onda kupi xone a ako si se naviko na ps onda kupi ps4…tako jednostavno a tako kompliciraju…i opet će me razapet "ti si pirat,radi takvih kao ti nit neće portat bla bla" oprosti al ja 200 300 400 500 kn za igricu NEMAM to razumijete? N-E-M-A se P-A-R-A…uostalom zašto bi platio za nešto što mogu besplatno skinut? razumijem da neko "hardcore" gamer i to poštujem…al nemogu razumijet zašto onda pljuju tolko pirate..ja samo hoću skinut igricu i igrat,nemoram u dućan,nemoram preko stema plačat vamo tamo,samo skinem i igram i to je to…i još jednu stvar ne razumijem,pc igrači se oko tog gta 5 porta na pc ponošaju ko da je riječ o neznam čemu? ispada da smo mi ovisni o njima i o gta 5 i ako ga ne izbace to je čisto ono "pređi na konzole" a kad su nam pljunuli u lice s gta 4 to ništa a? ja kažem ko ih jebe i njih i gta 5…više sam nahajpan radi foresta i tog survival osjećaja s atmosferom descenta i hanibal holocausta…sva ta prašina oko gta 5 kaj se digla mi se zgadila i igrica mi se zgadila…FOREST,ALIEN ISOLATION i WHISTLEBLOWER dlc za outlast…i ja sam miran..ko jebe rockstar

  • Buki12345

    30.04.2014 - 15:32

    Mislim da bi već portali da znaju

    • manjamax

      @Buki12345, 30.04.2014 - 18:51

      I ja isto mislim da jedna od najvećih proizvođača igara ne znaju portati na PC. Nevjerovatno. A pogledaj im igre. Sranje sve. To je sarkazam jer tvoj komentar nema smisla.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!