HCL.HR

HCL VIDEO: Grim Fandango – igramo legendarnu avanturu u Remastered izdanju

Igor Belan 04.02.2015.   •   34 komentara


Najbolja avantura svih vremena? Grim Fandango! Najbolja igra svih vremena? Isto! Barem ako mene pitate. Pogledajte kako legendarni Grim izgleda u Remastered izdanju.

Nije tajna, sviđa mi se ova igra. Oni koji su uz mene i HCL portal od samih početaka prije 10 godina znaju to dobro. Dapače, dan danas na pitanje “koja ti je najbolja igra svih vremena?” brzopotezno odgovaram s dvije riječi – Grim Fandango.

Unatoč nekim blesavim zagonetkama i povremeno smotanim kontrolama, ova klasična avantura Tima Schafera osvojila je tu titulu kod mene još tamo negdje 2000. godine kada sam ju kao znatno mlađi prošao po prvi put s prijateljem na jednom od onih starih Pentiuma s turbo tipkom. Ima predivno realiziranu noir atmosferu, ima odličan humor, a ima bome i priču.

No ne brinite, neću vam spoilati ništa bitno s današnjim videom – samo ćemo malo proći kroz sam početak ovog Remastered izdanja koje je tu legendarnu igru približilo nekim modernim HD standardima i omogućilo da ju zapravo možete zaigrati na modernim PC mašinama, kao i na PS4 i PS Vita konzolama.

Komentari (34)

  • Tyga

    04.02.2015 - 20:37

    Ovo je moj stari igrao jos kad je izasla, igra mi budi ljeoe uspomene.Usput, planiram je kupiti za PC.

  • optima

    04.02.2015 - 21:43

    Molim Vas da ustanete i nazdravite za Grim Fandango! Tjera suze na oči! 😀

  • Resycler

    04.02.2015 - 21:51

    Nemogučnost klikanja na objekte iz perspektive kamere koja se koristi u tom trenutku, dok je na taj objekt moguće kliknuti u nekoj drugoj sceni u kojoj je Manny vrlo udaljen od tog objekta, je po meni katastrofalan tehnički nedostatak. Za point'n'click avanturu neprihvatljivo.

  • KhorneFlake

    04.02.2015 - 21:52

    Probaću ako budem imao vremena, naslušao sam se puno toga o ovoj igri, ko god spomene Tima Šafera obavezno spomene i Grim Fandango. Al gledajući ovaj video nema sumnje da je rad na remasteru Monkey Island-a je mnogo bolje odrađen.

    • Ementaler

      @KhorneFlake, 04.02.2015 - 21:59

      Na koji to remaster Monkey Islanda misliš? Jedinicu i dvojku su remasterizirali, ali radi se o 2D igrama pa je usporedba s ovim pomalo neosnovana. A ako kojim slučajem misliš na Tales of Monkey Island, to je već zahtjevniji 3D projekt ali ne radi se o remakeu ničega – to je doslovno nova igra.

    • KhorneFlake

      @KhorneFlake, 04.02.2015 - 22:03

      Mislio sam o 2D remasterima, znam da su Tales nove igre. Al dobro, bitno je da igra zadrži originalni šarm, pretpostavljam. Nekim ljudima remaster verzija 2D naslova nije ni legla, navika je čudo.

    • brlja

      @KhorneFlake, 05.02.2015 - 10:45

      Puno je teze remasterati 2d igru u HD. Moras doslovce nacrtati svaki kadar, ali u visokoj rezoluciji cesto 8-¸16 puta vecoj od originalne sto je time consuming do bola. Sta se tice 3d tu svasta mozes sa pametnim scriptama (povecanje broja poigona, teselacija itd.) a teskture su cesto u puno vecoj rezi radjene nego sto su u originalnoj igri. To spada u glavninu promjena za sve 3d remastere. Naravno ovisi od slucaja do slucaja, ali skidam kapu manijacima koji su remasterirali MI 1 i 2 jer je tamo napravljen OGROMAN posao. Tako da nema isprike, ovo je dosta los remaster, nije ko Heroji 3, ali za jednu od najboljih igara svih vremena, moglo je bolje.

    • Ementaler

      @KhorneFlake, 05.02.2015 - 10:58

      Sve pozadine u Grim Fandangu su također 2D slike, detaljnije i zahtjevnije za remasterizirati od onoga viđenog u Monkey Islandu 1 i 2. Dakle i u Grimu bi se doslovno svaka scena morala ponovno nacrtati, a zbog detaljnosti slika i količine istih – tu je više posla. O osim toga se radi o 2D slikama koje simuliraju 3D svijet, koje treba podesiti da odgovaraju 3D elementima u svijetu, sve to zahtjeva više truda. Mislim, i ja bih volio da su se potrudili sve to remasterizirat, ali opet ovo nije pikselfest od igre poput prvog Monkey Islanda da treba uložiti toliko truda da to izgleda dobro. Napravili su okej posao s remasterom, ali da – nisu se baš pretegli od posla.

    • brlja

      @KhorneFlake, 07.02.2015 - 22:18

      Jesu 2d slike, a li predrenderirane (kao i original). Samim time sto je onda render time bio par miljaradi puta duzi nego danas, to su sve geometrijski jednostavne i pametno dizajnirane scene koje se relativno brzo mogu danas slozit. Sam dizajn igre je jednostavan i zato sam ocekivao vrhunski remaster i savrseno ostre teksture. Takodjer tu je vrlo jednostavno ubacit 3d elemente (likove i neke detalje u ovom slucaju) jer svaki taj kadar u igri imas u 3du. Nazalost danas nema publike za ovakve igre pa izdavac nece ulozit malo veca sredstva u remaster, trebamo bit sretni i s ovim.

  • zvucnjak

    04.02.2015 - 22:21

    Izbačen je nedavno 1.2.2. patch koji navodno ispravlja mnoge stvari, ja nisam imao nekih problema, osim što mi je malo zaglavljivalo u animacijama, što se više ne dešava…

  • l)oolvl

    05.02.2015 - 00:25

    ehhh, meni također jedna od najdražih igri ! i prva koju sam prešao na vlastitom PC-u sada davne 1999. godine (pentium 2 celeron 400 mhz, lol). Ipak, gledajući ovaj video moram priznati kako mi je tada izgledala x puta bolje, i zaista je žalosno za gledati koliko su se minimalno potrudili oko remastera jedne ovako originalne i kvalitetne igre. Srećom napravili su prije 15 godina toliko dobar posao da se može kvalitetno održati i danas. Zaista nisu zaslužili neke novce za takav minimalan trud ali kupit će se svakako. Ako ništa ovaj put ću daleko bolje kužiti što su sve pričali, heh. btw, postoje li makar subtitlovi, jesi li ih isključio ? ako se dobro sjećam bilo ih je u originalu.

    • Ementaler

      @l)oolvl, 05.02.2015 - 08:33

      Da da, postoje titlovi – samo sam ih isključio.

  • beowulf112

    05.02.2015 - 00:51

    nisam fan tih avantura..jedino sto sam igro od avantura ovog tipa je syberia 2 i negdje sam citao da ce syberia 3 mozda ove godine izaci 🙂

    • mokrEE

      @beowulf112, 05.02.2015 - 05:19

      mogao si slobodno zaobici komentiranje jer ovaj tvoj komentar nema nikakve veze sa Grim Fandangom Remastered. koga briga uopce sto ti volis igrati i koje si avanture igrao? jbt kakvih sve egomanijaka ima.
      Ugl.sramotno je za reci ali GF nikada nisam prosao, jednom sam bio zapeo skroz na pocetku igre ali ovo je kao prava prilika za novi pokusaj prolaska igre. Nisu puno toga napravili ali barem uredno radi na novim OS-ima, sto je vjv i cilj ovog reizdanja.
      Bt.w moze mala pomoc jer si nezelim prohodom unistiti iskustvo? sto moram napraviti nakon sto napunim "dead worm" balone sa kemikalijama iz spremista lijesova?

    • Ementaler

      @beowulf112, 05.02.2015 - 08:35

      Napuni dva takva balona i vrati se u Mannyjev ured. Tamo imaš NEŠTO u što bi ih mogao ugurati 🙂

    • KarloKarlec

      @beowulf112, 05.02.2015 - 10:44

      staviš ih u mailing system

  • Lemilica

    05.02.2015 - 08:36

    Ovo sam igrao na svom Pentium 166 MHz (imao turbo tipku za 200 MHz) 16 MB EDO RAM i 1,5 GB HDD, S3 Trident graficku sa 4 MB, 14' color CRT monitor. Bio mi je bolji od svega sto danas ima, na njemu sam igrao i Doom. Duke Nukem 3D. Age of Empires. … I kad danas vidim Doom grafiku, Carmagedom 2, Quake 2 grafiku, ne, tada je to izgledalo puno ljepse

  • Sentinel

    05.02.2015 - 08:58

    Na GOG-u kupio prije 20ak dana kad je isao preorder, za vikend se vracam u mlade dane 😀

  • BlackD

    05.02.2015 - 09:22

    Super igra, super humor, ali zagonetke su bile boli glava. Onaj dio u sumi gdje treba zabiti putokaz na točno određeno mjesto…

  • Sonny Anderson

    18.02.2015 - 19:11

    Vrhunska avantura, sjećam se kako sam svako malo zapinjao, a walkthrough nije baš bio dostupan kao uostalom niti internet (barem meni) , tako da sam bio osuđen na časopis Hacker.

    Naime u njemu su između ostalog objavljivali i pisma čitatelja koji su slali različite molbe da im napišu npr. cheatove za pojedine igrice (btw nekad se ljudima nisu odgrizale glave ako bi kompjuterske igre nazvali igrice).

    E sad osim cheatova objavljivali su i odgovore na pojedina pitanja drugih čitatelja koji su zapinjali u zagonetkama u igrama, najčešće avanturama. Tako da sam se jedino mogao nadati da će netko postaviti pitanje kako proći baš taj dio gdje sam i sam zapeo 🙂

    Uglavnom lijepe uspomene na neka prošla vremena.

  • Resycler

    @kaisersephirot, 04.02.2015 - 20:43

    Radije odi na piratski zaljev. Sramota je ovakav ispljuvak pun bugova i katastrafalnih tehničkih nedostataka uopće nazvati "Remastered" verzijom. Jedino što su remasterali je mogućnost bezbolne instalacije na nove sisteme, sama igra je gotovo ista kao verzija iz 1998, s izmjenjenim kontrolama.

  • Ementaler

    @kaisersephirot, 04.02.2015 - 21:05

    Katastrofalni tehnički nedostaci? Koji su to? Znaš što znači "katastrofalno" jelda? 🙂 Inače, ovo nije remake pa nije ni za očekivati da su radili neke ogromne promjene.

  • adycro

    @kaisersephirot, 05.02.2015 - 08:24

    Ovo je remek djelo od igre, HD izdanje u biti inace donosi samo male promjene a i nije pozeljno mjenjati osnovnu strukturu igre. Piratizacija na ovim prostorima je prosirena radi ekonomske racunice i trenutnog stanja to definitivno, ali opet kazem da ako imas nekad mogucnost nesto i uzeti a uvjek postoje i nacini di i kako da dodjes jeftinije do igre uzmi ju, jer definitivno Orginal igra je sasvim nesto drugo naspram jednostavno skinute igre, u najmanju ruku i vise cjenis tu igru kao sto ces ju i preci po mogucnosti i koji put vise a da se ne spominje online utjecaj kao i achievement i.

  • KarloKarlec

    @kaisersephirot, 05.02.2015 - 10:41

    previše bugova, no nikad ne podržavam pirateriju

  • Artyom

    @kaisersephirot, 05.02.2015 - 22:48

    Slažem se. Tako legendarna igra, a nisu se gotovo ništa potrudili napraviti i remaster da bude vrijedan hvale. Ne dajte onoj ulizici Schaferu ni lipe.

  • Resycler

    @kaisersephirot, 05.02.2015 - 13:52

    Upravo si mi riješio zagonetku na kojoj sam zapeo!!! Ne mogu reći da sam sretan zbog toga… kao da si prošao dio igre za mene :{

  • Andrash

    @kaisersephirot, 05.02.2015 - 16:50

    Zagonetka je zapravo jako lagana, iako sam i ja tu najviše bio zapeo svojevremeno

  • l)oolvl

    @kaisersephirot, 05.02.2015 - 20:04

    ipak najteža i najbesmislenija je bila zagonetka sa liftom, rekao bih 😉

  • Ementaler

    @BlueDemon, 04.02.2015 - 21:57

    Ovo nije point'n'click avantura, barem nije tako zamišljena – te kontrole su dodali u remaster, ali igra je izvorno zamišljena da se igra tipkovnicom. I slažem se da nisu uvijek idealne te naknadno dodane, nove point'n'click kontrole, ali one su ipak tu kao jedna alternativa i generalno funkcioniraju dobro. Daleko od toga da je "katastrofalno" i još dalje od toga da je vrijedno promicati piratizaciju igre zbog nečega takvog.

  • Resycler

    @BlueDemon, 04.02.2015 - 22:54

    Objekt koji sam pokupio je nevidljiv u inventoriju i nevidljivog ga držm u rukama.
    Samo još jedan primjer.
    Promiđba piratizacije je prema mojem mišljenju poželjna s obzirom na ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi većina hrvatskih igrača. Uvijek me možete opomenuti kao sada ali to ne mjenja stvarnost u kojoj igre plaćamo u eurima, a ne kunama.
    Kickass dog god je tako.

  • Ementaler

    @BlueDemon, 05.02.2015 - 08:32

    Ja nisam imao takav problem s nevidljivim predmetima. Promidžba piratizacije nikad nije "poželjna", možda nisi baš vješt s riječima, ali "poželjna" sigurno nije. Radi što god hoćeš u svojoj privatnosti, ali ne budi taj tip koji dođe na specijalizirani portal za gamere preporučivati ljudima piratstvo. Da, na HCL-u dobiješ opomenu za to ako pretjeruješ…

  • KarloKarlec

    @BlueDemon, 05.02.2015 - 10:43

    haha jes ti problem plaćat igru u eurima a ne u kunama, onda odi u dućan normalni

  • Resycler

    @BlueDemon, 05.02.2015 - 13:45

    Zahvalan sam što me niste cenzurirali, a što se tiće promiđbe nije mi ni prvi ni zadnji put na ovom portalu.

  • Ementaler

    @BlueDemon, 05.02.2015 - 14:11

    Budući da si napisao "tiće", "promiđbe" i "ni zadnji put", smatrat ćemo te drskim provokatorom i sada dobivaš službeno opomenu 😉

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?