HCL.HR

HCL VIDEO: Guild Wars 2 tjednik #1 – dobrodošli u Tyriju

Vjeran Nagy 17.12.2013.   •   21 komentara


Predstavljamo vam još jedan video serijal u kojemu ćemo se osvrnuti na MMORPG Guild Wars 2 – naslov nagrađen Zlatnim Dabrom za HCL igru godine 2012.

Ususret ovogodišnjem Zlatnom Dabru odlučio sam se vratiti godinu unazad i zaigrati naslov koji je 2012-te odnio Zlatnoga Dabra za igru godine – MMORPG Guild Wars 2. U to vrijeme nisam radio za HCL i bio sam samo vjerni obožavatelj kao i vi. Meni osobno je igra godine definitivno bila Far Cry 3 i zapravo sam bio poprilično razočaran i ljut na moje sadašnje kolege što su odlučili Guild Warsu 2 dodijeliti tu titulu.

Razlog tomu je taj što sam jako malo dobroga prepoznao u igri. Jedan sam od onih koji su Guild Wars 2 nestrpljivo iščekivali s velikom nadom i vjerom da će radikalno promijeniti žanr te barem do neke granice ostvariti uspjeh i pažnju kakvu Blizzardov World of Warcraft uživa već godinama. Razumljivo, nabavio sam igru odmah po izlasku i brzinski počeo utrku leveliranja s prijateljima, ali sam još brže ostao razočaran.

Guild Wars 2 me jednostavno nije impresionirao. Djelovao je dosadno i bezlično, a u mnogim elementima sam vidio probleme koje su drugi MMORPG naslovi odavno riješili. Veliku ulogu u presudi je igralo i moje iskustvo iz World of Warcrafta uz koji sam proveo, vrlo iskreno, jedan dio svog života (od “Vanille” pa do kraja Wrath of the Lich King ekspanzije).

Sada, nakon što se prašina oko izlaska Guild Warsa 2 slegla, baza igrača počela opadati (iako je opet u blagom usponu), a meni glava ohladila – odlučio sam mu pružiti novu priliku. Ubrzo sam progledao i počeo shvaćati zašto je Guild Wars 2 poseban MMORPG koji u mnogo stvari odstupa od standardne formule na koju smo svi navikli. Za početak, promijenio sam način igranja – drastično sam usporio i puno više obratio pozornost na konstrukcije koje ga čine. Umjesto da jurcam i pokušavam izvući iz njega brzinsku zabavu, odlučio sam bez pritiska uživati u iskustvu koje nudi.

Zadao sam si u zadatak da izleveliram jednu od igrinih klasa do levela osamdeset koji je za sada granica. Odabrao sam sjenovitog Thiefa i započeo sa svojom velikom avanturom koju ćete i vi imati prilike pratiti preko video tjednika svakoga utorka. U tjedniku ćete čuti moje komentare o igri u kojima ću uspoređivati Guild Wars 2 s drugim MMORPG naslovima, isticati njegove pozitivne strane, ali i mane.Kao i uvijek, pozivam vas da mi se pridružite u raspravi o igri sa svojim komentarima.

Komentari (21)

  • brko1

    17.12.2013 - 18:22

    samo tako nastavi 😀

  • Neol

    17.12.2013 - 18:47

    Odličan Akcioni RPG, zašto to ne naprave i Offline Singleplayer Igru?, nek bude 50 GB to me nije briga. Fali takvih Offline igara za PC, imamo samo Mass Effect, Skyrim i Dragon Age, sve drugo je bezveze.

    • Neol

      @Neol, 17.12.2013 - 18:53

      Zaboravio sam spomenit i Dark Souls tu spada među ove tri. A nisu nam dali ni Dragon Dogmu za PC. Zašto to ne Portaju?

  • armin221186

    17.12.2013 - 19:27

    ovo je 20-25 fps trebao si smanjit detalje,koja ti je graficka da vidim imam li smisla igrat,dolazi zima il cu wow ili gw….

    • Shazaam

      @armin221186, 17.12.2013 - 19:50

      O čemu ti to? U videu je od 50-60 fps-a. Smanjivanje detalja uopće ne čini razliku zato što je moja konfiguracija i više nego dobra za GW2.

    • armin221186

      @armin221186, 17.12.2013 - 20:31

      nemoguce ovo nije 50-60 fps pa laga kad naglo okrenes lika eto vidi u videu,mozda je do frapsa….

    • Shazaam

      @armin221186, 17.12.2013 - 20:53

      Upiši si na youtube guild wars 2 low fps ili nešto slično pa pogledaj kako izgleda GW2 na 25 framesa. Rekao sam u videu doduše da igra ima problema s optimizacijom. Uostalom, nije rijetkost kada se kamera okreće u igrama s impresivnim draw distancom da framesi padaju. Iako fluidnost okretanja kamere oko lika također ovisi i o osjetljivosti miša. U idućem videu ćeš imati prilike vidjeti Lion's Arch u kojemu zbog mase ljudi imam 25-30 fpsa (kao i 90% GW2 grača) i to se svakako vidi.

  • nnnnn99

    17.12.2013 - 20:12

    Odlično odrađeno, samo tako nastavi.

  • TezakKarlo

    17.12.2013 - 21:08

    dobra prezentacija igre ali ne shvaćam što se mora raditi u igrici !?!?!

    • Shazaam

      @TezakKarlo, 17.12.2013 - 21:12

      Sve će biti objašnjeno u narednim tjednicima, samo prati 🙂

  • ZhatCRO96

    17.12.2013 - 22:47

    kakvo je to pitanje zelimo li? naravno

  • AntraX

    18.12.2013 - 01:22

    jel ima hcl neki guild :)?

  • Igylas

    18.12.2013 - 13:56

    Gw2 sam igrao u serijalima. Toliko sam puta odustao od te igrice, a opet bi joj se vraćao. Razlog je zapravo jednostavan. Svaka klasa u Gw2 može biti što poželi ( supp.,dps etc.) ovisno o treitovima i oružju koje koriste. Svi skillovi se dobiju prilično brzo ( neovisno o LV) što kasnije uništava sam gamplay jer se manje više sve svodi na ponavljanje i spamanje istih skillova ne bi li se očistili mobovi i riješile zadane misije. Ali misije su baš taj razlog zbog kojega bi se vraćao jer tu dolazi do izražaja multiplayer načina igre, iako sada ne bih želio objašnjavati detalje multiplayera u GW2 pošto je igra svima dobro poznata. Grafika i svijet koji su developeri napravili često oduzima dah.
    Ali na kraju se sve svodi na jedno. Raditi recenziju MMO igrice u godini u kojoj je i izašla je prilično nezahvalno. Zašto? Po meni, MMO igrice ne predstavljaju samo ono što trenutno jesu već ono što mogu biti i što će biti. Hoće li moći dovoljno dugo zadržati fanove? I u kojem smjeru će se razvijati? To su moji razlozi zbog kojih se slažem s Vjeranom oko toga da GW2 nije trebao biti nositelj "Zlatnoga dabra". Premali je vremenski odmak da bi se jedna takva igra sagledala u cijelosti i donijela prosudba o njezinoj kvaliteti. Po meni bi sve MMO igre trebale imati zasebnu sustav nagrada i rangiranja. 🙂

  • n4ToCkA

    18.12.2013 - 21:22

    Kao fan originalnog GW-a, bio sam jednostavno oduševljen kada su najavili dvojku. Nisam očekivao čuda, štoviše, moja očekivanja su bila realna. I stvarno, nakon izlaska dvojke dobio sam igru u kojoj sam stvarno uživao. Sve do 80-tog lvla.

    Što li kvragu dalje s tom igrom? Eto igram je već od izlaska i mogu reći da je najzabavniji aspekt igre levelanje. Što nakon toga? Oh pa možete si napraviti legendary weapon ili farmati dungeone, sve kako bi nabavili tokene koji će vam kasnije poslužiti da si napravite neki "epic" armor koji ima apsolutno iste statse kao i svaki ostali armor, no možda, MOŽDA izgleda samo mrvicu bolje. End gamea jednostavno nema. Living story koji objavljuju je, objektivno gledano, u nekim djelovima dobar no u većini jednostavno kao da nešto fali. Zapravo, to je moj glavni komentar vezan uz igru – nešto fali. Personal story je super odrađen, ima stvarno zabavnih trenutaka, no kada vaš Personal story prestaje i kad krenete na Living story, shvatit ćete koliko je dosadno. Dakako, igra ima i WvW i PvP no opet… igru su najavili kao revolucionarni rpg koji se odmiče od grindanja i redovnog farmanja, a zapravo smo dobili rpg koji cijelo vrijeme ovisi upravo o grindanju i o framanju – Living story random stvari koje morate farmati kako bi dobili meta achievement, dungeoni koje morate farmati kako bi skupili tokene ili uopće zaradili nešto golda, eventovi koji su u 70% slučajeva nakon lvla 80 dosadni i ne zanimljivi. Više puta sam se trudio vratiti igri, stvarno jesam, no svaki puta sam se našao sa istim problemom, nisam nalazio ništa zanimljivo za raditii u igri, dosađivao sam se i odustao. Moje iskreni prijedlog je da naprave lijepu expanziju sa Canthom i Elonom, to će privući sve stare GW fanove, kao i nove. No opet, još jedna negativnost je ta što su rekli da NEĆE raiditi expanzije, nego sve staviti kroz living story content… Razočaravajuće po meni, vi procijenite sami.

    • Shazaam

      @n4ToCkA, 18.12.2013 - 23:53

      Fino si sve objasnio zbilja, svaka čast. Eto slažemo se u puno stvari zapravo, pa ako si zainteresiran prati buduće epizode u kojima ću se baviti upravo s nekim od tih stvari koje si naveo 🙂

    • n4ToCkA

      @n4ToCkA, 25.12.2013 - 00:29

      Hvala 🙂 Ajde drago mi je da ima još razumnih ljudi, i pogledat ću nove epizode svakako. Baš me zanima tvoje daljnje mišljenje o svemu

  • DaDoXy

    19.12.2013 - 01:31

    Igra nije losa i vrijedi svakog eura ali opet nedostatak tog end game-a je presudio da odustanem od ove igre.. Kao i svaki fan mmorpg-a prednarucio sam i krenuo igrat cim su serveri startali i stvarno na pocetku sam uzivao, svidjalo mi se to kretanje i castanje, ti dinamicni questovi i sve te sitnice.. digo sam vise likova na 80 lvl cak sam jednog lika digao questovima, jednog samo dungeonima i jednog samo profesijama 🙂 za mjesec dana igre sam imao 600+ sati igranja i isforsirao igru do maximuma i to mi je bila najveca pogreska. U ovoj igri jednostavno na 80 lvl-u kada se skupi najjaci armor nema se vise sta raditi, sve postane dosadno, farmanje legendary weapona je po meni najveca glupost ove igre, isti statsi samo "ljepse izgleda".. moj main je bio ranger pa taj legendary mi je bio fuj ( lik mi je bio musko) , legendary za rangera je shortbow rainbow (ako se dobro sjecam) i longbow koji je "solidan" .. s tim da sam ja koristio bow iz Citadel of Flame dungeona jer mi je bio "najljepsi" od svih ostalih lukova. Jedini legendary koji se meni svidio je bio za warriora 2h sword ali jednostavno za taj legendary se trebalo stvarno namuciti sto mi se bas i nije dalo jer ne bih nista dobio osim izgleda…

    Da ne pisem vise.. sve u svemu preporucio bih igru svima koji znaju "normalno" igrati tj polagano uzivat u prici igre, u exploranju svijeta, jumping puzzle-ovima i ostalim super stvarima.

    Vjerane super video naravno da zelimo da nastavis snimati 🙂 volim sve ove hcl-ove video recenzije, gameplaye a i ove "serije" 🙂 good job dude 😛

  • Vujkan

    19.12.2013 - 08:53

    propala igra totalno!!

    • Bruki

      @Vujkan, 19.12.2013 - 17:53

      Po čemu molim te?

    • n4ToCkA

      @Vujkan, 25.12.2013 - 00:24

      Pogledaj moj komentar prošli, ukratko sve objasnih…

  • DaDoXy

    @ThePhenom1899, 19.12.2013 - 01:35

    i daa zaboravio sam spomenuti pvp i wvwvw 🙂 pvp mi je onako nista posebno, kad sam ja igrao guardiani su bili nekako OP cuvali su pointe da ne moze niko uzet 😀 a wvwvw mi je bio jedino dobar kad bi se guild skupio i onda se fino gradili golemi, trebuchet-i i organizovano osvajala mapa.. mada zbog pada framerate-a kad smo napadali dvorce sam znao gubit zivce 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?