HCL.HR

HCL VIDEO: Mafia 2 – vraćamo se u Empire Bay povodom najave trojke

Igor Belan 14.08.2015.   •   35 komentara


Nakon što se nismo vidjeli nekih pet godina, zbog nedavne najave Mafije 3 odlučio sam se malo vratiti u Empire Bay. Pogledajte kako je to završilo.

Dok svi bruje o najavi Mafije 3 i novom protagonistu, ja sam poput mnogih od vas došao na ideju da ponovno instaliram često hvaljenu Mafiju 2.

U našoj recenziji svojevremeno nije dobila najvišu ocjenu svih vremena, ali njena mafijaška priča svima nam je ostala u sjećanju nakon igranja. Zapravo nije. Bar ne u mom slučaju. Sjećam se ja okvirno priče, ali s vremenom su mi mnogi detalji mi magično isparili iz sjećanja.

Upravo to poslužilo je kao dodatni razlog da legendarnu dvojku instaliram opet i prisjetim se barem kako je sve to krenulo. Sumnjam da ću naći vremena da odigram cijelu igru od početka do kraja ponovno, ali barem se možemo zajedno prisjetiti prvih koraka gospodina Vite u mafijaškim krugovima. Pogledajte upravo to uz neke moje primjerene i neprimjerene komentare u sljedećem videu.

Uzbuđeni zbog Mafije 3? Sad ste dobili poriv ponovno odigrati dvojku? Javite se ispod.

Komentari (35)

  • bartul_9

    14.08.2015 - 17:54

    Evo odma komentar prije nego uopce pogledam video..
    Svaka cast.

  • Mentor

    14.08.2015 - 17:59

    Prešao prije nekoliko dana, pravi klasik.

  • xGruja

    14.08.2015 - 18:45

    Poslednji put sam tu igru igrao pre nekih 3/4 godine, i znam da mi je najzanimljiviji deo bio onaj u zatvoru i ona fora kada postavljas bombu na neku visoku zgradu, stvarno igra rastura.. 😀

  • NastyGT

    14.08.2015 - 19:01

    Prava šteta što je 2K kupio "Illusion Softworks" (sada 2K Chech) i iskasapio prvobitnu igru Mafia 2 bukvalno odsecajući deo integralne priče i to prodavao (prepravljeno) kao "Joe`s Story". Da to nisu dirali i da nisu izbacili još dosta toga što sam viđao u "Developer diary" na YouTube igra bi bila vrhunska, ali ju je gramzivost izdavača uništila skoro sasvim.
    Zato sada Česi tupe prste i ne prave ništa, a njihovo "čedo" je dato na dalje kasapljenje nekim likovima koji su prve dve igre verovatno pogledali samo na YouTube…

  • Kajunic77

    14.08.2015 - 19:14

    Presao je jucer, jedna od boljih koje sam igrao.. 🙂

  • TomBombadil

    14.08.2015 - 19:47

    E ovo dizanje celavog lika s pocetka nakon batinjanja.. sam premotavo x puta. Urnebesno.. 😀

  • trulex

    14.08.2015 - 21:09

    ja sam sve achievemente skupio na steamu, al je u đimi vendeti zaheban onaj achievement Explorer, moraš vozit 1,000 milja, to sam vozo oko 40h i više, i ima onaj prozor u koji upadnes kao glitch pa samo vozi pa ostavis preko noci odes spavat pa i to opet slabo ide, al imo sam tegobe dok sam to osvojio. Ćao

  • spoony

    14.08.2015 - 21:33

    ne znam jesam li ja stari konj ili sta, ali meni je dvojka – i to stalno ponavljam i govorim gdje god me netko hoce slusat – jedno ogromno razocarenje. sjecam se ko jucer recenzije mafije 1 u bugu, napisali su da je mafia 1 dozivljaj, a ne igra – to je tocno. odigram je svakih nekoliko godina, atmosfera je toliko carobna da svaki put iznova uzivam, iako vec sve znam napamet, pogotovo zadnju recenicu t. angela; "The guy who wants too much risks losing absolutely everything. Of course, the guy who wants too little from life might not get anything at all." no dobro, da ne zabrazdim preduboko, hocu samo reci da dvojka nema nista od atmosfere iz originala, i to je razlog zasto se igor uopce ne sjeca price. nije tu ni bilo niceg upecatljivog. ogroman promasaj. a sta se tice trojke… nazalost bojim se da ce to biti jos veci fail od dvojke, kolko god to nevjerojatno zvucalo. slobodno me popljujte, just my 2 cents 🙂

  • TeroXCro

    14.08.2015 - 21:36

    Igra tako dobra da sam ju nekoliko puta prešao na svaku težinu samo radi priče koja je tako prokleto dobra,da bi ja poptpuno izbacio openwolrd u Mafiji.Samo hoće li u trici objasniti jesu li Joe-u stavili olovo u ćelo ili nešto drugo to me do dana danajšnjeg izjeda.
    Usput,jel mislite da će igra opet poćet sa vojnom misijom kao što je bilo u slučaju duje,samo šta će sad biti u pitanju Vjetnamski rat.
    I moram pohvaliti Igora što je počeo snimati ove starije igre nakon najave njihovog nastavka,tako da očekujem neki MGS ponovno za 10 dana,a u prosincu ako bi moglo jedan opravdani razlog da nam daš.

  • LokeMost

    14.08.2015 - 23:32

    Jedno od najboljih igara steta sto je kratka i mozes je prec u jednom danu

  • tony_85

    15.08.2015 - 00:31

    Mafia II je mrak. Platinumo sam je na PS3, i budem je još jednom odigrao na PC-u ovih dana.

  • l)oolvl

    15.08.2015 - 01:21

    meni je ovo bila daleko bolja igra od GTA 5…. bolji likovi, radnja, ugođaj, odlična grafika za ono vrijeme (i još uvijek se prilično dobro drži). Možda je bila malo kratka ali bolje i to nego da odugovlači bezveze. Mislim da ste joj definitivno dali premalu ocjenu ali pretpostavljam da je igra bila slabo nahajpana (za razliku od GTA 5 recimo). btw Igore, nešto dosta primjećuješ relativno nebitne grafičke sitnice ovdje

    • Ementaler

      @l)oolvl, 15.08.2015 - 06:47

      Koje grafičke sitnice? Jesi ti to upravo sugerirao da mi dopuštamo da nas hype savlada kod recenzija? 🙂 Nema baš smisla reć to ako pratiš naše recenzije. I kužim da nekome može više odgovarati ugođaj i vrijeme radnje Mafije 2 od onoga u GTA 5, ali objektivno je GTA 5 daleko bolja igra. Ne samo zato što je sadržajno oko 10 puta bogatija (bez pretjerivanja), već i po samoj kvaliteti gameplaya/dizajna/priče.

    • Mentor

      @l)oolvl, 15.08.2015 - 07:39

      E vala ne može se reći da je priča bolja, jednostavno ne može.Sve ostalo stoji ali priča ne. Jedino što u priči u GTA V valja to su pljače banki, ostalo je čisti prosjek. GTA V jeste daleko kompletnija igra ali dajte nekom profesionalnom studiju da napravi nastavak Mafije(npr Naughty Dog što je nemoguće nažalost), GTA bi bio odpuhan.

    • TeroXCro

      @l)oolvl, 15.08.2015 - 07:46

      Ementaler upravu ste da je GTA 5 puno bolja igra,ali što se mene tiče priča je daleko gora od Mafijine,a drugo igra se sa tri različita lika što je po meni najretardiranije što je novi GTA donio,vjerojatno će me neko sada izhejtat,ali ja mislim da je GTA serijal bio puno bolji dok smo mogli igrati samo sa jednimo likom,to što se Rockstar dosjetio da stave tri lika mi se uopće ne sviđa,bilo bi bolje da je u kao i u San Andreas bio samo jedan lik,ponajviše Franklin bi bio najbolji,mogli su oni ovu dvojicu ostavit u priči,ali to sa tri protagonista je meni retardirano igrat i zato ću kad kupim GTA samo igrat online,zato jer je to najbolji aspekt novog GTA.

    • Ementaler

      @l)oolvl, 15.08.2015 - 08:04

      Dosta su to različite priče, ali što ti je zapravo bolje u priči Mafije 2?

    • Mentor

      @l)oolvl, 15.08.2015 - 08:32

      Da, dosta različite. Bolji je sami feeling igranja priče u Mafiji, u smislu tog samog pristupa misijama taj vremenski period, sve to priči daje posebnu draž, svak ko voli filmove Godfather, Godfellas i slične zna o čemu pričam, ta sama hijerarhija unutar porodica, pa ta rivalstva ko hoće kome da podmetne i ti fazoni. Pa onda misije u kojima moramo osvetiti nekoga. Ima tu još dosta stvari ali ovo su one koje bi većina trebala da primjeti sama. A za GTA iskreno neznam šta da kažem jednostavno meni ovaj moderni stil priče(radnje sa tajnim organizacijama pa ovo pa ono, kao što sam i rekao već pljačkanje banki je daleko najbolje od svega) neodgovara sa ovim gore navedenim. Suština same priče i možda najveća razlika je da u Mafiji misije obavljamo da bi stekli tu neku svoju reputaciju i ugled, dok u GTA V toga nema. Tamo je prioritet samo pare pare i pare.

    • l)oolvl

      @l)oolvl, 15.08.2015 - 11:26

      tragovi u snijegu kojih ima/nema, ustajanje bez ruku, oblačenje i hlača iako nisu eksplicitno prikazane u ormaru, "čudno" topljenje snijega na krovu auta…. mislim, dobro oko za detalje ali koliko je to sve zapravo bitno za sam gameplay u igri staroj 5 godina ? Možda jeste općenito objektivni, ali evo uzevši u obzir specifično Mafiu 2 i GTA 5 koje su obje sandbox igre mafijaške tematike, mislim da je tu očit utjecaj hajpa na ocjenu jer realno GTA 5 nikako ne zaslužuje 99 i pod minus "ništa vrijedno spomena". Mislim, džaba 10 puta više sadržaja ako je taj sadržaj zapravo isprazan i bez neke svrhe (IMO). Ali dobro sad što je tu je, drago mi je da su dobri ljudi iz 2K ipak uvidjeli potencijal Mafie pa rade nastavak koji će nadam se biti barem podjednako dobar, a ovaj put im izgleda ni hajpa neće nedostajati

    • Ementaler

      @l)oolvl, 15.08.2015 - 12:30

      Pa mislim da je očito da ti grafički detalji nisu UOPĆE bitni za gameplay 🙂 Ne znam zašto bi ih ti sada uopće i spominjao u nekakvom kontekstu važnosti gameplaya. A za poveznicu hypea i naših ocjena ti stvarno nemam što posebno reći osim da to sasvim očito nema veze jedno s drugim. Što cijeli niz recenzija dokazuje. GTA 5 je po našem sudu zaslužio svaki komadić te ocjene… i to ti je cijela priča. Onako masivnu i detaljnu recenziju da ti sada prepričavam nema smisla nikakvog, jelda? Ako želiš objašnjenje zašto tu ocjenu po našem mišljenju zaslužuje – samo pročitaj recenziju.

    • Antifeminista

      @l)oolvl, 15.08.2015 - 15:42

      Joj Igore, ne znam šta ti se raspravlja sa njima. To je inače pitanje preference, ali GTA 5 je kritički i općenito bolja igra od Mafie. Sad što ovi hejtaju nešto što je među najprodavanijim igrama njihov problem. Ali ja se slažem sa tobom, sadržajnije i sveukupno, zaslužila je 99%. Ja sam iskeširao 400 kn za nju, što jako rijetko radim za ikoju igru. Pogotovo na PC. Ali GTA je vrijedna svake hvale. A ovi hejteri očito nisu čuli za Metacritic i ne znaju što velika većina govori. Neko vrijeme sam i ja hejtao recimo Witcher 3, ali sam shvatio što je zapravo kritički i opčenito, i zašto hvaljeno. Živio mi Igore 🙂

    • Antifeminista

      @l)oolvl, 15.08.2015 - 15:43

      I bajdevej, ja bi mogao reći kako mi se užasno gadi stil i štimung u Mafiji. Uopće me ne privlači neka daleka prošlost. Ali neću, jer znam da to neko voli. Pa je bezveze raspravljati što je bolje. Pitanje je preference i vlastitog ukusa.

    • Antifeminista

      @l)oolvl, 15.08.2015 - 15:45

      Hahaha torba je zapela u barsku stolicu! HAHAH Igore pa ti si KRALJ!!!

    • DjokaBA

      @l)oolvl, 15.08.2015 - 18:09

      Mafia 2 nije bila nahajpana ? Hahah ma ne lupaj majke ti..

    • Antifeminista

      @l)oolvl, 15.08.2015 - 21:46

      Da znaš hrvatski, vidio bi da to nisam rekao.

  • Anomaly

    15.08.2015 - 04:26

    Igrao sam je pre dve godine ali je završio nisam, nije mi se dovoljno svidela.

  • Ninjitsu

    15.08.2015 - 08:04

    Dovoljno ste stari da pretpostavim da ste igrali Mafiu 1. E to je klasik i pravi dozivljaj. Dvojka je zaboravna i plitka, dok u jedinici postoji jedan kontinuitet i duboka prica u kojoj se napreduje od vozaca i utjerivaca dugova do samog vrha mafije. Glazba je odlicno pogodjena i uskladjena s vremenskim razdobljem koje je po meni najbolje za Mafia serijal ( imigracije Talijana, jacanje mafije, prohibicija). Odlicna stvar je bilo tocenje goriva, pa kalkulirati moze li rezervoar kamiona izdrzati sverc alkohola iz sela do grada. A da ne spominjem odlican sustav AI-a, posebno policije koja ako vas vidi kako prekoracujete brzinu krece u potjeru, jednostavno savrsena igra s odlicnim gameplaye-om i osjecajem pripadnosti slozenom sustavu talijanske mafije. Serijal se trebao vratiti korijenima, a ne raditi shoot&run kopije GTA.

  • vjkzg

    15.08.2015 - 08:41

    Ninjitsu-odlično rečeno! Apsolutno se slažem sa svime,jednostavno preedobra jedinica a oni u dvojku pola tih detalja neubace i sad isto drhtimo za trojku.Misiju iz jedinice gdje po noći upadaš u garažu konkurenta i kvariš mu trkaći auto za sutrašnji grand prix a kad ono ujutro konkurenti tvojima otmu vozača pa ti upadaš i voziš trku jednostavno-NEPROCIJENJIVO(misiju namjerno prelazio 3 puta).+ u jedinici si uvijek dobivo bolj-vrhunskih tj brže aute ukoliko si za jednog lika nekaj odradio(poslje svake misije mogo si do nj)a u dvojci odeš odradit i kifla-NESHVATLJIVO.Itd.Uglavnom preostaje nam jedino nadat se remakeu.L.P!

    • spoony

      @vjkzg, 15.08.2015 - 09:57

      remake – dobra ideja! nazalost izgleda jedina opcija kojom bi se moglo opet uzivat u mafiji… dvojka je podbacila, a trojka ce jos jace, kako se sada vidi….

  • MoGaming

    15.08.2015 - 12:16

    mafia 1 savršena,mafia 2 je super samo da je duža,al mislim da će mafia 3 bit loša

    • Almir005

      @MoGaming, 12.09.2015 - 09:17

      da upravu si mafia 2 je kratka

  • Artyom

    15.08.2015 - 12:28

    Ima li Mafia 2 možda nekakav mod ili nešto za poboljšanje grafike?

    • Almir005

      @Artyom, 12.09.2015 - 09:18

      ne nema

  • Reksonser

    16.08.2015 - 10:16

    Za ovu igricu sam dobro cuo,ali nikad nisam sebe natjerao da je skinem i da je isprobam 😀 ..Podstakli ste me da to uradim,evo je skida se,a da ja vas pitam radi li ona na Nvidia GeForce 6800 ili ATI Radeon X1300 (ova druga je od mog rodjaka,rekao je da vsa pitam) ? Ocekujem vas odgovor i hvala unaprijed.. 😀

  • Almir005

    12.09.2015 - 09:16

    prvi put kada sam instalirao mafiu 2 bio sam začuđen grafikom kao da igram GTA V ali neku,drugu mapu čak i danas imam cd od mafije 2 i jedva cekam Mafiu 3 yeeep

  • spoony

    @napaljeon, 15.08.2015 - 09:55

    tako je. u potpunosti se slazem. sta se mene tice, grafika moze biti na razini jedinice, samo da vrate atmosferu iz originala… bojim se da ne trebamo imati ocekivanja od trojke, vec je sad jasno da su krenuli u krivom smjeru.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?