HCL.HR

HCL VIDEO: Spašavamo vojnika Millera u MGS 5: The Phantom Pain

Igor Belan 02.09.2015.   •   44 komentara


Bacite s nama prvi pogled na PC verziju igre koja je ozbiljni kandidat za najbolju igru godine – novi Metal Gear Solid i to najvjerojatnije posljednji naslov koji potpisuje Hideo Kojima.

Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain je vani i napokon vam mogu pokazati što sam vidio na onom preview eventu u Frankfurtu prije gotovo tri mjeseca kada mi je Konami dao priliku da odigram šest sati igre prije izlaska. Sada sve to moram ponovno prelaziti, ali stvarno mi nije teško kad se radi o jednoj ovako krasno ispeglanoj igri.

Tada u Frankfurtu sam igrao PS4 verziju, a prije toga sam i Ground Zeroes riješio na istoj konzoli, ali PC verzija The Phantom Paina toliko je dobro ispeglana i po pitanju kontrola da sam se vrlo brzo naviknuo na kontroliranje legendarnog ratnika Big Bossa kombinacijom miša i tipkovnice. Dobro, osim činienice da me još uvijek muči to što zidove ne preskačem razmaknicom nego tipkom E, ali naviknut ću se već.

Kako igra izgleda na maksimalnim postavkama i kako izgleda taj otvoreni pristup misijama, pogledajte u mom prvom video komentaru (da, planiram ih napraviti više). U njemu prelazim cijelu prvu misiju u kojoj vam je cilj spasiti gospodina Kaza. Dakle, radi se o prvoj misiji (ne prologu) i pokazujem je u cijelosti pa ako si ne želite baš ništa spoilati – eto, upozoreni ste.

Komentari (44)

  • 1red2rum

    02.09.2015 - 18:50

    ne izgleda to dobro.

    • funky0308

      @1red2rum, 02.09.2015 - 19:29

      To je sarkazam ili? Izgleda prelijepo..
      Po meni je Kojima ipak previše zabrijao na japansku simboliku i anime fore ali igra je, barem za sada koliko sam odigrao (3-4 sata), fantastična…
      Pošto je Avalanche napravio loš posao sa MadMaxom, a MGSV ipak nadmašio Rockstar sa GTA V, mislim da MSG ima velike šanse osvojiti titulu GOTY…
      Toliko dobar port dugo nisam igrao i konacno sam preorderao nešto radi čega ne cupam kosu s glave…
      Jaki, jako dobar port..

    • drazensi

      @1red2rum, 02.09.2015 - 19:32

      zasto bi bio sarkazam..ne mora se svima svidati…eto ni meni nije nesto sto bih bas sad morao igrati, a igra pobire sve desetke…vjerujem da ima nesto i sentimentalnosti prema Kojimi u svim tim ocjenama, ali eto..

    • Kajunic77

      @1red2rum, 02.09.2015 - 19:36

      Zasto je Mad Max los posao? Nisam upucen ali gledao citao sam da je port odlican

    • drazensi

      @1red2rum, 02.09.2015 - 19:44

      evo ni meni nije jasno zasto je los posao..port je odlican, recenzije na steamu-u su sve mahom pozitivne i odlicne unatoc tome sto mu recenzenti nisu bas najbolje skloni..
      meni jos pa ce se skinut pa cu i sam moci iskusiti..

    • Kajunic77

      @1red2rum, 02.09.2015 - 19:52

      Da, sve recenzije koje sam vidio govore da je igrica dobra, port odlican, te da cak ima vise grafickih opcija od MGSV..

    • RedEy3

      @1red2rum, 02.09.2015 - 21:33

      sentimentalnosti? Igra je napravljenja u toliko detalja da joj ni GTA V ne može parirati, ne pričaj što ne znaš. Jedna od najpažljivije napravljenih igara koje sam igrao u životu.

    • pesek32

      @1red2rum, 02.09.2015 - 21:54

      Kakve ima veze što ima više grafičkih opcija?

    • Kajunic77

      @1red2rum, 02.09.2015 - 21:57

      Nisam rekao da ima neke veze niti da je to neka ogromna prednost, samo kazem da ima vise opcija koje se mogu namjestiti nego MGSV

    • drazensi

      @1red2rum, 02.09.2015 - 22:47

      kojih to tocno detalja? 🙂

    • RedEy3

      @1red2rum, 03.09.2015 - 01:42

      Mogao bi pisati sutra, ali neću trošiti vrijeme na trolla.
      http://www.theguardian.com/technology/2015/jun/11/metal-gear-solid-v-phantom-pain-kojima-preview

      Izvoli, pa čitaj.

    • drazensi

      @1red2rum, 03.09.2015 - 07:14

      nisam pitao neki clanak sto ce mi reci, nego sam pitao tebe i sto ti mislis..da potkrijepis ono sto si ti rekao..najjaci su mi takvi odgovori kad nekog nesto pitas i onda ti ne zna odgovoriti svojim rijecima nego posta neke clanek..valjda imas svoje misljenje na temelju toga sto si igrao…
      a ovo sto oni pisu da ima humora i ima detalja, to iskreno meni nije humoristicno (uspavljivanje ovaca itd.)…jer meni to i nisu neki detalji nego lud um jednog covjeka kojem je to smijesno i zadovoljavajuce a napravio igru koji ti trebala biti o taktickom spijuniranju..

    • funky0308

      @1red2rum, 03.09.2015 - 08:18

      Ima puno grafičkih opcija?!?
      Nemoj gledati YouTube i Jockerove gluposti.
      Lik je uvrijeđen jer nije dobio primjerak MSGa i sada uzdiže MadMaxa, a pljuje po MSGu.
      Ako ćemo već o grafičkim opcijama, kada mi u settings stave Antiialising on/off ja to ne nazivam dobrim grafičkim opcijama
      Uostalom, igru ne ocjenjujem (ni ja ni drugi) samo po settingsu grafike nego po igrivosti, priči i svemu ostalom, a MadMax je tu podbacio.
      Dakke, Shadow of Mordor sa drugom tematikom…lutas po ogromnoj mapi kako bi, npr skupio scrap metal… Ok…dodjes do komada metala ali ne možeš ga pokupiti, ne, ti možeš pokupiti jednu ratkapu pored tog ogromnog komada metala.
      Auto te može udariti 15 puta i neće ti biti ništa ali ako te netko tri puta udari šakom padaš?!?
      Zato sam rekao da nisu odradili dobar posao…
      Max se kreće kao da je metlu progutao, igra nije izazovna, mogu ugasiti monitor i pobjediti u svakoj tučnjavi, zašto, zato što je sistem borbe jedna jbna tipka i okret prema neprijatelju.
      Ja sam s odusevljenjem čekao MadMaxa ali to nije to.
      Ako se nekome sviđa – odlično ali po meni – totalni promašaj i bezveze iskorištena jako dobra prilika za odličnom igrom.

    • MrMagarac

      @1red2rum, 03.09.2015 - 14:12

      Bioshock,Half Life i MGS su 3 igre koja su remek djela svidalo se to ikome ili ne,a ja sam jednio fan bioshocka od te 3 igre. Imas ti pravo na svoje msiljenje,ni meni nijedan MGS dosad nije sjeo pa nisam troll i nemoram osporavat da to nije nevjerojatna igra kao ni Half Life. Ili to sta sto je dark souls dobar rpg,ali posto je meni osobno ubitacno dosadan ja trebam govorit svima da su ukrivu sta im se svida? A sto se tice svih desetki zbog sentimentalnosti nadam se da shvacas da ovo nije prvi MGS sa svim desetkama. Nemoj bit troll,nije tesko.

    • drazensi

      @1red2rum, 04.09.2015 - 17:03

      koji bozji troll..vi ljudi uopce znate sto to znaci..sumnjam, rijec je u modi pa je zato koristite..niti ja ikome govorim da njemu ne smije igra biti dobra, govorio sam samo o sebi…od kad je iznosenje vlastitog misljenja osporavanje necega? ne znam gdje sam ja to svima govorio da im igra nesmije biti dobra i da su ukrivu..citanje s razumijevanjem vas ocito nisu ucili u skoli…ali kad mi neko kaze da je igra odlicna, a ne zna mi argumentirati sam svojim rijecima nego mi linka clanke i pise odgovore tipa zato jer je to mgs meni znaci da igru nije niti pokrenuo..nema ni ovaj MGS bas sve desetke, nije imala ni cetvorka na koju aludiras…a komentari sluze za iznosenje misljenje, a ne za to da me neki balavci napadaju samo zato jer su fanovi..ako si vec takav fan onda mi valjda svojim rijecima znas reci zasto ti je ta igra tolko odlicna..a usput, nigdje nisam ni rekao da je to losa igra, samo sam rekao da su neki elementi nelogicni i smijesni kad se usporede s nekim drugim..

    • MrMagarac

      @1red2rum, 04.09.2015 - 18:05

      Bio sam u krivu,ocito ti je tesko,ispricavam se,zanemari sve sto sam rekao.

  • Patrik 10

    02.09.2015 - 19:09

    Napravi još nekoliko i ti si car

    • drazensi

      @drazensi, 02.09.2015 - 19:31

      znam da ovdje ima puno fanova, ali meni ovaj serijal nikako nije legao..probao sam i ground zeroes i nije mi se osim grafike i same optimizacije nista skoro svidjelo..
      meni-i su mi katastrofa, pogotovo onaj za odabir gadgeta – uzas zivi..animacije lika mi nekako smijesno djeluju, a po ovome videu mi i animacije konja izgledaju podosta lose, u vecini slucajeva izgleda kao da lebdi po zraku..neki gameplay elementi mi nalikuju cistoj debilnosti (kartoni, zene od kartona) itd..nekome se to iz nekog razloga svida, ali meni to djeluje na igru za malu djecu, da s druge strane nema zene ko seksualne objekte tipicno za Japan (nije da se na to bunim :), ali mi je cisti kontrast s obzirom na neke druge elemente gameplay-a)…istina da to sve dodaje raznovrsnosti gameplay-a, ali nista mi ne znaci raznovrsnost gameplay-a ako me sram uopce to u igri koristiti jer mi djeluje debilno :)..svi uzdizu tog Kojimu u nebesa, meni jos nije jasno zasto :)..on je jedan covjek koji ocito nikad nije odrastao :)..nekome se sve to svida i to postujem, ali ja takve stvari nekako ne mogu prozvakati jer mi nejdu uz ton igre..zeli graditi neku tesku politicki ozbiljnu pricu i onda ubaci te neke ubi boze elemente s cime sve pokvari..i pretjeruje s robotizacijom (opet tipicno japanksi)….kupim ga mozda kad mu padne cijena jer mi taj svijet i izbor da lutas i ne slijedis neku nit djeluju zanimljivo i close hand combat i napucavanje, ali ostalo not so much..za sad cu se zadovoljiti Mad Max-om..

    • SolidSmile1908

      @drazensi, 02.09.2015 - 19:56

      Evo upravo igram i PREODUSEVLJEN sam!! Stvarno…za mene nesto savrseno! 🙂 Ali evo bas kako kazes…nemora svakome sve pasat…Ja sam HC MGS fan i za mene je ovo nesto sto sam dugo cekao dok s druge strane nekome jednostavno to izgleda bezveze i over the top na japanski nacin…i to postujem 😉 Bitno je da se zabavimo sa igrama koje nama pasu i to je to. 🙂 A kaj se Kojime tice….jedna rijec….bolesnik!! Za mene na pozitivan nacin! ;))

    • closingtime

      @drazensi, 03.09.2015 - 00:38

      slazem se totalno u vezi tih gameplay elemenata, skroz uniste dojam igre koja nebi trebala bit takva.

    • RedEy3

      @drazensi, 03.09.2015 - 01:47

      Ti si svjestan da ne moraš koristiti kartone i kutije, jel da? O tome da su animacije smiješne, ti si jedina osoba na internetu koja takvu glupost može izreći. Ali, ne čudim se.
      ''The wide range of melee animations are minimalist masterpieces of brutality, while his extensive movement repertoire allows you to cope with uneven terrain, dense camouflage and spatially complex settlements. Everything centres on avoiding enemy vision.
      '' – eurogamer
      ''Speaking of things that are unbelievable, I still can’t fathom the technical wizardry behind this game. It runs at a locked 60 frames-per-second (I’m playing on PS4), which is a buzzword you might be sick of in 2015, but for a game with precise movements like MGSV the framerate makes a huge difference. And no matter how many explosions go off in the field, the game has never once stuttered for me. Not a single frame drop. Combined with Snake’s great animations, this locked framerate makes every action in MGSV feel perfect. Slithering on the ground, body-slamming enemies, climbing up ladders—it all looks and sounds great, especially compared to the jankiness of something like The Witcher 3 on consoles.'' – kotaku. Ali keep trolling

    • l)oolvl

      @drazensi, 03.09.2015 - 01:52

      meni je od MGS-ova odličan jedino onaj prvi na PS1, sve nakon toga bezveze…

    • drazensi

      @drazensi, 03.09.2015 - 07:18

      daj ohladi meni jesu..moje misljenje..i opet citiras neki clanak? jesi ti od onih koji samo gledaju gameplay na youtube-u? :)..
      ili igras tu igru koju toliko obozavas? nisam ja rekao da itko mora imati isto misljenje kao ja niti me brige ima li…ali ja kad gledam to izgleda mi smijesno…sorry..i nisam nista ni rekao o optimizaciji koju si isto stavio iz nekog razloga tu..
      jesam svjestan da to ne moras koristiti, ali to je dio gameplay-a i glup je i djetinjast i ne pase uz igru koja zeli jednim dijelom biti ozbiljan spijunski triler, a drugim dijelom smijurija teska..ti potezi su dio stealth gameplay-a i ako nemas te poteze onda ti ostaje samo obicno suljanje i klecenje ili lezanje…dakle, kao i svaka druga igra u kojoj se mozes suljati 🙂

    • drazensi

      @drazensi, 03.09.2015 - 07:19

      ja ne znam zasto vi internet ratnici i fanovi mislite da svi moraju imati isto misljenje, ali smijesni ste mi…samo pokazujete svoju zrelost ovakvim napadima..uuu gle glup si jer ti se igra ne svida..dalo bi se raspravljat o tome tko je onda u ovakvim situacijama glup..

    • drazensi

      @drazensi, 04.09.2015 - 17:06

      akademsko pisanje? koga? recenzenata? hahahahahahah..i ti mozes biti recenzent npr. i usporediti neku igru s drugom kako izgleda prema tvojem misljenju i to je onda akademsko pisanje…hahahaha :)..
      ajd kad smo to rijesili, ne znam opet tko je ista rekao o icem tehnickom…govorim o gameplay elementima, grafika me uopce ne zanima jer je ista veoma dobra, ali manje bitno :)..a ako mi kao fan igre, netko tko tako voli igru sam ne znas reci, bez nekih "akademskih" pisanja zasto ti je igra dobra, onda tu igru sorry nisi ni igrao..

  • Dovla Van Pit

    03.09.2015 - 00:05

    Zakaj ne igraš PS4 verziju,barem niš ne šteka?Inaće igra izgleda sjajno!;)

    • Ementaler

      @Dovla Van Pit, 03.09.2015 - 12:17

      Pa nemam PS4 verziju 🙂 kupio PC verziju na Steamu jer mi tako bilo brže za nabavit igru. A i htio sam to probati na mišu i tipkovnici uz najbolju moguću grafiku.

    • Dovla Van Pit

      @Dovla Van Pit, 05.09.2015 - 13:00

      Aaa onda dobro;))

  • l)oolvl

    03.09.2015 - 01:44

    ova misija je čisti Red Dead Redemption, u MGS stilu

    • Ementaler

      @l)oolvl, 03.09.2015 - 07:39

      Više od šest sati je takva pustinjska atmosfera, uz dosta glavnih i sporednih misija… kasnije ima i drugačija mapa.

  • Someone

    03.09.2015 - 07:13

    Ekipa koliko ima smisla uzeti ovo ako sam igrao samo jedinicu na PS1, bojim se da neću igru doživjeti kako spada jer neću znati tko tu koga 😀

    • Ementaler

      @Someone, 03.09.2015 - 07:42

      Ima smisla, većina ekipe se ionako pogubila u priči ako dugo nisu igrali ostale nastavke. Neki likovi će ti možda biti nejasni, ali fokus igre je ovaj put više na gameplayu pa definitivno imaš u čemu uživati i bez da baš u potpunosti razumiješ priču i neke motive likova. Uostalom, uvijek možeš provjerit neki sažetak priče na YouTubeu da i taj dio skužiš.

  • ck7

    03.09.2015 - 08:24

    Baš sam danas ujutro prije posla odigrao ovu misiju, stealth skoro do kraja, al me jedan jedini smrad primjetio na kraju prije no što sam našao Kaza i ode sve u napucavanje. Moram priznati da me oduševilo, lijepo se vratiti u MGS svijet.

  • funky0308

    03.09.2015 - 08:26

    Nisam ni ja igrao nista prije GZa (jesan nešto sitno ali nije vrijedno spomena) ali može se igrati bez problema.
    Imaš na YouTubeu sažetak priče, pogkedaj, pohvataj konce i udri.
    A sto se tiče kartonske kutije i dizanja ovaca u zrak (orema Mother Baseu) – tko kaže da to moraš raditi?!
    Upravo i je čar igre u tome…igraj kako želiš…
    Jednu misiju, istu, možeš prijeći u stealth načinu igranja, dok je kasnije možeš prijeći i luđackim napucavanjem svega što se kreće…nitko ne kaže da moraš hodati pod kutijom.
    Kojima je Japanac…nije bolesnik, druga je to kultura i nije čudno da igra ne paše svima…sumnjam da svi vole isto pivo, pepsi ili colu…
    Ali ako raspravljamo o gameplayu, optimizaciji i samom portu – igra je jednostavno savršena…

  • trulex

    03.09.2015 - 08:59

    predobra igra, predobar video. Al kako ti fino znaš pogodit šta reć, meni pravo moćno kad si rekao ono ne mora se odma ici na miisiju nego možeš sad ici one zgrade istražiti. Neki videi slabo to oće reć detaljno

  • TeroXCro

    03.09.2015 - 09:58

    Igra je super,smeta mi jedino to što je nemogu igrati,a i da mogu sigurno ovakvu igru nebi preko torrenta skinuo,jednostavno se vidi da je to odlična igra.Sviđa mi se gamplay tako da sam morao dva puta gledat video,koncept samog nadograđivanja motherbase mi je super onoliko koliko sam do sada popratio i shvatio,a o priči neznam puno,pa jel mi može neko reć jeli ima negdje na forumu sažetak priče cijelog serijala,želim to pročitat a daj je neko ko je to napisao sve igre igrao,nevolim ona sranja na Wikipediji ili ono kad mi neki englez prepričava.Koliko sam u ovom video shvatio misije se mogu rješavati na mnoge načinei to mi se jako sviđa,a i sam taj otvoreni svijet,nego što mislite koliko bi trajao 100% prelazak igre za nekoga koje upoznat sa TPS igrama, (skoro sve moje igre su to,i sve sam prešao 100%..I još jedno pitanje dali ima aviona u igrama (a da se mogu voziti).Još jedna stvar što mi se nesviđa kod igre je to što je izdavač Konami,ja iz nekog razloga njih nemogu podnijet,kada vidim PES dođe mi slabo.(neznam ni ja zašto).Spašava igru stvar što ju je napravio Hideo,pa ajde nekako.
    Sve u svemu super igra jedva čekam da Igor napravi recenziju.

    • Ementaler

      @TeroXCro, 03.09.2015 - 12:20

      Neću ja igru recenzirati inače, taj posao je pao na Zorana. Ja ću probat orije recenzije složit još pokoji video komentar.

    • funky0308

      @TeroXCro, 03.09.2015 - 16:48

      Igore…jel bi ti se dalo odraditi jedan sažetak MSG serijala? Za sve nas koji bi voljeli znati više o priči i pozadini igre…
      Pokušati razjasniti svu tu slimboliku i sažeti priču kako stvarno i ide (sloziti sve te MSG nastavke kronološkim redom).
      Znam da je to velik posao ali dobro TwroXcro kaže, nemaš gdje čuti i cijelu priču..
      Unaprijed hvala 😉

    • Ementaler

      @TeroXCro, 04.09.2015 - 17:13

      Ma ima toga po YouTubeu već, a cijela ta priča je prekomplicirana da bi se dala u jedan video samo tako prebaciti. To bi bome bio ogroman projekt. Neki su portali upravo pred izlazak MGS-a 5 pokušali to ugurati u kojih 12 minuta… cijelu MG priču…i po mom mišljenju, kolosalno failali 🙂

  • Tomina

    03.09.2015 - 10:01

    Smješno je što manjini kojoj ovaj tip igre ne odgovara – pljuje toliko po igri da boli glava.

    Eto ja sam isto težak tip, više volim simulacije i realnost nego neka mađioničarska sranja, pa svejedno me Final Fantasy oduševio, kao stari stari Chrono Cross….Al ova nova mađioničarske stvari su mi totalno odbojne.
    Skyrim sam igrao 3h, odustao, zatupio od igre.
    No opet, Just Cause 2 sam krenuo igrati, 1h i odustao, presmješno.

    Jučer sinu složim San Andreas na kompu, stavim mu 100% save sa neta, idem testirati igru i testiram ju sat i pol.

    Postoji nešto u igrama što se zove – zaraza.

    Mad Max po you tube gameplayu vidim da mi isto bi bila odbojna igra.
    Black Flag sam igrao oko 10h, i toliko mi nakon toga postala odbojna da niti jedna više kasnije mi nije odgovarala.

    Mislim, glupo o tome pričati.

    Ali ako hrpetina neovisnih gameplay portala govori kako je Phantom Pain toliko pun detalja, toliko dobro razrađen sa idejama, otvorenosti itd, čemu se protiviti tome?

    Sjeti se neznam, da helikopter možeš uništiti sa granatama, rocket launcherima, ali i ostalih glupostima – tipa staviš C4 eksploziv na neki auto, ovcu ili neki predmet, natjeraš helikopter u krug tog predmeta, sa balonom digneš predmet sa eksplozivom i aktiviraš na visini helikoptera.

    Ili baciš granatu u sredinu između helikoptera i tvoje prsate snajperistice – i onda napuca granatu metkom i riješi helić.

    Kako vam paše?

    • Corvodin

      @Tomina, 03.09.2015 - 10:34

      Sam navodiš neke jako popularne i voljene igre, za koje si ti u manjini onih koji ih ne vole, a buniš se protiv onih kojim se ne dopada MGS V? Igra je dobra, da, al ja ne mogu da je igram jer ima više stvari koji mi idu na živce nego obrnuto. Uviđam da je gameplay kvalitetan, svijet detaljan, ali ne mogu da igram. Jel' ti to predstavlja problem ?

    • Tomina

      @Tomina, 03.09.2015 - 11:19

      a tko u večini igra Armu 3 kampanju na elite? Samo bolesnici poput mene haha.

      Ma sve pet, ne predstavlja mi problem, vidim da i sam priznaješ da je igra napravljena detaljno i kvalitetno, i to je bitno. Tko voli voli, tko ne ne 😉

  • Blackygb005

    03.09.2015 - 12:04

    Savršenstvo Hidea Kojime

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?