HCL.HR

Hideo Kojima nakon Konamija – život, brada i nova igra

Zoran Žalac 20.02.2016.   •   6 komentara   •   Zanimljivosti


Hideo Kojima bio je VIP ličnost nedavno održanog DICE Summita te je ondje otvorio dušu i podijelio nekoliko informacija o svojem sljedećem projektu poslije Metal Gear serijala.

U Las Vegasu je ovih dana održan 19. po redu DICE Summit za tvorce videoigara u organizaciji Akademije interaktivnih umjetnosti i znanosti. Svake godine na DICE-u jedna ličnost industrije videoigara bude primljena nagrađena primanjem u kuću slavnih dotične Akademije, a ove godine ta je čast pripala tvorcu Metal Gear serijala Hideu Kojimi.

Kao što je već dobro poznato, Kojima je prošle godine lansirao Metal Gear Solid 5 i to mu je bila zadnja MGS igra u njegovoj karijeri s obzirom da se razišao sa izdavačkom kućom Konami za koju je radio više od trideset godina. Njihov razlaz nije utjecao na MGS 5, barem ne po službenoj priči (iako svi koji su ga igrali znaju da jest); no ostavio je gorak okus u ustima zbog otkazane horor avanture Silent Hills kojoj je prethodio igrivi demo kodnog imena P.T.

Kojima je na tom projektu trebao surađivati s filmskim redateljem Guillermom del Torom i glumcem Normanom Reedusom, s kojima se ovih dana našao uoči i za vrijeme DICE Summita. To je pokrenulo nagađanja kako bi se ta suradnja mogla ostvariti u Kojiminom sljedećem projektu kojega radi za Sony, no on sam tvrdi da to neće biti slučaj.

Iako ističe kako će sa del Torom i Reedusom sigurno surađivati na nekom projektu prije nego umre, Kojima naglašava da je njegova sljedeća igra u potpunosti njegov projekt, te da su potencijalne kolaboracije ostavljene za druge projekte za koje ne zna kada bi se mogli dogoditi. Uostalom, ta potencijalna suradnja možda ne rezultira videoigrom jer Kojima ima ambicije i za dosta drugih stvari.

Kada je otišao iz Konamija, Kojima je htio uzeti pauzu od godinu dana kako bi napisao knjigu ili počeo raditi na svom filmu. Za oboje već ima nekoliko razrađenih ideja, ali njegovi prijatelji i fanovi uvjerili su ga da publika od njega očekuje novu veliku igru, te da ne smije „ispasti iz tračnica“. Novi projekt pod okriljem Sonyja nakon toga došao mu je, kaže, sasvim prirodno.

S obzirom da je posljednjih godina radio samo na jednom serijalu, Kojima sada pred sobom ima novi rizik. Igra koju priprema bit će potpuno novi IP, a on njime mora napraviti kompromis između onoga što on sam želi igrati i onoga što tržište trenutno traži. Za sada znamo da to neće biti VR igra, ali će biti igra s fokusom na slobodu i veliku interaktivnost. Dakako, nosit će i Kojimin pečat u obliku snažne, dramatične priče.

KojimaProductions

U ovom trenutku ni sam Kojima ne zna hoće li ta igra prerasti u serijal, ali poručuje kako bi njezinim svijetom i likovima htio ostaviti utjecaj koji bi se proširio izvan industrije igara, na anime, mangu, figurice i ostalo. Zbog te želje na projektu radi sporo i pažljivo, ali istovremeno želi promijeniti dosadašnju praksu da njegove igre budu dugo u razvoju. Kojima to objašnjava time da kao direktor i producent većinu posla radi sam, od kreiranja trailera do stvaranja naslovnice za omote svojih igara.

Sada će, srećom, imati malo više vremena za sve to, s obzirom da se više ne brije nego pušta svoju bradicu. Ta je brada inače jedan od simbola promjene nakon odlaska iz Konamija, no po Kojiminim riječima u Japanu na neobrijanog čovjeka ne gleda se blagonaklono već se misli da je star i umoran.

Ipak, koliko god star ili umoran Hideo Kojima bio, činjenica je da nam priprema nešto novo, a njegov novinarski kolega Geoff Keighley tvrdi kako je to projekt neviđene ambicije koji će čitav medij videoigara pogurati naprijed. Velike riječi, za koje tek trebamo vidjeti konkretne dokaze.

Označeno sa:

Komentari (6)

  • Vejn

    20.02.2016 - 15:47

    Nema vise potrebe da pravi bilo sta, ako vec hoce… Sa Metal Gear Solid V je izdominirao, zao mi samo sto nije bila igra godine a morala je… Uz GTA v najbolja igra 2015 ! Kojima u zasluzenu penziju 😉

    • MakDizdar

      @Vejn, 21.02.2016 - 21:54

      GTA V je izasao 2013 godine ! 🙂

    • Vejn

      @MakDizdar, 21.02.2016 - 22:39

      2013! Zasto nam onda ne posla neki snimak 2013 te iz PC verzije 🙂

  • Alan Wake

    20.02.2016 - 16:30

    Meni osobno je žao što neće nastaviti Silent Hills projekt, demo za tu igru je bio fenomenalan. I još da je glavni lik rađen po Normanu Reedus-u kao što se dalo naslutiti, igra bi sigurno imala dobar publicitet.

  • DjokaBA

    21.02.2016 - 00:38

    Panov lavirint ??

  • funky0308

    21.02.2016 - 13:09

    Po meni je odlično što je pukla suradnja sa Konamijem..baš se osjetio i inat i umor u MSG V i dobro je da je otišao iz Konamijevih ralja, doduše u nove ralje, možda još i gore (Sony) ali OK, ipak je to samo suradnja, ne radi kod njih. Vidjeti ćemo, nisam baš lud za japanskim fantazukama i nadam se da neće opet krenuti tim putem.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?