HCL.HR

Automobilska tvrtka AM General tužit će Activision zbog Call of Dutyja

Zoran Žalac 09.11.2017.   •   14 komentara   •   Zanimljivosti


Proizvođač poznatog vojnog vozila poznatog kao Humvee tvrdi kako Activision nije imao pravo korištenja tog vozila u Call of Duty igrama.

HMMWV_Dome_MW3

Svaki uspjeh nosi svoje breme, a za izdavačku kuću Activision ono bi u slučaju Call of Dutyja moglo biti sudski spor s američkim proizvođačem vojnih vozila AM General LLC. Naime, dotična je tvrtka ovoga tjedna podnijela prijavu da je Activision bez dozvole iskoristio jedan od njihovih brendova kako bi prodao Call of Duty igre igračke i ostale sadržaje.

Sporno vozilo je dobro poznati Humvee iliti High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle, koji je česta pojava kad god vidite američku vojsku. A česta je pojava i u Call of Duty serijalu zadnjih deset godina otkako je isti prešao na moderno, a kasnije i futurističko ratovanje. Ondje je vozilo predstavljeno pod nazivom HMMWV.

AM General tvrdi kako je Activision prevario kupce Call of Duty sadržaja tjerajući ih da misle kako je Humvee službeno licenciran i da AM General ima neke veze sa proizvodnjom igara. U tužbi također stoji da su Humvee vozila jedan od ključnih segmenata zbog kojih je Call of Duty tako popularan.

Od Activisiona traže financijsku odštetu i plaćanje sudskih troškova jer se navodno nisu oglasili o ovome nakon dugogodišnjeg prijepora. Ako ništa, možemo biti sretni da ne traže ukidanje CoD serijala, s obzirom koliko su im argumenti za tužbu nategnuti.

Komentari (14)

  • boris 34

    09.11.2017 - 17:50

    Pa svako oce para,vide da se u dovoljnim kolicinama prodala

  • GAMEmaher

    09.11.2017 - 17:50

    Drugim riječima puklo ih žele lovu, lako za vozilo. Moš mislit kako igrači dok rešetaju i svako malo rade reload misle o tome jel Humvee licenciran.

  • [CRO]Revan

    09.11.2017 - 17:56

    LOL, ne volim Activision zbog njihove politike i pogleda na videoigre, ali ovo je smiješno. HMMWV nije više No.1 vozilo, preuzeo Oshkosh vodstvo, a minjstarstvo obrane prodaje svoje stare Humvee-je zemljama trećeg svijeta i nama ‘rvatima, pa ovi tuguju za manjkom milijuna. Ima CoD ugovor sa američkom vojskom koji pokriva sve što koristi ta ista američka vojska. 😀

    • info.hr

      @[CRO]Revan, 09.11.2017 - 23:33

      Slažem se s tobom oko prvog dijela , al ugovor ne pokriva licenciranje automobila ili drugih ne lecincniranih stvari. To se potpisuje sa proizvođačem ili firmom koju kopiraju…

    • bojanum

      @info.hr, 10.11.2017 - 00:11

      Apsolutno. Ne mozes prava koja ima proizvodjac prebaciti na drugu tvrtku koja ima potpisan ugovor o koristenju proizvodjacevih dobara, usluga itd. Da je tako, onda nitko ne bi prodavao licence jer zna da prvom kome proda na koristenje, taj moze dalje “iznajmljivati” za dobre pare. Da dodam, “koliko su im argumenti za tužbu nategnuti”, apsolutno ne stoji. Itekako stoje.

    • [CRO]Revan

      @info.hr, 10.11.2017 - 14:56

      Zašto onda kad završi neki hollywoodski visokobuđetni film, ne piše da se producenti zahvaljuju Boening tvrtki što je omogućila korištenje najnovijih VTOL letjelica V22-Osprey, nego se zahvale letačkoj skupini nacionalne garde Minesote što je pomogla u realizaciji filma? Licenca za korištenje prava na izradu, (Đuro Đaković izrađuje AMV Patrije za potrebe hrvatske vojske, tu istu Patriju za potrebe američke vojske izrađuje Lockheed Martin) i licenca na korištenje vizuala nije isto. Prva se prodaje, druga se dobiva/potpisuje/dogovara/posuđuje. Driver San Francisco za korištenje BMW vizuala nema odobrenje od BMW GMBH Deutschland, već ima odobrenje od američke tvrtke koji ima prava distribuirati to vozilo po Americi. Jer HMMWV u igri je vizual. Jer da je CoD franšiza propala ,onda bi AM General tužio Activision da kvare ugled tvrtke i samog vozila, a ovako sad na drugu stranu… Ako na realizaciji tvog projekta surađuje vojska, a vojska nije tvrtka, onda su ugovori drugačiji. U cijelom MW serijalu svaki puta na kraju piše da se Activision zahvaljuje američkoj vojsci na potpori. Koliko bi to bilo ugovora za svaki detalj i segment za jednu takvu igru poput CoD Modern Warfare, pa jednog vojnika oblači i oprema pet do sedam, a možda i više tvrtki. Jedno je vojska, a drugo je komercijalni proivod, tipa mercedes/coca cola/nešto treće u igri i sl. Američka vojska kupuje licence i imaju ih pravo prodavati distributirati i štoveć, stoga imaš ugovor sa američkom vojskaom, a ne drugom tvrtkom. Oshkosh M-ATV kojeg je hrvatska vojska kupila, prodano je vlasništvo američke vojske, a ne tvrtke Oshkosh.

      Druga stvar bi bila da je Activision koristio HMMWV, a nazvali ga nekako drugačije, e onda ima argumenata za tužbu. Ovako im je slaba voda.

    • funky0308

      @[CRO]Revan, 11.11.2017 - 10:05

      Sto se tice vojske i vojnih ugovora, koliko je meni poznato Ministarstvo potpisuje ugovore i kao sto i sam kazes, imaju “malo” drugacije uvjete od ostalih i cesto mogu raditi stvari koje obicna tvrtka ne moze. S druge sttane, kakva su ovo preseravanja postala – COD ne bi bio COD da nema njihivih vozila?! Pazi ti debile. Pa naravno da ne bi jer ne bi igra bila autenticna ali i da su promjenili par stvari da izbjegnu licenciranje 99% igraca to ne bi ni skuzilo. Odvrato je postalo gledati sve ovo skupa, besmisleni patenti ratovi koje treba pod hitno zaustavljati. Reda mora biti ali ovo sto se radi vise nema nikakvog smisla. Uskoro neces ni u kucnom videu moci snimiti neki auto i objaviti to na fejsu. Gdje su sada oni koji pametuju o piratstvu i ugrozavanju njihovih prava.? Tu se bunite, tu se ugrozavaju elementarna ljudska prava, ne u piratiziranju igara. Na kraju cemo, kada kupukemo Najke, svakom proizvodjacu odredjenog dijela placati neke provizije. Sve je otislo u Honduras moji drugovi 😉

  • Fry

    09.11.2017 - 18:50

    Kratko rečeno “namirisali pare”.

  • croBilly394

    09.11.2017 - 19:25

    E ježi ga.. Ako uklone Humvee, vraćam CoD i tražim pare natrag.

  • scofield69 : numba tu

    09.11.2017 - 19:53

    Ma mrs gamad jedna. Kda samo cod sadrzi humvee!? Sta je odna sa nekim drgim igrama? Npr. Spec ops the line zadnja scena totalka prikazan u cutsceni,ono glavni on humvee! Totalna neutemeljena glupost! Ma pateticni pokrusaj izvlacenja para. Ma hebo bi im ja jeza da se samnom uhvate!

  • Pararera

    09.11.2017 - 20:17

    U nas se to zove Patrija čij filter zraka dođe 1000€ i moraju ga mijenjati svake godine, inače gube garanciju.

  • Slim1992

    09.11.2017 - 21:12

    Svaka cast na ovim tuzbama u svijetu. Postuju se ljudska prava i hladno se dolazi do milionskih tuzbi….dok kod nas sta god da se desi ne moze se ni sitan novac izvuci

  • JADRO

    09.11.2017 - 21:45

    Traže dlaku u jajetu. Namirišu pare i udri po džepu.

  • MoGaming

    10.11.2017 - 12:34

    Cijena poteza prodaje jedne od ikona američke vojske.Američka auto industrija je u rasulu kao i neke druge industrije a jedini čovjek koji ima želju i mogućnost da to popravi je prikazan kao veliko zlo,a to je Donald Trump.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?