HCL.HR

I AMD smiruje korisnike svojih procesora, nema straha od sigurnosnog propusta

Zoran Žalac 05.01.2018.   •   9 komentara   •   Tehnologija


Sigurnosni propust koji je ovoga tjedna otkriven u modernim procesorima obuhvaća i AMD-ove proizvode, ali je najvećim dijelom već riješen.

AMD Ryzen

Kao što smo ovih dana pisali, grupa istraživača nedavno je u gotovo svim modernim procesorima pronašla sigurnosni propust koji u teoriji može dovesti do krađe osobnih podataka iz memorije računala, mobitela i ostalih elektroničkih uređaja. Šanse za to su, međutim, dosta nategnute i prijetnje do sada nisu ni uočene u javnoj domeni. Ipak, kako se radi o dosta ozbiljnom propustu, sve velike tvrtke brzo su krenule u ispravljanje problema, koliko je to moguće.

Intelovi procesori pritom su nešto rizičniji, dok se AMD oglasio tvrdnjom kako njihovi procesori nisu zahvaćeni sigurnosnim propustom. Međutim, to je tek djelomično točno. Naime, kao propust su identificirane tri varijante mogućih napada, od kojih se jedna (Spectre BCB) odnosi na AMD-ove procesore, ali je već riješena softverskim ažuriranjem. Što se tiče ostalih dvaju varijanti napada (Spectre BTI i Meltdown RDCL), iz AMD-a poručuju kako je zbog njihove arhitekture procesora postoje približno nulta opasnost i rizik od mogućeg napada.

 

Što se svih ostalih procesora tiče, savjet je da instalirate softverske zakrpe što prije. Ako ste korisnik Windowsa 10 i Linuxa, zakrpe su već dostupne putem ažuriranja. Ažuriranja za ostale sustave i internetske preglednike trebala bi doći kasnije ovoga mjeseca.

Označeno sa: ,

Komentari (9)

  • KhorneFlake

    05.01.2018 - 13:03

    U MS-u vele kako je ažuriranje koje su pustili samo dio slagalice, te da bi radilo u potpunosti neophodna su još i ažuriranja mikrokoda i firmwarea, a to će tek kad ga Intel načini dostupnim a proizvođači ploča izbace novi BIOS.

    • Black op

      @KhorneFlake, 05.01.2018 - 15:25

      Zato što većina ploča neće ni dobiti novi BIOS.

  • Strahinja Radonjic

    05.01.2018 - 15:13

    Ja nisam dobio ni jedan Update na Windows-u 10 još od 17 Decembra. Imam original Windows 10 ako se pitate da nije piratizovan. U čemu je problem?

    • Black op

      @Strahinja Radonjic, 05.01.2018 - 15:26

      Zakrpe se moraju ručno skinuti, barem sam tako čuo.

  • l)oolvl

    05.01.2018 - 16:18

    nevjerojatno koja panika, ne znam samo kako svi dosad nismo bili hakirani dok nismo znali za ove propuste u procesorima.

    • KhorneFlake

      @l)oolvl, 05.01.2018 - 16:25

      Pa u tome je i fora, tek se sad naširoko zna za njih. Najmanje godinu dana kako je Google provalio, ali široj publici su neki mediji prosuli priču prerano. Ko zna šta će se dešavati sad kad je poznato o čemu se radi, i mudre glave stanu eksplotisati stvar.

    • Zvonimir Komar

      @l)oolvl, 05.01.2018 - 17:16

      Ovo je ogroman problem i ne treba ga umanjivati. Tu se nipošto ne radi o “još jednom sigurnosnom propustu”. Barem što se Intela tiče, jer se jedino tu radi o hardverskoj grešci, za razliku od AMDa i ARMa na čijim stranama greške nema (oni su zahvaćeni samo posredno na softverskoj razini, kroz OSove, što se da lako zakrpati bez gubitaka performansi). Iako se čini da prosječni kućni korisnici neće imati problema na svojim tipičnim aplikacijama, intel serveri se čine u qrcu.

    • l)oolvl

      @Zvonimir Komar, 05.01.2018 - 18:22

      prilično sam siguran da oni koji bi trebali znati za takve propuste (hakeri), znaju za to već odavno. Radi se o velikom propustu u proizvodnji i za to Intel već pati kroz pad vrijednosti tvrtke, ali što se tiče realnih opasnosti za pučanstvo, mislim da je tu priča debelo prenapuhana. Mislim da svatko tko se zna pametno služiti računalom nije u većoj opasnosti nego što je bio i prije ovoga otkrića.

    • KhorneFlake

      @l)oolvl, 05.01.2018 - 18:42

      Onda bolje da se ovo ne pokaže tačnim…
      http://i68.tinypic.com/34hjj2h.png

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?