HCL.HR

Igranje Oculus Riftom neće biti jeftino

Zoran Žalac 16.05.2015.   •   8 komentara


Oculus je predstavio za kakvu će konfiguraciju optimizirati VR igre, te isključio mogućnost korištenja uređaja na prijenosnim računalima.

Oculus Rift headset za virtualnu stvarnost još nema određenu cijenu, iako se pretpostavlja kako bi mogao koštati između tri i četiri tisuće kuna, ako ne i više. Međutim, za virtualnu stvarnost to je tek dio troška – sam uređaj ne može funkcionirati bez računala, a kako VR aplikacije zahtijevaju visoke rezolucije i velik broj sličica po sekundi, većina konfiguracija na tržištu neće biti u stanju vrtjeti VR igre. Ali evo koja konfiguracija hoće:

GPU: Nvidia GTX 970 ili AMD 290 ili jača
CPU: Intel i5-4590, sličan ili jači
RAM: 8 GB i više
Kompatibilni HDMI 1.3 video output
2x USB 3.0 porta
Windows 7 SP1 ili noviji

Dakle, ono što bismo danas smatrali višim rangom za igranje na PC-u. Na žalost vlasnika laptopa čije su specifikacije blizu ovih, Oculus Rift neće biti kompatibilan s prijenosnim računalima – do daljnjega. Razlog za to je što mnogo laptopa s diskretnim GPU rješenjima ima eksterni video output spojen s integriranim GPU-om. To će se u budućnosti vjerojatno izmijeniti kako bi se ostvarila podrška za Oculus Rift, no na postojećim modelima laptopa – nula bodova. Što se Linux i OSX OS-ova tiče, podrška za njih će postojati, ali će uslijediti nešto kasnije.

Premda hardverska „barijera“ nije malena, dobra je vijest što Facebook kao vlasnik Oculusa želi jednu stabilnu konfiguraciju za koju će se VR aplikacije optimizirati. Drugim riječima, za razliku od klasičnih PC igara, VR igre neće se pokušavati optimizirati za slabije konfiguracije od navedene. Odnosno – neće biti prilagodljive tako da smanjimo postavke kako bi igra mogla raditi na grafičkim karticama s manje memorije.

To je dobra vijest utoliko što ste sa navedenom konfiguracijom sigurni – barem nekoliko godina – da će vam sve VR igre raditi. Neće se, primjerice, pojaviti neki VR naslov koji zahtjeva više od navedenog hardvera. U tom pogledu Oculus Rift će računalo tretirati kao konzolu.

Razlog za ovo jest zahtjevnost samih aplikacija koje će se vrtjeti na 2160×1200 rezoluciji na 90Hz – za svaki ekran, odnosno svako oko. To je ukupno 233 milijuna piksela po sekundi, što otprilike zahtjeva triput više grafičke snage nego rendriranje jedne igre u 1080p rezoluciji. Iz tog razloga, naravno, ne treba očekivati da VR igre budu grafički atraktivne kao današnji PC naslovi.

Oculus Rift u prodaju će početkom iduće godine, a do tada se nadamo da će u Facebooku rješiti sve moguće prilagodbe i podešavanja kako po korištenju uređaja ne bismo masovno povraćali od mučnine koju uzrokuju nagli pokreti u virtualnoj stvarnosti.

Komentari (8)

  • mariocro666

    16.05.2015 - 11:44

    Nekako očekivano 🙂 Sviđa mi se postavljanje nekog standarda platforme, bumo videli kak će bit prihvaćeno .

  • Zuko

    16.05.2015 - 12:27

    Ne izgleda nesto, a i preskupo je.

  • hanteed

    16.05.2015 - 12:48

    pa znalo se da nece biti jeftino

  • IaMarmageddoN

    16.05.2015 - 12:51

    Vrlo je jednostavno. Konfiguraciju imam, želju imam, lovu ću sakupiti sigurno no pitanje je hoću li i koji VR set kupiti. Nekako mi se ne sviđa ta "prva" generacija virtualne stvarnosti. To je kao nekadašnji izlazak LCD ekrana. Svaka tehnologija u začetku nije na potrebnoj razini. Osim toga, ne žuri mi se nikuda. Kako već preko dva desetljeća igram bez toga onda ću i dalje osim ako se ne pokaže da se varam i da je ta tehnologija bolja nego očekujem da stvarno vrijedi tih novaca ( za koje možeš kupiti, kako bi rekli ovi naši kolege sa portala, high-end gaming PC) pa možda i uzmem nakon vaše recenzije, HCL.

  • Artyom

    16.05.2015 - 13:47

    Krivo ste napisali, 2160×1200 je rezolucija preko oba oka (1080×1200 per eye). Ovo prvo i još na 90Hz-a bi ipak bilo malo previše i za najjače moguće današnje konfiguracije.

  • goldfinger

    16.05.2015 - 14:22

    Quratz od ovce….

  • vojnovic4

    18.05.2015 - 16:11

    Ja se nadan da ce sonyjev VR bit dobar

  • Doc Holliday

    20.05.2015 - 07:56

    Ne bih se čudio i nekoj Facebook konzoli u paketu s oculusom….

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?