HCL.HR

Intel predstavio bežični VR uređaj Project Alloy kojega neće pustiti u prodaju

Juraj Bevandić 17.08.2016.   •   6 komentara   •   Tehnologija


Nagrada za pozera godine ide tvrtki Intel koja je predstavila suludo dobar VR uređaj i onda objasnila kako ga neće proizvoditi i prodavati, već samo žele pokazati što sve mogu.

intel-vr-bezzicni

Tehnologija virtualne stvarnosti postaje sve značajniji dio gaming tržišta pa je Intel, ponukan uspjehom Oculus Rifta i HTC Vivea, na svojoj konferenciji u San Franciscu odlučio prikazati da je i ta tvrtka veliki igrač. Predstavili su tak Project Alloy koji bi navodno sredio sve veće boljke trenutnih VR uređaja, poput hrpe kabela o koje se morate saplitati, ograničenog kretanja i nezgodnih kontrolera.

Prezentirani Project Alloy je bežičan i samo ga treba tutnuti na glavu kako biste ušli u svijet virtualne stvarnosti, baš kao kape s prevelikim šiltom kada se uvjeravate da ne izgledate glupo, ali u stvarnosti izgledate glupo. Šalu na stranu, Alloy u svom kućištu ima CPU koji bi trebao pokretati cijelu stvar, a na remenu za glavu krije bateriju i to bi omogućilo igračima neograničeno kretanje virtualnim prostorom. Navodno bi sve to trebalo imati dovoljno snage za VR aplikacije, ali mi smo pomalo skeptični oko toga s obzirom na zahtjeve VR igara i činjenicu da Intelov VR nema dedicirane grafičke kartice, hlađenje i slične sitnice.

Ono što je ipak uvjerljivo su RealSense kamere koje se nalaze na prednjoj strani uređaja i funkcioniraju kao igračeve oči. To ne uklanja samo potrebu dodatnih kamera i senzora za praćenje igrača u prostoru, već spaja virtualnu stvarnost i stvarnu… stvarnost. Ta dva senzora prepoznaju gdje se igrač nalazi u odnosu na okoliš, a još je uzbudljivije što mogu pratiti visok broj pokreta i svih pet prstiju, pa igrači mogu svoje ruke koristiti za kontroliranje i vidjeti svoje ruke sa teksturama kože i odjeće.

Ali to nije sve, ako naručite odmah Intelov prezentator će iz džepa izvući snop novčanica i njima gladiti zlatne stupove u virtualnom svijetu. Ne, to se stvarno dogodilo, tip je to stvarno izveo i bilo je bizarno baš kao što zvuči. Svejedno je zanimljivo vidjeti kako predmeti iz stvarnog svijeta postaju dio virtualnog svijeta uz pomoć RealSense tehnologije.

Iz Intela su nas na kraju sve razočarali kada su rekli da je to samo primjer što sve njihova nova procesorska i senzorna tehnologija može. Drugim riječima – takav uređaj neće proizvoditi ni prodavati. No, ipak su ostalim developerima ponudili svoje aplikacijsko sučelje, što znači da bismo nešto slično Project Alloyu mogli vidjeti u doglednoj budućnosti.

Kako vama zvuči ovaj ultimativni VR uređaj? Jeste li još zagrijani za virtualnu stvarnost?

Označeno sa:

Komentari (6)

  • baDarmageddoN

    17.08.2016 - 18:59

    Pregrijan sam ali prerano je da si srušim snove o tome. Pričekati će se gtx 2080Ti i druga generacija VR uređaja sa nadom da će biti 4k display i barem 120 Hz pa da bude igrivo, tj. gledljivo 😀

  • Zoran Žalac

    17.08.2016 - 19:04

    Mislim da žice nisu problem. Većina ljudi ionako sjedi dok gleda 18+ sadržaje.

    • GTA222

      @Zoran Žalac, 17.08.2016 - 23:51

      +1

    • tayicknay

      @Zoran Žalac, 18.08.2016 - 06:46

      Dapače, oni s BDSM fetišem, kad se opetljaju … Kappa

    • funky0308

      @Zoran Žalac, 18.08.2016 - 08:32

      Jbi ti to Zoki, jesi vidjeo uratke sa PornHuba na najobicnijem GearVRu? Pa to ni malo nije lose 😉 . A pricamo o GearVRu..ostali tek mogu napraviti show. Meni je ovo bas smjesno…pogkedajte sta mozemo ali necemo, kontam da je to samo dobar marketing i da , sto bi nasi bajni politicari rekli, pustaju probne balone. Kada se mi tupani zakacimo, onda nam mogu uvaljati sve i svasta… joj, znate, imali smo problema sa baterijom pa smo morali ubaciti jednu zicu, cisto radi napajanja…nakon par dana, eto , morali smo dodati jos samo sest zica, imali smo malih problema sa GPU snagom..nekome poznato? Hehe…ali neka, neka rade i razvijaju nove tehnologije, ako nista drugo, netko ce pokupiti koju pametnu ideju

  • Loneguy

    18.08.2016 - 12:46

    sve je to dobro ali prava stvar ce bit kad se izumi (akose izumi) uredjaj koji očitava radnje našeg mozga i nas stavlja u igru kao na primjer Nervegear iz Sword art online.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?