HCL.HR

iPhone danas slavi deset godina, prisjetite se otkrivanja mobilne revolucije

Zoran Žalac 09.01.2017.   •   13 komentara   •   Tehnologija, Zanimljivosti


Revolucionarni uređaj tvrtke Apple danas je napunio točno deset godina od svog prvog predstavljanja svijetu.

iphone_2007

Prije točno deset godina svijet je po prvi put upoznao uređaj koji će instantno postati najutjecajniji proizvod na tržištu mobilnih telefona. Takozvani iPhone najavljen je kao prvi mobilni telefon američke tvrtke Apple, točnije kao vizija tri uređaja različite namjene u pakiranju jednog proizvoda. Kako je to zamislio pokojni Steve Jobs, iPhone je bio iPod širokog ekrana s ekranom osjetljivim na dodir, mobilni telefon i uređaj za komunikaciju putem interneta. Način na koji je Jobs predstavio iPhone čitavom svijetu mogao bi se slobodno uzeti kao školski primjer kako prodati proizvod za koji publika još nema ni viziju da im je potreban (jer što će im, kad uređaje za sve to već imaju).

iPhone je također razbio konstrukt tadašnjih “pametnih telefona” nametnuvši svoja pravila sinkronizacije korisničkog sučelja i softvera za koji je to sučelje potrebno. Upravo u tom segmentu Jobsova opsesija za jednostavnošću (koja je katkad graničila s ekscentričnošću) donijela je i ostavila najveći doprinos za čitavu industriju mobilnih uređaja. Bez obzira kakvo stajalište imali o Appleovim proizvodima, iPhoneu treba čestitati jer je industriju usmjerio prema današnjim standardima u dizajnu.

Osim već navedenih pomaka, iPhone je označio i rađanje nove platforme za mobilne igre. Gaming na prijenosnim uređajima do tada je uglavnom bio vezan za koncept konzole jer sučelja mobilnih telefona nisu bila primamljiva za igranje. No, predstavljanjem iPhonea napravljen je drastičan zaokret. Pored prilagodljive hardverske podloge iPhone je igrama dao prvu pravu mobilnu softversku platformu. iStore je definirao standard za distribuciju mobilnih igara, na što ni Sony ni Nintendo nisu ostali ravnodušni.

Mnogo se toga dogodilo u idućih deset godina. iPhone je doživio niz izdanja, Jobs nas je napustio, a mnogima je danas nezamislivo živjeti bez uređaja kakav prije iPhonea zapravo nije postojao. iPhone do daljnjega ostaje najuspješniji Appleov proizvod uz pitanje hoće li to biti i zadnji zaista revolucionarni proizvod te tvrtke.

Označeno sa: , ,

Komentari (13)

  • LuckyPro GamingExper20745

    09.01.2017 - 17:33

    ┗┫┏━━┓┣┛╲╰┳━━━━━━━━━━━━━━━━━━━╯ ╲┃╰━━╯┃━━━ ╲╰┳━━┳╯╲╲╲╲! ◕‿◕ ◕‿◕ ●●●●●●●●●▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬●●●●●●●●●● ─────▀██▀───▀██▀─▀██──██─▀██▀▀▀─────── ──────██─────██───██▄█▀───██▄█──────── ─────▄██▄▄█─▄██▄─▄██──██─▄██▄▄▄─────── ●●●●●●●●●▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬●●●●●●●●●╲╭

  • ElectricBrainac

    09.01.2017 - 18:47

    Sad sam po prvi put pogledao prezentaciju prvog iPhone-a i nisam znao da je tako napredan bio

  • Josip Majica

    09.01.2017 - 19:48

    Najezim se kad vidim prezentaciju ! Koja moc Steve Jobsa u tom trenutku !

  • Adam Jensen

    09.01.2017 - 20:25

    I zbog čega onda još uvijek postoji iPod (touch) i ko to, dovraga, kupuje?

  • Bojko

    09.01.2017 - 21:38

    Pogledao sam ovo milijun puta… valjalo bi još jednom.

  • don5pro

    09.01.2017 - 21:51

    Dan danas najjači eto što je proizvod

  • IgorM

    09.01.2017 - 22:59

    Slažem se, zakačio se na iPhone prije puno godina i nema alternative, za mene bar…

  • IgorM

    09.01.2017 - 23:03

    Ups, kako do vraga dva teksta iako malo različita, hahahahaha imam iPhone hahahah 🙂

    • funky0308

      @IgorM, 10.01.2017 - 12:09

      Haha…da, dobar ti iPhone 😛

  • YeYa

    09.01.2017 - 23:45

    Steve Jobs – legenda

  • Lazy

    10.01.2017 - 09:12

    Posjedovao, 2, 3, 4, 5…i tu stao…

  • funky0308

    10.01.2017 - 12:17

    Mnogi ljudi su izvan svog vremena u razmisljanju i načinu rada ali Jobs je bio nešto još više. Takav vizionar se ne rađa često, biti toliko ispred svog vremena, vidjeti nešto što nitko nikada zamislio nije, a ne vidio, tako jasno kao on…to, jednostavno, ne može svatko. Nikada nisam imao iPhone, niti ga ikada namjeravam nabaviti, jednostavno, Android mi daje puno više slobode, od izbora ROMa, krenela i milion uređaja uostalom… Ugl., nametnuo nam je čovjek nešto bez čega se danas jednostavno ne može i što se tiče njega i njegovih sposobnosti – nema se što reći…. (Osim da je bio divljak i čudan lik ali to je očekivano od takih ljudi) Ukratko – Ja bih prije bubreg dao nego svoj Note5. 🙂

  • TomoBRO

    10.01.2017 - 12:42

    Ja ne volim narocito Apple ali svatko mora priznati da je iPhone bio veliko tehnolosko dostignuce i da je pomaknuo industriju mobilnih telefona daleko unaprijed.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?