HCL.HR

Isplati li se gledati Castlevania seriju na Netflixu?

Osvrtnik 10.07.2017.   •   25 komentara   •   Zanimljivosti


Netflixova animirana serija inspirirana Castlevania serijalom je kratka i gorko-slatka, a sličan je i osvrt na istu koji vam donosimo ovim člankom.

castlevania-neflix-osvrt (1)

Ako vam to još nije iskočilo iz paštete, evo još jedne forsirane obavijesti – Castlevania je prošlog tjedna dobila animiranu seriju na Netflixu. Krvi vam Drakuline, nije li to dobar povod za osvrnuti se na taj uradak koji probija led za Witchera, Assassin’s Creed i buduće serije po predlošku videoigara.

Netflixova Castlevania je adaptacija Konamijevog serijala videoigara koji potječe još iz osamdesetih godina. Prva Castlevania bila je akcijski platformer, vi ste u ulozi junaka mahali bičem, bacali noževe, sjekire, šurikene i ostalo oružje te se probijali kroz horde demona, sve do glavnog šefa – Drakule. Serijal je svoju karijeru započeo na Nintendovom sustavu Family Computer Disk Systemu da bi postao popularan na kasnijim iteracijama Nintendovih konzola. U međuvremenu smo dobili dvadesetak igara u franšizi, većinom na Nintendu, ali i na PlayStationu (Symphony Of The Night), Xboxu te PC-u.

Animirana serija na Netflixu broji četiri epizode po 25 minuta. Režije se uhvatio Adi Shankar koji je poznat kao izvršni producent fenomenalnog Dredd-a s Karlom Urbanom, a u glasovnim ulogama od poznatijih glasova imamo Richarda Arimtragea (Thorina iz Hobbita) u ulozi glavnog junaka Belmonta, te Grahama McTavisha (Dwalina iz Hobbita) u ulozi Drakule.

O čemu se ovdje radi? Pa veliko zlo se nadvilo nad rumunjskom pokrajinom Valakijom i naš junak Belmont odluči nešto napraviti po tom pitanju. Ne želim ići u detalje da ne spoilam, ekipa koja je igrala igru znat će više o čemu je riječ, a oni koji nisu imaju ovdje mene da im u grubim crtama i bez spoilanja objasnim sve bitno.

Dakle, serija je kao što sam već rekao animirana. Animacija je odrađena u anime stilu, i to nesto starijeg datuma. Meni se taj stil svidio, jer i inače volim taj đir. Stil i sadržaj su se ovdje lijepo preklopili i čine jednu cjelinu koju je jako lijepo gledati.

Osim toga, jako dobar izbor formata serije ako se želi ići u projekt s malo manjim budžetom. Da se išlo u ovo u igranom formatu strah me i pomisliti kakav bi budžet zahtijevalo, a sigurno ne bi izgledalo ovako efektno. Sjetimo se samo da zmajevi iz HBO-ovog Game of Thronesa i dalje ne izgledaju potpuno uvjerljivo, a ta serija izgleda kao da ima neograničen budžet. Obzirom na to da je manje novca u igri, Castlevania si je mogla uzeti i neke slobode koje možda s većim budžetom ne bi mogla.

castlevania-neflix-osvrt (5)

Prije gledanja treba znati da je ovo serija za punoljetnu publiku. Nasilje je vrlo, VRLO eksplicitno. Očekujte razdvanjanje udova, iznutrice, probadanje, nabadanje, paljenje, zamrzavanje i ostale ružne riječi. Iskreno, ne mogu zamisliti kako bi nešto što se zove Castlevania u današnje vrijeme izgledala s nekakvim 13+ formatom. Ovdje je nasilje sastavni dio priče i kao takvo mora biti prikazano eksplicitno.

Također vrijedi spomenuti da serija bocka u Crkvu, odnosno religiju. Veselim se vidjeti zapjenjene dušebrižnike kako pišu ljute poruke po forumima. Jako mi se svidjelo kako se komponenta religije uklopila u ovu priču. Kad malo razmislim, u dosta scena me jako podsjetila na Diablo, i sad ne znam tko tu od koga kopira. Tko god da je u pitanju, u oba slučaja smo pobjednici mi gledatelji jer smo blagoslovljeni s dvije fenomenalne franšize.

castlevania-neflix-osvrt (4)

Likovi, a pogotovo glavni lik Belmont su napisani fenomenalno. Na momente imate dojam da gledate nekakav Dungeons and Dragons session, dijalozi su vrlo prirodni, fluidni i krcati cinizma, što mi je bilo osvježenje jer već dugo nisam vidio takve likove. Mala zamjerka možda ide na segmente s puno ekspozicije u prvoj epizodi, činili su mi se malo nespretni, ali osim toga, odlično odrađeno. Također, glazba. Castlevanijine igre imaju redovito nezaboravne soundtrackove, dok je u ovoj animiranoj verziji samo ok.

Od pravih zamjerki ću izdvojiti kratkoću. Ne možeš me tako narajcati i onda reći “ok a sad se strpi do 2018.”, želim nastavak priče odmah i sada. S druge strane mi je to razumljivo, adaptacije video igara u pravilu prolaze dosta slabo i vjerujem da se zato u ovaj projekt ušlo jako oprezno, s manjom produkcijom i budžetom.

Moja ocjena je 9/10, ovo mi je trenutno u najbolje odrađena adaptacija neke video igre. Čini se da TV format igrama ipak više odgovara nego onaj filmski, jer si mogu dati vremena da postave svijet, likove i onda ispričaju priču. Na taj način u njoj neće uživati samo fanovi, nego i svi ostali gledatelji.

Označeno sa: ,

Komentari (25)

  • sedf

    10.07.2017 - 19:20

    Muhahaha,pono nasila!

  • crolink07

    10.07.2017 - 20:15

    Blago se ovom kritičaru,tko zna na čemu je?
    Prva igra Castlevania od prije sto godina je nemjerljivo bolja od ove Netflixove papazjanije.
    Manja produkcija i budžet? Pa vidi se i čuje se ( tj. ne čuje se ),ovi šta su radili animacije dobili su po sendvič a za glazbu po sokić.

  • TeroXCro

    10.07.2017 - 20:23

    Ovaj tip treba bit rame u rame sa vama što se tiče subova…

    • Osvrtnik - Filmski Osvrti

      @TeroXCro, 10.07.2017 - 21:38

      Pa bar je to lako za postići. Samo pozovi svojih parsto tisuća frendova da se subbaju kod mene i problem riješen 😀
      Baby steps…

    • TeroXCro

      @Osvrtnik - Filmski Osvrti, 10.07.2017 - 21:46

      Kanal ovakve kvalitete koji se ovako sporo penje pokazuje koliko je Balkan retardiran.

    • Osvrtnik - Filmski Osvrti

      @TeroXCro, 10.07.2017 - 22:01

      Ma ne vjerujem, ljudi jednostavno ne znaju da uopće postoji takav YouTube kanal na “našem” jeziku. Samo trebam skužiti kako da dođem do tih ljudi, a da za to vrijeme ne plaćam ništa za promociju. HCL mi tu čini fantastičnu uslugu. 🙂

    • Lundvalnaden

      @Osvrtnik - Filmski Osvrti, 11.07.2017 - 01:00

      pa cuj, uspio si daleko dogurat s obzirom da samo spammas sve moguce portale

    • Robotz

      @Lundvalnaden, 14.07.2017 - 13:13

      Imho bolje da spamma lik koji nesto radi u zivotu i voli nesto nego smrljivci koji varaju ljude sa “tipovima” sa kladionica i ostalim prevarama,spam ili ne ovaj covjek ne vara nikoga nego pokusava da zivi od necega u ovome slucaju youtube kanala sa movie reviews.

  • dalimon

    10.07.2017 - 21:28

    lik je OK 🙂

  • goldfinger

    10.07.2017 - 21:48

    E,moj “osvrtniče”,ti si na malo žešćoj kemiji,čini mi se….Hahaha,totalni kaos!!!

  • Darcoolio

    10.07.2017 - 21:55

    Samo jedan detalj, nije baš Valakija, u pitanju je Vlaška 🙂
    E sad ti se zezaj pa vidi kakvu crnu magiju će da bac e na tebe 😀

    • Osvrtnik - Filmski Osvrti

      @Darcoolio, 10.07.2017 - 21:58

      Znam da je Vlaška, ali u seriji kažu Valachia, ili kako već. Ionako mi je video bio predug pa se nisam puno bavio time. A da sam to mogao navesti u tekstu, mogao sam :posipasepepelom: 🙂

    • Darcoolio

      @Osvrtnik - Filmski Osvrti, 10.07.2017 - 22:04

      Tražiš od Amerikanaca da nešto izgovore pravilno 🙂
      Kao što je ranije Mihael Balak tovario Britance ne odazivajući se kad ga oslove sa Majkl 🙂

  • Ognjen Lovric

    10.07.2017 - 22:28

    Ovaj lik je Bog

  • Lundvalnaden

    11.07.2017 - 00:16

    pa vi ste hipsteri, a ovo je na netflixu… ne trebas bit neki genijalac da shvatis da se “isplati gledat”. ionako gutate sve sto vam netflix servira (marvelove serije npr).

    • Osvrtnik - Filmski Osvrti

      @Lundvalnaden, 11.07.2017 - 07:46

      Pa kad im program valja 🙂
      Sjećam se situacije pred jedno 4-5 godina, užas jedan, nisu imali ništa dok nisu odlučili sami raditi produkciju.
      I nisam hipster, nit očale nosim, nit bradu puštam, nit imam kariranih košulja 🙂

  • atom

    11.07.2017 - 08:15

    Ma naravno da se isplati. Kvaliteta>>kvantiteta

  • OnceUponADark

    11.07.2017 - 19:14

    Super recenzija,i procitao i pogledao video.
    A danas i pogledao seriju,kraj mi ima brz twist ali dopada mi se kako je animacija odradjena,Trevor je sarkastican,psovki ima na pregrst cak sam i neke nove naucio 😀
    Sve u svemu serija odlicna,cekamo novu sezonu i jos jednom pohvale za recenziju!

  • Idealist

    13.07.2017 - 18:50

    nasilje, iznutrice, krv itd. za punoljetne, humor za maloljetne…

  • moordrak

    13.07.2017 - 22:21

    Jedna od boljih adaptacija Castlevanie. Odgledano u jednom dahu. Čeka se druga sezona. Tko ima Netflix, svakako pogledati.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?