HCL.HR

Isprobajte virtualnu stvarnost u prvom VR studiju u Hrvatskoj

Igor Belan 12.06.2015.   •   12 komentara


Oduvijek vas je zanimalo kako izgleda virtualna stvarnost kada stavite neki VR headset na glavu? Evo prilike da to isprobate – u Zagrebu je otvoren prvi hrvatski VR studio.

Nakon što nam je Oculus VR jučerašnjom prezentacijom pokazao budućnost svojih napora u polju virtualne stvarnosti, mnogima od vas ponovno su zacaklile oči nad tom kul, modernom tehnologijom koju još niste imali prilike isprobati. Zamislite samo – staviš VR naočale na oči i zaroniš u neki totalno drugi svijet pun poligon i glavobolje (dobro, bez glavobolje nije više 95-ta).

Mnogima VR djeluje kao budućnost i mnogi su zainteresirani isprobati koliko je taj doživljaj zaista drugačiji od sjedenja pred običnim monitorom. Problem je naravno u tome što je tehnologija potrebna za to iskustvo trenutno skupa i/ili nedovršena, pa izuzev demonstracija starijih Oculus Dev Kitova na pojedinim konferencijama, zaista nije lako iz prve ruke vidjeti kako ta stvar zapravo funkcionira. Mi smo u našim novinarskim pohodima po konferencijama već imali priliku isprobati Oculus Rift, no što je s vama ostalima koji niste rođeni s press akreditacijom ispod pazuha?

Čini se da samo trebate otići na adresu Savska 50 u Zagrebu (križanje Savske i Vukovarske ulice) jer je tamo ovih dana otvoren Legame Studio, odnosno prvi hrvatski “VR studio”. Mjesto je to na kojemu za 30 kuna možete doživjeti razne 15-minutne simulacije virtualne stvarnosti na trenutno “najnaprednijoj opremi za virtualnu stvarnost”.

“Pripremili smo veći broj simulacija, tako da prilikom svakog dolaska možete doživjeti neko novo iskustvo, a pri prvom dolasku uvedemo vas u svijet virtualne stvarnosti kroz razgovor o tehnologiji i simulaciju po vašem izboru uz našu preporuku.”, kaže Milan Gostimir, vlasnik Legame Studija koji vjeruje da će virtualna stvarnost kao novo područje zabavne industrije poharati svijet te se kasnije proširiti i na druge industrije.

“Trenutno razmatramo mogućnosti ove tehnologije te što ona sve donosi, a u suradnji s psiholozima radit ćemo i na istraživanju te primjeni u edukacijske svrhe. Istražujemo razvoj virtualnog sadržaja te pozivano sve zainteresiranje investitore, programere i stručnjake da nam se jave. Legame Studio je početak, centralno mjesto za sve zainteresirane za virtualnu tehnologiju u Hrvatskoj.”, kaže Gostimir.

Jeste posjetili Legame studio? Jeste već negdje drugdje imali priliku isprobati neki VR headset? Kakvi su vaši dojmovi iz domene virtualne stvarnosti? Javite u komentarima.

Komentari (12)

  • Anomaly

    12.06.2015 - 16:18

    Mene samo zanima je l' se može koristit kao običan monitor, dakle da se ne juri onih 90 fps-a?

    • liam

      @Anomaly, 12.06.2015 - 20:52

      To i mene zanima. Dal se moze koristitisamo kao ogroman ekran,za bilo koju igru…?

    • Luda Gljiva

      @Anomaly, 13.06.2015 - 08:54

      Na oculusu možeš namjestiti da ti bude extendani monitor i onda vidiš desktop na njemu ali svejedno u tom slučaju koristiti ga za išta drugo osim za igranje igara primjerenih oculusu nije praktično i gotovo je nemoguće

  • wyzard

    12.06.2015 - 18:53

    U toj Savskoj baš ima različitih stvarnosti…

    • HistorixCRO

      @wyzard, 12.06.2015 - 22:33

      Ratnim vojnim invalidima 50% popusta

    • Apocalypse4987

      @wyzard, 13.06.2015 - 10:00

      možda je prosvjed invalida jedna velika virtualna simulacija? :O

  • SuperSaiyan86

    12.06.2015 - 22:06

    Odlicno, pa ovo je ni 2 km od mog kvarta, bas bi volio probat to cudo od tehnologije, mada kad to ude u prodaju, vjerujem da ce bit po jedan primjerak u vise manje svakom ducanu bijele tehnike, kao sto je bio slucaj i sa prvim 3D naocalama kad su tek dosle, tako da nece morat svi ic u Savsku isprobavat, pogotovo ako netko zivi daleko a želio bi iskusit taj VR

    • HistorixCRO

      @SuperSaiyan86, 12.06.2015 - 22:34

      hah super, meni je samo 416km od kvarta

  • Luda Gljiva

    13.06.2015 - 09:19

    Teško je gledati kroz to dulje od 15min. Dobro ja imam slabu grafičku pa mi to jos odnosi na kvaliteti ali za Development je čisto uredan DK2. Mislim da ce na Infogameru biti predstavljena ova najnovija Customer verzija sa popravljenim svim tim aspektima o kojima se ovdje priča kao negativnim.
    Sve u svemu da to je budučnost. Kada uspješni ljudi pričaju "počeli smo raditi prije nego je to postalo kul, zato sad imamo snagu" e to je to sada vrijeme za oculus. vjerovatno je već dobar dio i prošao. Aplikacije koje postoje trenutno su jos na razini indie eksperimentalnog dvelopa tako da se da isplivati.

  • Resycler

    13.06.2015 - 09:47

    Cijena od 30 kn za 15 min korištenja je krajnje bezobrazna za hrvatski standard. Želim im brzu i financijski bolnu propast.

  • Antifeminista

    16.06.2015 - 18:45

    Ja sam danas bio i ne znam o čemu pričate? 30 kuna za takav doživljaj neponovljivi gdje je uloženo silno novaca nije puno. Ja sam ugodno očaran i još ću koji puta ići. Svakako preporučam jer iskustvo je JEBENO!

  • Igi

    17.06.2015 - 07:36

    oboljelima odn pstp i jugo nostalgije 30posto skonto

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?